"Уроците на Блага" на Стефан Командарев влиза в прогнозите на международни кинокритици за претендентите за "Оскар"

"Уроците на Блага" на Стефан Командарев влиза в прогнозите на международни кинокритици за претендентите за "Оскар"

Филмът "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев попада в прогнозите на международни кинокритици за вероятните претенденти за награда "Оскар" за международен филм. Българският кандидат за награда "Оскар" бе посочен в публикации на изданията "Холивуд рипортър" и "Скрийн интернешънъл".

Отговорният редактор за наградите на "Холивуд рипортър" Скот Файнбърг публикува списък с водещите претенденти за отличията на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в 11 категории въз основа на разговорите му с участници в гласуването за наградите "Оскар", с представители на киноиндустрията, анализи на маркетингови кампании, резултати от конкурси и награди преди оскарите и историята на американските филмови отличия. Според Файнбърг засега фаворити в категорията за международен филм са "Зона на интерес" (Великобритания), "Учителската стая" (Германия), "Страсти в кухнята" (Франция), "20 дни в Мариупол" (Украйна) и "Перфектни дни" (Япония). Българската кандидатура заедно с още десет продукции също е с шансове да влезе в битката за "Оскар" според кинокритика. 

Европа отдавна доминира в категорията за международен филм на наградите "Оскар", писа "Скрийн интернешънъл". Италия е най-често отличавана с 14 продукции с "Оскар", следвана от Франция с 12 оскара. От 75 награди "Оскар", връчени от американската киноакадемия след 1948 г. на чуждоезични филми, 58 са били за европейски продукции. Миналата година четири от петте официално номинирани за надпреварата също бяха европейски, припомня изданието. То припомня, че по традиция водещите кинофестивали като тези в Кан, Венеция, Торонто, Сънданс, Локарно и Карлови Вари посочват фаворитите за международния "Оскар". "Уроците на Блага" доминира на тазгодишното издание на фестивала в Карлови Вари, където бе отличен с голямата награда "Кристален глобус" и с наградата на екуменическото жури, а Ели Скорчева получи приза за най-добра женска роля.

"Българският кандидат "Уроците на Блага" на Стефан Командарев е със силно фестивално потекло", пише "Скрийн интернешънъл" и припомня отличията за продукцията от Карлови Вари. "Командарев помогна на България да достигне краткия списък за "Оскар" за пръв и единствен път досега през 2010 г. с филма "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", а мигрантската му драма "Съдилището" бе българската кандидатура през 2016 г., припомня изданието. То също посочва като фаворити за краткия списък на претендентите кандидатите на Великобритания и Франция, като добавя също "Паднали листа" (Финландия) и кандидатите на Дания - "Обетованата земя", и на Испания - "Снежното общество".


Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Щорм

  19 Ное 2023 17:02ч.

  Всъщност Уроците на Блага има награда и от фестивала в Рим, а съвсем наскоро попадна в основната селекция на един от най-старите кинофестивали в света, фестивала от клас А -IFFI (International Film Festival of India) , който съществува от 1952година. Така, че дали лицето Блага ще се бори за Оскар или ще носи златни ключове от Индия, предстои да се види до края на ноември. Все пак по-важни са ключовете от Изток, отколкото задникът на чичо ви Оскар.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бора̀

  19 Ное 2023 17:12ч.

  Ако ще си говорим иносказателно, аз пък се сещам за първото Лице на Блага и нямам нищо против страницата, в която се говори за ключовете, да бъде броена в сметката на четвъртото Лице, което май се пада пето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  19 Ное 2023 18:56ч.

  Пишете винаги,че е сниман в Шумен - дано и ние се прочуем в света!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Ное 2023 9:06ч.

  Апетитът е голям и мераци дебнат отвсякъде, но се обзалагам, че ще спечели "20 дни в Мариупол".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  20 Ное 2023 15:39ч.

  "20 дни в Мариупол" е безспорният фаворит! ("Какво тук значи някаква си личност?!")!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Холивуд?

  21 Ное 2023 10:28ч.

  Айде, няма нужда!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  21 Ное 2023 10:32ч.

  Нима един филм става по-стойностен ако го турят в краткия списък за Оскарите? Или пък ако някакъв самонадеян глистосерец от "Скрийн интернешънъл" рече, че еди кой си продукцията предизвиква траен енурезис ноктурна. Или отговорният за наградите на "Холивуд рипортър" Скот Файнбърг отсече, че фаворит в категорията за международен филм е френската еротична драма "Страсти в кухнята". Това е един спокоен, овлядан разказ да драма на една жена, която изживява катарзиса на средна възраст. Животът е принуждава да прекарва ежедневно по няколко часа около печката в кухнята. Но тя си намира млад любовник, който я въвежда в дзен или изкуството да играеш шах. Десетки са еротичните сцени в които двамата страстно или пък възбуждащо овладяно се любят. Впечатляват кадрите, в които тя прави попска яхния и едновременн с това налага с камшик палавия си любовник. Великолепна е и сцената, в която той я запознава с дебюта на четирите коня, а после двамата се любят върху кухненската маса, обсипана с разпилени шахматни фигури.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  08 Дек 2023 23:49ч.

  Много силна конкуренция, но испанският филм е нещо потресаващо, най-вероятно ще спечели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи