„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“

„Уроците на Блага“ е българското предложение за „Оскар“. Това съобщиха от Националния филмов център (НФЦ) след заседание на комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Комисията е в състав Людмила Дякова – председател, и членове Зорница София, проф. Емилия Стоева, д-р Деян Статулов и Христо Христозов. 

Филмът разказва за пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и остава без спестяванията си и без пари за гроба на покойния си съпруг. Животът ѝ се преобръща, тя осъзнава, че няма начин да си върне парите, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена, бавно започва да прекрачва всичките си принципи.

На международния филмов фестивал в Карлови Вари „Уроците на Блага“ получи голямата награда „Кристален глобус“ за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности. 

Филмът е в официална конкурсна програма на МФФ Солун 2023 – Balkan Survey.

Режисьорът Стефан Командарев е автор на отличени игрални филми – „В кръг“ (2019, премиера МФФ Сараево, носител на 8 награди), „Посоки“ (2017, премиера в „Особен поглед“ – МФФ Кан, спечелил 12 награди на международни фестивали), „Съдилището“ (2014, с 12 награди, вкл. „Златна роза“ 2014), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008, в краткия списък за чуждоезичен „Оскар“, спечелил 35 международни награди). Автор е и на седем значими и награждавани документални филма. Член е на Европейската филмова академия.

„Уроците на Блага“ връща на екран актрисата Ели Скорчева, в главната роля. Това е първото ѝ филмово участие от 30 години. Освен нея, участват Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов, Герасим Георгиев-Геро.

 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Тези "прочути" филми (изброените, де)

  07 Sep 2023 16:47ч.

  чувал ли ги е някой изобщо? Не питам дали ги е гледал, защото е ясно, че никой няма да се подложи на такава виртуално-визуална ИНКВИЗИЦИЯ? А тази Зорница-София да вземе да си вземе нормално име чрез "Държавен вестник", стига с тия инфантилни фасони!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  07 Sep 2023 16:54ч.

  Някога стриктната и честна жена,възпитана през социализма,е принудена да прегази всичките си принципи,защото вече живее при капитализма - това ли искат да ни кажат авторите?Ако е така,то аз съм напълно съгласен с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старшина Бърнев

  08 Sep 2023 11:41ч.

  Тъй като действието се развива в Шумен, в момента там сменят тръбите за водата. Явно, за да може човек да пие една студена, след като го излъжат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  10 Sep 2023 17:51ч.

  "Уроците на Блага" всъщност е третият филм от трилогията "Посоки" и "Кръг", които са много хубави филми. От 16 ноември тръгва по големите екрани и лично аз го очаквам с голяма нетърпение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи