Оливър Стоун: Кенеди беше жертва на ЦРУ

Оливър Стоун: Кенеди беше жертва на ЦРУ
"Кенеди вярваше, че може да сломи влянието на ЦРУ по онова време. Баща ми беше републиканец и не харесваше Кенеди. Бях 16-17-годишен и също не го харесвах. Разбира се, смъртта му ме шокира. Бях тъжен. А после животът ми пое в други посоки. Даде ми време да се “събудя” по темата…". 74-годишният режисьор е в Кан, за да представи новия си документален филм JFK Revisited : Through the Looking Glass в категорията “Премиера”. Той е създаден на базата на над 2 млн. разсекретени документа 58 години след убийството на президента на САЩ Джон Кенеди и тридесет години след излизането на филма му “Джей Еф Кей”.

Снимка: АП, архив

 

- Какво ви привлича все още толкова много към убийството на Джей Еф Кей?

 

- О! Това е повече от привличане, това е настървеност! От 1991 г. и излизането на “Джей Еф Кей” съм завладян от тази драма. Това започна с излизането на книгата на прокурора Джим Гарисън, изигран от Кевин Костнър. През 1988 г. той публикува “По следите на убийците” (On the Trail of the Assassins). Срещнах се с Джим Гарисън. Срещнах се и с Флечър Праути, който донякъде ми послужи за модел за образа на господин Х във филма. Много бързо бях обзет от тази история. А нещата, които научих от Гарисън и Праути, ми помогнаха да свържа убийството със Студената война. Флечър Праути ми разказа много за това. Той е бил офицер за връзка с ЦРУ още от Втората световна война. Знаеше какво прави ЦРУ, това, което те наричаха “Черни операции” в чуждите страни. Познаваше работата му и Алън Дълес, шефът на ЦРУ. Трябва да осъзнаем значението на Студената война за това убийство. Това е основната причина, поради която е бил убит  Кенеди. Важното не е кой или как го е убил. А защо. Всичко останало е това, което господин Х нарича “пейзаж”. Истинският въпрос е защо.

 

- Според вас какво е направил Кенеди, за да предизвика подобно насилие срещу себе си?

 

- Дори и днес хората продължават да вярват, че Джей Еф Кей е започнал войната във Виетнам. И ми прилошава от това. Това е напълно невярно. От решаващо значение е медиите да разберат истината за тази грешка в тълкуването и преценката. Дори днес много историци са мързеливи и не са си свършили работата. И все пак 12 пъти Джей Еф Кей е искал изтегляне на американските части от Виетнам между 1961 и 1963 г. Всичко е в досиетата. Всъщност това, което позволи на мен и моя екип да заснеме този документален филм, е достъпът до документите, запечатани след третата серия на разследване през 1976 г. Близо 2 млн. страници бяха разсекретени, всички те се съхраняват в Националния архив на Мейленд. Именно благодарение на тази нова информация успях да направя JFK Revisited. Наех страхотни хора, които могат да синтезират всички данни, защото това си остава сложен случай.

 

- Как си обяснявате, че 58 години след събитията такава неяснота обгръща този случай?

 

- Става въпрос за поддържане на “пейзажа”, като параван на това, което наистина се е случило. Кой е Лий Харви Осуалд? Защо мафията? Какво прави Джаки Руби в тази афера? Това са фалшиви следи. Когато искате да подготвите “специална операция”, най-добре е да поддържате объркването. За мен е очевидно, че ЦРУ е създал тази “черна операция”. Може би самият шеф на ЦРУАлън Дълес го е направил. Във всеки случай според него това е трябвало да се направи. Дълес е имал нужните ресурси, за да постигне целите си. Кенеди вярваше, че може да сломи влянието на ЦРУ по онова време. Баща ми беше републиканец и не харесваше Кенеди. Бях 16-17-годишен и също не го харесвах. Разбира се, смъртта му ме шокира. Бях тъжен. А после животът ми пое в други посоки. Даде ми време да се “събудя” по темата…

 

- Тази година се чества 30-ата годишнина на вашия филм. Как я приемате?

 

- Гордея се с “Джей Еф Кей”. Въпреки че прокурорът Джим Гарисън беше влачен в калта след излизането на книгата му, това е единственият американски магистрат, който е опитал да направи нещо. Никой друг освен него не си мръдна и малкия пръст. В моя филм Доналд Съдърланд, който играе господин Х, му казва: “Нямате избор, г-н Гарисън, тъй като сте вътре, за да се измъкнете, ще трябва да разбъркате лайната”. Той създаде “ефект на цунами”, издържал изпитанието на времето, който ме носи със себе си до днес. JFK Revisited хвърля нова светлина върху случая, опирайки се единствено на фактите.

 

- Убийството на Джей Еф Кей вдъхнови много филми в киното. Какво мислите за тях?

 

- Гледал съм някой от тях. Често смятам, че гледната точка не е правилна. Спомням си филма на Верньой “И” като Икар”. Той е нещо като възстановка. Но Верньой не искаше да назове директно фактите. Хареса ми Ив Монтан като прокурора Волне. Между другото, говорейки за Монтан, мога да ви кажа, че “Z” на Коста-Гаврас ми повлия много. Гледах го, когато излезе през 1969 г. Бях студент. Той е от филмите, който достигат право до сърцето и ума ти. Когато снимах “Джей Еф Кей”, се замислих за “Z” и начина, по който Гаврас пресъздаде убийството няколко пъти, за да го анализира по-добре.

 

- Според вас приключи ли случаят “Джей Еф Кей” след разсекретяването на тези документи?

 

- Не знам. Всички действащи лица са мъртви, това е сигурно. Но амбицията ми е с този документален филм да покажа случая в нова светлина, да постигна общ поглед към убийството на Кенеди. Искам зрителите да имат всички части от пъзела в ръка.

 

- Кои са новите данни, сторили се интересни на човек като вас, който познава всичко това наизуст?

 

- Открихме например 50 години по-късно личния лекар на Джей Еф Кей, Джордж Бъркли. Никога не бях чувал за него преди разсекретяването на досиетата. Той е бил в болница “Паркланд”. Присъствал е на аутопсията на Кенеди. Всичко е видял. Той просто обяснява, че е невъзможно Кенеди да е бил прострелян в главата отзад. Филмът на Ейбрахам Запрудър, показан по телевизията дванадесет години след атентата, също ясно показва това. Изстрелът идва отпред и уцелва Джей Еф Кей в челото. Разсекретяването показа, че близо 40 души са видели, че раняването на Кенеди идва отпред, а не отзад.

 

- Спомняте ли си как критиката и публиката приеха филма ви във Франция при неговото излизане?

 

- О, да! Спомням си го много добре. Когато филмът излезе във Франция, “френският естаблишмънт” ме атакува от всички страни. Някои всекидневници ме нападнаха сериозно. Но това е типично. Някои големи френски медии приличат на американските си събратя, като “Ню Йорк Таймс”. Те не искат да се рови. Затова намразиха филма и аз се оказах обсипан с критики! Но те са такива във Франция. Спомням си обаче един френски журналист, с когото разговарях, който ми разказа, че Шарл дьо Гол е бил мишена на седем опита за убийство между 1961 и 1962 г. И особено този в Пети-Кламар, извършен посред бял ден с картечница! Така че, не ми разправайте шеги… Само си представете, че Дьо Гол беше убит. Какво щеше да стане във Франция?

 

- В документалния филм сте премахнали документи, в които ЦРУ планира да убие Дьо Гол. Това е доста сюрреалистично, нали?

 

- Бях сигурен, че ще ми зададете този въпрос! (Смее се). Трябва ясно да се разбере, че по онова време Шарл дьо Гол беше враг на САЩ. Дьо Гол знаеше какво става. Той искаше да изведе Франция от НАТО. И го направи! Това е най-хубавото нещо, което е направил впрочем. По този начин той позволи на Франция да запази своята независимост…

 

- В документалния си филм намеквате за разговор през 70-години между президента Жискар д’Естен и Джералд Форд за убийството на Кенеди…

 

- Наистина! Това, което е забавно в този епизод, е, че по принцип Джералд Форд е бил винаги много предпазлив президент. Впрочем именно той урежда официалната версия за убийството на Джей Еф Кей да бъде, че смъртоносният изстрел е бил изстрелян отзад, докато филмът на Ейбрахам Запрудер показва, че главата на Кенеди се наклонява назад, следователно е уцелен в челото. Форд беше странен човек. Бил е информатор на ФБР, когато започва да се занимава с политика. Но изглежда, че в крайна сметка е започнал да чувства вина. Несъмнено заради това казва на Валери Жискар д’Естен: “Бяхме сигурни, че става дума за заговор. Но не открихме кой го е подготвил”. Затова във филма казвам, че теорията за заговора се е превърнала в “извършен заговор”. Това признание на Джералд Форд пред Валери Жискар д’Естен беше разкрито през 2013 г., едновременно в печата и по радиото.

 

- Мислите ли, че прожекторът в Кан ще помогне на вашия филм да съществува?

 

- Разбира се! L’Atelier d'images го купи за Франция. Ще излезе през есента. Той беше отхвърлен от Netflix и National Geographic заради “неодобрена проверка на фактите”. Това е комично. Кан ще му послужи като стартова площадка. Тази история няма да изчезне просто така. Европейски телевизионни канали вече го купиха. Преди малко ме попитахте дали всичко е приключило. Не! Не мисля. Цунамито ще продължи… Целият залог на моя филм е да представи това, което мнозина и до днес смятат за конспирация на историята. Освен това не разбирам защо хората се толкова недоверчиви към конспирациите. В историята е имало извънредно много конспирации. Защо, когато открием, че за първи път е имало конспирация на американска земя, крием главите си в пясъка. Това е възможно най-глупавото нещо.

 

- Страхувате ли се от последствията от излизането на този документален филм?

 

- Знаете ли, от толкова дълго време ме нападат, че не ми пука. Вече съм стар. Според тях, след всички филми, които съм заснел, аз съм антиамерикански режисьор. Ако знаеха колко грешат! Аз съм патриот.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

 • Желев Желязко

  16 Юли 2021 23:54ч.

  Когато ЕДИН човек реши да прави политика приключва така..Или като Тръмп . Политика се прави от партии.Не че не са изтребвали цели партии..За събитията от онова време може би достоверен е някой си перебежчик от СССР майор или полковник Галицин.Накрая ЦРУ го обявяват за невменяем,но той говори за втори невидим кръг който взема националните и световни решения.Днес този кръг е по-видим,всички осн играчи са съществували и тогава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vufofc

  12 Май 2022 16:54ч.

  bactrim over the counter - <a href="https://xsildenafil.store/">buy viagra 100mg sale</a> brand viagra

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • startx

  17 Юли 2021 1:22ч.

  "За мен е очевидно, че ЦРУ е създал тази “черна операция”. Може би самият шеф на ЦРУ Алън Дълес го е направил." Как Дълес ще планира подобно нещо като шеф на ЦРУ след като той е по времето на Убийството на Кенеди през 1963 година не е шеф на агенцията? Дълес напуска поста като шеф на ЦРУ в годината на стъпване на Кенеди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ционист

  17 Юли 2021 1:49ч.

  Айде бе, някой изненадан???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  17 Юли 2021 9:08ч.

  "Дьо Гол знаеше какво става. Той искаше да изведе Франция от НАТО. И го направи! Това е най-хубавото нещо, което е направил впрочем. По този начин той позволи на Франция да запази своята независимост…" - А нашият натоффски оффицер мисли тъкмо обратното на великия Де Гол. Както и цялата им кохорта лошо управляващи назначенци на Нашингтон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  17 Юли 2021 9:36ч.

  В класическия уестърн добрите каубои побеждават лошите. Но в действителност се е случвало точно обратното. Като резултат се е получила онази каша, която днес наричаме САЩ. Там управляват злодеи и престъпното им поведение се изразява в много повече от коментираното по-горе убийство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Желев Желязко-неприятно

  17 Юли 2021 10:41ч.

  Някои коментари са изчезнали,не моя но...........Форум с под 100 коментара не е форум.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  17 Юли 2021 12:19ч.

  Голям режисьор, и човек !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  17 Юли 2021 16:00ч.

  Много неща и теории съм, чел и слушал за убийството на Кенеди. Още помня вестника от 23 ноември 1963 г.( убийството е на 22.11 ) където пише за него. Приемам теорията, че е запланувано от Федералния резерв, защото Кенеди е искал и на практика е започнал да премахва контрола му от Американския долар. Вероятно това е направено от агенти на ЦРУ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Силвестър Дръмбозов

  17 Юли 2021 21:45ч.

  Оливър Стоун е велик режисьор и писател, достоен човек и гражданин. Ако страната му има с какво да се гордее, това са именно хората като него. Разбира се, американските мутри и американските чалгаджии никога няма да му простят това непрекъснато търсене на истината и постоянните опити да я покаже на света, дори когато хич не представя USA в образа, който си е избрала за пред другите. Ако не беше световната му известност досега да са го съкратили с една глава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разпиздяев

  18 Юли 2021 8:11ч.

  Това с което Америка може да се гордее са нейните постижения в науката и техниката. Всичко друго е "спорно", както казват американците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  18 Юли 2021 14:25ч.

  Кенеди беше убит от мафията, според мен. Мафията, която му даде едно рамо, за да победи на изборите. С организирана фалшификация в родния му щат. И която той отряза, когато се отказа да ѝ върне владението - Куба. Така си мисля аз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • един преживял

  18 Юли 2021 17:17ч.

  Ако в в Америка имаше още 20 публични личности с мисленето , интелекта и гениалността на Оливър Стоун, светът щеше да бъде по-добър. Никога няма да забравя, когато в "мракобесната комунистическа " 1988 г. гледах филма му "Взвод". Нещо уникално! Том Беринджър и Уилям Дефо в главните роли, филм шедьовър! Поклон пред личността на Великия Стоун!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, чак шедьовър…

  18 Юли 2021 21:31ч.

  Шедьовър беше Апокалипсис сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генерал Жостов

  19 Юли 2021 8:21ч.

  "защо хората се толкова недоверчиви към конспирациите. В историята е имало извънредно много конспирации. Защо, когато открием, че за първи път е имало конспирация на американска земя, крием главите си в пясъка. Това е възможно най-глупавото нещо." - Щото не им стига акъла! Основна и първа задача в дейността на тайните служби е да не се вижда дейността на тайните служби...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ахам

  19 Юли 2021 15:47ч.

  Поредната конспиративна теория станала реалност...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помпео

  19 Юли 2021 19:36ч.

  Дали ние, обитателите на подмандатната на чичо САМ територия, ще гледаме филма или Херо Мустафа няма да позволи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оливър Стоун се ваксинира със Спутник още миналата година

  22 Юли 2021 8:55ч.

  Летя до Москва, ваксинира се пред камерите, направи изявления, похвали ваксината. По-късно се разбра, че се ваксинирал и още веднъж с Пфайзер, без много шум. Та си правете изводите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изводите

  25 Юли 2021 9:17ч.

  За да функционираш в Сев. Америка и ЕС вече е нужен ваксинационен паспорт. Спутник V НЕ Е сред признатите ваксини... Още едно доказателство, че в основата на цялата пЛандемия са $$ - по пътя към крайната цел - контрол на населението....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не е вярно, “изводите”

  25 Юли 2021 9:41ч.

  Освен това, явно без да искаш, си свързал и Спутник с въпросните $$.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trade wars

  25 Юли 2021 11:09ч.

  След като под надзора на ЕС вече имаме заделени $$ за ваксини би трябвало да се интересуваме само от качествата на ваксината, която купуваме. НО реално НЯМАМЕ ИЗБОР. Тръмп натискаше Pfizer & Moderna да изкарат на пазара продуктите си преждевременно, "недопечени", с надеждата, че американските фарм. концерни ще се класират там преди всички, и ще оберат лъвския пай от световния пазар на ваксини, не обръщайки внимание (какво може да се очаква от един лаик?) че продуктите не са изпитани НИТО върху животни (по-точно ВСИЧКИ тествани животни са им умряли!!!), НИТО върху хора. В момента вървят тестовете върху хора, в реално време - върху 6 месечни деца до 12 годишни, и ние, сме опитните животни. Руснаците също се стремят за печалба и за част от световния пазар на ваксини, но те имат предимтвото, че тяхната разработка е на ТРАДИЦИОННА ваксина, (не драматично новите ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ mRNA препарати на Pfizer & Moderna), и са успели да довършат цикъла на изпитания. Така, че очакванията са Спутник V да е по-безопасна ваксина от другите, които ни задължават да купим. С нашите си средства. Точно за това гражданите на държавата Сан Марино са 100 % ваксинирани, със Спутник, и също в ООН препоръчаха на персонала си да употребят тази ваксина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Историческата роля на Сър Уинстън Чърчил във ВСВ

  25 Юли 2021 11:46ч.

  Щях истински да се зарадвам, ако направеше филм за живота на Сър У. Чърчил, но едва ли ще му стигне времето (живота) и кураж да го направи. А и фамилния архив на Съра е още засекретен, (Чърчил е бил помолил да бъдат засекретени до края на живота му), след смъртта му през 1965 г. ги оставиха в пълна секретност за 70 години след края на ВСВ, а наскоро, като изтекоха тези години - комисия удължи периода с още 30 години... Тогава щеше да лъсне сияйният образ на най-големият мизантроп и престъпник срещу човечеството, причинил заради лични интереси цялата ИЗЛИШНА трагедия и гигантските разрушения в Европа и смъртта на над 100 милиона души в световен мащаб, заради това, че не е прекратил войната, когато Хитлер е търсил да се споразумее с него през есента на 1940 г., преди нападението на Германия над СССР и ДА НЕ ЗАПОЧВА ВОЙНАТА... Справка: Биографията на У. Чърчил от David Irving и цяложивотното му дело в проучване на военните архиви (в оригинал) в ГФР, ГДР, САЩ, UK и СССР, множество лични архиви на участници в онези събития; също видеа като тези: https://ugetube.com/watch/david-irving-the-churchill-myth_eTXf4OEQZ6NayWm.html //// https://www.bitchute.com/video/rk3PtaMw9H7b/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  25 Юли 2021 21:07ч.

  До "Историческата роля на .....", да допълня и "самоубийството" на Рудолф Хес в затвора на 90 и кусур години през 90-те години след изказване на Горбачов и отказа на британските съдии от Нюрбергският процес да го помилват за разлика от други осъдени в процеса.....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оливър Стоун трабваше да си остане при това, което разбира, да снима филми.

  28 Юли 2021 17:15ч.

  Вместо да се изживява като философ. Хората на изкуството са силни в емоциите, разсъжденията са за други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В науката и техниката

  31 Юли 2021 10:04ч.

  на 18.07.2021 в 08:11. В науката и техниката, защото научно-техническият прогрес е право пропорционален на унищожението на човешката раса. Пръв го е изрекъл на висок глас Жан Жак Русо - "Назад към природата!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сан Марино с население по-малко от Димитровград право,

  01 Авг 2021 9:03ч.

  а целият свят крив. Нали, trade wars!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Разпиздяев на 18.07.2021 в 08:11

  11 Авг 2021 5:17ч.

  Че с тривиалностит на техниката Америка може да се гордее, е очевидно. Какви са постиженията на Америка в науката, обаче?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чърчил и Кенеди

  20 Дек 2021 12:09ч.

  са наистина ключови фигури в историята на 20 век, но не само поради причините, които се сочат в коментарите по-горе. Чърчил не приема предложението на Хитлер за мир през юни 1940 г., тъй като това би означавало да признае, че Германия е спечелила войната (тя вече контролира Европа). Чърчил не би могъл да направи такова нещо, защото неговата цел е Британската империя да продължи да доминира в света. За него е ясно, че това би могло да стане единствено, ако след войната се създаде единна англо-саксонска "империя", чрез постепенното конфедериране на Британската империя и САЩ. Апропо, прочетете Фултънската реч на Чърчил от 1946 г., известна най-вече с метафората за "желязната завеса". Една доста голяма част от речта е посветена на идеята на Чърчил за незабавно създаване на такава конфедерация. Тогава това не се случва, защото определени американски елити предпочитат да демонтират Империята, като "прилапат" безплатно най-лакомите късове от нея (Канада, Австралия, Н. Зеландия и пр.). Днес, 75 години по-късно, американците, изглежда, най-накрая осъзнаха грешката си и съюзът "Пет очи" вече е факт. Апропо, решението на англосаксонските елити за създаването на такъв тесен съюз (той ще прерасне неизбежно в хлабава конфедерация), беше в основата на Брексит. Официално изтъкваните причини за развода на Британия с ЕС бяха само повод. Кенеди се опита да преобърне американската история, но не успя. Той беше "имперски" тип президент, подобно на Никсън, който също свърши лошо. Америка е държава, която може да се управлява не еднолично, а само чрез разклонена система от елити, които се конкурират и (донякъде) възпират. Няма значение, кой е конкретният извършител на престъплението, защото е важен поръчителят - именно тези елити (или съществена част от тях). Разбира се, тези "групировки" имат свои конкретни лидери, както и хора, които да им осигуряват влияние в специалните служби, армията, правосъдието и пр. Важно е да се подчертае, че не специалните служби, нито високопоставените военни, нито дори повечето банкери от Уолстрийт, са истинската "дълбока държава". За съжаление, днес не разполагаме с изследване, подобно на книгата на К. Куигли "Англо-американските елити" (The Anglo-American Establishment), което да осветли тайните дебри на властта в съвременната епоха. Впрочем, Куигли (все пак, академичен учен) премълчава доста неща в тази своя книга, посветена на най-влиятелното англо-саксонско (полу)тайно общество, основано от Сесил Роудс, лорд Милнър и Н. Ротшилд в края на 19 век, с цел реинтегрирането на САЩ в Британската империя. Обаче, ако четем между редовете, ще ни стане по-ясна ключовата роля на тези хора (и техните наследници) за разпалването на двете световни войни и всичко произтекло оттам. Предизвиквайки подобни могъщи хора, Кенеди явно сериозно се е надценил... Тази грешка повтори и Никсън, но той извади късмет, че остана жив. Тръмп е по-различна "опера", но това е вече съвсем друг разговор...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи