За украинския режисьор Сергей Лозница системният бойкот на руските творци е „гротесков“

За украинския режисьор Сергей Лозница системният бойкот на руските творци е „гротесков“

Дошъл, за да представи филма си „Естествената история на унищожението“ на кинофестивала в Кан, украинският режисьор Сергей Лозница отказва да сложи всички руски творци под един знаменател. В интервю за АФП той изрази несъгласието си с бойкота на руските творци заради тяхната националност, въпреки „опустошителната“ руска инвазия в Украйна. „Фактът, че Кан не прави компромиси с политическата коректност, е съкровище, което трябва да се цени“, заяви в началото на фестивала и неговият директор Тиери Фремо.

Познат в Кан с филмите си "Майдан" (2014) за украинската революция или "Донбас" (2018), Сергей Лозница се откроява от много от своите сънародници. Той беше изгонен от Украинската филмова академия през март, защото отказа да постави всички руски творци под общ знаменател.

Да решаваш кои са добрите и лошите е „гротескно“, каза режисьорът, който дойде да представи в Кан „Естествената история на разрушението“, документален филм за унищожаването на германските градове от съюзниците по време на Втората световна война, който участва в официалната конкурсна програма.

"Това отношение е нечовешко"; „Как определяте понятието руснак? Руснак си заради паспорта си, заради гражданството си? Заради етническата принадлежност? Това е опасен наклон“, заяви украинският режисьор. „Аз съм твърдо убеден, че за хората трябва да се съди по техните изявления, индивидуалните им действия, а не по паспортите им. Всеки отделен случай трябва да се преценява според собствени му заслуги”, добави Лозница.

Някои гласове се надигнаха срещу присъствието на руснака Кирил Серебренников в конкурсната програма на 75-ия филмов фестивал в Кан с неговия филм „Жената на Чайковски“. Скъсвайки с режима, режисьорът сега живее в Берлин, където се установи след руската инвазия в Украйна. Въпреки че осъди войната, някои украински личности от седмото изкуство го упрекват, че е приел финансиране от руския олигарх Роман Абрамович. 

„Задават ми въпроса за ролята на Абрамович, който държи един от фондовете, финансирали моя филм. Абрамович е човек, който е помагал много на проекти за съвременно изкуство и неправителствени организации (...) и е човек, който е участвал в преговорите между Украйна и Русия“, каза Абрамович, обясни той неотдавна пред АФП.

След руската инвазия в Украйна филмовият фестивал в Кан реши да не приема руснаци, които защитават линията на Кремъл спрямо Украйна. Но директорът на фестивала Тиери Фремо защити идеята да бъдат приети руски дисиденти: „Има руски творци, журналисти, които са напуснали Русия. Кирил Серебренников е човек, който смята, че ако не напусне Русия, е съучастник в тази война”.

„Фактът, че Кан не прави компромиси с политическата коректност, е съкровище, което трябва да се цени“, заяви в началото на фестивала Тиери Фремо. "Идваме в Кан, за да видим това, което не виждаме другаде, да преоткрием пламенността, уважението, лудостта. Също и за да не загубим смисъла на нещата: през 2022 г. има война в Украйна, в Йемен, в Дарфур, има хора, които страдат навсякъде. Не е парадокс да кажем, че режисьорите също ни приканват да разсъждаваме върху всичко това и че филмовият фестивал в Кан ще се проведе „нормално“, без да забравяме, че украинците се борят за свободата си", заяви Тиери Фремо пред "Мадам Фигаро".

Източници: "Фигаро", "Мадам Фигаро"

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Според вас

  26 Май 2022 10:42ч.

  трябва да се вълнуваме единствено от Русия, все едно живеем там. Вече нямате други теми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Затуй си ти \Русия!

  27 Май 2022 12:46ч.

  Става въпрос за есхатология. А есхатологията има един основен играч, представляващ добрите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Леля Фанка

  26 Май 2022 15:40ч.

  А защо пък за хората трябва да се съди по техните изявления, това ли е смекчената форма на това да съдим наред по паспорт, а защо въобще толкова е нужно на всяка крачка за нещо да се съдим, върхът на справедливостта ли са нашите времена... Явно пълната деконструкция на човека и невротичното му озлобление са взели връх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоналд Дръмп

  26 Май 2022 15:57ч.

  Политическата коректност се прегръща с охота от пасивно-агресивни индивиди, които обаче, набирайки увереност, искат да ръфат открито от позицията на силата, шанс да компесират всеки дискомфорт, който са преживели или са си/им внушили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трейлер на филма "Края на бездната Битката за Мариупол" от Макс Фадеев. Филм за штурмана Мариупол.

  26 Май 2022 18:46ч.

  Трейлер на филма "Края на бездната Битката за Мариупол" от Макс Фадеев. Филм за штурмана Мариупол. https://www.youtube.com/watch?v=tPLxoVhSOsw&t=116s https://www.youtube.com/watch?v=hmINPESeNCQ "У края бездны. Битва за Мариуполь".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  27 Май 2022 0:46ч.

  Кой е този некадърник и с какво е известен в изкуството, освен някакви бълвочи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи