#MeToo във Франция се отлага: Роман Полански със "Сезар" за най-добър режисьор

#MeToo във Франция се отлага: Роман Полански със "Сезар" за най-добър режисьор
Академията на наградите "Сезар" не се съобрази с полемиките, разбунили френското кино, и присъди на 86-годишния Роман Полански статуетката за най-добър режисьор за филма "Аз обвинявам" (J'accuse).


Когато бе обявена наградата на Полански, актрисата Адел Анел яростно напусна зала "Плейел". Снимка: АФП


След като го номинираха в 12 категории, членовете на Академията потвърдиха недосегаемия статут на Роман Полански, въпреки полемиките и обвиненията за изнасилване срещу него.

"Аз обвинявам" спечели три награди "Сезар": за режисура, адаптация и костюми. Полански, който отсътстваше от зала "Плейел", както и целият екип на филма, не се качи на сцената, за да получи най-престижната награда на френското кино.

При обявяването на наградата на Полански, актрисата Адел Анел напусна залата с викове: "срам!". Тя бе последвана от Селин Сиама, режисьорката на филма "Портрет на момиче в пламъци" (Portrait de la jeune fille en feu), и актрисата Ноеми Мерлан. Флоранс Форести също тръшна вратата след себе си. В профила си в Инстаграм с големи букви на черен фон тя написа: "отвратена".

 

 

Сянката на Роман Полански витаеше в залата от началото на церемонията. Флоранс Форести, водеща на 45-та церемония, го спомена, без да го назовава по име, докато отвън няколкостотин демонстранти протестираха с плакати и лозунги като: "Полански - изнасилвач, киното - виновник, публиката - съучастник, "Жертви на Полански, вярваме ви!" или "Долу патриархатът".

Големите губещи на церемонията бяха Селин Сиама и Адел Анел, чиито филм "Портрет на момиче в пламъци" спечели единствено наградата за операторско майсторство. Но най-вече признанието за Роман Полански беше непоносимо за тях. В интервю за в. "Ню Йорк Таймс" в понеделник, 24 февруари, Анел разкритикува изоставането на Франция от движението #MeToo и предупреди: "Да бъде отличен Полански, означава да бъдат заплюти в лицето всички жертви". 

В четвъртък Роман Полански обяви пред АФП, че няма да присъства на церемонията, за да избегне "публичното линчуване". На следващия ден продуцентът на филма, Ален Голдман, обяви, че той, както и целият екип, също няма да отидат на Сезарите, изразявайки съжаление за "ескалацията на неуместни и жестоки думи и поведение".

 

 

Жан Дюжарден, който изпълнява ролята на полковник Пикар във филма и който бе номиниран за най-добър актьор, публикува в Инстаграм кадър от снимачната площадка на филма на Полански. "Просто бих искал да напомня, че "Аз обвинявам" е заглавието на доста известна статия на Емил Зола, надявам се, че това не пречи на никого. Приятна вечер", написа той в социалната мрежа.

"Надявам се, че винаги ще можем да играем играта на съблазняване, в киното и в живота", заяви от сцената Матьо Касовиц, известен със своята смелост и провокативност. 

С четири статуетки, сред които за най-добър филм и наградата на публиката, "Клетниците" на Ладж Ли бе големият победител на вечерта.

 

Режисьорът Ладж Ли и екипът на "Клетниците" Снимка: Ройтерс

 

 

 

Коментари

 • Бравос!

  29 Фев 2020 9:55ч.

  J'accuse, а? Не е важно това, че Роман Полански е изнасилил 13-годишна малолетна, за което е осъден и присъдата е влязла в сила, важното е да няма антисемитизъм! А за "Клетниците" просто нямам думи! Романът на Юго е един от сивмолите на френската култура, но не - и тук ще набутаме негри и араби, нали сме мултикултурни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моше Даян

  29 Фев 2020 20:12ч.

  Засега степенуването на правата върви така: Първи са евреите 2-и са араби и черни и чак след това идат #MeToo Полански много хитро го е измислил, филмирайки аферата Драйфус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Моше Даян

  01 Март 2020 7:20ч.

  забрави обратните

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Той

  02 Март 2020 22:24ч.

  Който не познава Франция поне малко, няма право да си показва агресивното невежество. Само за сведение, навремето Юго описва същите клетници, що се отнася до социалните неравенства, от същото предградие на Париж, както и Ли. Няма ли кой да опише българските клетници във форумите - не си струва ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • за Полански

  07 Март 2020 6:24ч.

  а за съ- участието в сценария за " убийството" на бременната му жена навремето....., и за който е гледал " Бебето на Розмари".....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи