Британски регулатор реши, че във филма „Мери Попинз“ им сцени, неподходящи за малки деца, но пък „Боен клуб“ е подходящ

Британски регулатор реши, че във филма „Мери Попинз“ им сцени, неподходящи за малки деца, но пък „Боен клуб“ е подходящ

Британският съвет за филмова класификация (BBFC) повиши възрастовата категория на филма „Мери Попинз“ от U („Универсален“) на PG (“С родителски надзор”) почти 60 години след излизането му на екран, съобщава ДПА. Възрастовата категория на филма е променена заради „дискриминационен език“. Изненадващо обаче категорията на филма „Боен клуб“ с Брад Пит беше намалена от 18 г. на 15 г., въпреки че в него са изобразени „поредици от графично и брутално насилие“.

Във филма "Мери Попинз" от 1964 г., в който участват Джули Андрюс и Дик ван Дайк, се използва колониалният термин „хотентоти“ - обидна дума, използвана в миналото от белите европейци за обозначаване на племената койкой в Южна Африка. Героят на актьора Реджиналд Оуен, адмирал Бум, използва термина два пъти във филма, веднъж когато пита едно от децата, Майкъл, дали отива на приключение, за да „победи хотентотите“. По-късно, когато адмиралът забелязва коминочистачи с покрити със сажди лица, той извиква: „Нападат ни хотентоти“, преди да изстреля фойерверки в тяхната посока.

Британският за филмова класификация поясни: „Макар че „Мери Попинз“ има исторически контекст, използването на дискриминационен език не се осъжда и в крайна сметка надхвърля нашите насоки за приемлив език в универсалната категория U. Затова класифицирахме филма като PG заради дискриминационния език“.

Филмът е класифициран като съдържащ „някои сцени, които може да са неподходящи за малки деца“. Филмовият регулатор добави: „От нашите проучвания за расизма и дискриминацията (...) разбираме, че основното безпокойство на родителите е потенциалът децата да бъдат изложени на дискриминационен език или поведение, които те могат да намерят за притеснителни или да повторят, без да осъзнават потенциалната обида“. 

Британският съвет за филмова класификация прекласифицира филма „Рататуй“ на Пиксар от U на PG заради случаи на „комично насилие“ и „леко лош език“. Изненадващо обаче категорията на филма „Боен клуб“ с Брад Пит беше намалена от 18 г. на 15 г., въпреки че в него са изобразени „поредици от графично и брутално насилие“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Моите имена

  27 Фев 2024 9:02ч.

  Отдавна съм на принципа "За британците или добро, или нищо!" И понеже добро няма, или поне аз не знам, затова - нищо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  27 Фев 2024 10:03ч.

  Британците стават все по-големи изтрещеняци. Определили са за форма на "дискриминация" и проява на "микроагресия" твърдението "най-квалифицираният човек трябва да получи работата"... https://kritichno.bg/obshtestvo/britanski-universiteti-s-nova-diskriminatsiya/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ПЪК ПОРНО КАНАЛИТЕ ВЕЧЕ ЗА 16+ , а не 18 както беше

  27 Фев 2024 15:58ч.

  Променят се ценностите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боко

  27 Фев 2024 10:41ч.

  Резултатът от векове кръвосмешения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  27 Фев 2024 12:26ч.

  Ми, така погледнато, медицинските филми за възрастни са точно образователни и трябва да бъдат включени в часовете по биология, например...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джони Инглиш

  27 Фев 2024 16:55ч.

  „Мери Попинс“ е морално остарял детски филм, който трябва да се преработи из основи от Дисни за да е в крак с времето. Трябва да се вмъкнат така важните за възпитанието на децата в съвременното западно общество неща - джендър идеология, драг кралици, стаи за мастурбация в училище и да има повече сцени в гей барове и стриптийз клубове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  27 Фев 2024 18:12ч.

  Мери Попинс по необичаен начин - https://www.youtube.com/watch?v=BLjxoaTWkNo&ab_channel=PRO%D0%9A%D0%92%D0%9D.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ненормалници

  27 Фев 2024 19:32ч.

  Не минава ден без либералщини, олигофрении и извращаване на мозъци...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хълбук

  27 Фев 2024 22:03ч.

  Да заменят хотентоти с афроамериканци и могат да върнат обозначението U.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  28 Фев 2024 13:00ч.

  Дебили, сър!... Но няма нищо чудно, защото вече официално живеем в Идиотокрация. Чудя само, дали да се притеснявам от упадъка на беззъбата баба Европа и разпада на Евро-съветски съюз или просто да седна и да се насладя пълноценно на този процес?... В крайна сметка, май ще избера второто. ;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  28 Фев 2024 15:24ч.

  Ама иначе няма проблем, когато малки дечица са подучвани да си сменят пола, нали? Ако западноевропейските държави изобщо искат да оцелеят, няма друг начин освен революция вече. И пълно изтрeбване и на политическите елити и на агресивните извратенци, тероризиращи нормалните хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Всичко вече се преразглежда всеки ден - Оруел "1984" отдавна го беше предсказал

  29 Фев 2024 8:58ч.

  Последните квази свободни хора трябва да използваме всяка минута да се радваме, че сме живели преди "Големият брат"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  04 Март 2024 19:16ч.

  И Мери Попинз трябва да е чернилка,не може да е бяла!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи