Джон Малкович на 70 години: Имах по-голям късмет от всеки друг

Джон Малкович на 70 години: Имах по-голям късмет от всеки друг

„Така гледам на живота – имах по-голям късмет от всеки друг, когото познавам“, казва актьорът и режисьор Джон Малкович в интервю пред „Гардиън“ през 2020 г. „Имах  по-голям късмет от всички деца в семейството, които до един бяха по-интересни, по-талантливи и по-умни от мен. Затова, когато се случи нещо тъжно или тежко, не чувствам нужда да се оплаквам“.

Джон Гавин Малкович е роден на 9 декември 1953 г. в Кристофър, Илинойс. Родителите му са журналисти. Израства с три по-малки сестри и един по-голям брат, които по-късно също избират журналистическата професия. Малкович никога не е крил, че няма идилично детство и младост – баща му и брат му често го бият. На 16 години тежи 102 кг и трябва да понася прякора Прасенцето. Играе бейзбол и дори иска да стане професионалист. Започва да се занимава с актьорско майсторство случайно. Пътят му към сцената и прожекторите е заобиколен – става шофьор на автобус, учи биология и социология в колежа, опитва се да учи театър в два университета в Илинойс. Отпада и от двете места.

През 1976 г. Джон Малкович става част от театралната трупа „Степънулф“  в Чикаго заедно с Гари Синийз, Глен Хедли (с която сключва брак) и Джоан Алън. Четири години по-късно Малкович вече е в Ню Йорк и играе в пиесата  „Истинският Запад“ на Сам Шепърд, която слага началото на големия му успех в театъра.

Филмът „Място в сърцето“ от 1984 г. пък му донася първата номинация за награда „Оскар“. Екранизацията на „Опасни връзки“ от 1988 г. му носи световна известност, но и семеен крах. Екранната афера с Мишел Пфайфър се пренася и в живота, като слага край на брака му с Глен Хедли. През 1998 г. Малкович започва връзка с режисьорката Николета Пейран, с която остава и до днес. Двойката има две деца, чийто живот е далеч от киното. Амандин Малкович работи в магазин, Лоуи Малкович е софтуерен инженер. 

Сред знаковите роли на Малкович в киното са тази на Лени в „За мишките и хората“ от 1992 г. под режисурата на приятеля му от младежките години Гари Синийз и тази на Джон – но не Гавин, а Хорацио – Малкович в абсурдистката комедия на Чарли Кауфман „Да бъдеш Джон Малкович“ от 1999 г. Той е актьор, който не може да бъде вкаран в клишета – играл е и в комерсиални екшъни („Под прицел“, „Въздушен конвой“), и в исторически драми („Мери Райли“, „Желязната маска“), а чувството му за самоирония спомага за касовия успех на „Бесни страшни пенсии“. 

През тази година Малкович игра пред българската театрална публика в Народния театър в София в пиесата „В самотата на памуковите полета“, а също и във Варна в „Адска комедия: признанията на един сериен убиец“.

Очаква се през театрален сезон 2024/2025 г. той да постави в Народния театър „Оръжията и човекът“ на Бърнард Шоу.

През февруари т.г. Джон Малкович и американският фотограф Сандро Милър откриха изложбата "Почит към майсторите на фотографията" в галерия "Квадрат 500" в София

Джон Малкович е и моден дизайнер – един по-малко известен факт на фона на кариерата в киното и театъра. Неговата компания Mr. Mudd е основана през 2002 г. Според него има много общо между дизайна и режисурата. „Ако режисирам пиеса, не искам да поставям нечия друга продукция. Може да харесвам чуждата работа, но трябва да режисирам своята собствена“, коментира Малкович в интервю пред „Венити феър“ през 2017 г. по повод модните си колекции. „Това е всичко, което имаме – нашата гледна точка към света и нашия собствен стил. Стилът е единствената константа в живота“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Слава на всевишния тоя

  10 Дек 2023 8:07ч.

  добър американец поне е нормален в сексуално отношение а не само там!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  10 Дек 2023 11:12ч.

  Бих добавил две историкополитически драми: "Полетата на смъртта" за червените кхмери и "Империя на Слънцето" за японската окупация на Китай.Плюс телевизионния филм "Смъртта на търговския пътник"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @!@

  15 Дек 2023 16:22ч.

  Не ми е от любимите актьори. Има нещо, неприятно в излъчването му, но това не пречи да изпълва екрана с присъствие и да е един от най-добрите в актьорската професия. Чест и достойнство му носи и това, че не е само филмова звезда, а е и истински автентичен професионален театрален актьор. Да е жив и здрав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи