Страстна целувка и благодарности към магарета : запомнящите се моменти на фестивала в Кан

Страстна целувка и благодарности към магарета : запомнящите се моменти на фестивала в Кан

Карол Буке и Венсан Лендон в страстна целувка Снимка: АФП

 

Председателят на журито Венсан Лендон целуна страстно по устните Карол Буке, а полският режисьор Йежи Сколимовски благодари поименно на магаретата, заснети във филма му - заключителната церемония на 75-ото издание на фестивала в Кан бе белязана от неочаквани моменти, предаде АФП.

Водещата Виржини Ефира зададе тона на церемонията, в който хуморът се провираше между емоционалните моменти. В словото си актрисата каза, че след края на тържеството ще се наложи да бъдат "върнати бижутата и фалшивите мигли". "От утре възрастните хора в Кан ще изглеждат наистина като възрастни хора", разсмя тя публиката със закачката си към актьорите и актрисите, които понякога изглеждат като неостаряващи на червения килим.

"Мислех, че това е моето жури, но не, аз просто имах право на един глас, това е демокрацията", започна речта си председателят на журито Венсан Лендон. Той продължи политическата метафора, като подчерта с ирония, че е твърде кратко "да бъдеш президент, само веднъж, и то за десет дни". След което се обърна към директора на фестивала Тиери Фремо с искане, подкрепено "единодушно от журито", за още един мандат. "Още четири години", започна да скандира той.

Френската актриса Карол Буке излезе на сцената, за да връчи специалната награда за 75-ото издание на кинофестивала. Тя използва възможността да си поиска целувка от председателя на журито Лендон, който веднага се отзова и я целуна страстно по устните. Истинска филмова целувка. Лендон предложи на Буке да остане на сцената за следващата награда, след като тя връчи приза на братя Дарден за техния "Тори и Локита". "За още една целувка ли?", попита водещата Ефира. "Ревнивка", провикна се Карол Буке, докато напускаше сцената.

Наградата на журито бе поделена между историята за приятелството "Осемте планини" на Шарлот Вандермеерш и Феликс ван Грьонинген и "ЕО" на полския режисьор Йежи Сколимовски за пътешествието на магаре из съвременна Европа. "Искам да благодаря на магаретата си", започна речта си на английски език полякът Сколимовски и изреди имената на шестте животни, заснети в продукцията.

При получаването на наградата си за "Тори и Локита", братята Жан-Пиер и Люк Дарден, които вече имат две награди "Златна палма", подчертаха репутацията си на хуманисти и социално ангажирани режисьори. "Когато работехме по филма си през януари 2020 г., един пекар от Безансон бе в гладна стачка 12 дни, за да не бъде изгонен от Франция чирака му - африканец от Гвинея, това беше чудесно и посвещаваме филма си на този господин, на мосю Стефан Раваклеe от Безансон".

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • И това го обърнаха на холивудски идиотизъм

  29 Май 2022 22:41ч.

  а филмът за траверсите е направо... връх.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  30 Май 2022 10:39ч.

  Нормалните Французи не се интересуват от простотии !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Междувременно в Давос

  29 Май 2022 23:25ч.

  https://article.wn.com/view/2022/05/26/In_the_meantime_in_Davos_they_paint_with_their_buttocks/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Междувременно в Давос 29 Май 2022 23:25ч.

  30 Май 2022 0:07ч.

  Отворих линка. Това е сдържан пърформанс в сравнение с откриването на Евровизия и преди години "художественото" изпълнение при откриването на онзи швейцарски тунел, където с просто око се вижда открит сатанизъм. Това в клипчето е кротко, зайче–байче– задниче, малко зачервеничко ми се видя. Смятах, че малко поне разбирам от изкуство, но тези вести от Кан и Давос ми убиха самочувствието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Къде

  30 Май 2022 6:41ч.

  може да се гледат тези филми онлайн?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  30 Май 2022 8:09ч.

  Предполагам отново са наградили филм от жена режисьор за педерасти, негри или мигранти? Хаха.. Когато едно изкуство е булшит точно така трябва да го наричаме без заобикалки !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП,поздрави за

  30 Май 2022 8:40ч.

  точния и правдив коментар,мислех и ази да списуван нещо в твоят дух но ти ме изпревари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  02 Юни 2022 10:33ч.

  Когато целувката е "дърта",тя си губи ефекта от където и да я погледнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи