Наградите „Оскар“ са в епична битка за връщане на аудиторията пред екрана

Наградите „Оскар“ са в епична битка за връщане на аудиторията пред екрана

Наградите „Оскар“ са в епична битка за връщане на намалялата си аудитория пред екрана. Но колко малка всъщност е тя? През тази година близо 19 млн. и половина души са избрали да гледат кои филми и актьори ще бъдат отличени със златната статуетка. Това е увеличение с 4% спрямо миналата година и връх на зрителския интерес за последните четири години. В същото време числата са красноречиви – засега рекордът от 1998 г. година и неговите над 57 млн. души е недостижим.

През 1998 г. обаче телевизията не е това, което е днес. Един от най-харесваните сериали на всички времена – култовият „Приятели“, се излъчва от четири години, но независимо от космическите хонорари на актьорите, проектът на телевизия Ен Би Си е изцяло във формат ситуационна комедия без външни снимки. През същата година започва излъчването на „Сексът и градът“ – сериал, който променя изцяло статута не само на Ейч Би О, но и цялостната бизнес философия на телевизията. За да бъде успешна една продукция, тя трябва да се превърне във франчайз. А ако не се превърне, трябва да има потенциала да разказва истории не по-малко разтърсващо от филмите на големия екран. „Игра на тронове“ (2011-2019) и „Чернобил (2019) доказват, че независимо дали става въпрос за няколкогодишен проект, или за минисериал, зрителите, независимо от вкусовете си, вече могат да получават достъчно качествено забавление у дома. А това, парадоксално, може да застраши киното.

Стрийминг платформите допълнително „придърпват“ зрителите към малкия екран. Все повече зрители гледат филмите на годината у дома си. Този модел на развлечение е твърде различен от практикуваното преди десетилетия заемане на видеокасети или дискове, разпространявани след периода на прожекциите в кинозалите.

Дълги години „Оскарите“ бяха и моден форум, попадащ перфектно в периода след представянето на новите тенденции по големите подиуми. Ревютата междувременно също промениха начина, по който стигат до аудиторията – все повече модни къщи излъчват дефилетата си онлайн, а сайтовете на модните издания показват и висшата мода, и конфекцията часове след всяко шоу. През 1997 г. – годината, в която „Титаник“ шестваше по световните екрани, дебютира „Фешън Ти Ви“. Специализираният моден канал прекрати излъчванията си през 2016 г.

През тази година рекордьор по спечелени статуетки стана филмът „Опенхаймер“ – стойностна продукция с блестящи актьори и това до голяма степен бе определено като „ракета носител“ на цялата церемония. Американската академия за кинематографичо изкуство и наука сякаш е научила урока си от времето на някои спорни решения. Или пък не. Наградите „Оскар“ си остават професионални отличия. Тазгодишното решение с петима презентиращи дадена номинация не беше най-интригуващият елемент от вечерта и наложи съкращаване на цялата церемония. За номинираните кинодейци номинациите и наградите обаче имат изключително професионално значение и послание - и демонстрацията на това значение невинаги е атрактивно за зрителя, който така или иначе разполага с твърде много алтернативи.

Разбира се, церемонията по връчването на наградите „Оскар“ винаги ще има своята публика. Но значението на бляскавото шоу днес е различно. И любовта към шоуто е различна. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • ламбо

  19 Март 2024 14:27ч.

  кой гледа тъпите американски филми в днешно време?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С тези "квоти" за черни, жълти, ЛГБТ, ... определено ме загубиха от почитателите уважаващи наградата.

  19 Март 2024 15:30ч.

  Живял съм в комунизма, когато имаше "планова икономика" и знам, че това е пътя към ада

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  19 Март 2024 15:53ч.

  тази година филмите бяха стойностни, с малки изключения - "Опенхаймер" заслужава Оскар дори само заради образователната си стойност

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Укропоръчката от Пентагона

  20 Март 2024 11:33ч.

  постигна касов фурор за документ.филм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Албена

  20 Март 2024 21:30ч.

  "Наградите „Оскар“ си остават професионални отличия". Напротив, вече от доста време наградите "Оскар" са парад на политкоректността в най-криворазбрания й вариант (на канселиране, подмяна на реалните ценности, лош вкус и промиване на мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обичам Оскар

  20 Март 2024 21:38ч.

  Това е списъкът от филми, които избягвам да гледам. Като ме питат "Сигурно си гледала xyz, имаше Оскари?". И аз, ами не, не съм го и чувала (понякога дори е така).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  21 Март 2024 9:54ч.

  Докато Академията и еврейския Холивуд продължават с джендърската политика и прославата на УСрайна, Оскарите им ще са само антиреклама на американското кино. Нека се чудят после, къде им е "аудиторията". То, като си неадекватен глупак, все си ходиш учуден...;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факт

  21 Март 2024 10:42ч.

  Отдавна не гледам американски филми. Защото и хубав филм да е, в един момент се появява персонаж- педерас или лезбийка. Аман от рекламирането на всякакви перверзии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кино Фен

  22 Март 2024 15:37ч.

  Почти по същото време се провеждат годишните порно награди във Вегас. Далеч по-интересно и съдържателно мероприятие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи