Преразглеждат кампанията за наградите "Оскар" заради изненадваща номинация

Преразглеждат кампанията за наградите "Оскар" заради изненадваща номинация

Андреа Райзбъро във филма "Лесли"

Американската Академия за кинематографично изкуство и наука обяви, че преразглежда тазгодишната кампания за наградите "Оскар", след като медия повдигна въпроса за изненадващата номинация на британската актриса Андреа Райзбъро, предаде Ройтерс. Съпругата на режисьора на филма Майкъл Морис - актрисата Мери Маккормак и приятели, изпратили електронни писма и се обаждали на членуващи в Академията актьори с молба да гледат малко известния филм и да качат онлайн публикации за силното изпълнение на Райзбъро. След това десетки кинозвезди я похвалили "и помогнали да спечели заветната номинация", разказва БТА.

Във вторник тя попадна сред кандидатките за отличието в категорията за най-добра актриса във водеща роля заради превъплъщението си на самотна майка алкохоличка в малко известния филм "Лесли". Това шокира специалистите, които не очакваха Райзбъро да получи номинация.

Медията "Пак" съобщи в четвъртък, че изненадващата номинация е предизвикала въпроси дали агресивната кампания в полза на актрисата е нарушила правилата за лобиране, установени от американската Академия за кинематографично изкуство и наука.

Организацията разпространи изявление, в което се казва, че  "извършва преглед на процедурите за провеждане на кампанията за тазгодишните номинации, за да се гарантира, че не са нарушени указанията". В него обаче не се споменава името на Андреа Райзбъро.

Прегледът е и с цел "да ни информира дали промени на указанията може да са необходими в новата ера на социалните медии и дигиталните комуникации", се казва още в съобщението.

Академията ограничава начините, по които киностудията могат да се обръщат към членовете й с право на глас, колко често и каква може да е комуникацията в рамките на кампаниите си за наградите “Оскар”.

Според "Пак" съпругата на режисьора на "Лесли" Майкъл Морис - актрисата Мери Макормак и приятели, са "изпратили електронни писма и са се обаждали на тонове членуващи в Академията актьори с молба да гледат малко известния филм… и да качат онлайн публикации за силното изпълнение на Райзбъро".

След това десетки кинозвезди я похвалили "и помогнали да спечели заветната номинация", се казва в медийната публикация. Представителите на Макормак и Райзбъро не отговориха на отправено запитване за коментар.

Филмът "Лесли" е събрал приходи от 27 000 щатски долара от продадени билети от излизането си през месец октомври, сочат данни на БоксОфисМоджо.

"Имаме доверие в почтеността на нашите номинации и процедурите за гласуване, подкрепяме истинските кампании на хората за изключителни представяния", се казва в изявлението на Академията.

Номинациите за наградите "Оскар" бяха обявени на 24 януари, а церемонията за връчването им ще се състои на 12 март в Лос Анджелис.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Брей

  28 Яну 2023 23:49ч.

  Като прочетох заглавието и си помислих, че са номинирали Зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цоко

  31 Яну 2023 20:25ч.

  "Филмът "Лесли" е събрал приходи от 27 000 щатски долара от продадени билети ..." Да не би да е български с Вл. Пенев и М. Вачкова?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тяхна си, англосакска номинация

  02 Фев 2023 20:57ч.

  С джендърско-политически пристрастия, клонящи към примитивизъм в последното десетилетие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  03 Фев 2023 20:55ч.

  Е как ще номинират някого дето не е събрал поне 100млн.Мисля Брат Пийт каза че ''Филмите в Холивуд са вторичен продукт'' Питате тогава кой е първичният или основният?Е от времето на актьора Рийгън;Власт,пари,секс!Няква актриса изиграла някаква роля на майка-алкохоличка!?Ще им бърка основният бизнес?НЕ МОЖЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боги

  03 Фев 2023 21:48ч.

  Участвам в нискобюджетна българска продукция. Сценарият е написан по действителен случай. Там съм млад, перспективен, хомосексуален циганин, имащ проблем с употребата на дрога. Имам желание да си сменя пола и да се нарека Богиня. Драмата ми е голяма и правдиво отразена във филма. Питам, имам ли шанс да бъда номиниран за Оскар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Хой

  05 Фев 2023 20:28ч.

  Украински филм?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи