“Басейнът”: чувствената среща на Ален Делон и Роми Шнайдер

“Басейнът”: чувствената среща на Ален Делон и Роми Шнайдер
В най-еротичния филм на 1969 г. се срещат след дълга раздяла двамата великолепни любовници: Ален Делон и Роми Шнайдер.

 

Роми Шнайдер и Ален Делон, 19 август 1968 г. Първата сцена от "Басейнът" остава незабравима 

 

Двумоторният самолет, който пристига от Франкфурт, каза в Ница. Когато вратата се отваря, се появява тя, облечена в жълта рокля без ръкави. Носи бели ръкавици, загатвайки за миг, че императрица Сиси пристига на официална визита. “Роми вече не е младо момиче”, обяснява на един журналист 32-годишният Ален Делон, докато актрисата, която скоро ще навърши 30 г. слиза по стълбите. “Вече не е Сиси с кръглите бузи, ще видите”. Тогава се приближава към нея, прегръща я, тя също го притиска.

Очевидно са развълнувани. Разделили са се през 1964 г. и това е било болезнено, след петгодишна сложна любов. На 12 август 1968 г. киното ще събере тази световноизвестна двойка. Черният “Кадилак Флийтуд” с шофьор, предоставен на Ален Делон, откарва Роми в една вила, където тя ще живее през осемте седмици на снимките. Делон е настанен в “Ла Бускат”, къщата, която наемал Жорж Помпиду. 

Ужасните любовници вече са примерни родители на две деца - Антъни, почти четиригодишен, и Давид, на година и половина, които ще дойдат при тях на Лазурния бряг. Роми, която живее с немския актьор и режисьор Хари Мейен, не се е снимала след раждането на сина си. За ролята на Мариан първо поканили 36-годишната Делфин Сейриг, чийто филм “Откраднати целувки”, на Франсоа Трюфо, току-що е излязъл. После Жана Моро и накрая Моника Вити, която пренебрежително отказала ”тази роля по бански костюм”. Тогава Делон си помислил за Роми, но продуцентът Жерар Бейту не си представял императрица Сиси по бикини. “Тя ще бъде, иначе се оттеглям от филма”, отговорил Делон. 

 

Нишката на любовта все още ги свързва

 

Историята: Жан-Пол (Делон) е неуспял писател, който вегетира в рекламна агенция. От две години той живее с Мариан (Роми), известна журналистка. Това лято те си почиват във великолепна къща в Раматюел, заета от приятели, плувайки в щастие - в случая, огромен басейн. Тя е блестяща в черния си бански от две части. Той е голобрад, мускулест, с бански на цветя. Останали са сами, без да се интересуват от новините: руските танкове са нахлули в Прага. 

Първият кадър: плътна прегръдка и целувка на влюбените. Голямата тревога на снимачния екип е как Делон и Роми ще изиграят тази сцена. Отговорът: като актьори. “Нишката на любовта все още ги свързва”, шепне възхитен режисьорът Жак Дере зад камерата.

Арогантен съблазнител, който печели милиони в звукозаписна компания, при тях пристига приятелят им Хари (Морис Роне) зад волана на своето “Мазерати Гибли”, заедно с дъщеря си Пенелопе (Джейн Бъркин). Жан-Пол изведнъж е разтревожен: бил ли е Хари любовник на Мариан? Той непрекъснато й поставя този въпрос. “Обичам те”, отвръща му тя, бягайки от отговора. 

“Всички диалози са косвени, обяснява Жан-Клод Кариер, автор на сценария. Актьорите говорят само с намеци, като пробождания”. Хари, например, казва на закуска на Жан-Пол: “Мариан няма ли я? А, да! Вярно, че тя става късно. Искаш ли кафе?”. Същото се случва и когато вечерят китайска храна. Хари си спомня за един индонезийски ресторант в Амстердам: “Помниш ли го?”, пита той Мариан. 

“Жак Дере ми каза: “Колкото по-малко диалози слагаш, толкова повече ме караш да имам въображение”, спомня си Жан-Клод Кариер. Единство на място и действие. “Изкушението беше героите да се сблъскат в прекалено дълги диалози, продължава Кариер. Но говорещото кино е измислило мълчанието”. “С такива актьори, ще каже Жак Дере, камерата може да замръзне на близки планове”. 

Пенелопе, в ролята Джейн Бъркин, е гениална, играейки си с неловкостта и пронизвайки бронята на Жан-Пол: “Баща ми каза, че ви е отстъпил Мариан и може да си я върне, когато поиска. Че нямате никакъв талант. Той не ви харесва, не харесва никого”. Жан-Пол ще си отмъсти, съблазнявайки Пенелопе.

В истинския живот точно от това се страхува през лятото на 1968-а Серж Генсбург, който е пристигнал заедно с 21-годишната Джейн Бъркин в Сен Тропе. Запознават се по време на снимките на “Лозунг”, на Пиер Грембла. Младата актриса е разделена с композитора Джон Бари, с когото има дъщеря Кейт. В Сен Тропе Генсбург е наел лимузина, по-голяма от Кадилака на Делон. Той мрази Сен Тропе. Пред Пиер Грембла, наполовина шеговито, Генсбург подсказва, че си е взел пистолет: “Първият, който докосне Джейн, ще го застрелям. Но не толкова Делон ме тревожи, колкото Роне…”.

Делон, който започва по това време любовна история с Мирей Дарк, е много мил с Бъркин, понякога прекалено, което кара Роми да се подсмихва. Тя покровителства младата англичанка, която впрочем нищо не забелязва: луда е по своя Серж. Понякога екипът се събира на вечеря в Сен Тропе или в някоя от вилите им. Бардо посреща Делон, Роми и Роне. “Всеки път, когато снимам с Делон, шегува се Роне, той ме убива”.

Басейнът, вече е нощ. Хари (Роне) се връща пиян от Сен Тропе. Жестоко се скарва с Жан-Пол (Делон) заради Пенелопе. Жан-Пол ловко избягва един юмрук. Хари пада във водата, откъдето Жан-Пол му попречва да излезе, докато се удави. След което прикрива престъплението. Хари е погребан в красивото гробище на Сен Тропе, където малките Антъни и Давид се появяват като статисти. Започва полицейско разследване, ръководено от Пол Кроше.

Повече от 3 млн. зрители се потапят в басейна в Раматюел. “Този филм вече не мога да го гледам. Прекалено болезнено е да виждам как Роми и Морис се смеят”, ще каже Делон. А когато го гледа отново, Жан-Клод Кариер изпитва същата тъга: “Казвам си, че на Роми, която беше скъпа приятелка, й остават само още 13 години живот”.

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи