Украинска организация протестира срещу номинациите за "Оскар" на филма "Топ Гън: Маверик"

Украинска организация протестира срещу номинациите за "Оскар" на филма "Топ Гън: Маверик"

Глобална украинска организация протестира срещу номинациите на Академията за кинематографично изкуство и наука за "Топ Гън: Маверик" за няколко награди "Оскар", включително за най-добър филм, като изразява опасения относно предполагаемите връзки на продукцията с руски олигарх, санкциониран от Украйна, предаде ДПА. 

Макар да признава "дългогодишната подкрепа за Украйна" от страна на американската киноакадемия, Световният конгрес на украинците изпрати писмо до президента й Джанет Янг и управителния ѝ съвет. В него неправителствената организация ги моли изрично да отхвърлят филми, финансирани от "руски олигарси" или други фигури с роля в "геноцидната война на Русия срещу Украйна", както и да преразгледат допустимостта за участие в тазгодишните награди "Оскар" на "Топ Гън: Маверик" с Том Круз в главната роля.

Базираната в Торонто организация, учредена през 1967 г. и представляваща украинските общности по света, освен това поиска от американската киноакадемия да осъди "войната на Русия срещу Украйна и всякакви опити за влияние върху Холивуд и американското общество" по време на предстоящата церемония по връчването на "Оскар"-ите.

Писмото идва два месеца след като в. "Лос Анджелис таймс" съобщи за дело за нарушаване на договора, заведено от Брадли Фишър, бивш президент на компанията "Ню рипъблик пикчърс". В иска се твърди, че базираният в Монако руски милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл важна роля във финансирането на "Топ Гън: Маверик", продълженията на "Мисията невъзможна" и редица други големи продукции на "Парамаунт пикчърс" като "мълчалив партньор" в "Ню рипъблик пикчърс".

През 2020 г. базираната в Лос Анджелис "Ню рипъблик пикчърс" подписва сделка за над 200 милиона долара с "Парамаунт пикчърс" за финансиране на до една четвърт от бюджетите на 10 филма в замяна на дял от всички печалби или загуби от тях.

Риболовлев и негови представители не са открити за коментар.

"Световният конгрес на украинците изразява сериозната си загриженост относно влиянието на Русия върху холивудската филмова индустрия, по-конкретно във връзка с номинацията на "Топ Гън: Маверик" за шест отличия на 95-ите награди "Оскар", се казва в писмото на организацията, която призовава американската киноакадемия да разследва руското влияние в Холивуд.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • любопитен

  08 Март 2023 14:00ч.

  Този протест 'що не си го заврат там дето слънце не огрява? Аман от хленчещи укри, като да целият свят да им е длъжен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  08 Март 2023 15:54ч.

  За да е незвисим Холивуд, нека се изолират всички продуценти, сценаристи, режисьори и актьори, чиито родове са с произход е от Украйна, Полша, Беларус и Русия по подобни теми, поради пристрастност. Най-добре и от медиите също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изумен

  08 Март 2023 14:08ч.

  "Световния конгрес на украинците" - това пък какво е?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Опити за създаване на народ на празно място

  08 Март 2023 14:35ч.

  Украинството е като Ковид "пандемията", "полетите на янките" до Луната и македонския "народ". Нещо, дето го има само по телевизията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  09 Март 2023 8:05ч.

  Органиация на избягалите украинци-нацисти от Втората Световна Война

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ааааа, не може така

  08 Март 2023 14:40ч.

  Руснаците има пръст в тая работа (и в оная работа, даже знаем за кой точно пръст става дума).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За конгресите

  08 Март 2023 14:41ч.

  Има и Световен македонски конгрес. Приликата вероятно е случайна :-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • те са Големият Взрив на човечеството

  08 Март 2023 14:49ч.

  Галатическа Федерация на украинците няма ли? Народ, който е създаден само за експерименти от самото начало от всякакво естество много са ги увредили у главите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ГигаВат

  08 Март 2023 14:52ч.

  Един свестен филм да изкара Холивуд за последните 10тина години и той се оказа руски:))) ... Синът като го гледа ми вика : - докато го гледах ми се прииска да стана пилот, ама като се сетих, че в България няма авиация и ми стана тъпо ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ми се гледаше тоя

  08 Март 2023 14:57ч.

  панагерик на аеропланна хамерика но заради тая дописка ще се пристраша и пожертвам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  08 Март 2023 19:20ч.

  Подочух че главния сюжет бил че хероите не можели да унищожат нчкакъв си таргет. И що в днешно време трябва да се използува изтребител за тая работа никой даже не се и пита. Каквато публиката, такъв и филам, важното според Спилбърг било, че Тома Круз спасил задника на Холивуд... и не само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха ха ха

  08 Март 2023 16:50ч.

  Тези се движат по траекторията на Световния еврейски конгрес. Лъжи и манипулации до небето. Все обидени, все недооценени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Викт

  08 Март 2023 18:52ч.

  Аха, вместо това всичките номинации да идат при клоунът Гнида за нечовешката му дейност по редуциране генофонда на местното население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  08 Март 2023 19:15ч.

  За съжаление има доста украинци в Канада. Например в Саскачеван (8 пъти България с около 1 милион население през 90 на миналия век когато имах неудоволствието да посетя университета в Саскатун). Изключително агресивни и неприятни персони занимаващи се със свиневъдтсво, което преолагам не е изненада за всеки имал допир с тази популация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!...

  09 Март 2023 9:26ч.

  Ех, жалки укропитеци! Вече и без това сте трудно смилаеми за западните си покровители, а скоро никой няма да ви търпи повече... Тогава, как ще ревете!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Украинците защо не вземат

  09 Март 2023 23:45ч.

  да пратят протест до Господ за това, че е създал руснаците, които имат наглостта да съществуват и да се бъркат в световните дела.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  14 Март 2023 12:20ч.

  Както е тръгнало, името "украинец" е на път да се превърне в обиден прякор. Как не се усещат тези хора?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи