Новата поредица за „Клеопатра“ се превърна в политически въпрос заради избора на чернокожа актриса

Новата поредица за „Клеопатра“ се превърна в политически въпрос заради избора на чернокожа актриса

Изборът на чернокожата британска актриса Адел Джеймс, която е от смесен произход, предизвика вълна от недоволство в Египет.

Новата игрално-документална поредица на американската стрийминг компания „Нетфликс“, посветена на легендарната египетска царица „Клеопатра“, се превърна в политически въпрос. Векове наред отношенията между владетелката от династията на Птолемеите и римските пълководци Юлий Цезар и Марк Антоний са били обект на тълкуване. За първи път обаче „ябълката на раздора“ става външният вид на последната царица на Египет.

Изборът на чернокожата британска актриса Адел Джеймс, която е от смесен произход, предизвика вълна от недоволство в Египет. Две петиции настояват за прекратяване на телевизионната поредица, а адвокатът Махмуд Ал-Семар обяви, че предприема стъпки за блокиране на „Нетфликс“ на територията на Египет. Захи Хауас, виден египтолог и бивш министър, нарече избора на актриса „пълна фалшификация“. Изпълнителната продуцентка на „Клеопатра“ Джейда Пинкет-Смит защити „Нетфликс“, изтъквайки, че има „тонове“ истории за чернокожи кралици, които стоят в основата на африканските нации.

Това е първият случай, в който продукция, създадена за стрийминг в домашни условия, може да има сериозни политически и икономически последствия. По отношение на реакциите на публиката, която не се чувства пряко засегната от решението на „Нетфликс“ обаче, казусът напомня твърде много предишни възражения относно кастинги на актьори в ролите на исторически личности и на различни литературни и приказни персонажи. И ако изборът на даден актьор за ролята на видна историческа фигура може да търпи критика поради наличието на достатъчно данни за реалната личност – въпреки че кинодейците не са длъжници на историята, то приказките, митовете и романите попадат в съвсем друга категория. Настояването за правдоподобност от страна на продукции с големи бюджети и масово разпространение сякаш „вменява“ на продуцентите на блокбастъри и домашно кино научни и образователни цели. За сравнение – досега не е регистриран нито един скандал с международен отзвук около творческите решения на режисьори и продуценти, чиито филми печелят награди и участват в програмите на фестивалите „Сънданс“ и „Трайбека“. В подобна позиция са и историческите екранизации с малък бюджет и скромно разпространение. Едва ли възрастта и външният вид на актьорите, сценариите и внушенията в тях са абсолютно безспорни.

Критиките към продукцията на големите компании, предоставящи не просто масово, а глобално изкуство, показват влиянието на касовите продукции дори сред яростните им критици. Тези продукции обаче неизбежно се подчиняват на социалния климат, в който са създадени, както и на необходимостта да предложат висококачествено забавление за зрители, които познават твърде слабо или никак историческия или литературния първоизточник. Няма да напусна океана заради един мъж, каза Хали Бейли, новата Малка русалка на „Дисни“. Успешни филми като „Тигър и Дракон“ (2000 г.) и „Мемоарите на една гейша“ (2005 г.) също са предизвиквали буря заради избора на актриси в главната роля – Мишел Йео е малайзийка, а Джан Дзъи е китайка. Тези факти обаче по никакъв начин не се отразяват на възприемането на филма от европейската публика. Твърде вероятно е кастингът на актьори за ролите на европейски монарси или литературни персонажи да няма потенциала да предизвика остри реакции сред зрителите в Китай или Япония. Ако не одобрявате кастинга, не гледайте шоуто, написа в Туитър настоящата Клеопатра – актрисата Адел Джеймс.

Дебатите за расовата идентичност на египетската царица са антиисторически по своя характер, каза Ребека Кенеди, професор по класически науки в университета Денисън, цитирана от „Тайм“. „Ако искаме да бъдем точни, трябва да се опитаме да разберем как древните народи са конструирали своите етноси, а не да универсализираме и деисторизираме собствените си възгледи.“

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • thenewone

  22 Апр 2023 13:11ч.

  Пак хубу, че не са дали ролята на некой мъш. Примерно маор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За мъшките роли - вижте канадските министри, които

  22 Апр 2023 15:00ч.

  "за борба с насилието срещу жените" се кипрят с розови обувки дамски на висок ток. https://vz.ru/news/2023/4/22/1208689.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  22 Апр 2023 18:49ч.

  В Холивуд Орфей е негър .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нали всичко вече е политика все пак

  22 Апр 2023 13:20ч.

  Лоша реклама няма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много интересна “политкоректна”

  22 Апр 2023 13:20ч.

  тема която искрено ме вълнува: от какъв зор Дензъл Вашингтон се съгласи и изигра Макбет знаейки че Шекспир сто пъти се е обърнал в гроба,от калъв зор някаква негърка ще се киприв одеждите на Дездемона или ни в клин,ни в ръкав в исторически драми,комедии или епоси трябва задължително да се мяркат негроидни физиономии че даже китайски подобни?такаважалка СОРОСОИдна мания тресе култура,изкуство че и политика че на човек му идва да не пристъпва повече подобни представления и филми!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що се чудиш?

  22 Апр 2023 13:24ч.

  Финландецът маршал Манерхайм беше изигран от негър, ти за Макбет се вълнуваш - все пак Макбет е живял малко по на юг от Финландия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Chernokoj Putin

  08 Май 2023 12:43ч.

  I Putin niakoi den shte bade izigran ot chernokoj.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Големият проблем е, че

  22 Апр 2023 13:28ч.

  смятат Клеопатра за хубава, а тя си е била доста грозничка. Ама тази е по-грозна и от нея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега планират да почернят и Рапунцел.

  22 Апр 2023 13:30ч.

  Само гледайте.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  22 Апр 2023 13:43ч.

  Наистина исторически погрешен избор, защото в Египет може и да е имало по-тъмни фараони в миналото, но специално Клеопатра е от династията на Птолемеите - т.е. била е етническа македонка (тракийка, българка) и съответно с бяла кожа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Необичаен

  22 Апр 2023 14:19ч.

  Напълно подкрепям коментара ви. Не е лошо все пак да попрочетат малко преди да "оригиналничат". Че вече стават банални

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Македонците

  22 Апр 2023 22:08ч.

  не го ли знаят това, та да ѝ издигнат един паметник в Скопие. Май само паметник на Клеопатра липсва там.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  23 Апр 2023 12:32ч.

  Знаят го, но за съжаление ние се правим, че не знаем, че сме тракийци и автохтонно население в родината си и учим децата си, че Аспарух е довел някакви турци тук, за да основе България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  24 Апр 2023 21:46ч.

  Ето, идеалната роля за Стево Пендаревски. Хем македонец, хем хубавец. Същинска Клеопатра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Брюкселска зелка

  22 Апр 2023 13:55ч.

  Айде сега претенции! Та още преди повече от десет - петнадесет години дадоха ролята на Орфей на някакъв негър, пардон, чернокож, ама тогава не се надигна такава вълна от протести... Може би защото траките, за какъвто по произход се смята, че е бил, са били някакви чернокожи племена ли, що ли? Ми да направят някакъв римейк на "Спартак", тракиец според историците, и да дадат ролята му на някакъв "афроамериканец", за да бъде политкоректно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За възмутените:

  22 Апр 2023 13:56ч.

  Нетфликс представя Кралица Шарлот: https://www.imdb.com/title/tt14661396 Новата 'Малка русалка' на Дисни: https://www.imdb.com/title/tt5971474 И като стана въпрос за 'Дисни' - съветвам родителите на деца в тийнейджърска и по-малка възраст да избягват новите им филми. Пълни са с джендърии и извратении, а доста голяма част от родителите са в неведение ("Ама как, то е на Дисни?!?!" "Е, точно затова!"). Да добиете представа - анимация на Дисни+ за деца от 2 години, за два гейдинозавъра, които много искат да станат бащи. Откъс: https://twitter.com/EndWokeness/status/1648796309787164675

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От западно кино и имитациите му се отказах отдавна

  22 Апр 2023 14:05ч.

  явно това ни принуждават да направим. Нищо, Всяко зло за добро, има по-полезни и приятни начини да се използва времето което ни е дадено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още една технология на Министерството на истината

  22 Апр 2023 14:58ч.

  бялото е черно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  22 Апр 2023 15:09ч.

  А как ще се приеме Шака Зулу да бъде изигран примерно от Брат Пит?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Are sa pa u desno

  22 Апр 2023 22:48ч.

  Nema nachin! Tova, koeot predlagash e rasizym. Modernoto e Shaka Zulu da izigrae Brad Pit.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  22 Апр 2023 15:12ч.

  "Дебатите за расовата идентичност на египетската царица са антиисторически по своя характер, каза Ребека Кенеди, професор по класически науки". Наистина, как няма да са антиисторически след като професор го казва! Тя, всъщност, е доцент, но нейсе. Не само е антиисторически, но и напразен, защото Клеопатра е точно копие на изпълнителката на ролятат ѝ Адел Джеймс.Ето статията за Клеопатра е Уикипедия с нейни изображения (скулптура и рисунка от онова време). Можем да се убедим в това, че Клеопатра е негроиден тип- вижте носа, устата, цветът на косата е червен. Като по учебник. Сравнявам със снимката на Адел Джеймс и не намирам разлика. Като две капки вода са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Колега, ти наистина ли не си виждал негърка

  22 Апр 2023 19:43ч.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Cleopatra

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  22 Апр 2023 15:13ч.

  А много искам да гледам филм с Дензъл Вашингтон в ролята на цар Соломон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Апр 2023 15:34ч.

  Шапка свалям на Египет! Всички засегнати да последват техният пример!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  22 Апр 2023 16:07ч.

  напоследък в рекламите по нашите ТВ почти няма такава, в която да не се мярка някое негро?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евоатлантически идиоти!

  22 Апр 2023 16:58ч.

  Направете филм за Мойсей негър, пък вижте какво ще стане...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Или

  22 Апр 2023 22:05ч.

  Направете филм за Хитлер - негър, пък да видите какво ще стане... Дали ще се зарадват чернокожите?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Внимавай какво си пожелаваш...

  25 Апр 2023 18:57ч.

  https://images7.memedroid.com/images/UPLOADED404/5ffb2be4774b2.jpeg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мила от Марс

  22 Апр 2023 22:28ч.

  "Кинодейците не са длъжници на историята". Е да, обаче този филм минава за документален. Но както е модерно напоследък - с актьори. Хем документален филм, хем с игрални елементи - някакъв странен хибрид, от който не знаеш какво да очакваш - историческа достоверност ли, художествени интерпретации ли. Някакъв подмолен начин авторски хрумки или политкоректни внушения да бъдат прокарани като историческа истина. Хората с право се възмущават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антилибераст

  22 Апр 2023 22:30ч.

  Както е казал Ленин : за нас болшевиките , най-важните изкуства са цирка и киното. Киното промивка мозъци. Либерастите промиват мозъци. Възпитават децата в тяхната вяра. В поредния филм на Нетфликс, експлоатиращ образа на Шерлок Холмс , и доктор Уотсън се яви като негър. Не че преди това не беше и жена азиатка, но поне действието не беше във викторианска Англия. Арсен Льопен също вече беше негър Либерастите много ми приличат на "сценаристите" на Слави - поради интелектуална импотентност не могат да създадат нищо свое, но са царе да изкривяват и изопачават всичко създадено преди това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бе за цирка май не е казвал

  23 Апр 2023 20:37ч.

  Ленин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Are u levo

  22 Апр 2023 22:43ч.

  Sled kato Vojna i Mir be postavena s cherni artisti, shto pyk i Kleopatra da ne byde cherna. Chakam s netyrpenie i film za Maria Antoaneta s Джейда Пинкет-Смит v glavnata rolia. Mozhe bi Lui 16-ti shte byde igran ot transdzhendyra deto i e sin. Na razdavshtiia shamari na Oskarite naverno shte byde poverena roliata na dzhelatina.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Софиянец

  22 Апр 2023 23:18ч.

  Предлагам следващият филм за викингите да бъде с актьори от племето Зулу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  23 Апр 2023 10:48ч.

  Съвсем скоро продуктите на "Нетфликс" ще поддържат интерактивен интерфейс към потребителя. Чрез него героите от филмите ще бъдат доизкусурявани от самия зрител. Например, сядате пред телевизора и решавате да изгледате "Клеопатра". Първо получавате достъп до меню за пресонализация на филма. Клеопатра например може да превърнете в полинезийка, в индийка със сари и точка на челото, в ескимоска облечена в кожа от бяла мечка. После доизкусуравате Юлий Цезар. Той става мексиканец с тънки мустачки, златен зъб. Слагате на главата му сомбреро, китара на гърба и затъквате в колана му два сребристи пищова. На Марк Антоний отреждате да бъде китаец с вид на търговец на опиум. Всички прислужници-птоломейци правите да приличат на викинги, облечени като мастър шефове с шапки, рекламиращи пуканки с изкуствен интелект. Описваната технологията в момента преминава бета тестове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще си вкарат таралеж в гащите,

  23 Апр 2023 18:15ч.

  ако оставят всичко на зрителя, особено на някой не много възпитан в либер. ценности - ще прецакат политкоректността. По-добре да създадат Изкуствен интелект, който да ги върши тия неща по правилния начин - бързо, акуратно и окончателно. А зрителя да си наляга парцалите и да гледа, каквото му се дава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а-ха

  24 Апр 2023 1:34ч.

  Подмяна на историята с цел промиване на мозъци, за да свикваме с това какво ни чака.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  26 Апр 2023 14:26ч.

  Всичко е точно! ЗападнАЛия Упадък е в ход, а това си е по-скоро good news... Кофти само, че ние пак сме от грешната страна на барикадата, но да се надяваме, че ще съумеем навреме да се преориентираме в последния момент… Правили сме го и преди. Е, поне останалата (по-голяма) част от света вече не се съмнява, в това "кой е крив и кой прав". Пробуждането започна, следва Възраждането! ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  26 Апр 2023 17:27ч.

  Пак добре, че не са избрали за ролята някой гей...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чапаев е бил негър

  26 Апр 2023 23:08ч.

  Защото е мразиш белите. Не, Иванчо, Чапаев е бил предводител на червените. Стига, бе, и индианци ли е имало в тая война?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  28 Апр 2023 15:17ч.

  че кой я знае каква е била, египтяните са тъмнички

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тотю

  28 Апр 2023 17:30ч.

  ся сичките сме негури; тъй я; тва че клео е била от гръцки произход нема значение; важно е че е била транс, черна и ко да е соросоидна

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отвреме-навреме

  30 Апр 2023 9:10ч.

  Аха, значи ще правят поредния кич! Имам си едно добро правило - щом не отговаря на истината като доказан факт, значи е пародия. А, иначе, актрисата изглежда умна, макар че е грозна...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи