"Берлинале" бе открит с обръщение на Зеленски

"Берлинале" бе открит с обръщение на Зеленски

Кинофестивалът в Берлин - "Берлинале", бе открит снощи тържествено с дефиле на кинозвездите по червения килим и с включване от украинския президент Володимир Зеленски, предадоха световните агенции. 

"Културата и киното не могат да останат извън политиката, когато става дума за една политика на агресия, на масови престъпления, на убийства и на терор, за една политика на тотална война, каквато е тази на Русия", заяви Зеленски и подчерта, че киното може да вдъхнови и повлияе на хората, които могат да променят света.

"В тези времена изкуството не може да бъде неутрално и ако културата остане мълчалива, тя допринася за злото", заяви още Зеленски.

Организаторите на кинофестивала насочват вниманието си върху войната в Украйна почти година след нейното начало. 

По-рано днес американската актриса Ан Хатауей описа Зеленски като "герой на съвременността" по време на пресконференцията, на която представи лентата "Тя дойде при мен", с която се откри фестивалът и която  е извън конкурсната програма. Тя благодари на организаторите на "Берлинале", че са дали на всички възможността да направят така, че посланието на Украйна да се чува по-силно, а то е едно почти универсално желание за мир.

Зеленски е в центъра на документален филм, наречен "Суперсила" и заснет от актьора и режисьор Шон Пен в разгара на руската инвазия в Украйна. Филмът ще бъде представен на "Берлинале" в събота.

Шон Пен току-що се завърна от престой в Киев и от сцената на фестивала по време на церемонията по откриването му той говори за състоянието на духа на украинците, което, според него, не се е променило от инвазията досега. "Тяхната решителност просто се е засилила. Има една изключителна солидарност и единство, които трябва да ни вдъхновяват всички", заяви Шон Пен.

Преди това климатични активисти се залепиха за червения килим на кинофестивала "Берлинале". 

Двамата активисти от групата "Последно поколение" изчакаха да преминат звездите по килима, след което се залепиха за него. Протестната акция е поредната на движението. Целта й беше да се акцентира, че германското правителство и обществеността трябва да предприемат действия, за да предотвратят курса към климатичен ад, който ще промени смъртта на милиарди хора, посочва Ройтерс.

"Ако продължим да бягаме от реалността, ние ще провалим шансовете за преломен момент и ще предизвикаме смъртоносна лавина, от която няма да има изход", заяви климатичната активистка Лиза Викелман, участваща в акцията.

Протестът не възпрепятства церемонията по отриването на фестивала "Берлинале".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Аре баста

  17 Фев 2023 8:18ч.

  Този стана досаден като конска муха. И чешмата да пусна, Зеленски тече.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кирчо

  17 Фев 2023 9:05ч.

  Гуруто говори и всички в захлас. Само правилните и проверените филми?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Крумов

  17 Фев 2023 9:17ч.

  Ееииии... голяма гордост. Говори владетеля на света. Честито.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А пари?

  17 Фев 2023 9:53ч.

  Пари не поиска ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SapunRK

  17 Фев 2023 10:07ч.

  Скоро, човек, ако иска и жена си да натакова, първо ще трябва да пусне Еленски за слово, да се помоли пред "иконата" и тогава да запретне... ръкави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съвременник

  17 Фев 2023 10:57ч.

  Италианците доказаха, че са една от люлките на европейската цивилизация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • rusnak

  17 Фев 2023 12:27ч.

  Интересно, дали ще поиска участие на откриването на порно оскарите във ФАЩ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Фев 2023 18:19ч.

  Представям си как "звездите" са го слушали зяпнали и артистично просълзени. И какви аплаузи, ставане на крака и къснае на ризи е било.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  17 Фев 2023 18:24ч.

  Сетих се че там наградите са Златна Мечка! Тоя злато вече видя, сега остава да види и мечката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гюро

  26 Фев 2023 12:35ч.

  Какво чудно има, след като цялата бивша Хитлеристка коалиция от ВСВ подкрепя сродните бандеронацистки души на киевската хунта? Бандера, избил хиляди евреи, признат за престъпник, ФАЩ го оневини и го пусна отново в обращение. Киевски съд ОТМЕНИ решение на Нюрнбергския трибунал, определящо СС дивизията "Галичина" като нацистка. Сега "Галичина" вече не е нацистка, защото Нюрнбергският трибунал е суспендиран.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи