Глупавата жажда за преименувания настигна и "Св. Александър Невски"

Глупавата жажда за преименувания настигна и "Св. Александър Невски"
Желаещите да отместят “тежкия руски крак” ще трябва да се потрудят много, наистина с пот на челото. Защото “Св. Александър Невски” е построен от руски архитект, изографисан от руски и български художници и иконописци – Васнецов, Мясоедов, Антон Митов, Иван Мърквичка. Камбаните са излети в Москва. Както и в мемориалния комплекс на Шипка, и тук руското и българското са преплетени и не могат да се разделят. Храмът е наистина паметник на дружбата между двата народа. За да се изкорени действително “тежкото руско присъствие” или каквото е там от центъра на столицата, само с едно преименуване няма да се мине, трябва всъщност да се разруши самата катедрала и да се построи нещо друго на нейно място. Русофобите и упоритите преименувачи трябва да обяснят това на хората, а не да се правят на наивници.

Снимка: Fotolia, архив

 

Странната, глупава и налудно-безсмислена жажда за безкрайни преименувания на хора и предмети, която беше характерна за времето на комунизма, не е изчезнала и в днешна България. Какво ли не преименуваха “строителите на светлото бъдеще”: като се започне от улици, фабрики и заводи и се стигне до живи хора. Цели градове станаха жертва на тази жажда. Варна беше преименувана на “Сталин”. Чудесното старо име “Свети Врач” се превърна в съмнителното “Сандански”. Очарователното, музикално и древно (от хиляди години!) “Анхиало” – в безличното “Поморие”. (Впрочем, последният пример е още отпреди комунизма.) И безброй други подобни. И, сякаш всичко това не беше достатъчно, нечии изключително умни глави решиха да преименуват живи хора – турците и българите-мюсюлмани. Както казва поговорката – “луд умора няма”. Или друга една поговорка – “залудо не стой, залудо работи”. Точно това и ставаше.

 

Надявахме се, че с края на комунизма сме се избавили ако не от друго, то поне от този безсмислен сърбеж. Но не би. И днес се намират хора, които жадуват за нови преименувания. Този път обаче техните жертви са не фабрики и улици, а… църкви (!). И не имената на болшевики, партизани и терористи попадат под ножа, а имена на светци – кой знае защо не угодили на поредните преименуватели.

 

Така се стигна до поредното лансиране на дълбокомислената идея за преименуване на катедралния храм “Св. Александър Невски”. Трябва да признаем, че тя съществува от доста време, още от царуването на Фердинанд, и изплува понякога от дълбините, за да се раздвижи и да подиша свеж въздух. За пореден път се появи през последните дни, и въпреки целия исторически мухъл по нея беше представена като нещо изключително свежо на публиката.

 

С какво св. Александър не е угодил на желаещите да преименуват храма му? Накратко, аргументите им са следните. Александър Невски не е български светец и няма нищо общо с България. Главният катедрален храм на Българската църква би трябвало да носи името на български светец (светци) – в този случай се предлагат имената на светите братя Кирил и Методий. Руското име на Главната Катедрала е форма на чуждопоклонство, или, както се бе изразил навремето един от застъпниците на идеята, “тежка стъпка на руския империализъм”. В случая тежкият крак на руския империализъм е стъпил в самия център на София!

 

На пръв поглед в тези разсъждения има нещо вярно. Като отхвърлим политическите глупотевини за “тежката стъпка” и т.н., остава фактът, че светецът, на който е наречен главният софийски храм, наистина не е българин. Руският княз, живял през XIII век, се е прочул с една голяма битка с Тевтонския орден в северна Русия, на река Нева, откъдето е дошло и името му – “Невски”. Всичко това е далеч от българската история и е странно, че нашите предци не са намерили друг, по-близък до българското сърце светия, за да нарекат на негово име главната светиня на столицата.

 

Аз обаче твърдя, че името на св. Александър не е случайно и е избрано с вещина и мъдрост от дедите ни. Ще се постарая да докажа това.

 

1. “Александър Невски” не е обикновен храм, а храм-паметник, посветен на героите от Освободителната война 1877-1878 г. Извинявам се на читателите, задето напомням факти, известни на всеки ученик в първи клас, но изглежда, че не всички в наше време ги знаят – или пък се правят, че не ги знаят. Св. Александър Невски е небесният покровител на руския цар Александър II и така храмът увековечава всъщност паметта на Царя Освободител и неговите воини, сред които са и българските опълченци. Той е едно символно, архитектурно и историческо цяло с паметника на Царя Освободител на площада пред Народното събрание, намиращ се в непосредствена близост до него. Преименуването на храма разрушава смисъла и предназначението на историко-архитектурния ансамбъл и води логично и до мисълта за ликвидиране на паметника. Така тази част от центъра на София, замислена и построена, за да увековечи паметта на жертвите на войната и да прослави сред поколенията Освобождението, ще бъде разрушена и обезглавена.

 

Нашите деди, които са ни оставили днешна София такава, каквато е, не са били някакви нищожества, чиито завещание и воля можем да тъпчем и да преправяме както си щем. Ако не уважаваме предците ни и тяхната воля, ние не уважаваме и себе си. Традицията, светините на един народ, историческата му памет са нещо важно. Кой ни е дал право да потъпкваме волята на стотиците хиляди хора, обикновени отрудени българи от края на XIX век, събирали стотинка по стотинка пари за издигането на храм, посветен именно на героите от Руско-турската война? Нима тези скромни и достойни граждани и селяни, търговци и занаятчии не заслужават нашето уважение, както и държавниците и владиците от онова време, както и депутатите от Учредителното събрание от 1879 г., взели самото решение? Разбирам, че днес паметта за Освободителната война не е популярна (сред кого? не сред милионите обикновени българи), но това не ни освобождава от задължението да уважаваме волята на нашите предци, които очевидно са се отнасяли по друг начин към нея.

 

2. Да, вярно е, че св. Александър не е българин. Но това едва ли е нещо фатално. В света на светостта няма национални разделения и граници, за Бога всички са равни. На Небето няма руси, българи, французи, германци – всички са Божи. Няма значение къде е живял приживе светият мъж (или жена) и чий език е говорил – днес той принадлежи на цялото човечество. Заслужава си да отбележим, че повечето големи катедрали по света не са посветени на местни светци. Св. Петър, на който е наречена катедралата в Рим, не е италианец. Св. Павел – катедралата в Лондон – не е англичанин. Св. Стефан – катедралата във Виена – не е австриец. Св. Вит – катедралата в Прага – не е чех. И така нататък; могат да се дадат стотици други примери. В това отношение София просто не е изключение. Светецът, който като св. Александър Невски е станал част от българската история и култура (ще говорим за това по-долу), става свой за нацията и вече няма значение какъв е бил приживе.

 

3. Желаещите да отместят “тежкия руски крак” ще трябва да се потрудят много, наистина с пот на челото. Защото “Св. Александър Невски” е построен от руски архитект, изографисан от руски и български художници и иконописци – Васнецов, Мясоедов, Антон Митов, Иван Мърквичка. Камбаните са излети в Москва. Както и в мемориалния комплекс на Шипка, и тук руското и българското са преплетени и не могат да се разделят. Храмът е наистина паметник на дружбата между двата народа. За да се изкорени действително “тежкото руско присъствие” или каквото е там от центъра на столицата, само с едно преименуване няма да се мине, трябва всъщност да се разруши самата катедрала и да се построи нещо друго на нейно място. Русофобите и упоритите преименувачи трябва да обяснят това на хората, а не да се правят на наивници.

 

4. Името “Св. Александър Невски” е вече толкова органично свързано със София, толкова неделимо от нея, както “Св. София” – от Цариград, “Св. Петър” – от Рим, “Айфел” – от Париж. Всеки, комуто кажеш “София”, се сеща веднага за “Александър Невски” и обратно. И сградата, и нейното име са станали завинаги част от душата на този град, от неговото лице и пейзаж. Как ще ги разделите? Даже и да преименувате официално храма, хората пак ще помнят и ще използват старото име. За какво тогава са тези безсмислени усилия? За да има “залудо не стой, залудо работи”?

 

“Александър Невски” е име, влязло в българската история, литература, култура. Сещам се за чудесното стихотворение на Атанас Далчев “Александър Невски в мъгла”:

 

Щом тя се спусне, отначало горе

на куполите златото помръква

а най-подир и на самата църква

потъва бавно каменният кораб.

Затуй и после в висината синя

лъщят на Невски куполите мокри

и виждаш по зеления му покрив

да съхне още сякаш пласт от тиня.

 

Трябва да си неблагодарен син на своя народ, за да отхвърляш традицията му, историята му, културата му. Да не се уподобяваме на хората, които мислят, че светът започва от тях! Да бъдем благодарни наследници, благодарни деца на нашите деди и прадеди, а не авантюристи, готови да тъпчат онова, което не те са създали и измислили. Защо тогава да не преименуваме и самата София? Така де, нали “София” е гръцка дума, а не българска? За пишман-патриотите това би трябвало да е неприемливо. Да оставим най-сетне тези безплодни и празни напъни от нищото и да се заемем с нещо полезно за нашата държава и народ.

 

5. Вместо да се напъват да преименуват нещо, което не те са построили и нарекли, съветваме упоритите преименувачи да си построят своя собствена катедрала и да я назоват така, както те решат. Невъзможно ли е това? Защо не? Да отправят апел към хората, да съберат пари и да действат. Това ще е много по-достойно и мъдро, отколкото да се разпореждат с нещо, което не им принадлежи. На работа, господа!

 

Това е, което можем да кажем по въпроса. А св. Александър Невски нека бъде наш застъпник пред Бога – на нас, днешните хора, и на всички, които са загинали в миналото за свободата на България. Амин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • да спрем истинското ЗЛО отвъд океана!

  17 Май 2021 13:01ч.

  Не бива да позволяваме на подчинените на Козяк да налагат чужда недоброжелателна и силно господарска (робовладелска) воля над нас българите и нашата памет!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сципион африкански

  17 Май 2021 13:03ч.

  на тия бих им казал, че имаме много по-важни и сериозни проблеми от малоумните тъпотии, за които са се присетили. Като не им харесва "Александър Невски", марш в Анадола!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  17 Май 2021 13:30ч.

  За кратко време, преди години, храма е бил преименуван, но народа се е възпротивил и името е върнато. След като е построен с народни пари, САМО народа има думата. А Александър Невски е от рода Рюрикови. Сина на Рюрик - Игор е женен за Олга, за която се предполага, че е българска княгиня. А от друга българска княгиня, Милолика, Владимира I има двама сина Борис и Глеб. Борис и Глеб са първите светии в руската православна черква.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куно

  17 Май 2021 14:04ч.

  Сред инициаторите на тази кампания е и следният много характерен екземпляр - син на "активен борец срещу фашизъма и капитализъма" и на кадрова служителка на комунистическото разузнаване, самият той агент на Държавна сигурност и съветски възпитаник, изявяващ се преди 1989 като критик на ционизма и фен на близкоизточни терористични формации, представяйки ги за национално-освободителни движения...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амин!

  17 Май 2021 14:12ч.

  Кратко и ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логореята

  17 Май 2021 14:16ч.

  Благодаря за статията и аргументите към нея. Ако биха посегнали - това би било дело на отродители, които още днес би следвало да се чувстват поставени на мястото им! Разбира се, че на местните отродители влияят чужди на славянството и православието фактори - например тевтонци, англосаксонци, турци, т.е. ония, които търсят исторически реваншизъм, защото са лично засегнати. Но те трябва да са наясно, че има червени линии спрямо светини, чието прекрачване би навредило не просто на опонента, когото не уважават, но и на самото съществуване на българска държава и българска история. Но пасаран!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поручик Ржевски

  17 Май 2021 14:16ч.

  Може би Храм св. Джордж Вашингтон? Тия русофоби започват да стават доста противни....Да не реват после

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това никога няма да стане

  17 Май 2021 14:19ч.

  също и унищожаването на Паметника на Съветската аримя. "Да, България" да престанат да се излагат повече, през последните 15 години достатъчно се осраха (много се извинявам за израза), като подкрепиха Онзи през 2009 година и много от тях влязоха в правителствата му - Христо Иванов, Петър Москов, Петър Николов, Сачева и колко ли още не знам.... По-добре да махнат паметника на американците в Южния парк, които са съсипали София през януари 1944 година, също и преди 25 години с бомбардировките над Сърбия убиха стотици невинни хора и заразиха с обеднен уран и сърби, и българи. Христо-Ивановци да си налягат парцалите, през последните години само рушиха. Срам ме, че развявах сините знамена! Какво да се прави, млада глава - празна!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  17 Май 2021 14:26ч.

  Оставете ги да се разпищолят... нека си покажат хубаво рогцата за 2 месеца, така или иначе - нищо не могат да направят, но си разтварят шлиферчетата :DDD

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  17 Май 2021 14:30ч.

  Жалка история е да се допуска унищожаване на паметници и преименуване по разпореждане отвън ! Целта е да се унищожава родовата памет за историята и традициите на нацията и да се обезличат заслугите на нашите освободители от турско робство !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  17 Май 2021 14:52ч.

  Когато тия откачалки построят поне половината от построеното през социализма,тогава ще призная правото им да искат каквото и да е.Не че ще го одобря.Разбирам ги обаче,борбата за грантове е безмилостна и жестока,а те не обичат труда с пот на челото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Миню

  17 Май 2021 14:53ч.

  Народът спи, русофобите и техните помагачи от Козяк кроят пъклените си планове. Току преименуват храма Св. Александър Невски в Хадж София, както османците са направили през 1453 год. със Света София в Константинопол. Така “Невски” няма да ги дразни, а София ще си е София. Е, ще трябва да се внесат още малко мюсулмани, но те и без това идат. Бедни духом и прости народе!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  17 Май 2021 15:14ч.

  Французите се замислят за постоянно местене в Русия. Според повечето от изказалите се в социални мрежи и форуми днешното руско общество е един от последните бастиони на това, което някога е било част от концепцията за "европейски ценности". - https://pogled.info/svetoven/evropa/frantsuzite-se-zamislyat-za-postoyanno-mestene-v-rusiya.129636

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  17 Май 2021 15:47ч.

  Миню, примерът ти със Света София в Истанбул, някогашния Константинопол не е подходящ. Света София, на гръцки Хагия София (Ἁγία Σοφία), на турски Ауаsofya, всъщност не е преименувана.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Афера

  17 Май 2021 15:53ч.

  Това са лудостите на соломонпасистите. Неблагодарни, жалки и коварни типове, които заслужават катран и пера по голите си телеса. Ми да си сменят имената те и да се махнат от България завинаги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благодаря за статията, Гласове

  17 Май 2021 16:12ч.

  Православната църква е единна и съборна и няма значение каква е националността на светците, които тази църква е канонизирала. Освен това църква и държава са разделени и държавни, а още по-малко политически субекти, нямат право да се месят в църковните дела. Преименувателите напразно търсят проблем един в или друг паметник, или в имената на живите свидетелства на нашата култура и духовност. Техният проблем е в самите тях, в тяхната невкорененост в идентичност, и има върху какво да помислят. За решаването на този проблем никакви преименувания няма да им помогнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ...

  17 Май 2021 16:14ч.

  Новият премиерът се запозна с изискванията на САЩ чрез посещението си при Херо Мустафа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката на бацила USA

  17 Май 2021 16:35ч.

  Простотията в сегашен Булгаристан е неизчерпаема !!! Май всички забравиха, че развитието на истинската България свърши през 1989 година !!! А сега само наблюдаваме „развитието“ на новата БАНАНОВА държава Булгаристан !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АК-47

  17 Май 2021 16:39ч.

  Наивно смятах, че преди да напише коментар, списувателят чете статията. В която статия впрочем, са изброени "св.Стефан", "Св.Петър", св.Павел", "св.Вит"... А списувателят се тръшка, че нямало друг такъв случай по света. Бедни ми, списувателю, дето се позоваваш на Славейков, не мога да се отърся от усещането, че и него не си чел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • емигрант в Белгия

  17 Май 2021 16:40ч.

  Великолепна статия !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  17 Май 2021 16:51ч.

  Нямаше да бъдеш българин без Русия, която ни освободи. Александър Невски е православен светец, а историйки можете да си измисляте колкото искате. Бог те преценява по духовна преданост и чисти дела, а не по това кой как те бил похвалил или похулил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  17 Май 2021 17:27ч.

  Русофобията има много лица, често 2 в 1 с българофобията. В тази връзка ще споделя нещо, което забелязах неотдавна: https://www.smolyan.bgvesti.net/news/501087/mitropolit-nikolay-osveshtava-dnes-nov-hram-v-rodopite Този храм на името на Света Ксения Петербургска в Родопите е построен съвсем неотдавна от небезизвестната „сестра Христина“ - мюсюлманка, приела християнството. Напоителни небивалици за нейните „видения“ и „прозрения“ има множество в медиите. Обърнете внимание на одеждите на светицата: обичайно е изобразявана с бяла забрадка, зелена блуза и червена пола, понякога обратно – червена блуза и зелена пола, но „сестра Христина“ явно е предпочела първия вариант – цветовете на българското знаме, подпира се на тояжка на фона на гробище. Агиографията й не е свързана с някакви исторически събития. Умишлено ли е злоупотребено със сходството между нейните одежди и българското знаме, което ведно с гробищния фон превръща изображението в двусмислен и зловещ символ? Тази провокация е скрита зад привидна ортодоксалност, защото критикувайки „сестра Христина“ за избора й на име на храма, критиците й неминуемо ще засегнат руската православна светица и православието. Подобна бе провокацията със скандалната арт-инсталация за България като турска тоалетна на Давид Черни – скрита зад неприкосновеността на „авангардното изкуство“, с което бяха запушвани устите на възмутените. Ако за храм-паметника „Свети Александър Невски“ има безспорни исторически и ценностни основания за построяването му, обстойно изложени от автора в горната статия, то какви са основанията за построяването на храма на името на Света Ксения Петербургска в Родопите – това оживено „средище на православието“? Впрочем, храм на същата светица има и във Варна към старостилната църква на отец Фотий /Росен Димитров Сиромахов/, смятана от БПЦ за разколна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  17 Май 2021 17:37ч.

  Аз пък искам да се махне паметника на Роналд Рейгън, който няма нищо общо с България и който е рожба на болните мозъци на една секта, както и паметника в двора на американското посолство, който е ежедневна обида за България. А, и паметника на Лучников.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  17 Май 2021 17:40ч.

  Срам и позор на 17.05.2021 в 16:36 То и нашия Шишман става васал на османците и дава сестра си за жена на султана, която по-късно приема исляма, ама що улици има на негово име.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  17 Май 2021 18:21ч.

  Благодаря за статията и аргументите в нея! "МИнджев, Гарван Благоев, Янакиев, бояджията протестър" и прочие, отрочета на" Соломон и Елена" & СО, ще бъдат също скоро"изчегъртани". Без значение, че надеждата и борбата им е да скъсват връзката с поколенията, направили нещо за тотулярния си етнос и Родината, които са едни и същи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно пък Маркс

  17 Май 2021 18:32ч.

  "срам и позор 2 " И поради каква причина ми цитираш Маркс? Маркс е най-големият русофоб и славянофоб. Маркс има десетки писменно докумунтирани филипики срещу руснаците,чехите,хърватите,сърбите,словенците,словаците.... За Маркс народите са революционни и контрареволюционни. Революционни са само немци,френци,ингелизи и икстеншънат им янките защото тия щели да направят Революцията. Останалите са контрареволюционни защото се борят за национално освобождение. Чехите например досега според прогнозите на Маркс трябваше да са претопени и станали немци. Турците пак според него са пропаднал народ,а мексиканците са мързеливии и нефелни. Нацистите не напразно са се подигравали на немските,комунисти,че имат общ идеен източник - евреинът расист Маркс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бонго

  17 Май 2021 19:29ч.

  Да, искането за преименуването на катедралния храм е глупаво, макар в София вече имаме един преименуван катедрален храм - Св. Крал. който стана Св. Неделя. Вместо да се преименува Св. Александър Невски, в опразненаната от паметника на Съветската армия Княжеска градина , може да бъде построен нов катедрален храм

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АК-47

  17 Май 2021 20:53ч.

  Вие драги, и Вашите сънародници- макар и поразплодили се напоследък - все още не сте в позиция да диктувате и в родния Ви 'Факултето'

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • len

  17 Май 2021 22:04ч.

  "дава сестра си за жена на султана, която по-късно приема исляма" Кера-Тамара се омъжва за султана, но запазва вярата си. Четете, има информация. Гробът й е в Бурса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отегчен

  18 Май 2021 0:50ч.

  Много им се иска на руснаците да ги мразим. Не могат да измислят по-ефикасно алиби за миналите и бъдещи руски грехове към нас, нямат си по-добро оправдание на неспособността им да бъдат благодарни. Не - благодарни към нас, а към Господ. Ми, не, няма как да внушат на българите непознатото чувство за омраза. Просто ни трябва карантина спрямо техните истерии и бълнувания, към убийствено досадните им графомански грандоманщини като горното писание и придружаващите го тролски постове вкл.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отегчен на 18.05.2021 в 00:50

  18 Май 2021 1:08ч.

  Внимавай с другите дупки, освен устата, за да не си и изненадан, герой от "Резервата на таласъмите".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  18 Май 2021 7:03ч.

  Нито го познавам автора Андрей, нито съм съгласен с тона на тоя пасквил. Подобна "дискусия" е изцяло измислена, и няма никаква почва сред българското самосъзнание. Александър Невски ще го бъде завинаги, такава е била волята на дедите ни, такава е и днешната воля на народа ни. Ние руснаци врагове нямаме, при един референдум ще стане пределно ясно. Ако някоя змия надигне отровна главица, ще бъде смачкана не от тежкия руски крак, а от тежкия български, народен крак.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срам и позор на 17.05.2021 в 16:36

  18 Май 2021 7:58ч.

  Няма НИТО ЕДИН исторически извор, който да потвърждава тезата, че Александър Невски е приел исляма. Има обаче документи, според които Александър приема монашество под името Алексий.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аргументите са маловажни

  18 Май 2021 9:21ч.

  важни са действията, резултата и тенденциите. Да се преименуват черкви, училища, читалища, да се бутат каквито и да е паметници на когото и да е било, да се рушат фабрики и заводи – построени с труд и средства е варварство и работа на прости хора. Какво стана с бутането на мавзолея? Един нещастник изпълни нечия заповед. Да се преименува храма – добре, ама ще има ли повече хора на молитви и поклонения в него или ще продължава да е празен и пуст с няколко случайно попаднали хора в него по време на молитвите? Новите кръсници да си построят храм и да го кръстат ако искат и „Мата Хари“. Рушителите да си направят паметници, може и на „Глупоста“ и да ги рушат със зъби и нокти ако щат. Не могат без сребърниците, факт. Боже пази България от агресивната глупост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин

  18 Май 2021 9:49ч.

  а и една молба към модератора на сайта- моля Ви, изтрийте вулгарната простотия написана в 1.08 мин за някакви дупки и таласъми от анонимен глупендер, това не е блиц нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Атанас Буров

  18 Май 2021 10:39ч.

  Има четери неща , господин Памукчиев, които са свети за българина . И ако видиш някои, че ги засяга, че ги обижда, УБИЙ ГО - грях няма. Кои са те? Аз ги казах вече: 1-во Майката;2-ро Родината; 3-то Армията, Българската армия и 4-то - РУСИЯ. Без Русия НИЕ СМЕ Р О Б И. Турция ни има зъб и ще ни изяде, защото и петата й колона работи тихо, подмолно и ни минира отвътре. Ето защо казвам - който НЕ ОБИЧА РУСИЯ- независимо какво управление има тя - той е ВРАГ на БЪЛГАРИЯ. А който говори лошо за войската ни-заслужава удар в тила и смърт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  18 Май 2021 10:43ч.

  Най-добро доказателство за това, че руснаците са ни наистина освободили, а не окупирали, ще бъде да спрат да настояват за руските неща в България. Един такъв храм-паметник, след като тачи едновременно и български и руски загинали, но е построен в България, а не в Русия, нормално е да носи име, каквото биха му поставили българите, каквото биха избрали без натиск. Колкото до волята на предците, тя е преди всичко зова на предците ни за утвърждаване на трако-българския род и неговата вяра и мисия в света. Понеже за едно такова дело биха се съгласили всички наши предци, още от първия Тир насетне и всички те са единодушни и единомислени. Затова, когато говорите за волята на предците, търсете в нея общото и преобладаващото, зад което биха застанали всички наши свети хероси от древността и до днес, които са живи и ни подкрепят точно в свещената ни мисия, а не частните залитания, най-често допуснати под външни влияния. Каквито залитания винаги е имало, но винаги са били поправяни. Не знам дали Гласове отново ще изтрият и този цитат на апостол Павел: „ Ако ние сме посели у вас духовното, голямо нещо ли е, ако пожънем от вас телесното?“ /1Коринтяни 9:11/ Тези думи изразяват позицията на „отеца“, че човек, който е станал духовен отец и е посял духовното и животворното в друг човек, винаги остава негов отец, а неговият духовен син или чадо, може да му послужи в отплата. И не само може, но е и длъжен. Но това не бива да променя качеството на техните взаимоотношения - детето баща не може да стане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ala_Bala

  18 Май 2021 11:23ч.

  В България са назначени байданисти да провеждат проамериканска-неолиберална политика. В САЩ разрушават паметниците от Гражданската война , разрушават историията си и са решили да напрявят това и в ЕС и респективно в България. Историят е такава каквато е, времето няма как да се върне обратно. Другото са брадати лъжи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Засрамете си, вие българи ли сте ?

  18 Май 2021 12:00ч.

  Когато тук повечето избират името на А.Невски за по-значимо от името на българските просветители св.св. Кирил и Методий, трябва да ви стане ясно докъде сме стигнали с обезбългаряването си. Жалка картинка, изпълнена с лицемерие, показваща порусначването на големи групи от народа ни. Познавам такива хора, които оплюват българското за да възхвалят руското. Другари, така не правите добро на русите, напротив отвращавате ги от себе си. Вижте какво казва в тази връзка Симеон Радев: “За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”. (Симеон Радев, “Русия в началото на 20 век”, изд. “Свети Климент Охридски”, София, 2010 г., стр. 233, 234)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  18 Май 2021 12:07ч.

  Все пак, когато се пише за някакви "предложения" (дали не са изисквания от нейде си?) е редно да се изредят "умниците" с имената им и да се посочи КЪДЕ са се изходили по "въпроса"!!! ... Нека се опитат да "сменят" и разрушат - този път ще има здрави тричане. Съвсем се разбесняха малоумниците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин на 18.05.2021 в 09:49

  18 Май 2021 13:42ч.

  Поданик-с гражданство не по НИК" , авторът на книгата е ваш, от новата Родина, казва се Клифърд Саймък, " The Goblin Reservation". Прочети я, може и да разбереш? Откъде ви избират такива еднокнижници? Дачков, съпругата, дъщеря и модератори, не са! Доказано!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  18 Май 2021 19:41ч.

  И, сякаш всичко това не беше достатъчно, нечии изключително умни глави решиха да преименуват живи хора – турците и българите-мюсюлмани. *** Оказва се че в туркие - може, в гърция - може, в сърбия и румъния - няма проблем да се вадят очи, изпращане по затвори и концлагери, бесене, кланета, изнасилване и т.н. на всеки дето е запазил българско име, НО сакън на някой потенциален или реален бомбаджия в България да му сменели името. Автора не знам дали е руснак, но със сигурност е глупак, може и с българско гражданство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изкуствен интелект,

  18 Май 2021 19:51ч.

  това го нямаш в базата данни, за да правиш анализ и оценка, с човешки акцент и ударение за български етнос и държавност. Те папата казаха, че сме убили, а няма да кажат 10 % от населението е с...... "самосъзнание"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александр Невский на 18.05.2021 в 14:29 В историческите хроники Невски, известен още с името Неврие, завършва земния си път като мюсюлманин и почитател на Аллах.

  19 Май 2021 7:04ч.

  Остава и да посочиш историческите хроники, в които си го прочел... Неврие е ЖЕНСКО ТУРСКО име, а не монголско...относно историците, които твърдели намквоси...то има и български такива, които твърдят, че българите били най-древния народ на земята...ама дали е вярно? :)))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Неверниците могат и сами да си потърсят историческите хроники, но няма вероятност да си променят позицията

  19 Май 2021 9:50ч.

  А иначе има обяснение, защо именно Александър Невски, а не някой друг. Политическо внушение. Времето е такова, на империята предстои война с Германия, същата тази война, която преобръща историята и залага предпоставките и за следващата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • старец

  20 Май 2021 15:38ч.

  Единственото БЕЗКРАЙНО нещо е ПРОСТАЩИНАТА ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рацо

  21 Май 2021 14:25ч.

  Толкоз пропагандна статия!!!! А отдолу писачите - сякаш един е авторът!?! Дааа,няма да е лесно! И що бе Дачков?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратен

  23 Май 2021 23:01ч.

  Воняща гмеж се просмука през гадното ни настояще, за да се опита да смути тревожния покой на миналите българи...толкова небългарска и антибългарска, толкова нечовешка и античовешка, толкова безинтелигентна и антиинтелктуална, толкова отвратителна....и как се чувстват осмърдените средства за информация, дали път на вонята....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мики

  19 Юни 2021 14:47ч.

  Във всяка държава на центъра трябва да се покажат типичните местни светци о всичко свое а не чуждо така че храма е излишен и името да се смени с българското име свети Иван Рилски

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мики

  19 Юни 2021 15:06ч.

  В центъра на софия всичко трябва да е българско и всички чужди имена и църкви и ресторанти и улици да с български имена защото така ще покажем нашето културно наследство а не на чуждите държави да правим безплатна реклама

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванов

  18 Апр 2022 14:41ч.

  Ал. Невски е васал на Златната орда, а авторът - безродник

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи