Журналисти: Нинова превърна в. "Дума" в бухалка. Във всеки брой има по шест нейни снимки, две от които – на първа страница

Журналисти: Нинова превърна в. "Дума" в бухалка. Във всеки брой има по шест нейни снимки, две от които – на първа страница

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В СБЖ бе получена позиция на журналисти, работили през годините във вестник „Дума”. Много от тях са членове на СБЖ. Публикуваме без редакционна намеса тяхната позиция:

Като журналисти – основатели на в.“Дума“ или работили години във вестника, изразяваме дълбоко възмущение от съсипването на изданието и превръщането му в антипод на онова, за което бе създадено от Стефан Продев. Това е пример как една медия с мисия да е глас на хората, може да бъде употребена като слугиня и бухалка. 

В. „Дума“ бе уникално явление в медийното пространство, за времето си той създаде много от стандартите на модерната журналистика у нас, беше автентичен ляв всекидневник, вестник на духа, вестник – идея, еталон за свободна медия, служител на истината, носител на професионализъм и морал, минал през тежки битки, но винаги помагал на БСП.

Стефан Продев събра около „Дума“ най-видните интелектуалци, изгради в редакцията екип от съмишленици, които съзнаваха отговорността да си журналист и носеха с гордост званието думаджии. Имаше време, когато „Дума“  опази и спаси БСП. С милионния си тираж тя бе гласът на свободните леви хора в България, който се чуваше в обществото. Това се признаваше дори от противниците на лявото мислене.

Вестникът не се побоя от никоя истина, от никоя обоснована критика, Продев защити „червените бабички“ срещу „червените мобифони“ и плати цената на свободата си. „Дума“не остави без реакция нито една лъжа и хула, каквито и тогава, и сега се сипят върху лявото, защото смяташе, че подметеното под килима зло ще стане голямо и ще удави хората.

Първото кредо на Продев бе, че вестникът не е и няма да бъде орган на ЦК, а е национален ляв всекидневник: „Още от първия си брой ДУМА обеща да бъде вестник на всички, които търсят истината… Тя не е партиен орган в стария тоталитарен смисъл на това понятие, а знак за нов професионален и граждански подход… Отрежем ли езика й, ще я превърнем в чучело или в исторически експонат... Най-големият ми грях е, че не успях да превърна ДУМА в стока или в слугиня. Защото не исках“.

Много премеждия преживя „Дума“ през годините, но успя да опази духа и словото си. В нея нямаше началници и подчинени, имаше съмишленици и това също отличаваше вестника от всички останали медии. Редяха се през годините главни редактори и издатели, журналистите в редакцията се сменяха, едни си отиваха, идваха нови, но родилното петно избиваше – свободният дух, нравствената и професионалната независимост, нетърпимостта към всякакъв диктат и лъжа. Вестникът си оставаше верен на качествената журналистика, волнодумен и достоен. Не защото бе безгрешен, а защото бе честен.

В последните години обаче вестникът бе подменен и превърнат в антипод на Продевата „Дума“ – той стана орган не просто „на ЦК“, а рупор, изцяло под диктата на председателката Корнелия Нинова и на един тесен кръг около нея. Изгонени бяха знакови журналисти, „за да се сложи ред в този вестник“. Морят го финансово. От повече от две години няма главен редактор – безпрецедентен случай, а назначена да се разпорежда с редакцията е една дама, преминала през в. „Демокрация“! Заради наложената едностранчивост и разединение вестникът поголовно губи читатели и автори. 

Сринат е и професионализмът на вестника. Не може всеки ден от първа страница да говори Корнелия Нинова. Не може в един брой да има 6 нейни снимки, две от които – на първа страница. Това не се прави никъде, то противоречи на всякакъв професионализъм в журналистиката и е унижение за нея. Във всекидневника липсват цели  теми и новини, които гърмят в обществото, а се появяват странни идеологеми, чужди на автентичната „Дума“.

В броя на 4 януари т. г., който като първи брой за годината винаги е знаков, емблематичната Продева колонка на първа страница бе дадена на… Калоян Методиев– бивш шеф на младежкото СДС и настоящ говорител на Нинова (не станаха ли много седесарите?). Приемаме това като обида за читателите и за вестника, от чието каре следва да се заличи името на Стефан Продев като основател. Той не е основавал такава „Дума“.

В последните дни се случва и нещо, пред което не можем вече да мълчим, то преминава всички възможни граници на употребата на един вестник – той е превърнат не просто в слугиня на ръководството, но в бухалка срещу успешни местни лидери на БСП, които обаче  не се харесват на К. Нинова. На доста места в страната при местните избори БСП подкрепи кандидати от ПП за кмет и за председатели на общински съвети, но единствено това, че столичните общински съветници гласуваха за председател на Общинския съвет от същата политическ сила се оказа „предателство, престъпление, гнус“ и т.н.

Вече дни наред по няколко от 16-те страници на вестника всеки ден се заделят най-грозни думи срещу тях. Такова не се е случвало никога дори в медиите преди 1989 г. Остава впечатлението, че групата на Нинова води битка на живот и смърт срещу свои другари, по-яростна дори от тази срещу Сглобката. А и по време на местните избори К. Нинова работи очевадно срещу Ваня Григорова, която заради печелившата формула на столичния съвет на БСП за обединение на левите сили постигна успех, какъвто не се помни от десетилетия насам. Анализът на това явление е от обществен интерес.

Всеки може да има свое мнение за случващото се у нас, но там е работата, че на страниците на „Дума“ при масирана обработка „отгоре“ не се допуска нито една сричка, която е различна от мнението на „ЦК“. За каква свобода на словото може да става дума? Вярваме, че БСП все още има сили да реши вътрешните си спорове,  но не можем да сме безразлични към свободата на словото и съдбата на вестника, на който отдадохме години душа и сили. Дали „мобифоните“ най-сетне победиха „червените бабички“?

Александър Перпелиев, Ани Костова, Ася Гардели, Благовеста Цветкова, Бойка Башлиева, БорисДанков, Боряна Костова, Валери Запрянов, Ваньо Стоилов, Васил Сотиров, Велиана Христова, Велислава Дърева, Галина Младенова, Георги Апостолов, Георги Георгиев, Димитър Шумналиев, Дора Чичкова, Ева Костова, Емилия Костадинова, Ивайло Цветков, Ивелин Николов, Исак Гозес, Калин Първанов, Константин Иванов, Кристиела Симеонова, Мариела Балева, Милена Николова, Милко Недялков, Михайлина Димитрова, Наталия Гергова, Павлета Давидова, Петър Бочуков, Пламен Енчев, Ралица Николова, Светлана Михова, Светла Василева, Таня Джаджева, Чавдар Найденов, Чавдар Шинов, Юрий Борисов.

Източник: sbj-bg.eu

 

 

Коментари

 • КОКО

  23 Фев 2024 8:52ч.

  Тези които използуваха вестника да плюят по ръководството на партията си реват че партийния вестник не дава терен за това. Разни пенсионерки които издигаха Станишев в култ сега плачат че не им дават трибуна от която да громят Нинова. С какво им пречи тя? С това че разпиля разните “Червени мобифони” и олигарси искащи задкулисно да управляват БСП. Бих призовал тези супер демократи да отидат в някоя друга партийна медия и да започнат да плюят лидерите на партията и да видим след колко чАса ще са на улицата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Моравочервен

  23 Фев 2024 13:31ч.

  Коко, пишеш неграмотно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сани

  23 Фев 2024 9:06ч.

  Как може хора с претенция да са журналисти да си сложат имената под този текст? Това не е журналистическа позиция, а квази политически памфлет. Та вътре има дори част как се правят местни коалиции в страната и се дават оценки дали това е редно. Позорите си имената. Да не говорим, че се опитвате да налагате цензура. Подписалите са в роднински връзки помежду си - Ивелин Николов и жена му, мъжа на Ваня Григорова.... Цялата плеяда мисирки на семейство Станишеви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  23 Фев 2024 9:28ч.

  Все същите персони! Не съм нито член, нито симпатизант на БСП, но да се хвърля ежедневно вина върху 1 човек за всичко, е непрофесионално. Ако Нинова е виновна за всичко, то тогава да ви имам 130 годишната партия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2024 11:05ч.

  Ах! И те ли пишат неграмотно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: thenewone

  23 Фев 2024 11:53ч.

  Не разбирам въпроса Ви, защото не казвам, че пишат неграмотно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  23 Фев 2024 9:50ч.

  Имало нейни снимки?! Е и? Чии снимки да сложат към нейно изказване - на някой от подписалите посквила? Как нямат никакви задръжки! Страната се тресе от безумия, от скандали, а тези не се спряха. Ако довършат БСП, пак Нинова ще им е виновна. Тъжна работа в тъжна територия, която си заслужава съдбата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Червени ескадрони

  23 Фев 2024 10:10ч.

  Пак е решила някаква групичка да се прави на важна. За които вината е в един човек, а те са ангели и последна инстанция на истината и морала. С действията си нямат ли участие за случващото се и състоянието на лявото у нас?! Удобно са забравили колко пъти през годините се налагаше БСП да спасява този вестник. Интересно щеше ли да прави това, ако с перото им вестника се самоиздържаше сам от перото им. Аналоговата ера е в миналото, времето е на цифровата ера. Изглежда някои останаха в нея, както много печатни медии в света, особено партийните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  23 Фев 2024 10:16ч.

  Така е, Корнела привърна Дума в копие на малотиражката на Мунчо Мънчев Сливата, която също е пълна с негови снимки...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2024 11:26ч.

  Доколкото сфащам от повечето от горните, БСП съществува даже като бонсай, единствено и само благодарение на Корнела. Ако не е тя, и другите седесари, БСП отдавна да сме я заборавили, ама съвсем. БСП загива, значи, заради такива групички, в които са Велислава Дърева, Валери Запрянов, Бойка Башлиева, Чавдар Шинов и много други. Ето част, от написаното от Миряна до Дума по повод 100 год. от рождението на Иван Башев: "Защо само Волен Сидеров извежда "шепата си спартанци" при посещения у нас на отявлени врагове и господари, уж партньори на България, а "червените" ги няма? Защо не полагате усилия по места и ППО-та за постоянно повишаване на общата култура и моралния кодекс на вашите членове и симпатизанти? Поддържате ли изобщо някакви връзки с Русия или евросанкциите ви връзват ръцете и краката? Разкъсайте тия въжета! Посетете бесарабските и донбаските българи, те не са табуирани. А след това - и Крим. Докажете, че българският народ в по-голямата си част е винаги с Русия! Установете връзки с чехи, словаци и унгарци, научете се на доблест от тях. Съживете старите революционни песни най-сетне, не се отричайте от наследството на БКП, и лошото, и хубавото, което определено беше повече!". https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=117946

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Антонов

  23 Фев 2024 11:57ч.

  "Сфащай" както искаш, но не се мисли за всезнаещ! Предлагам, подписалите пасквила и Вие, явно сте един от тях, да се кандидатирате за председател на БСП. Тогава ще видите колко % ще гласуват за вас. Другото са празни приказки на неудовлектворени персони

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  23 Фев 2024 13:00ч.

  "Другото са празни приказки на неудовлектворени персони" Е, надявам се Ваша милост да е удовлетворен от състоянието и на вестника, и на БСП. И Ви пожелавам успех в борбата с вътрешните партийни врагове. И не, не съм подписвал нищо. В интерес на истината, БСП започна самоликвидирането си, преди Нинова да си определи партийния пол - синя или червена. Още при Николай Добрев. Но приносите ѝ в тази дейност са неоспорими.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитен

  23 Фев 2024 16:49ч.

  Да не са Ви назначили на заплата да стоите цял ден по сайтовете?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ваня

  23 Фев 2024 15:06ч.

  Членовете на БСП си решават проблемите където трябва ,но не и по медиите .А тези кои са ?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Иванов

  23 Фев 2024 22:20ч.

  Ма има ли чЛенове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Член

  24 Фев 2024 9:34ч.

  Ма има!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много сте смешни

  23 Фев 2024 20:17ч.

  Госпожата фалира БСП с адвокатски локуми за грижа за хората. Както виждате следата от грижата е нищожна, а тези загрижените са милионери. Вече 19 мандата в НС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Марина

  24 Фев 2024 14:51ч.

  Посочете една смислена идея, предложена от подписалите прошението срещу Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Иванов

  23 Фев 2024 22:18ч.

  Абе некой чете ли го тоя веСник? А кака Кури я ликвидира тая партия( не че и тия дето се цепят последните 20 г. не помогнаха)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Член

  24 Фев 2024 9:36ч.

  Различните имена, с които се подписвате няма да ви помогнат. Почеркът ви е разпознаваем.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Grim

  25 Фев 2024 19:59ч.

  Ниновца и Дума: - Огледалце, огледалце... - Ти си, ти си! И не си за махленската бакалия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До: Grim

  26 Фев 2024 14:05ч.

  Приказките ви отразяват мнението на една групичка наглеци, които вчера на пленума Р.Овчаров нарече директно - "брокери" и "предатели", които продават избирателите на БСП, членовете на партията и самата партия. Пак според него "радецът вика дръжте крадеца“. Цитирани поименно бяха станишко, лечевица, витановия, йончевица и т.н. Всеки разумен човек, който може да анализира факти отдавна е наясно кои сте и какво искате, а другите, може да заблуждавате, но не задълго!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • haho

  26 Фев 2024 14:15ч.

  Като гледам Курнела има много фенове, та да вземат да направят една ППО към форума на Гласове, може начело с Калоян Методиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маринов

  26 Фев 2024 14:26ч.

  Днес, по повдо на вчерашния пленум на БСП, дърдърева е пуснала поредния пасквил със заглавие "Корнелианска вендета". Чета и се чудя на какво би заприличала БСП, ако бъде поверена в ръцете на тази жена. Може да е добра журналистка, може да пише, но нищо повече. Откакто се помня, тя все опозиция го играе, но нищо градивно не предлага. Защо не вземе да прочете изказването на Р. Овчаров, който в прав текст казва онова, което мнозина мислят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи