Филмът "Триъгълник на тъгата" на Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" в Кан

Филмът "Триъгълник на тъгата" на Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" в Кан

Филмът "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд спечели "Златната палма" за най-добър филм на кинофестивала в Кан, предаде Ройтерс.

Тазгодишното 75-о издание на кинофестивала се провежда в пълния си блясък, след като през последните две години имаше ограничения заради коронавирусната пандемия, отбелязва Ройтерс.

Филмите "Близост" на Лукас Донт и "Звезди по пладне" на Клер Дени си поделиха наградата на журито на кинофестивала в Кан.

 

Южнокорейският актьор Сон Кан-хо спечели наградата за най-добра главна мъжка роля на кинофестивала в Кан за участието му във филма на японеца  Хирокадзу Корееда "Брокерът", предаде Франс прес. Във филма актьорът изпълнява ролята на мъж, замесен в трафик на бебета.

 

Иранската актриса Зар Амир Ебрахими спечели наградата за най-добра главна женска роля на кинофестивала в Кан за участието й в трилъра на Али Абаси "Свещеният паяк", предаде Франс прес.  Във Франция той бе представен под името "Нощите на Машхад".

На церемония в Кан актрисата, говорейки на фарси, благодари на Франция, че я е приютила, след като тя трябваше да напусне родината си през 2008 г. заради сексуален скандал. "Тази вечер имам чувството, че съм изминала дълъг път, за да достигна до тази сцена, един път, белязан от доста унижения", заяви актрисата.

 

Филмът "Военно пони" за преплитащата се съдба на две момчета, живеещи в индиански резерват в Америка, спечели наградата "Златна камера" на кинофестивала в Кан. Отличието се дава за филмов дебют измежду филмите, представени във всички категории на феста, предаде Франс прес.

Филмът е дело на Джина Габъл и Райли Киоу. Последната внучка на Елвис Пресли. Филмът бе представен в раздела "Особен поглед" на фестивала в Кан.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Pontifex Maximus

  08 Юни 2022 8:53ч.

  И тя благодари на Франция, че я приютила след секс скандал... Оттам до палмата в Кан пътят е кратък... И е въпрос на политическо раздаване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи