Колумбийски филм спечели наградата на "Седмицата на критиката" в Кан

Колумбийски филм спечели наградата на "Седмицата на критиката" в Кан

Журито на паралелната секция на кинофестивала в Кан “Седмица на критиката” присъди Голямата награда на колумбийския филм "Глутницата" ("La Jauria") на режисьора Андрес Рамирес Пулидо, предаде Франс прес.

Продукцията разказва за насилието в южноамериканската страна. Филмът показва ежедневието на непълнолетни престъпници, на които един учител, Алваро, се опитва да даде втори шанс чрез групова терапия. Тя се провежда в изоставена къща в сърцето на тропическата гора. Във влажната и задушаваща атмосфера на колумбийския лес "превъзпитанието” на тийнейджърите прилича повече на затвор, отколкото на изход към бъдещето. "Исках чрез кинематографичен език да покажа насилието“, обясни той пред Франс прес в Кан.

Два от късометражните филми на режисьора Андрес Рамирес Пулидо (32 г.) са печелили награди на няколко международни фестивала. "Глутницата" е първият му пълнометражен филм. Във всичките си филми колумбиецът разглежда личността на бащата в семейството: неговото отсъствие или вредното му присъствие, което оставя трайни следи върху героите .

Председател на журито на секцията “Седмица на критиката” тази година е тунизийската режисьорка Каутер Бен Хания. Последният ѝ филм “Човекът, който продаде кожата си”, в който участва Моника Белучи, бе номиниран за награда “Оскар” в категорията за най-добър чуждестранен филм през 2021 г.  

Паралелната секция на кинофестивала в Кан “Седмица на критиката”, посветена на откриването на нови таланти, се провежда от 1962 г.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи