Стефан Командарев: За „Уроците на Блага“ ще се чува много, огромна работа ни чака за Оскарите

Стефан Командарев: За „Уроците на Блага“ ще се чува много, огромна работа ни чака за Оскарите

Снимка: Фейсбук

Ели се върна по триумфален начин с този Кристален Глобус за най-добра женска роля. Тя ще печели още награди. Когато мина премиерата в Карлови Вари цялата зала 10 минути ръкопляскаше на Ели Скорчева – тя беше обградена от хора, които изразяваха своя възторг. Имаше смисъл от тези 30 години пауза, за да се върне по този начин“, допълни Стефан Командарев. Тези 110 минути, колкото е продължителността на филма, се гледат на един дъх, обясни режисьорът пред бТВ, след като трети негови филм бе предложен за „Оскар“.

„Не крия, че сме притеснени. Огромна работа ни чака. Няма жури от пет души – има над 9000 гласуващи членoве в Академията. Ние трябва да направим така, че голяма част от тях да гледат филма. Това ще стане, като платим на публицист, като платим допълнителни прожекции, трябва да платим реклама в големите медии, трябва да имаме много интервюта там, за да ни забележат“. Това обясни в предаването „Тази сутрин“ режисьорът Стефан Командарев в първото си телевизионно интервю, след като стана ясно, че за трети път негов филм е предложен за „Оскар“.

„Останалите държави имат много силни кампании. Зад всичко това стои голяма организация. В Румъния има цяла държавна структура, която се занимава само с това – да промотира румънското кино по света“, добави той.

„С Кристалните Глобуси тръгваме от силни позиции. Излязоха изключително позитивни рецензии в изданията, което е стъпало – за филма се знае и се говори. Предстоят десетки фестивали. За филма ще се чува много, но трябва да се върши много работа“, подчерта Командарев.

„През 2016 г. нашата кампания струваше 150 хил. лева, но вече всичко е много по-скъпо. Ще ни помогне и Националният филмов център, но и там възможностите не са толкова големи. Ще направим кампания, ще търсим помощ от частно финансиране, спонсори, както направихме със „Съдилището“.

Поне едно 200 хил. лева трябва да съберем, за да покрием минимума“, обясни режисьорът.

„Решихме филмът да е посветен на една част от нашето население, която най-тежко премина през прехода – това са българските пенсионери, нашите родители. Когато мислехме за сюжет и структура, която да държи зрителя, излязоха телефонните измами. Много се зарадвахме, когато Variety, не кой да е, определи филма като „социален трилър“. Ние имаме тези елементи. Тези 110 минути, колкото е продължителността на филма, се гледат на един дъх. Това ни беше целта“, разказа Стефан Командарев.

„Имаше много проучвания, много срещи с жертви. Успяхме с помощта на журналиста Тина Ивайлова, която имаше много материали. Имахме срещи с жертви, с полицаи. Видяхме се и с един телефонен измамник при тайни обстоятелства, но всичко това ни помогна да сме максимално автентични. Той вече се беше разкаял, изтърпял наказание, но ни изигра всички роли. В едно кафене в Русе в една стаичка изигра ролите. Така ги игра - аз му вярвах на 100%. Тези хора са много добри“, посочи режисьорът.

Ели се върна по триумфален начин с този Кристален Глобус за най-добра женска роля. Тя ще печели още награди. Когато мина премиерата в Карлови Вари цялата зала 10 минути ръкопляскаше на Ели Скорчева – тя беше обградена от хора, които изразяваха своя възторг. Имаше смисъл от тези 30 години пауза, за да се върне по този начин“, допълни Стефан Командарев.

„Филмът има отворен край. Хората си задават въпроса какво се случва и какво ще стане. Доброто кино трябва да предизвика морално неспокойство“, каза още режисьорът.

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Бора Найденова

  12 Sep 2023 18:47ч.

  Не смятате ли, че когато Ванга е пророкувала на Ели Скорчева, че един ден ще носи златни ключове, това пророчество не касае само Ели, но и образите, в които се превъплъщава? Т.е., това касае, както името, така и времето, респективно датата, на която е дадено Ели да се завърне с тези златни ключове. А това се случва на Ели именно в лицето на Блага и именно на 8 юли! Защото от 8 юли някога е бил откраднат ключа и на 8 юли му се връща ключа от неговия крадлив григориански двойник. И ето че лицето на Блага ни се връща с този изгубен или откраднат някога ключ! По-мъдрите ще изчислят, че в деня на връчването на кристалния глабус в ръцете на ЕЛи, на 8 юли 2023г се навъшват точно 444 години от явяването на лицето с ключа, който много скоро след това е откраднат от крадците на велосипеди. Но кое е това лице и действително ли е толкова важно да бъде забелязано от Академията на чичо Оскар, ако идиотската Борат роля на родената в 1996 г Мария Бакалова, вече беше забелязана от въпросната Академия? И понеже стана дума за предреченото от Вангелия, по-важното е, че друг Бакалов, аржентинецът Луис Бакалов, чиято баба е банатска българка, получава първия си „Оскар“ за музиката на филма „Пощальонът“, в същата онази 1996 година, когато се е родила следващата българска претендентка за Оскар - съфамилницата на Луис - Мария Борат Бакалова, родена на датата , на която 12 часа след края на снимките умира актьорът изиграл именно пощальона в отличеният с Оскар за Бакалов филм. Но това е същият Бакалов, който е написал и музиката на "Евангелие по Матея" - филмът на Пазолини, в който в ролята на апостол Андрей Първозвани влиза поетът Алфонсо Гато, който загива в автомобилна катастрофа на датата, на която е родена Ели! И пак Вангелия беше казала, че много неща в живота на човек могат да бъдат променени, но не и датите на раждането и смъртта. Те се записани на пътната карта на всики. Да, писмото на пощальона отдавна е пристигнало, дами и господа! Или по-точно, нашлось. Но сртанно защо няма кой да го разчете. Твърде много изгубени в превода. Пък и я нямаше преводачката. E, не онази с кремчето. Дано сега с помощта на лицето на Блага, най-накрая името да бъде прочетено правилно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  12 Sep 2023 20:29ч.

  Командарев удивително прилича на мой познат, виртуозен водопроводчик, потомък на белогвардйски офицер, емигрирал в България след Октомврийската революция. От снимката личи, че много той сръчно държи стъклена топка. Надявам се да стисне и някой Оскар за каквото трябва. Бях прочел, че снима нов филм, който навярно не бе завършен в нужния срок за бъде представен за Оскар. Инак аплодисментите от премиерата на Камондаревите уроци на Блага още не стихват и оглясят залата на Карлови Вари, където бе представен преди три месеца. В новия филм на Командарев главните роли са поверени на Владо Пенев, Иван Бърнев и Луиза Григорова. Участва и Джамал Бабак, шампион по ски скокове, който от се бори с монохромна базиална секвенция и в ежедневието си се изживява като таралеж-албинос. Работното заглавие на продукцията е "Патица на разсъмване". Филмът разказва историята на филмов режисьор, който става жертва на виртуозни телефоннни измамници-eкуменисти. Те ловко го убеждават да си смени пола. Настояват да го стори преди да завърши гениалната си творба и непревенно преди разсъмване. Ако го направи му гарантират поне един Оскар. Измамниците изпращат на режисьора нужните хирургически инструменти, медикаменти и подробни инструкции как да си смени пола в домашни условия. Като доказателство, че е извършил операцията, настояват той да изхвърли от балкона отрязания си пенис. Ще спечели ли Кинокомандарев "Оскар" за режисура и "Златна хамсия" за женска роля? Ще залови ли полицейският инспектор Хънтър (ролята се изпълнява от Блатечки) тартора на екуменистите Бърнев или и и той ще стане тяхна жертва? Всичко това ще разберем уви едва когато завършат снимките на поредния опус на Командарев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  15 Sep 2023 5:46ч.

  Забравих вече кога беше последният път когато съм гледал Оскарите. Сигурно през 1989 или 90 повече от любопитство. То бива парвенющина и баналности, но оскарите са бенчмарк за нея. Командарев дали благодари на баба си и на майката на Том Круз при връчването на наградата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом отзоваха руските оскари от 1968г

  26 Sep 2023 16:40ч.

  Оформя се политпроституция, със сводник ПЕНТАГОНа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи