Оливър Стоун направи продължение на JFK

Оливър Стоун направи продължение на JFK
Новият проект, отхвърлен засега от разпространителите, е продължение на филма JFK от 1991 г., посветен на конспиративни теории за смъртта на американския президент.

Спайк Лий (вляво) и Оливър Стоун

 

Малко бижу на седмото изкуство или камъче в обувката за Кан? По време на предаването Directors on Directors на списание "Върайъти" Оливър Стоун съобщи на Спайк Лий, който тази година ще оглави журито в Кан, че ще представи нов документален филм, озаглавен JFK: Destiny Betrayed (JFK: Измамена съдба), посветен на Джон Фицджералд Кенеди, който ще бъде показан на филмовия фестивал. Този проект е продължение на филма JFK, излязъл през 1991 г., който се занимава с конспиративни теории за смъртта на американския президент.

 

Първият игрален филм предизвика спорове в САЩ още преди излизането си, а Оливър Стоун беше обвинен в конспирационизъм. Въпреки че самият режисьор заявяваше, че смесва фикция и реалност, според него покойният президент е станал жертва на военнопромишления комплекс, тъй като се е готвел да сложи край на американския ангажимент във Виетнам. Въпреки това филмът, с Кевин Костнър в главната роля, предизвика световен възторг и донесе приходи от 70 млн. долара.


Успех, който гигантите на американското кино не са взели предвид обаче. Новият проект беше отхвърлен от платформи и разпространители, като Netflix и National Geographic, след „проверка на неодобрени факти“. Затова Оливър Стоун изглежда особено облекчен от приема на своите филми на Стария континент. „Кан ни покани през юли тази година (фестивалът беше отложен заради пандемията - б.а.). Това е голяма стъпка за нас, защото, дори ако филмът не може да бъде признат в Америка като пълноправен документален филм, той в крайна сметка ще бъде признат от международната общност. А това е важното". Още повече, след като четиричасовият филм ще бъде видян от самия Спайк Лий, председател на журито на 74-то издание на филмовия фестивал в Кан.

 

Превод: "Гласове"

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи