Филмът „Навални“ е дезинформация, която спечели Оскар

Филмът „Навални“ е дезинформация, която спечели Оскар

Автор: Луси Комисар, The Komisar Scoop. Текстът е публикуван 20 дни преди "Навални" да спечели Оскар. Оригиналното заглавие е “Navalny,” documentary nominated for March 12th Oscar, is disinformation

Как се прави добър пропаганден филм? Как го представяш така, че да спечели наградата за говорене на истината, с което раздаващите наградите да се изложат, преди да открият, че това е псевдо-документален филм, номиниран за Оскар – преди белият плик да се отвори пред милиони хора в нощта на Оскарите на 12 март?

„Навални“ е стройна продукция, пълна с лесно документирани измислици, дезинформация и множество хитри визуализации, които да отвличат и манипулират вниманието на зрителите. Филмът е за руския политичерски активист Алексей Навални, който, според уважавания Levada Institute има 2% подкрепа в Русия. Но той и филмът се ползват с огромна подкрепа от Вашингтон и Лондон.

Алексей Навални в началото на филма, интервюиран от режисьора Даниъл Роер, който подготвя сцената: „Ако бъдете убит, ако това се случи, какво послание ще оставите след себе си на руския народ?“

Тримата души, посочени като автори на продукцията, са канадецът Даниъл Роер – който признава, че никога не е посещавал Русия, българинът Христо Грозев от Bellingcat – открито враждебна към Русия организация, която признава финансирането си от правителствата на САЩ, Великобритания и Европа, и рускинята Мария Певчих – тя е работила за организацията на Навални, но е живяла предимно извън Русия след 2006 г., а през 2019 г. е получила британски паспорт. CNN и Der Spiegel, които поставиха имената си под заключенията на филма, признават, че са се присъединили към разследването на групата Bellingcat. Това поставя под въпрос достоверността на филма като независима продукция.

Героят на филма Алексей Навални е силно свързан с Вашингтон. През 2009-2010 г. Навални е стипендиант на фондациите Отрворено общество, финансирани от Джордж Сорос, които подкрепяха мрежа от опозиционни НПО в Русия, преди да бъдат забранени през 2015 година. През 2010 г. той завършва Greenberg World Fellowship на Йейл, което първоначално се е казвало White House Fellows по времето на Бил Клинтън. Първият програмен директор на Йейл World Fellows е Дан Ести, съветник по енергийната и екологичната политика в кампанията на Обама през 2008 година.

Когато Навални се завръща от САЩ в Русия, той започва анти-корупционна кампания. Тя е подкрепена от държавния секретар Хилари Клинтън. Навални е свързан също и с олигарха в изгнание Михаил Ходорковски. Той лежа в затвора 10 години за документирано укриване на данъци чрез използване на трансферно ценообразуване през офшорни фирми, с цел изпиране на печалбите на петролната компания Юкос, която пък той придобива чрез скандална корупционна сделка със заеми срещу акции по времето на Борис Елцин.

Навални обаче има свой собствен криминален проблем за измама, заедно с брат си Олег.

Навални на митинг, три години преди ключовите събития във филма

През 2008 г., когато притежаваните от държавата Руски пощи решиха да прекратят събирането на пратки от дистрибуторските центрове на компаниите, Олег Навални убеждава няколко фирми да преминат към частната Главна абонаментна агенция (ГАА), без да разкрива, че тази компания е основана от него, брат му Алексей и техни партньори в данъчния рай Кипър. По-късно Yves Rocher Vostok, част от френската козметична фирма, подаде иск, че са били лишени от свободен избор и не им е било казано, че ГАА използва подизпълнители, които начисляват около половината от сумата, която те плащат на Агенцията, а компанията на Навални задържа разликата като своя печалба. Съдът дава на Алексей условна присъда от 3 години и половина, а на неговия брат – ефективна присъда за същото време.

Европейският съд за правата на човека откри, че „Според всички данни ГАА е била основана с цел печалба и че жалбоподателите са преследвали същата цел, както всеки друг основател на търговско дружество.“ И така, въпреки съмнителните трикове с вътрешна информация, Европейският съд заключи, че това не е престъпление, защото така се прави бизнес. Но все пак това си остана етичен проблем на „бореца срещу корупцията“, защото някои хора смятат, че правенето на пари с такава търговия с вътрешно влияние е неетично.

Въпреки че жалбоподателят Yves Rocher е част от френска компания и предявява иск за обезщетение във Франция, западните медии описаха процеса като скалъпен и подбуден от президента Владимир Путин, и не съобщиха всички детайли по случая. Навални наруши условната си присъда като не се завърна в Русия веднага след здравословното си възстановяване в Германия и на това основание беше извършен неговият арест на 17 януари 2021, последван от осъждане на затвор, където той остана. Съдебните разпореждания в САЩ при нарушаване на съдебна гаранция не биха били различни.

Навални е също така играч в американската операция Русиягейт. Той публикува видео през 2018 г., в което твърди, че руският бизнесмен Олег Дерипаска е куриер между шефа на кампанията на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт и висши служители от външното министерство на Кремъл. Всички Тръмп-Русия истории се доказаха като фалшиви, включително и тази. Навални обаче не поправи анти-Тръмп видеото си. Това потвърждава не само неговите критерии за истинност в документалната творба, но също и кои са съюзниците му в Съединените щати.

По време на руската регионална предизборна кампания през 2020 г., Навални е правил редовни пътувания извън Москва, за да промотира своята анти-корупционна организация. Той търси обществена подкрепа, въпреки че според допитване на Levada той е имал не повече от 2% сред руснаците в цялата страна – по-малка в провинцията, по-голяма сред младите хора в Москва.

Проучването на Levada. Жириновски, крайнолевият националист, почина през 2022 г. Зюганов е комунист. По време на проучването и двамата са членове на Думата.

На 20 август, провеждайки кампания в североизточен Сибир, Навални се качва на редовен полет от Томск за Москва и се разболява. По решение на пилота самолетът прави непредвидено приземяване в Омск и Навални е отведен в градската болница. Спешните лекари третират симптомите му и стабилизират състоянието му. На следващия ден след като жената на Навални Юлия Навалная получава разрешение от Кремъл за лечението на съпруга ѝ в Германия, от там пристига медицински самолет и на 22 август той е откаран от Омск в Берлин, като Навалная и Певчих го придружават по време на полета.

Навални има история на медицински заболявания, свързани с внезапен спад на кръвната захар и нивата на холинестераза – диабет, едем на Куинк и алергии, предизвикващи анафилактичен шок. Тази информация, която е била регистрирана в Русия и от източници на Навални далеч преди инцидента в Томск, не е оповестена след пристигането му в Германия.

Първите твърдения, че руските тайни служби са отровили Навални, бяха направени от CNN, които казаха, че са въз основа на разследване на Bellingcat. Статиите на CNN от 14 и 21 декември 2020, представляват същността на филма, произведен през следващата година и пуснат през 2022 година.

Филмът започва със завръщането на Навални в Русия след няколко месеца в Германия и след това преминава в ретроспекции. В една от тях Навални прави признание, чиято достоверност не струва пукната парà. Той се оплаква, че е отишъл в Новосибирск, за да направи филм за местната корупция. Казва: „Очаквах да има много хора, които да се опитат да попречат на заснемането на нашия филм, да конфискуват камерите ни или просто да ги счупят, или да се опитат да ни бият. Очаквах подобни неща и бях много изненадан – „Защо няма никого?“ „Това е някак...“ Дори имах странното чувство, сякаш липса на уважение. Сериозно? Аз съм тук, но къде е полицията?“ Това е доказателство от самия Навални, че той далеч не е толкова важен, колкото западната преса, авторите на филма и самият той твърдят, че е. Това поражда съмнения още от началото на филма, че президентът на Русия го е преследвал и е пратил убийци в Томск.

Навални по време на спирка в кампанията си в Новосибирск, на 18 август 2020 г., преди да замине за Томск. Той се оплаква: „Къде ми е полицията?“

Но нека се спрем на изфабрикуваните факти в сърцевината на филма. Има дълга секция за това как Христо Грозев, за когото е установено, че работи за Bellingcat, купува в Тъмния интернет данни за пътувания и контакти, за да намери имената и телефонните номера на агентите на федералната служба за сигурност (ФСБ), които са пътували със самолет до Сибир през август 2020 година. Няма никакъв начин да се провери дали графиките и лицата потвърждават това, което Грозев и Bellingcat посочват като доказателства, поне не и по стандартите на която и да е прокуратура или съд в Съединените щати. Всъщност, на 14 декември 2020 г. CNN съобщава, че „CNN не може да потвърди със сигурност, че именно отделът, базиран на улица Академика Варги е отровил Навални с Новичок в нощта на 19 август.“

Голямата измама с телефонния разговор

Истинският тест за достоверността на филма, „димящото оръжие“, към което всичко води, е голямата измама с телефонното обаждане.

Тези, които са направили филма, разбират от психология на манипулиране на публиката. Бавно я въвличаш в тайна схема, която се играе от лошите. В този случай, това започва с поставянето на микрофон на тялото на Навални. Защо? Той не е тръгнал никъде за тайна среща с някого. Само собственият му екип е в стаята. Истинският записващ микрофон е извън камерата, където зрителите не могат да го видят. Но микрофонът на тялото е специален ефект, той е драматичен сценичен ефект. Натиснете стрелката. Навални говори на камерата: „Сега се чувствам като агент под прикритие, с поставени кабели.“ Публиката осъзнава ли, че това е само театрална шега?

Навални се обажда на трима агенти от ФСБ. Това е подготовка за отвличане на вниманието от истината и фактологията – това е привидна истина, която прикрива фалшификат. Сега можем да сме сигурни в това, защото той казва на всеки от тях: „Аз съм Навални, защо иксате да ме убиете?“ и подставените хора затварят. Каква е целта на това? Да се убеди публиката на филма „Навални“, че е имало обаждане до агенти на ФСБ. Гласовете не са истински, звучат еднакво – или са компютърно генерирани или са изиграни от професионален имитатор.

Но ето и тази pièce de resistance, интервюто с „учения“, на когото Грозев казва на Навални да се обади, защото той е по-вероятно да говори, отколкото обикновените агенти на ФСБ.

Навални заявява (както е преведено): „Константин Борисович, здравейте, името ми е Устинов, Максим Сергеевич. Аз съм сътрудник на Николай Платонович.“ Той казва: „Имам нужда от 10 минути от Вашето време... може би по-късно ще Ви помоля за доклад... но аз сега правя доклад за Николай Платонович... какво се обърка при нас в Томск... защо се провали операцията „Навални“?“

Според Bellingcat истинският Кудрявцев (Константин Борисович) работи в изследователския център по биологична сигурност към Министерство на отбраната и е специалист по химически и биологични оръжия. Предполага се, че не е голям глупак.

Разговорливият „Константин“ обаче казва: „Бих оценил работата като добре свършена. Направихме всичко, както беше планирано, както го репетирахме много пъти. Но когато полетът направи аварийното кацане, ситуацията се промени, не в наша полза... Медиците на терен реагираха веднага. Те му инжектираха някакъв антидот. Изглежда сме подценили дозата. Изчисленията ни бяха добри, приложихме дори повече.“

CNN: Видео показва Навални в разговор с руски шпионин (2020 г.)

Навални е разпитван в Окръжната прокуратура на Берлин на 17 декември 2020 г. Казал ли им е за телефонния си разговор с Константин Кудрявцев, който се твърди, че се е състоял на 14 декември?

От службата потвърдиха разпита, но когато изпратих линк към твърденията на Навални за „разговора“ от 14 декември три дни по-рано, говорител каза, че не могат да коментират.

Има ключови улики за изфабрикуваните във филма моменти. Те се основават на дати и срокове, които не подлежат на оспорване: опасният „Новичок“, датата на „почистването“ от „Кудрявцев“ в Омск, и датата на телефонното обаждане.

Първо за „отравянето“

Юлия Навалная казва във филма: „След една седмица бях неочаквано повикана в Министерство на външните работи.“ Тъй като групата на Навални пристига на 22 август, това трябва да е било около 29 август. „Те казаха, че са открили, че мъжът ми е бил отровен с агент от групата Новичок“

Юлия Навалная в „Навални“

Това откритие не е направено в лабораторията на Charité. Германското правителство съобщава не една седмица, а две седмици след пристигането на групата, че лаборатория на Германските въоръжени сили е идентифицирала нервен агент от групата Новичок в кръвните проби, взети след приемането на пациента в Charité.

За разлика от цивилните лекари, които не са намерили Новичок, военната лаборатория не би разкрила подробности от тестовете си. Няма токсикологичен доклад, няма име на специалист, извършил тестването и интерпретирал резултатите, няма име или формула на химическата съставка от „групата Новичок“. Германците отказват да изпратят каквито и да е медицински или токсикологични доказателства, които те твърдят, че обосновават опита за убийство, на московските прокурори, разследващи престъплението. От този момент нататък, по слухове и без доказателства, историята беше озаглавена от Запада: „Путин отрови Навални“.

Историята за отравянето на Навални остава по долни гащи. Буквално

Навални, жена му Юлия, асистентката му Певчих, неговият медиен говорител, останалите от групата му и репортерите, които публикуваха казаното, до този момент твърдяха, че инструментът на Новичок, векторът на отровата, е бил чаша за чай в кафенето на летището, а след това в бутилка с вода в хотелската стая в Томск.

Певчих, както нееднократно повтори на пресата, е заснела взимането на бутилките с вода от хотелската стая и занасянето им тайно в Омск, след което ги е натоварила в медицинския самолет за Берлин в багажа на човек от спасителния екип и ги е доставила от германската линейка в берлинската болница собственоръчно. Четири месеца по-късно обаче тази историята остава по долни гащи. В клип на CNN, който не е във филма, се твърди, че отровата е сложена в бельото на Навални „по шевовете“ на илика, но под каква форма – прах, аерозолен спрей или гел? Разчитали ли са ФСБ, че Навални няма да усети влагата, докато се облича? Отровата в директен контакт ли е била тогава с тялото му?

На самолета Навални се разболява и пилотът обръща към Омск, където той е прехвърлен в болница. Изчислената смъртоносност на дозата би трябвало да е фатална, веднага след проявата на симптоми. Първите симптоми обаче се появяват едва след няколко часа и остават несмъртоносни поне още един час, между отиването на Навални в тоалетната на самолета и приемането му в болницата в Омск.

Времето на пътуването на „Кудрявцев“ и „почистването“

CNN обявява, че „Кудрявцев“ е летял от Москва до Омск на 25 август, пет дни след събитието, за да вземе дрехите на Навални и да ги „изчисти“. Излъчва се видео на полет от Москва. Но ФСБ щяха да знаят за отклоняването на самолета към Омск на 20 август. Щяха ли да чакат пет дни, преди да изпратят агент там?

Бельото

Филмовият сценарий праща „Кудрявцев“ в Томск, за да свърши тази задача. Той поне знае с точност къде е поставен Новичок. Той казва: „Направихме го, както беше планирано.“

Долните гащи все още ли са се считали за опасни? Болничният персонал, който е съблякъл Навални не се ли е заразил? Много хора са били изложени на контакт с Навални и неговите смъртоносни долни гащи, но нито един не се съобщава да се е разболял. Пътниците, които са били с него в самолета за Москва, не са съобщили за здравословни проблеми.

Гласът на филмовия „Кудрявцев“ казва: „Когато пристигнахме [в Омск], те ни ги дадоха [долните гащи], местните момчета от полицията в Омск ги донесоха.“ Някой полицай разболял ли се е?

„Кудрявцев“ казва: „Когато приключихме работата си с тях, всичко беше почистено“. Той обяснява, че са били приложени методи, „така че да не останат следи по дрехите“. Във видеото на CNN „Кудрявцев“ казва, че е почистил и панталоните на Навални, което не се споменава във филма. В него е показан Алексей, който държи долните гащи в Берлин. Омската полиция ли е изпратила „деконтаминираните“ долни гащи в Германия?

Има и още проблеми с тази история. Има противоречаща си информация дали долните гащи на Навални са останали в Омск.

Прессекретарката на Навални Кира Ярмиш пише туит на 20 август 2020 г. с текст: „Юлия взе нещата на Алексей с нея. Тя каза, че не е позволила да бъдат конфискувани.“ Но на 21 септември The Guardian пише, че „Навлни изисква Москва да върне дрехите му“. Във всеки случай, болница Charité каза, че не е тествала бутилки с вода или дрехи.

Най-важна е датата на телефонния разговор. Роналд Томас Уест, който е ветеран от специалните части на САЩ, работещ в Европа, пише иронично в блога си:

„Школа за убийства, Първи урок: Отчетните доклади на екипа трябва да се изготвят в първите часове след убийството (или по-рано, ако няма такива). Навални закъсня със 116 дни с телефонното обаждане до Кудрявцев.“

Уест казва: „Отравянето е станало на 20 август, „фалшивият разговор“ е направен на 14 декември и е публикуван от Bellingcat на 21 декември. Чакайте малко. Контекстът на разговора, отчаяно настояване за отговор относно това, което се е объркало (Навални не е умрял), за да бъде докладвано на висшестоящ началник, е нещо, което се очаква да стане в първите 48 часа, а не близо три месеца по-късно. По времето, когато е било направено това обаждане, целият прахоляк вече се е уталожил и е бил вакуумиран от руските тайни служби, а всеки един се е отчел до тогава, включително и обектът от фалшивия разговор.“

Троянският кон

Мая Дейзи Хоук, съредактор на филма, прави необичайно признание в уебсайта си. Тя казва: „Това е най-доброто нещо, върху което съм работила. Върхът в моята кариера.“ И добавя: „Навални беше Троянски кон.“ Написах ѝ имейл и я попитах какво е имала предвид, като посочих, че речникът Merriam-Webster дефинира Троянски кон като „някой или нещо, което има за цел да победи или подкопае отвътре, обикновено с измамни средства“. Тя отговори и каза: „Това бяха набързо подбрани думи в личен пост в социалните мрежи.“ Отказа повече коментари и ми каза да се свържа с рекламния агент на филма. Направих го. Чарли Олски от Cineticmedia също отказа да отговаря на въпроси.

Филмът поддържа анализ на руското общество, който е погрешен

Неидентифицирана жена казва: „Кремъл се чуди какво да прави с Навални. Да го пусне и да рискува да изглежда слаб, или да го затвори, знаейки, че това може да го превърне в политически мъченик.“ Репортер от американско предаване каза, „Неочаквано Владимир Путин има истински съперник. Повече от всяка друга опозиционна фигура в Русия, Алексей Навални изкарва обикновените хора на протест.“

Но Ерик Краус, френски финансов стратег, който работи в Москва от 1997 г., обяснява: „Господин Навални винаги е бил незначителен фактор в Русия. Той има отбор от твърди поддръжници – западно-ориентирани млади хора в Москва и Санкт Петербург – „Фейсбук поколението.“ Той никога не е бил особено обичан в провинцията и никога не е печелил над 7% одобрение в национален мащаб, дори и преди войната. Обикновените руснаци все повече виждат Запада като враг. Навални е приеман за агент на силите, които искат да пречупят или да ограничат Русия. Сега той би имал под 2%“ (Краус е сочен като експерт по западните медии.)

Краус каза: „Той е краен политически опортюнист. В Москва той говори на английски език пред аудитория от западни мениджъри на фондове и журналисти – това е либералният Навални, чист като сълза. Пълен със свободни пазари, диверситет и социална справедливост. Ако го чуеш няколко месеца по-късно, когато говори в Сибир на руски език, виждаш напълно различно животно – яростен националист, гневен и умерен расист, слоганът му е „да изритаме крадците“, и най-вече „Русия на етническите руснаци“ – всеки, който няма славянска кръв и особено имигрантите от Кавказ, са втора ръка граждани.

И накрая, ако читателите могат да понесат още една драма, аз се озовах в нейния център

Като член на Съвета за чуждестранни връзки, бях поканена на „Навални“, прожектиран от CNN на 9 ноември 2022 в небостъргача „30 Hudson Yards” в Манхатън. Модератор на разговора след филма беше Тимъти Фрай, професор по пост-съветска външна политика в Колумбийския университет. Говорители бяха създателите на филма. Записах ги. Фрай попита за „сцената, в която Навални говори и кара колегата, нали, иска да го подмами да говори.“ Режисьорът Роер обясни политическата цел: „И тогава започна войната и аз разбрах, че този филм се превърна не само във филм, но в наша мисия да напомним на света, че Владимир Путин не е Русия и Русия не е Владимир Путин, а е Навални.“

Даниел Роер, Христо Грозев, Мария Певчих, Тимоти Фрай. Снимка: Луси Комисар

В продължението на разговора аз зададох въпрос. „Името ми е Луси Комисар и съм разследващ журналист. Искам да се задълбоча повече в историята с Кудрявцев. Господин Навални е бил разпитван от прокурор в Берлин на 17 декември. А три дни по-рано е бил телефонният разговор с Кудрявцев. Той казал ли е на прокурора за телефонния разговор, чиято автентичност те би трябвало да проверят, предполагам, и какво са установили за него? В телефонното обаждане той твърди, че е разгледал тези неща на 25 август... Но на 20 август...“ [Всъщност, „Кудрявцев“ не казва датата 25 август, казва я Bellingcat.]

Прекъсване от проф. Фрай: „Това ще бъде всичко по темата, без повече въпроси. След като приключим след 10 минути, ще има напитки. Окей, това е.“

Луси Комисар: „Искам да кажа, прессекретарката каза, че нещата на Алексей са били взети от Юлия преди това, тя не е позволила да бъдат конфискувани. Тогава как е било възможно да бъдат изследвани от този човек, след като вече са били взети? И накрая, берлинският лекар каза, че не са открили никакво отравяне в кръвта на Навални, но две седмици по-късно германска военна лаборатория казва „да“.

Всички тези неща ми се струват противоречиви и бих искала да знам фактите – защо тези противоречия съществуват?“

Христо Грозев: „Почти нищо от това всъщност не е вярно, включително и последователността на събитията. Искам да кажа, че това беше реактивно и служител на ФСБ на екрана на записа, който направих на телефона си, признава всичко това.

Луси Комисар: „Вие казвате, че е такъв, но ние не знаем дали е такъв.“

Грозев: „Е, аз мисля, че целият свят знае и сега, окей. Хубаво е да знаеш за кого работиш, защото...“

Луси Комисар: „О, сега за Маккарти ли ще си говорим?“

И накрая, проф, Фрай: „Е, благодаря ви, Тим, Мария, Христо и Даниъл. Благодарности също и на CNN, HBO, Max Warner Brothers Pictures…“

Покани всички ни да пием в Milos, модерен ресторант в комплекса. Отидох на приема и попитах Роер дали мога да го интервюирам. Той ми изкрещя, Нееее! И ме обвини, че рабтя за руснаците.

След това, на 17-ти получих имейл от Нанси Бодурта, вицепрезидент на Съвета за външни отношения, срещи и членство. Била получила оплаквания от „поведението“ ми на прожекцията. Заплаши ме, че може да прекратят членството ми. Тя каза: „Получих множество оплаквания във връзка с Вашето поведение по време на прожекцията на Съвета за външни отношения на 9 ноември на документалния филм „Навални“. Както е посочено в наръчника за членство, Съвета за външни отношения се ангажира да поддържа гражданска и уважителна среда. От всички членове се очаква да демонстрират най-високо ниво на учтивост и уважение към говорителите, модераторите, персонала, гостите и помежду си. Като непартийна организация, ангажирана с представянето на широк спектър от мнения и гледни точки, които да бъдат дебатирани и дискутирани свободно, е от най-голямо значение Съветът да поддържа инклузивна и добронамерена среда, свободна от какъвто и да е вербален, писмен или физически тормоз.

Съгласно Уставът на Съвета, член може да бъде отстранен, или членството му да бъде временно суспендирано, за всяко поведение, което накърнява интересите, репутацията и правилното функциониране на Съвета.

Моля, имайте предвид, че по-нататъшни нарушения могат да доведат до временно прекратяване на членството Ви, с възможност за приключване на членството, което да бъде решено на директорски съвет.“

Аз отговорих:

„Уважаема госпожице Бодурта,

Във връзка с „Получих множество оплаквания във връзка с Вашето поведение по време на прожекцията на Съвета за външни отношения на 9 ноември на документалния филм „Навални““, което цитирате, моля да ми изпратите копия на тези оплаквания, включително и кой ги е подал. Сигурна съм, че сте съгласни, че член на Съвета има правото на подробности за подобни нападки. Ако някой търси анонимност, това повдига въпроси относно истинността на обвиненията му.

Проучихте ли оплакванията? Ако не, защо не? Ако да, какво установихте?

Знаете ли какво казах на срещата? Подобно на много журналисти, когато задавам въпрос на публични личности на публично място, аз записвам разговора, за да си гарантирам, че ще мога да цитирам коректно.

[Тук повторих записаните въпроси и отговори.]

Коя част от моите въпроси намирате за спорна? Какво нямам право да питам като журналист? По какъв начин това е било тормоз? Означават ли учтивостта и любезното поведение, че никой няма право да оспори нещо, което филм или говорител казват? Допускането на широк спектър от гледни точки прекратява ли се, когато оспорваното мнение принадлежи на някого от персонала на Съвета? Като толкова опасни ли се окачествяват моите изказвания, че се налага да изказвате заплаха за изгонването ми от Съвета? Кой е подписал решението да ми изпратите предизвестие?

След филма отидох на приема, където срещнах режисьора Даниъл Роер и попитах дали мога да го интервюирам. В присъствието на много хора той ми изкрещя, Не! И каза, че работя за руснаците. В общи линии това беше и предположението на Христо Грозев. Това ме кара да вярвам, че „множество оплаквания“ идват от Роер и неговите сътрудници.

Очаквам Вие да ми кажете кой е направил оплакванията, какво се казва в тях, дали сте проверили тяхната достоверност и кое от горните цитати намирате за спорно.

Не ми харесват опитите за сплашване. Би трябвало да не харесват и на Съвета. Нито на борда. Не се уплаших от убийците-расисти в началото на 60те години, когато прекарах една година като редактор на Mississippi Free Press, едва ли ще се уплаша и сега.

Това ме убеждава, че трябва да напиша статия за филма и да спомена и „оплакванията“ и Вашата заплаха, която отхвърлям като част от културата на отмяна и дълбоко вредна за нашето общество. Съответно, нека уточним, че размяната на тези имейли е записана.

Луси Комисар“

Нейният отговор беше:

„Луси: Потвърждавам получаването на Вашия отговор на имейла ми и потвърждавам очакването на Съвета членовете да проявяват най-високо ниво на учтивост и уважение към ораторите, модераторите, персонала, гостите и един към друг. Поздрав, Нанси“

Навални, "Белингкат" и режисьорите са направили документален филм за това, че ФСБ не е създала професионален удар, а план за неизмерим хаос с големи шансове за провал и разкриване пред обществеността. Единственият професионализъм в цялата тази история е преследването на създателите на филма на техните цели: западните медии, публиката и членовете на Филмовата Академията в Холивуд, които гласуват.

------

П.С.

И победителят е...ЦРУ и неговите сътрудници от дълбоката държава, активистите от Bellingcat, с благодарност към Виктория Нюланд и нейният сподвижник Антъни Блинкен, както и към мейнстрийм и независимите медии, които си затварят очите за измислиците във филма.

 

Източник: thekomisarscoop.com

Превод за "Гласове" Екатерина Грънчарова

 

Коментари

 • Викт

  14 Март 2023 0:22ч.

  Отровил се с твърд алкохол, щото не си знае мярката, като не може да пие, що пие!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  14 Март 2023 19:43ч.

  Горкия Навални снима от килията, праща видеоматериали, а съпругата му тъне в разкош на атлантическа издръжка. Както навремето терориста Мандела излязъл от затвора с 4 милиона долара. Илия Минев лежа 33 години и почина в мизерия в " демократична " България с правителство на СДС и сие ............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Луси Политкомисар

  04 Апр 2023 15:29ч.

  Филмът “Навални” е пълна досада, но в никакъв, подчертавам, в никакъв случай не е дезинформация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  14 Март 2023 0:26ч.

  "Филмът „Навални“ е дезинформация, която спечели Оскар", и точно за това е спечелил защото е художествена измислица. По учудващото е, защо с него не беше номинирана и другата дезинформация и измислица за "Двореца на Путин", конкуренцията щеше да е турбо, като за Оскари.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още по учудващо е

  14 Март 2023 20:10ч.

  че Навални знае, че ще бъде затворен и въпреки това се върна в Русия. Какво може да мотивира един човек да направи такава саможертва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • antifa

  14 Март 2023 0:37ч.

  Най-накрая дано народа се събуди! Христо Грозев си е доказан агент на английските служби МИ6! Това е най-големия позор от съществуваето на "Оскар"! САЩ наградиха с "Оскар" английските сужби МИ6.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А нобеловите награди за мир, на Обама например?

  14 Март 2023 2:09ч.

  Кой разби Сирия, тази великолепна социална държава, преди Обама да "реши", че Асад е диктатор.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реплика

  14 Март 2023 13:17ч.

  Виж това! Alexei Navalny and the Russian Nazis https://www.youtube.com/watch?v=Yba-LJ8clgc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • въпрос

  25 Апр 2023 12:12ч.

  Каква връзка има с легендарния комунист Геро Грозев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тези си правят филми за тях

  14 Март 2023 0:40ч.

  Кой разумен човек ще иска да ги гледа? Вече и децата знаят че това е вредно изкуство, особено идващото от холиуид.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джак

  14 Март 2023 1:00ч.

  Чудя се, дали във филма участват негър и лезбийка, защото присъствието само на бели мъже и жени няма да е политкоректно, нали така?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв е проблемът

  14 Март 2023 2:11ч.

  Самият Навални да обяви, че се чувства черна лез ...... ка? Тогава вече е въпрос само на въображение, да гледаш филма с друго око.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-мащабната дезинформация е, че съществува т.нар "Западна цивилизация"

  14 Март 2023 1:01ч.

  Съществува само едно 500 годишно сляпо черво на историята, на което му се вижда вече края.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Dalbert Stein

  14 Март 2023 1:30ч.

  ВАЖНО ! Изказване на съдия Румяна Чаналова в сутрешния блок на телевизия АЛФА на 13.03.2023 г. Тя каза в ефир тревожните за всеки българин новини: На 01.02.2023 година е публикуван от МС Закон, с който се предоставя на НАТО "Оперативното ръководство" на Българската армия. Това означава че тя преминава на пряко подчинение на щаба на Военното командване в Европа, намиращо се в близост до белгийския град Монс. Подробностите около тези изменения са описани подробно в точка 76; буква "а" и буква "б". На 23.02.2023 година е публикуван материал от МС, обхващаш условията относно реда и сроковете за подготовка, на военните ни части на територията на Република България. На 26.02.2023 година се публикува спешно друг Закон в МС обвързващ "Запасното войнство" у нас с цел и насока за срочна подготовка на населението за воденето на военни действия. За младежите които не са служили в редовете на армията, ще бъдат организирани едномесечни курсове по военна подготовка в съкратен срок. В заключение: Така че господа, продължавайте да философствате по форумите, като си въобразявате че "Бурята на войната" ще отмине покрай нас, без да ни засегне !? Не само че ще ни засегне, но някой от нас ще ги отнесе . . .завинаги ! Както виждате сега вече ще имате истинско основание да мразите "комуниста" Радев, който тихо мълком свърши "черната" работа, която беше по-принцип възложена като задача, за оформеното вече Парламентарно евро-атлантическо мнозинство от ГЕРБ, ПП, ДБ и ДПС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На 01.02.2023 година е публикуван от МС Закон...

  14 Март 2023 3:41ч.

  е айде стига глупости, де! МС не може да публикува закони - това е прерогатив /ако не знаеш какво значи това, ще обясня в допълнително мнение/ на народното събрание. Министерският съвет може /и сравнително редовно/ публикува постановления и прочие подзаконови актове, с които осъществява управлението на страната. Остави законите на тези, които ги коват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хансен

  15 Март 2023 22:46ч.

  Ами нали точно МС "кове" "законите" ни, с които ни такова/заковава, а НС само ги гласува...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • руски "освободител"

  14 Март 2023 1:40ч.

  "Навални публикува видео през 2018 г., в което твърди, че руският бизнесмен Олег Дерипаска е куриер между шефа на кампанията на президента Доналд Тръмп Пол Манафорт и висши служители от външното министерство на Кремъл. Всички Тръмп-Русия истории се доказаха като фалшиви, включително и тази. Навални обаче не поправи анти-Тръмп видеото си. Това потвърждава не само неговите критерии за истинност в документалната творба, но също и кои са съюзниците му в Съединените щати". A сега идват фактите, същият "невинен" Пол Манафорт не може да докаже как така е забогатял(пране на пари, но получени откъде?), заради което получава 3,5г затвор. Следват 2 нови обвинения с присъди-5 г затвор за "тайно споразумение срещу САЩ", и 13 месеца затвор за "лобиране на чужди интереси и натиск върху свидетели". Стават общо около 9,5 години затвор(прокуратурата е искала 24 г), Тръмп беше президент и го помилва след 2,5 години. Няма да си остави магарето в калта :-) Съжалявам, но когато съд в щатите ти даде присъда от 9,5 г-това не е за нищо, даже по стандартите на Гулаг(имаше виц-нов затворник в Гулаг, другите го питат "колко", отговор-"10 години", "Какво направи"? Отговор"нищо"-"Аааа, недей да лъжеш, за "нищо" дават само 5 години"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  14 Март 2023 6:19ч.

  Прочетох до "Навални публикува видео..", но ти обясни защо си сложил кавички на освободител??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  14 Март 2023 6:24ч.

  P.S. И все пак прочетох бълвоча, за това и аз ще допълня хумористично, че в Гуантанамо пък лежат по 20 години без присъди, но приликата е само в Гъто.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв успех!

  14 Март 2023 1:58ч.

  Изненадан съм, че оскарът не е даден на някой луно- или марсоход под режисурата на изкуствения интелект.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФРОЙД Д-р

  14 Март 2023 2:04ч.

  Предполагам, че филмите, които ще спечелят Оскар в следващите години ще са "Зеленски", "Слава Украине" и "Христо Грозев Супермен". Дано да греша!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не грешиш, но

  14 Март 2023 2:11ч.

  без чернокожа окраинска лесбийка да участва, оскари нема да има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поредния "Ален Мак"

  14 Март 2023 6:09ч.

  ала расистки олимпийски игри "Мюнхен 1936г", с "Хайл"приветствия от демократична Европа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  14 Март 2023 6:58ч.

  Тази помия за американското мекере я пуснаха в HBO. Вярвайте изтрих приложението . Продажна измет!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Богданов

  14 Март 2023 7:18ч.

  Изключително долно. Чакам Нобеловата награда за мир на Байдън и Зеленски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Тръмп

  14 Март 2023 7:40ч.

  Бъди сигурен! Щом от фонда за мир на ЕС се финансира война всичко е възможно в този извратен свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината е в това

  14 Март 2023 7:59ч.

  Което е казал западния експерт, работил дълги години в Русия. А именно - Навални е твърде маргинална фигура в Русия и едва ли Кремъл ще го вземе за сериозна заплаха. Политически, Навални е пигмей в сравнение например с един Ходорковски. Ходорковски не само направи политическо движение, той се опита да прави истинска опозиционна идеология, младежко движение, пионерска организация, неговите последователи се събираха на лагери ...Ходорковски съчета милиардите с политически проект. А кой е Навални ? Дребен шмекер, който краде в размерите на 50 000 $ - мелкий пижон. Интересно е защо Запада е заложил на абсолютно безперспективния Навални ? А не например на Ходорковски ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  14 Март 2023 8:16ч.

  опитват се да пробутват стари подходи и номера, но времената не са тия... и сценаристите, и режисьорите... посредственост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • XYZ

  14 Март 2023 8:23ч.

  Отвратително е, че във всяка подобна гнусотия има българско участие. Факт е, че по-рано или по-късно предателите си получават заслуженото, но остава някакъв негативизъм върху племето ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  14 Март 2023 8:23ч.

  Много добър анализ на филма. Крайно време е обаче да разберем,че наградите "Оскар" не се дават за филмово творчество, а за политически лъжи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филмът за Нахални е връхТ в кинематографичното изкуство!

  14 Март 2023 9:17ч.

  Едва ли ще се родят повече такива сценаристи и режисьори на този свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • jjelev

  14 Март 2023 9:19ч.

  По почерка ще ги познаете.А почерка в случая отчетливо ясен!Почерка е на Ми6 иЦРУ!Обаче действието в Русия а там агенти на ЦРУ?И то не в Москва а на мачу пикчу.Тогава клй е изпалнителя?Навални?Казват видрити си ядат ...от яд ама малко вероятно.Остава Певчих!Свързана ли е с МИ6?Категорично да!Ех Грозев не си даже аматьор със смарт фон!Опс свързан ли си с Ми6?Да!Другата връзка Иейл дето е ковачница на "руски кадри" вкл Нибулина шефа на ЦБ на Русия.Има и нещо специално за нашите мекерета.ЦРУ има практика първо да обожествява после богът става жертва а накрая идол мъченик.В България нещо с боговете не им се получава.Недоверчиви сме.Но с един почти успяха.Вече 7ма година 50%+ процента му се кланят,нищо чудно преди да отиде в политическото нищо да го сторят курбан-мъченик.Но това едва ли ще ни направи вярващи.Но схемата изпитана,почерка обигран ...та се безпокоя за ...Деса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления за стремежът към Истината и за труда на преводача!

  14 Март 2023 9:21ч.

  Пълна девалвация на професионализма и в документалистиката, и в художественото творчество представено от тъй високата публична трибуна на неземния Холивуд и лелеяният златен Оскар. Срам за човечеството, то бива и бива заблуди и простотии, но това минава всякакви граници в духовната култура просвета и възходящо развитие на човеците!. .... п.с. Госпожа Навални как така беше в "кремълско" червено, а не беше в "демократското" синьо-жълто? ...... Снощи погледнахме за кратко и 7-статуетковия победител - ми невероятно потискащо затормозяващо нещо, жалко за добрата Мишел Йео от "Тигър и дракон".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имам въпрос към ЕК и Сената: ЗАЩО на снимката няма джендъри???

  14 Март 2023 9:24ч.

  Защо в сценарият Навални не е чернокож джендър, който търси сексуалността си в паралелни измерения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 9:32ч.

  Мунчо, ти знаеш ли какво е джендър ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я ни обясни

  14 Март 2023 9:41ч.

  на нас, простите рубладжии. И не ми влизай в лингвистичните особености на английският език! Разкажи ни за определението, ползвано от политици и медии, например! Или ти идва прекалено сложно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 9:57ч.

  Джендър не е човек, бе Мунчо, а социална функция на пола. Да вземе да ви ограмоти малко Копейкин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ф-ф

  14 Март 2023 10:12ч.

  Защо точно функция бе, икуменистки сектанте, защо не структура? И защо точно джендър, а не например мендър?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ся, ако можеш да обясниш, и какво туй животно е туй социално функция на пола,

  14 Март 2023 10:12ч.

  можеш да си изкараш честно заработката..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • окупатор

  14 Март 2023 10:15ч.

  Няма да посмее да обясни не защото не може да каже нещо, а щото аз вече съм влязъл тука и всеки момент мога да му седна на главата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аз пък досега си мислех, че "джендър" е хипотенузата на тетраедър-а!

  14 Март 2023 10:37ч.

  Пък то даже не било човек, както каза другарят Ким! Колко съм изостанал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 11:11ч.

  Веднага ти обяснявам като за изрожденец. Ако биеш жена си и не и помагаш вкъщи не си джендър и обратно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • твоите началници ни обясняваха друго: когато се гологъзурчиш на открито по прайдовете

  14 Март 2023 11:30ч.

  А не си ли мендър, когато съветската тъща те бие с тигана по главата, и ти, за отмъщение объркваш правата линия с атлантическа?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Троцкистки другарю Ким,

  14 Март 2023 11:36ч.

  какво общо тук имат жените? За домашното насилие и сега си има достатъчно закони. Твоите усилия, обаче, са насочени към децата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчик,

  14 Март 2023 12:06ч.

  Социална функция хубаво, ама дали знаеш пол какво означава..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 13:18ч.

  Бедният човек е и прост и обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • американско мекере

  14 Март 2023 13:54ч.

  Добре си се характеризирал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кимчик,

  14 Март 2023 13:54ч.

  ти сигур си мултимилионер, нале...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ако хем я бия, хем помагам в къщи,

  14 Март 2023 15:07ч.

  или не я бия, но и не и помагам, тогава какъв съм, полуджендър ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  14 Март 2023 15:44ч.

  Днеска научихте нещо копейкаджиите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мхм

  14 Март 2023 15:46ч.

  Разбрахме, че си ментално и духовно фалирал, заради невъзможност да плащаш лихвите по евроатлантическите ценности, дето си ги взел назаем..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  14 Март 2023 9:40ч.

  За коя ли година оскарите се раздават за политика. ОТВРАТ!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Все още има и много добри филми......... но те не стигат изобщо до Оскари!

  14 Март 2023 9:44ч.

  Всеки голям конкурс се използва като площадка за пропаганда, очевадно е.......... за който има очи, разбира се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  14 Март 2023 10:03ч.

  ОТГОВОР: Дали „Навални“, филмът, награден с Оскар, е дезинформация, както някои твърдят? Линк: www.eurochicago.com/2023/03/oscar/ .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А дали

  14 Март 2023 10:30ч.

  Ти се казваш Петър, както си се обозначил

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "отравянето" на Скрипал

  14 Март 2023 10:05ч.

  За виждащите през нещата няма никаква разлика между този филм и измисления мит за "руско клане в Буча". Създателите на такива измислици завършват в септичната яма на историята. Който не вярва в тези думи, ще получи от дявола привилегированата възможност да опита фанала им заедно с тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Деконтаминираните долни гащи на Навални

  14 Март 2023 10:08ч.

  Наградите "Оскар" отдавна са изгубили смисъл като цяло - и като наградени игрални филми, и като документални. Гледаемостта на церемонията последните години го доказва, а сега вече на никой не му и дреме за тях. А след препирането през "Оскар" за т.нар. "документален" филм за терористите, наречени "Бели каски" 2018г, вече нищо не може да ме учуди, това си е политическа и политкоректна пропаганда, нищо повече. Та наградата за този "филм" си е съвсем на място.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филмът "Навални"е образно казано,

  14 Март 2023 10:15ч.

  ГМО-фураж за евроатлантическия добитък

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ./.

  14 Март 2023 10:20ч.

  Цялата тази скалъпена и измислена история за един невзрачен човечец (Навални), доказан агент на Сорос & co. в Русия, както и "великия филм", набързо спретнат в негова чест, са просто поредните пропагандни и дезинформационни бълвочи, които се сервират на блеещата зпаднаЛА публика и просто няма причина да им се обръща внимание... Единствено ме срам, че е намесен един НЕбългарин, като Грозев, закачен на соросоидната хранилка и който всъщност отдавна, няма нищо общо с България. Освен това е "момче за поръчки" на чуждо разузнаване и не е никакъв журналист, но упорито се набляга, че бил български "борец за демократичните ценности"... Наистина, срам и позор!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айсе хаирлия да е!

  14 Март 2023 10:37ч.

  Пък следватият път оскарът за документалистика да бъде присъден на филм-комикс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  14 Март 2023 11:42ч.

  Филм за гащите на Навални спечели "Оскар". Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Това ме подсеща за следния виц-"Мисля, че Путин е виновен и за смъртта на Исус, защото напоследък всеки убит от руските служби... възкръсва..."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Факт!

  14 Март 2023 13:34ч.

  Ха, ха! Добър е вица!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грубер

  14 Март 2023 11:52ч.

  Хора, защо въобще коментирате наградите Оскар? Та те поне от 10 години са изгубили стойността си и нямат никаква представителност в обществото. Дори кино фестивалът в Долно Нанагорнище е по-стойностен от колкото мнението тази сбирщина самовлюбени откачалки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  14 Март 2023 13:04ч.

  Как ли да се очудим, че ЕС и Сащ ще изоставят главното си оръжие - дезинформацията, в борбата си срещу всички световни врагове, противници на извратените им ценности?! Това е тяхната аксиома, няма нужда от доказателства.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Реплика

  14 Март 2023 13:15ч.

  Виж Alexei Navalny and the Russian Nazis https://www.youtube.com/watch?v=Yba-LJ8clgc

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джордж Майкъл

  14 Март 2023 13:32ч.

  Май Тафров и Грозев са от една партия...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ??...

  14 Март 2023 13:37ч.

  и защо така реши, Джорджи?... Една жена ли ти каза или звездите ти го говорят?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има предвид, човека,

  14 Март 2023 13:52ч.

  че и двамата плуват около Левия бряг..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • highly likely

  14 Март 2023 13:41ч.

  ...всички пропагандисти и дезинформатори успешно боравят с думички, като: МАЙ, ВЕРОЯТНО, МОЖЕ БИ, ЕВЕНТУАЛНО и техните производни... Познайте защо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нина

  14 Март 2023 14:47ч.

  Абе,тоя нашия,руснаците нали го търсят под всяка шумка!?Ей го де се е скрил бе,руснаци....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпа задунайска уфсъ

  14 Март 2023 22:30ч.

  оказа се, че го търсят за да му кажат, че не го търсят.Не, не е шега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Филмът „Навални“ е дезинформация

  14 Март 2023 16:19ч.

  Разбира се , че е дезинформация. Чудовищна фалшификация ! Навални просто не съществува. Няма такъв човек. Всичко е компютърна анимация на Холивуд. Те успята да излъжат голяма част от света, че са ходили до луната, какво остава да излъжат ченавалнисъществува , когато анимационната техника е напреднала силно. Това е проект на госдепа който иска да спре развитието на Русия и прогреса. Дори Луси Комисар остава малко заблуден. Той счите че навални наистина съществува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  14 Март 2023 16:55ч.

  От статията става ясно, че Луси Комисар е жена. Не знам защо използвате "той".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  14 Март 2023 19:32ч.

  Ако руснаците искат някой да бъде отровен- не го ли правят така, щото, въпросният просто да НЕ оцелее?! Доколкото мога да преценя, само много куци служби си оставят работата наполовина! Така че- ако някой НАИСТИНА е искал Навалнито да умре- той просто нямаше да е жив. Правилно ли е? Правилно е. Ай стига вече с тия "филми", с тия "смели журналисти". Стига вече

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  14 Март 2023 19:33ч.

  че даже не е смешно! Жалка история. Прочее, пробвах да гледам филма, дето спечели хилядата остара. Всичко навсякъде и не знам какво си. То само името като му видиш...Ами извинявайте много, ама тоя филм е правен на гъби! На много сериозни гъби! И без хапчета и специални отвари не може да се гледа! А и нали никой не се заблуждава

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • САМО ДА ПИТАМ!

  14 Март 2023 19:34ч.

  че оскарите имат нещо общо с киното въобще!? Нещо компютърът ми има собствено мнение тая вечер, накъса ми коментара на сто части...:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тъпа задунайска уфсъ, фен на "проевропееца" Дачков

  14 Март 2023 22:42ч.

  Люси-то искала да види документи, за да се увери, че наистина агентите на ГРУ са пътували винаги в самолета на Навални, където и той да пътува. В същото време тя 'разболя' Навални с диабет и още нещо, което може да доведе до колапс(тези болести са нейното обяснение за припадането му). Тя има ли такива документи за болестите му? Например според Путин той сам се е отровил?!?! А "диагнозите", които Люси описва в критиката, са взети от Write Sonic, вид ИИ, който има информация от интернета...т.е. ако Гардиан е изказал такова мнение, значи това било достатъчно, само дето Гардиан не бил казал такова мнение. Сега мое мнение-попитайте Write Sonic от какво е болен Путин, и ще се окаже, че той май вече е умрял https://theins.ru/news/260130

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвет от Нахални:

  15 Март 2023 14:12ч.

  Носете си новите гащи, момчета! И не ги събувайте за нищо на света! До животно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Актуален въпрос:

  15 Март 2023 14:15ч.

  Филма хубав ли е или американски?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Богдана Тотева 2

  15 Март 2023 19:30ч.

  Спокойно можете да пропуснете този филм. Няма да загубите нищо от една скалъпена американска пропаганда за един човек, който не е никакъв борец за справедливост, а е най-обикновена марионетка на САЩ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Визия

  16 Март 2023 3:00ч.

  Правилната визия не е да отричаме отравянето на Навални с Новичок, а ясно да изразим огорчението си, че е оживял като някакъв скрипал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сейра Ти Гледам

  17 Март 2023 12:48ч.

  Яворе, тенденциозните публикации не те правят ЖУРНАЛИСТ ... !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Питащ

  23 Март 2023 14:29ч.

  In March 2023, Komisar wrote an article criticizing the documentary film Navalny, winner of the Tова е от уикипедията за Lucy Comisar. Които знаят английски нека питат Дачков за коментар и всички други, които вярват на статията, предложена от него, руския пропагандист. -- In March 2023, Komisar wrote an article criticizing the documentary film Navalny. The article was shown to be partially written by the artificial intelligence writing assistant Writesonic, and to reference sources which did not exist. The article was published in The Grayzone, a fringe news website which has promoted Russian state-sponsored propaganda,[8][9] and later amended.[10]

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още малко за фактите:

  20 Март 2023 20:19ч.

  “Жириновски, крайнолевият националист” всъщност беше либерал-демократ според името на партията му, а на практика неофашист с вкус към богатството. Доста далече от крайнолявото, ако се замислим.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  22 Март 2023 17:31ч.

  Не бе, така е защото Оскарите ги раздава на Байдън братовчед му. А и Грозев не бил разследващ журналист. Виж Барека - ей това е журналист ! А Грозев е играч - той се обажда на шарани от КГБ/ГРУ и се представя за техният шеф . Някой не се хващат, но много си глътват граматиката и отговарят на всякакви въпроси. Ето така и събират данни. Шарани - дал Годпод.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обективно

  06 Апр 2023 10:39ч.

  През август 2020 г. Навални беше отровен с бойна отрова. Реаниматорът Александър Полупан е бил сред група лекари, които се опитват да го диагностицират. В интервю за Meduzа той разказва подробно за случилото се в болницата в Омск. https://meduza.io/feature/2023/03/23/v-avguste-2020-goda-navalnogo-otravili-boevym-yadom-reanimatolog-aleksandr-polupan-byl-v-gruppe-vrachey-kotorye-pytalis-postavit-emu-diagnoz

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Луси Комисар е написала това заключение и редица други заключения, използвайки невронната мрежа Write Sonic, която всъщност е измислила ФАЛШИВАТА информация

  06 Апр 2023 11:30ч.

  В статията Комисар прави множество препратки към материали от достоверни публикации като The Guardian. Въпреки това връзките, които предоставя, съдържат напълно различна информация или изобщо няма информация в URL адресите. „Авторът поиска от изкуствения интелект да предостави връзки към статии, но имаше някои проблеми с тези връзки“, пише Хигинс ( https://twitter.com/EliotHiggins/status/1635624795755905026 ). - Вероятно веднага ще разберете какъв е проблемът с позоваването на Guardian през 2014 г., където уж се споменават Навални и Юлия Скрипал. Точно така, URL адресът всъщност не съществува и аз също проверих дали тази информация може да съществува на други URL адреси, но тя просто не съществува. В случая с твърденията за здравословното състояние на Навални няма реални статии в подкрепа на това твърдение. AI просто изглежда е събрал отговори от много различни източници, много от които са силно съмнителни. Следват и други опровержения на фалшификацията на Луси Комисар. >>> https://theins.ru/news/260130

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  06 Апр 2023 11:31ч.

  Освен това Комисар откровено изопачава някои факти, като отново се позовава на The Guardian. Например, в част от историята за разследването на Навални срещу Олег Дерипаска, тя пише: „Както призна дори британският вестник Guardian, Навални никога не е предоставял доказателства в подкрепа на провокативните изявления, направени към него от отчаян ескорт. Дерипаска от своя страна нарече обвиненията „скандални и неверни“ и успешно съди Рибка. Но според линка ( https://www.theguardian.com/world/2018/feb/13/russian-watchdog-orders-youtube-to-remove-navalny-video ) , който Комисар прилага, няма нито дума за констатациите на Guardian, има само сух преразказ на съдържанието на разследването на Навални и по-нататъшните опити на Дерипаска да премахне разследването, както и възмущението на олигарха и негови представители.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаят "Владимир Кара-Мурза"

  06 Апр 2023 11:45ч.

  https://ru.bellingcat.com/novosti/russia/2021/03/20/vladimir-kara-murza-tailed-by-members-of-fsb-squad-prior-to-suspected-poisonings-ru/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Случаят "Дмитрий Биков"

  06 Апр 2023 11:47ч.

  https://ru.bellingcat.com/novosti/russia/2021/06/24/russian-poet-dmitry-bykov-targeted-by-navalny-poisoners-ru/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Саботажите и убийствата на ГРУ в Чехия и България бяха насочени срещу Украйна

  06 Апр 2023 11:53ч.

  https://ru.bellingcat.com/novosti/europe/2021/04/28/how-gru-sabotage-and-assassination-operations-in-czechia-and-bulgaria-sought-to-undermine-ukraine-ru/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Екипът от експерти на ФСБ по химически оръжия, участващи в отравянето на Алексей Навални с Новичок

  06 Апр 2023 11:56ч.

  https://ru.bellingcat.com/novosti/russia/2020/12/28/navalny-fsb/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи