Ричард Драйфус: Драйфа ми се от новите правила на "Оскарите"

Ричард Драйфус: Драйфа ми се от новите правила на "Оскарите"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Звездата от "Челюсти" Ричард Драйфус предизвика бурни реакции с вчерашното си изказване срещу новите стандарти за малцинствено разнообразие на "Оскарите". Актьорът, който сам е лауреат на Академичната награда за главна мъжка роля в "Момиче за сбогом" (1978 г.), се изрази красноречиво: "Драйфа ми се от тях". 

Той коментира темата в шоуто на PBS "Гореща линия с Маргарет Хувър". "Това е изкуство. Никой не бива да нарежда на артиста да се съобразява с най-новата, най-актуална идея за морал. Какво рискуваме? Рискуваме ли наистина да нараним чувствата на хората? Не може да узаконявате това", заяви 75-годишният Драйфус. "Трябва да позволим на живота да си е живот. Съжалявам, но не мисля, че има малцинство или мнозинство в тази страна, което трябва да бъде обгрижвано така."

Четирите нови стандарта за мнообразие и включване на малцинствата бяха обявени за пръв път през 2020 година. Тя ще влязат окончателно в сила за предстоящите номинации и награди през 2024 г. (тоест, остава само една по стария правилник), като всяка кандидатура за Най-добър филм ще трябва да отговаря на минимум два от критериите. Те регулират представителството на малцинствени групи в: 1. темите, сюжетите и актьорския състав; 2. творческия екип зад кулисите, особено на важните позиции като режисьор, сценарист, оператор; 3. подобрен кариерен достъп и възможности в киноиндустрията за малцинствените групи; и 4. подобрено представителство в екипите, занимаващи се с маркетинг, реклама и киноразпространение.

Академията определи тези нови правила като средство за "справедливо представяне на и извън екрана, за да отрази по-добре многообразието на публиката, която гледа филми".

Драйфус разшири изказването си по темата с защита на Лорънс Оливие, изиграл чернокожия Отело във филма по Шекспир от 1965 г.: "Той изигра чернокож брилянтно. Казвате ми, че никога няма да имам възможност да играя чернокож? И че ако някой не е евреин, не може да изиграе Венецианския търговец?". Днес има термин - "блекфейс" за случаите, когато бял актьор играе цветнокож, и това се смята за неподходящо и обидно. Сър Лорънс Оливие всъщност е последният бял актьор, изиграл Отело в киното. 


Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

 • Браво и на мен ми се драйфа от политкоректните Оскари

  08 Май 2023 18:25ч.

  Драйфус е нормален човек, един от старите, истински пичове!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прасета в космоса

  08 Май 2023 20:32ч.

  Може би е време да сложат ограничаваща квота за режисьори, сценаристи, композитори, актьори с еврейски произход, може и продуценти, за да се намали доминиращото им положение в киноиндустрията, което е за сметка на много други талантливи хора, лишени от пълноценен достъпо до нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  08 Май 2023 21:09ч.

  Поздравления за превода. Каламбурът звучи само на български.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  08 Май 2023 21:40ч.

  Браво.Малко са консерваторите в Холивуд. Има една прекрасна малко известна екшън комедия с него . " В засада" (1987)....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  09 Май 2023 3:43ч.

  Най-после поне един да възроптае! Не знам защо си мислех, че в Холивуд ще има масови протести, след като обявиха тези правила, мислех че свободните кинотворци няма да се примирят, но уви. Оказаха се по-големи нагаждачи и от нас.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Gen Gurko

  09 Май 2023 21:43ч.

  Винаги са били такива, Мила. Алчни, захаросани, лицемерни,егоистични, студенокръвни, но пък фалшиво загрижени за всичко , което е в тренда и им носи популярност. Когато проумях това, вече не гледам новите им холивудски фалшивки, а само стойностни филми от по-старата генерация. Така между впрочем е било и по времето на Маккартизма. Единици са устояли. Когато поживях сред западняци, изчезна липсата ми на самочувствие, защото по всеки въпрос почти, знаех повече от тях. Беше много полезно приключение за мен. Хората често си нямат представа, колко семпли същества понякога изглеждат като великани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  10 Май 2023 14:42ч.

  Съгласна съм, лошото е, че дълго живяхме с чувството за малоценност спрямо тях, което ни костваше много. За съжаление лъжата за западното превъзходство и най-вече за правотата на Запада продължава да се поддържа упорито у нас и да ни осакатява живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  09 Май 2023 6:23ч.

  Холивуд винаги е бил "ляволиберален". Хора, като Джон Уейн, Джон Войт или Клинт Истууд там винаги са малцинство...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какво да се прави ?

  09 Май 2023 9:19ч.

  Пълен, тотален, световен бойкот на тази секта ! Не ги гледайте, не ги слушайте, не им плащайте за бозата ! Не им обръщайте никакво внимание ! Така те ще се капсулират, ще съществуват сами за себе си. БОЙКОТ ! ИГНОР !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  09 Май 2023 12:56ч.

  Ами то, след насилственото и безумно въвеждане на тези либерастко-джендърски "правила", с малки изключения, нищо свястно не е родило краварското кино, на което в миналото бях истински фен! Така, че вече и да искаме, няма какво да гледаме... Но така е, когато обществото боледува, за което признакът е, че малцинството агресивно успява да налага извратените си стереотипи на болшинството!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  09 Май 2023 12:51ч.

  Браво на чичо Ричи! Проблемът е, че "Old School" хората си отиват, а на тяхно място идват скопени духовно и интелектуално плоски, безлични и объркани индивиди, робуващи на съмнителни ценности и извратени разбирания за свобода и демокрация, които без съпротива, се оставят да бъдат консумирани от шепа сатанисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдаа...

  09 Май 2023 13:44ч.

  "Богоизбраните" чернеят навред известни исторически личности, дори и измислените. Фактът, че още не се е стигнало да почерняват старозаветните патриарси си е достатъчно крещяща подсказка, но не и за овцете, които непрозорливо са свикнали да обвиняват за цялото зло по света горкият Сатана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Май 2023 7:08ч.

  Gen Gurko, Англосаксите имат една гениална мисла: " Да не дава господ да срещнеш своя идол".... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • и на мен ми се драйфа

  13 Май 2023 12:03ч.

  И на червеите също. Затова има отвори на кофчезите на негрите. За подобрен достъп.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи