Паоло Сорентино приключи авантюрата си с Нетфликс

Паоло Сорентино приключи авантюрата си с Нетфликс

Авантюрата с Нетфликс приключи за италианския режисьор Паоло Сорентино, който повече не желае да си сътрудничи със стрийминг платформата и се обяви в защита на прожектирането на филми в киносалоните, предаде Франс прес.

Сорентино заяви позицията си по време на дебат по случай 75-годишнината на филмовия фестивал в Кан с участието и на други известни режисьори, сред които Гийермо дел Торо, Коста-Гаврас, Кристиан Мунджиу, събрали се да дискутират бъдещето на киното. 

"Филм за Нетфликс - не мисля, че това е нещо, което ще направя отново", заяви отличеният с "Оскар" режисьор на "Великата красота".  

Филмът "Божията ръка" на Паоло Сорентино, базиран върху лична трагедия на режисьора - случайната смърт на родителите му вследствие на отравяне с въглероден окис, се съревноваваше през септември миналата година на кинофестивала във Венеция. Продукцията беше излъчена онлайн в Нетфликс, но не беше пусната по кината във Франция. 

"Работил съм в различни медии, снимал съм за киното, за телевизията, но в крайна сметка предпочитам да правя филми по начина, по който ги правех в началото. Само на големия екран можеш да откриеш цялата сила на една история", подчертава неаполитанецът, режисьор и на сериала "Младият папа" с Джуд Лоу.

"Телевизията не е подходящото място да правиш големи, красиви неща", допълва Сорентино, който също така смята, че хората ще се уморят да гледат филми у дома и ще се върнат в кината.

Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо, който работи с Нетфликс над няколко проекта, увери, че е постигнал "мир" с промените във форматите, като според него важното е "да се разказват истории". "Обсъждаме размера на екрана или размера на идеите?", пошегува се той.

За фестивалния директор Тиери Фремо "битката, която всички ще водим, е филмите, произведени от платформите, да бъдат прожектирани в кината". Правилата на кинофестивала в Кан изключват от конкурсната програма филми, които не са показвани на голям екран във Франция. 

Във време, когато големите творци вече не се колебаят да си сътрудничат със стрийминг в платформите - Мартин Скорсезе или Джейн Кемпиън с Нетфликс, Ридли Скот с Епъл Ти Ви плюс, и когато навиците на зрителите се развиват, Фремо няколко пъти е изразявал желание това правило да се промени, но френските изложители в борда на директорите на фестивала са против.

Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи