Моника Белучи: Сърцето ми не е за вземане

Моника Белучи: Сърцето ми не е за вземане
В новия сезон на “Десет процента” Моника Белучи играе дива, която търси нормален мъж. В живота си тя го е намерила. В интервю за “Пари мач” 54-годишната италианска актриса разказва за промените в живота си и новооткритата свобода.

 

 

 

- В новия сезон на сериала “Десет процента” играете собствената си роля и търсите мъж, който да ви извади от самотата. Има ли връзка с реалността?

 

- Аз дори търся нормален мъж! Такъв, който ще изхвърля боклука, ще следи сметките и ще понася всекидневието… Стори ми се забавно да създам образ, чийто източник на вдъхновение съм аз, но все пак остава измислен. Тази звезда казва, че среща само звезди егоманиаци или богати бизнесмени, че не може да остане сама повече от три седмици. За щастие, моето съществуване не се свежда до това! Тя се страхува да бъде в истинския живот. А аз съм в него като жена и майка. И най-вече сърцето ми не е за вземане. 

 

- Е, добре, споделяте ли живота си с някой… нормален? 

 

- Аз съм с един и същ човек от известно време и всичко е наред. А и какво означава нормален? Аз самата не съм в състояние да предложа добре подредено всекидневно съществуване. Това никога не е било така, освен за децата ми. Как да изисквам от някой друг това, което аз не мога да дам? Мъжът, чийто живот споделям, не упражнява същата професия като мен, но много пътува. Ритъмът му на живот му позволява да разбере моя. 

 

- В книгата “Тайни срещи” казвате: “Аз съм жена, за която мъжът е необходим, сякаш жената е бензина, а мъжът мотора”. Наистина ли го мислите?

 

- Несъмнено това е нещо културно, наследено. Мисля, че не бива да воюваме с мъжете. Жената представлява универсалната любов, поради способността й да дава, без да иска нищо в замяна. Но за разлика от нашите майки и баби, когато не сме доволни, ние го казваме, тръгваме си, развеждаме се. На 54 г. преживявам прекрасен момент в моето съществуване, като преоткрита свобода. Кариерата ми е изградена; всичко, което идва сега, е бонус, благодаря, нека продължи! Отгледах дъщерите си, те вече израстват: на 14 и на осем години, стават самостоятелни. Но дали мъжете разбират тази отговорност, този товар? Когато отида пред училището или на родителски срещи, виждам, че 90 процента от хората там са жени. 

 

- Плашите ли мъжете, защото сте икона?

 

- Икона? Сериозно ли говорите? Мислите ли, че мога да ходя по вода? Но да, по-трудно беше, когато бях млада. Наистина умеех да плаша мъжете. Днес, с бръчките и несъвършенствата, ги плаша по-малко. Вече не съм бебе, а зряла жена. Разбира се, има мъже, които флиртуват с мен. Ако е мило, го приемам. Понякога това са индивиди, които смятат, че след като имат много власт, всичко им е позволено. Когато ме притесняват, им го показвам.

 

- Сблъсвали ли сте се със синдрома “Уайнстийн”?

 

- Сблъсках се с него, когато бях млада манекенка, после начинаеща актриса. Но никога не съм изпадала в много насилствени ситуации. Защо? Имах финансова независимост и това е фундаментално: можех да си позволя да кажа “не”. Нямах нужда от никого, за да плащам наема си, да ям. Властта на мъжете, не само в киното, но навсякъде, изнудването, което упражняват понякога, се състои в това: могат да ни помогнат да живеем или оцеляваме и да злоупотребяват с това с някаква форма на сексуален тормоз. В по-широк смисъл, да не пускат момичетата на училище, жените - да шофират или да работят, да им отнемат всяка свобода или да ги смятат само за обекти, които раждат.

 

- Писали сте, че не сте в мир с мъжкия пол и искате да сте по-малко отбранителна. Откъде идва това?

 

- Кой не се страхува от мъжете? Случвало ми се е. Налагало се е да се справям с неуместно поведение. Върху нашата женска кожа, от зората на времето, е написан защитен код, който се предава културно. Но е излишно да заклеймяваме. Не всички мъже са насилници. Някои жени също са такива.

 

- В “Десет процента” сте дива, която не може да приготви дори чай. Преувеличено ли е това?

 

- Още една измислица! Не съм най-добрата готвачка на света, но дъщерите ми никога не са умрели от глад. Нито гостите ми, когато приготвям вечеря. Правя прекрасни спагети и тирамису.

 

- В “Десет процента” един тип, когото срещате, докато сте с руса перука, казва: “Моника е страхотна, но колко е тъпа!”. Това случвало ли се е в истинския живот?

 

- Красива значи идиотка, е още едно изтъркано клише!  Това е уморително. В света на киното никога не съм се сблъсквала с подобна оценка. В замяна на това, когато взех матурата си по старогръцки, учителят ме огледа от главата до петите, след което каза: “Какво искаш да правиш по-късно? Водеща?”. Това ми се стори абсолютно неуважително. 

 

- Сега можете ли да спрете на работите?

 

- Имам нужда да продължа. Но е вярно, че имам свободата да избирам, да опитвам вълнуващи творчески приключения, като филма на Кустурица, чийто снимки продължиха четири години и който очевидно не съм направила за пари. Да играя във високобюджетни филми ми позволява след това да се снимам в авторски филми.

 

- Днес, когато някой известен човек си купи или построи къща в Португалия, казват, че го прави, за да плаща по-малко данъци…

 

- Имам къща в Лисабон, град, който обожавам, и апартамент в Рим. Не съм французойка, имам италиански паспорт, но избрах да живея във Франция. Дължа й международната си кариера, благодарение на филми като “Апартаментът”, “Необратимо”, “Колко ме обичаш?” и много други. Много съм привързана към тази страна за това, което ми даде. 

 

- Но френската публика не ви е гледала в киното след филма на Кустурица през 2017 г. и сериала “Моцарт в джунглата”. По-малко предложения ли получавате?

 

- Получавам много. Играх в Spider in the Web, трилър с Бен Кингсли, на режисьора Еран Риклис, и в австралийския филм Nekrotonic. Участвах в последните снимки на Клод Льолуш, “Най-хубавите години”, което ми позволи да преживея вълшебен миг с Жан-Луи Трентинян. И казах “да” за следващия филм на Каутер Бен Хания, която направи “Красавицата и кучетата”, представен в Кан през 2017 година. Но е вярно, че от седем години не съм снимала филм във Франция.

 

- Можем ли да поговорим за това, през което преминахте в личния си живот?

 

- Защо да се връщаме към нещо, което е минало и приключило? Когато двама души са приключили общия си път, ми се струва нормално всеки да се върне към живота си и да го промени, както му харесва.

 

- Прощавате ли много?

 

- В живота си срещаме хора, които са необходими за нашия път, позволяват ни да се развиваме. Трябва да им благодарим, защото в досега с тях откриваме толкова неща за себе си! Аз съм благодарна и на двамата си съпрузи за това, което са ми дали и научили в живота, по несъзнателен и различен начин. 

 

- Бракът може ли да ви изкуши отново или си го забранявате?

 

- Как да разберем какво ще е бъдещето? Не можеш да програмираш живота си. Бракът е нещо, което двама души трябва да решат заедно в определен момент от живота си. След като си бил женен два пъти, трябва да отделиш време, за да помислиш преди да започнеш отново, да разбереш защо си го направил и защо си се развел. Да кажем, че в този момент съм в етапа на ученето. 

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Дива

  12 Ное 2018 11:53ч.

  Bellissima Monica е великолепен пример за единение на красота и висок интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уау

  12 Ное 2018 12:50ч.

  Страховита дама. 100%-ва Жена!.... Прекрасна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз самата не съм в състояние да предложа добре подредено всекидневно съществуване. Това никога не е било така, освен за децата ми.

  12 Ное 2018 12:51ч.

  Bellissima Monica е великолепен пример за това, че една актриса и актьор нямат нормално семейство. Всичките ги пере сачмата, което е норма при тях от време оно, но трагедията е, че изродските им семейни отношения ни се натрапват като норма за нас!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  12 Ное 2018 14:28ч.

  Неповторимо лице, цялото й същество излъчва тъжен чар, който не я прави красива просто като типаж, а като живо и безкрайно конкретно лице и тяло. Рядко се среща при съвременните жени, в този смисъл, тя въплъщава нещо като древната тъга по придошлата съвременност. Мисля, че мъж, който е бил с нея или с жена, приличаща на нея, е бил благословен по особен начин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Nikita

  12 Ное 2018 16:35ч.

  Изключително съчетание между красота,интелект и магнетизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • " Мисля, че мъж, който е бил с нея или с жена, приличаща на нея, е бил благословен по особен начин!"

  12 Ное 2018 16:47ч.

  Единственото лечени за човек написал подобна глупост е да прави редовно /поне три пъти седмично/ от онези смешни движения с партньор от противоположен пол! Няма друго спасение. В противен случай синдрома на великия съветски лекар физилог д-р Недоебов се задълбочава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гайки

  12 Ное 2018 17:15ч.

  Хахахаха, наистина ме разсмя(хте) до сълзи, другарко МногоеВова! Значи да кажа "язък", задето цял живот се занимавам с чисти психологии, ако ви послушам не на шега, ще се наложи да се осведомявам отново за вече отдавна забравеното - физиологиите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Това никога не е било така, освен за децата ми."

  13 Ное 2018 9:34ч.

  Взелата се насериозно повяхваща лелка има странно собственическо отношение към "децата ми", сякаш те са се появили и раснали без баща?! Вероятно се предполага, че г-н Касел има поне един пръст в правенето на децата и не малко време, нерви и пари при отглеждането им или същество, което "...излъчва тъжен чар..." и "...въплащава нещо като древната тъга по придошлата съвременност" се размножава като богиня, чрез пъпкуване, чрез изхвърляне на спори или трепване на миглите й на "...безкрайно конкретното" й лице?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...ще се наложи да се осведомявам отново за вече отдавна забравеното - физиологиите..."

  13 Ное 2018 9:47ч.

  Крайно време е! "Чистите" психологии не решават хорските проблеми, а като всеки ерзац ги замазват и за съжаление ги задълбочават. Те никнат като бурени на мястото на забравените чисти семейни взаимоотношения и на добрия стар здрав човешки морал. Колкото и да е тъжно на любителите на "чисти психологии", всички родоначалници и апологети на тези психологии са с разбити семества и крайно съмнителна нравственост, та си мисля дали техните "забележителни" психологични прозрения не са мизерен опит за търсене на индулгенция на собствените им объркани представи за добро и зло, е ако може във Виена и някой шилиниг да се изкара от разглезени, скучаещи и незадоволени женици, с псевдо научни глупотевини, защо пък не?! То обикновено жаждата за парици и шарлатанството идват като следствие на моралените и умствени дефицити, не ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обвинения в дефицит на хор-мони

  13 Ное 2018 10:21ч.

  Или забравяте, или просто не знаете (което е по-вероятното), че онова, което в днешния ваш свят е "хора" като безкрайно-количествена доминация на демоса и демоните, в Платоновия свят на чистите идеи (chora, khora) е означавало същност, отличеност и различаване. И освен това, онова, което е Проблем (в току-що припомнения смисъл на идеен онтос и чиста отличеност от всичко друго) няма как линейно да бъде редуцирано до винаги опростените му - и в течение на времето - опростачвани "решения". Така впрочем идолизираните от вас тълпи, са профанизирали и такива изначални слова като бог-атство и с-екс, свеждайки ги до сурогатното простолюдно и многолюдно "задоволяване на потребности".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • обвинения в дефицит на хор-мони на 13.11.2018 в 10:21

  13 Ное 2018 12:29ч.

  Леле... Фибрилна треска или обикновен делириум тременс?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Natura Preciosa

  13 Ное 2018 19:47ч.

  Великолепна пълнокръвна Жена във всяко отношение! Една от последните 100% диви в объркания съвременен свят на безполови, междуполови и трансвидови същества и претенциозен псевдоморализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  16 Ное 2018 0:00ч.

  Мммдаа, достатъчно е да гледаш "Малена" на Джузепе Торнаторе за да си наясно, че си изправен пред едновременно красива, талантлива и интелигентна жена. Уникално изпълнение на "лелката". Извинявам се за клишето но тя е :" Талант облечен в неподправена красота" Ако авторите на комплексарските коментари по-горе са от женски пол е разбираемо. В случай, че са мъже, обаче сигурно тайно лъскат бастуна визуализирайки "повяхващата лелка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  16 Ное 2018 0:06ч.

  Да ме простят джендърите, че ги забравих. Ама май като гледам трябваше да започна с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...че си изправен пред едновременно красива, талантлива и интелигентна жена."

  16 Ное 2018 12:02ч.

  Хехехе, според "чистите психологии" кой каквото си няма домá това търси извън него. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  16 Ное 2018 12:36ч.

  У дома си имам от всичко това (плюс допълнителен бонус - жена ми е по-млада), което не е пречка да погледна и извън него. Ще ви издам една тайна, професоре. Връзката с такива жени наистина си струва. Повярвайте ми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изход (20:14)

  17 Ное 2018 14:29ч.

  Гладна кокошка просо сънува!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биологична жена

  18 Ное 2018 17:23ч.

  С изключение на двама-трима нормални почитатели на красотата форумната извадка е добра основа за изследване на комплексарщината и завистта. Пожелавам на всички комплексирани мачовци да имат до себе си подобни повяхващи лелки, а на завистливите дами - сами да се превърнат в такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комплексиран мачо

  19 Ное 2018 9:43ч.

  "Пожелавам на всички комплексирани мачовци да имат до себе си подобни повяхващи лелки...", а не!!! Ние комплексираните мачовци предпочитаме до нас да имаме нормална отговорна неразведена жена. Повяхващите парясани /два пъти/ лелки оставяме за некомплексираните билогични жени! На всичкото отгоре от отговорите на лелката лъха тежък инфантилизъм - "След като си бил женен два пъти, трябва да отделиш време, за да помислиш преди да започнеш отново, да разбереш защо си го направил и защо си се развел. Да кажем, че в този момент съм в етапа на ученето." и тепърва /на 54 е все пак, въпреки химията и фотошопа/ да открива светостта на брачната институция е признак за тежка психиатрична диагноза. Трагедията не е, че лелята не е наясно с нея си, такива като нея бол! Трагедията е, че подобна липса на здрави житейски основи се пробутват за обществена норма и Билогични жени, както Биологични ламброзовци се лепят като молец на свещ за измамния блясък.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  19 Ное 2018 16:03ч.

  Че не е мачо се вижда от самолет. Вярното е, че е дълбоко комплексиран и неудовлетворен, видно от нескопосаната проповед за " липсата на здрави житейски основи" от която лъха на нафталин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • У дома си имам от всичко това (плюс допълнителен бонус - жена ми е по-млада), което не е пречка да погледна и извън него.

  19 Ное 2018 16:56ч.

  Ашколсун на такъв дом! Ашколсун на такъв стопанин страничен поглеждач! Ашколсун на тази млада женица, че е толкова търпелива!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биологична жена

  20 Ное 2018 18:24ч.

  До комплексирания мачо: За фотошопа сте прав - без него е по-хубава. За инфантилизма - не. Нямам опит в разводите, но и от други разведени съм чувала, че след развод/и човек по-трудно се решава на нов брак. И не веждам статията да пробутва каквото и да било като обществена норма, става дума просто за индивидуална съдба. Мен лично впрочем личният живот на Моника Белучи хич не ме интересува, интересува ме само като актриса, а се дразня от хейта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор Ох сърби

  20 Ное 2018 18:43ч.

  Много яка мадама и актриса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "...а се дразня от хейта."

  20 Ное 2018 19:35ч.

  Както казваше един добър мой познат, вече емигрант: Позитивизмът е новия фашизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биологична жена

  21 Ное 2018 15:14ч.

  Re: Ограмотете приятеля си-емигрант. Позитивизмът е направление във философията на науката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Биологична жена на 21.11.2018 в 15:14

  21 Ное 2018 19:44ч.

  Безспорно, както е безспорно, че неговият създател г-н Огюст Конт е бил луд по цялата главА и приключва нелепата си теория с развиване на идеи напълно й противоречащи, а след като в главата му всичко окончателно се обърква взема, че се самоубива, което е показателно за стойността на "философските" му напъни! Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кака Пена

  14 Яну 2019 23:04ч.

  Просто една ПРЕКРАСНА жена и актриса!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи