Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

Жак Бо: Руското военно изкуство в Украйна

Автор: Dialogue Franco-Russe (Френско-руски диалог)

"Да подценяваш противника си винаги е грешка. Винаги! Както в личния живот, така и във военния живот. Да подценяваш противника си винаги е проблем, защото не се подготвяш добре за война. Мисля, че тук западняците направиха съществена грешка с Русия. Но има нещо, което е много забавно и това ме води към една максима на Сун Дзъ, който казваше: “Трябва да изглеждаш силен, когато си слаб, и да изглеждаш слаб, когато си силен”. Ако погледнете това, което ни казваха нашите медии - те казваха, че Русия е слаба, докато тя беше силна, и твърдяха, че Украйна е силна, докато тя беше слаба. Може би заради това Русия нямаше нужда от специален разказ, защото в действителност западните страни създадоха този разказ. Мисля, че това много добре пасна на факта, че западняците подцениха руснаците, това допадна много на руснаците, защото, пак казвам, най-голямата грешка, която можеш да направиш, е да подцениш противника си, т.е. както вече не знам кой го казваше - “когато противникът ви прави глупост, преди всичко не го прекъсвайте”. Мисля, че точно това направиха руснаците. Ще завърша с една максима, която ми е скъпа, защото донякъде това е същността на разузнаването и на работата, която вършех навремето, но тя е съществена: “Ако не познавате нито себе си, нито противника си, тогава нямате никакъв шанс да спечелите”. Точно това се случи със Запада и Украйна в този конфликт".

Жак Бо, бивш член на швейцарското стратегическо разузнаване, който е участвал в програми на НАТО в Украйна през 2014 и 2017 г., представя пред аудиторията на Dialogue Franco-Russe (Френско-руски диалог) новата си книга “Руското военно изкуство” (L'Art de la guerre russe), разсъждава за конфликта в Украйна и го сравнява с израелската операция в Газа.

24 януари 2024 г.

Благодаря за хубавото въведение. За мен е удоволствие да бъда отново в този амфитеатър и да имам възможността да споделя с вас някои размисли за конфликта в Украйна. Поводът е издаването на последната ми книга, “Руското военно изкуство” (L'Art de la guerre russe), която исках да напиша, защото чувах много глупости за начина, по който Русия води тази война. Стори ми се важно да се върна към основата, да обясня начина на мислене, на виждане, на разбиране на войната и да разбера как и защо Русия влезе в този конфликт, който, както знаем, не започна на 24 февруари 2022 г., а доста преди това. В кариерата си съм работил дълго време в швейцарското стратегическо разузнаване. Стратегическото разузнаване е служба, която съветва правителството. По онова време отговарях за всички въоръжени сили от Варшавския договор, или където и да са впрочем, включително в Афганистан, Африка, в целия свят. Това ми даде перспектива за руското военно мислене, което е толкова важно днес, колкото по времето, когато всички разузнавателно служби го обсъждахме. Знаете, че Швейцария е неутрална, че аз съм швейцарец по произход, но Швейцария работеше много с НАТО и аз съм работил с всички западни разузнавателни служби навремето, включително с френското, за да разбера начина, по който мислеха съветските военни по онова време, а днес руските, защото в крайна сметка, ако премахнем марксисткия баласт, има постоянни величини във военното мислене, което при руснаците и при съветските военни  се основаваше много на опита от Втората световна война. Днес руснаците изучават войната, точно както съветските военни, т.е. въз основа на опита от Великата отечествена война. Това донякъде е причината, поради която написах тази книга. Тази вечер няма да ви разказвам книгата, но бих искал да споделя някои размисли, илюстриращи начина, по който Русия разбира войната. Това изложение ще бъде доста кратко, за да остане време за въпроси след това.

Първото ми разсъждение е свързано с начина, по който руснаците се отнасят към цивилните.

Няма нищо по-логично от това, тъй като днес се разгръща друг конфликт и това ни дава измервателна скала. Стори ми се интересно да сравня руските цивилни жертви и палестинските цивилни жертви, които илюстрират два начина на водене на война. В жълто тук виждате цивилните жертви между 7 октомври 2023 г. и 10 януари 2024 г., т.е. приблизително за три месеца. За тези три месеца има близо 25 хил. убити цивилни.

Тук виждате числото 10 000, това е броят на цивилните, убити за две години война в Украйна, и то включва убитите и от украинската, и от руската армия. Тоест, това са съпътстващите жертви, а линията показва прогресията между 7 октомври и края на декември 2023 г. Тук виждате значителна разлика. Същото се отнася и за децата. Това е броят на децата. Данните са на Службата за координация на хуманитарните дейности на ООН. Нямаше актуализация, така че остават около 7000, но можем да си представим, че са се увеличили.

Ако погледнем броя на убитите деца за две години в Украйна, те са малко повече от 500, докато в Палестина те са 7000 само за три месеца.

Докато коментаторите говореха за руската бруталност във войната в Украйна - наистина има съпътстващи щети -, но аз вече показах в предишните си книги, че в начина, по който руснаците провеждат операцията си в Украйна, се наблюдава забележително внимание към цивилните и всъщност, противно на това, което чуваме, ги поразяват много малко. Има цивилни, които са засегнати от ракетни удари. Нашите медии малко послъгват, защото ни карат да мислим, че това е резултат от руските ракети. Можем да покажем впрочем, че всички руски ракетни атаки са насочени срещу военни обекти или обекти с военно предназначение и че може да има загинали цивилни от отломки, но те не са прицел. Повечето жертви в Украйна днес при тези прословути ракетни нападения най-често се дължат на украински противовъздушни ракети, които не достигат целта си и падат върху цивилното население. Трябва да знаете, че целта на тези ракетни атаки - говоря най-вече за миналата година, днес нещата са малко по-различни - беше да накарат Украйна да използва всичките си противовъздушни ракети, да ги изчерпи. Резултатът е, че днес виждаме руски самолети, които могат да се движат почти свободно в украинското въздушно пространство, защото всички ракети са били използвани. Масираните атаки принуждават украинците да отговорят с няколко ракети п една цел, така че когато има стотици цели, те изстрелват стотици ракети. За съжаление, както казах, тези ракети наистина могат да доведат до съпътстващи жертви. Това е първото ми размишление за този конфликт, който е много по-премерен, по-военен от това, което виждаме днес в Палестина, например.

Второто нещо, което искам да подчертая, е въпросът за руските загуби. Тук наистина сме в сферата на дезинформацията. Сравних - и вие ще намерите тази графика в книгата ми - загубите, които са изчислени или установени от сайта Медиазона. Това е руски опозиционен сайт, който работи с британската Би Би Си и в началото на специалната военна операция създадоха обсерватория за руските загуби, т.е. те влизат в социалните мрежи и руските медии, за да видят известията за смърт и така да придобият представа за броя на загиналите. Не знам дали това е много точно, но поне има методология на наблюдение, на изчисление. Докато това, което казват нашите медии, обикновено са числа, изсмукани от пръстите. Взех някои числа, съобщени от нашите медии, и ги сравних с това, което прави “Медиазона”.

Виждаме, например, че за 12 март 2022 г., т.е. в самото начало на специалната военна операция, има приблизително 1300 загинали, установени от “Медиазона”, и 12 800 от Белгийската радио и телевизия (RTBF). Тук, през февруари 2023 г., т.е. преди близо една година, “Медиазона” съобщи за 12 500 убити от руска страна, а TF1 съобщи за 137 000. Това не ни изненадва много, тъй като знаем, че TF1, LCI и други имат доста фантастична представа за числата. Но интересното в тази графика, е, че тя показва приблизително съотношение от 1:10. Не знаем какви са числата. Русия публикува данни за своите загуби два пъти през 2022 г., след това повече не го направи. Очевидно руската армия знае точните числа. Допускам, че при отсъствието на официални числа “Медиазона” ни дава добра приблизителна оценка за това и констатираме, че разликата между приблизителна оценка, която може да се провери, и това, което ни представят медиите, е 1:10. Това ни дава една малко по-разумна визия. От друга страна, смятам, че числата, представяни от нашите медии, са много по-близо до украинските загуби. И като цяло наблюдаваме в конфигурацията на дезинформацията или на информацията за Русия, която стига до нас на Запад, че има някакъкъв огледален ефект, ефект на проекция, т.е. когато съобщават, че има толкова и толкова унищожени танкове на украинския фронт, много често това не се оказва вярно за руската страна, но можем да си кажем, че това се е случило на украинската страна. Тоест проектират проблемите върху руснаците и това се отнася за почти всичко. През 2022 г. срещу Русия имаше обвинения за изнасилвания, например, и когато погледнем украинските медии, забелязваме, че в действителност те не се оказват верни за руската страна, а се потвърждават за украинската страна, т.е. те систематично проектират върху Русия обвиненията и нашите медии очевидно долавят това и си правят гаргара, ако смея така да кажа,  критикувайки и коментирайки ситуацията в Украйна.

Контраофанзивата

Друг елемент, който ми се струва важен и за който се говореше много миналата година, е контраофанзивата. В нашите медии бе разгласено значението на техниката, доставена от страните от НАТО на Украйна. Ако добре си спомняте, преди една година бе обявена предстоящата победа на Украйна над Русия. Но след една година забелязваме, че е по-скоро точно обратното на това, което беше обещано, т.е. Украйна загуби изключително много войници през последните години, особено от лятото на миналата година, изгуби изключително много техника, абсолютно невероятни количества техника и в крайна сметка можем да си зададем въпроса за естеството на помощта, която беше дадена на Украйна. И ако обърнете внимание на подзаглавието на моята книга, аз казвам “как Западът доведе Украйна до провал”, защото наистина през февруари 2022 г. той тръгна с идеята, че иска да накара Русия да рухне и че руският народ ще страда. Спомняте си, че г-н Брюно льо Мер (фр. министър на икономиката - б. пр.) дори го обяви в ефира на Europe 1 преди почти две години. В действителност всичко това не се случи. Миналата година имаше много сходен феномен, когато Западът обеща военна техника и мисля, че вкара украинците в заблуда, защото породи неоправдани очаквания. Украинците очакваха да получат помощ от НАТО, която да им позволи да постигнат победа и, с право или не, те го мислеха много сериозно. Мисля, че това е причината, поради която всъщност подтикнахме Украйна да предизвика Русия да се намеси в Донбас през февруари. И мисля, че когато прочетете коментарите в предишните ми книги, които бяха потвърдени дори от някои украинци, по-конкретно имам предвид Олексий Арестович, който беше съветник на Володимир Зеленски, на практика тласнахме украинците да провокират Русия, обещавайки им, че неминуемо ще им помагаме да победят, колкото е нужно. Припомням ви, че през декември президентът Джо Байдън констатира, че обещанието “колкото е нужно” може би ще бъде трудно изпълнимо и той каза на Зеленски, че ще му помагат “докато могат”. И забелязахме, че украинците малко промениха тона. Виждаме същощо и в техниката, която беше доставена, защото беше вдигнат голям шум около техниката, която се изпраща.

Но беше ли съобразена тази техника с условията на битка или война в Украйна?

Не е толкова сигурно. Вижте този пример: в бяло е руската техника, т.е. танковете БМП-2, БМП-3 и Т-90; в жълто виждате доставената западна техника, повече или по-малко съответстващи на руската.

Ако погледнете западната техника, ще видите, че те са много по-високи от руските. Руските танкове са създадени за равен терен и следователно да имат възможно най-ниския силует, да бъде възможно най-трудно да бъдат уцелени. Руските танкове традиционно са много ниски, много стегнати, много компактни, така както и бронетранспортьорите им. Докато американците доставиха главно бойни машини “МаксПро”. Това е бронирана машина, създадена за борба срещу бунтовниците в Ирак, така че това е висока машина, отдолу защитена с броня, защото заплахата не са противниковите танкове, а мините, които са в земята. Следователно това е много висок БТР, който абсолютно не отговаря на профила на това, което се очакваше в Украйна. Тук няма да навлизам в технически подробности, но това е модерна машина, впрочем не толкова модерна като еквивалентните руски машини, но в крайна сметка машина, която не е пригодена за този тип терен.

Друго нещо, което трябва да кажа, е, че когато  погледнете руската армия, която е в Украйна, това е едно цяло, което има оперативна съгласуваност, т.е. има танкове, които са създадени за този терен, хора, които са обучени за този тип техника, хора, които са се обучавали години наред, военни структури, адаптирани към тази техника. Докато от украинска страна, от май 2022 г. украинската армия, която видяхме през февруари, изчезна. Тя изчезна в края на май - началото на юни 2022 г. и от този момент украинците трябваше да заменят техниката, която бяха загубили. На първо време с бивша съветска техника, която идваше от страните от Източна Европа - Полша, Чехия, от балтийските страни също. Но тази техника беше изчерпана много бързо и в края на 2022 г. се създаде, така да се каже, трета украинска армия със западна техника, но, както видяхме, неподходяща техника. Но тя не само беше неподходяща, но и несъгласувана, защото идваше техника от различни страни - от Великобритания, Германия, Франция, които се подчиняват на различни норми на свързване и не е възможно да бъдат интегрирани в една система. Армията е система. И когато започнете да превръщате тази система в пачуърк, получавате нещо, което по един или друг начин автоматично ще се окаже нефункционално в един или друг момент. Точно това се случи с украинската армия и това е причината, поради която можеше да се предвиди, че тя няма да може да се изравни с оперативните способности на Русия, просто защото самите средства не могат да бъдат интегрирани, не са създадени с една и съща философия, в рамките на една доктрина за употреба, в рамките на една войскова част и т.н. Следователно има несъгласуван и нефункционален апарат с допълнителни параметри, като това, че в Русия от войната в Афганистан - спомням си, че видях това във в. “Красная звезда” преди повече от 30-40 години, руснаците се опитаха да интегрират своите средства, така че времето между откриването на една цел и момента, в който произвеждат огън срещу тази цел, да бъде минимално. Тоест интеграция на мрежите, би могло да се каже истински мрежи на военен интернет, които позволяват да се комуникира директно - натискате три копчета и информацията минава през център на управление, който избира възможно най-доброто оръжие за този тип цел и в най-кратки срокове произвежда огън по целта. Това е нещо, което беше въведено от руснаците и което функционира много добре, защото, пак казвам, те имат философия, която обваща всички средства. Украинците не можаха да го направят, защото имат техника от различни поколения, които не могат да бъдат интегрирани в една система на управление. Така че помощта, която беше доставена на Украйна, беше много шумна, много рекламирана, но в действителност не беше призвана да бъде ефективна.

Има още един елемент, който заслужава да бъде обяснен, защото често не се осъзнава напълно, а то е, че от октомври 2022 г. ген. Суровикин, който командваше руските сили на украинския фронт, съобщи, че руската армия повече няма да прави голям напредък на терен, а ще се организира в система, която ще позволи да се изтощят украинските способности, т.е. ще поемат нападението на украинците и систематично ще ги унищожават. Руската армия действително прави това от октомври 2022 г. и това е

прочутата “линия Суровикин”, която беше описана много добре в руската военна преса

и към която също се върнах в книгата си, защото ми се стори интересно да я обясня. Това е линия, която се простира на няколко десетки километри в дълбочина и която включва три зони. Първата зона, т. нар. зона за прикритие, е зона, в която откриват врага, който иска да проникне, и унищожават най-важните му елементи - бойни танкове, тежка техника. След това има втора зона, която е отбранителната зона, зоната на основната защита, където има укрепен терен - “драконови зъби”, укрепления, които блокират физически противника. И на последно място е това, което руснаците наричат “зона на очакване”, в която се намират подразделения, готови да се намесят, в случай, че противникът е успял да пробие отбранителната зона.

От октомври 2022 г., най-вече от юни 2023 г., от тази прословута контраофанзива почти преди осем месеца, нито една украинска сила не успя да премине зоната на прикритие. Нито една.

Никой не стигна до основната отбранителна зона.

А вътре в тази зона на прикритие има изключително мобилни части, дронове, артилерийски системи, които унищожават противника преди той да стигне до отбранителната зона. Това наистина показва, че въпреки това, което се опитаха да кажат нашите опоненти - че украинците са пробили първата отбранителна линия, в действителност те искаха да кажат, че украинците са в зоната за прикритие и че може би са достигнали отбранителната зона. Но никой не е пробил отбранителната зона и в най-добрия случай са се доближили до тази втора зона, но по принцип от осем месеца всички украински сили вече бяха унищожени в зоната на прикритие. Следователно беше създадена динамична, изключително ефективна система на отбрана.

Това са военни перипетии и няма да ви отегчавам с тях. На драго сърце ще отговоря на всички въпроси, защото имам някои малки познания по темата (смях). Но всичко това има последствия, защото международната общност първо забеляза, че помощта, която е доставила на Украйна, в крайна сметка не е послужила особено. Мисля, че западните страни забелязаха две неща. Първо, че са обещали на Зеленски повече, отколкото могат да направят, и, второ, те забелязаха, че собствените им способности не могат да се изравнят с тези на Русия и мисля, че това е изключително важна констатация, защото тя противоречи на почти всичко, което смятаха експертите в самото начало на руската офанзива, когато мислеха, че руската икономика ще рухне, защото не е способна да издържи шока от една война. Резултатът от това е, че се установи някаква умора по отношение на Украйна и тази умора се вижда много добре, когато погледнем корицата на сп. “Тайм”. През декември 2022 г. се говореше за Зеленски, той беше човек на годината. Година по-късно виждаме Зеленски в гръб, съвсем малък и вече не се говори за него. А днес си задаваме въпроса как ще се измъкнем от тази каша, в която се забъркахме.

Следователно тук имаме илюстрация на Запада, който се надцени и подцени противника си, в случая Русия. В действителност тук имате всички съставки как да загубите една война и това започва да отговаря на въпроса, който Ирина спомена в увода и към който ще се върна след това, въпроса за капацитета на НАТО да реагира на един конфликт. Въпросът е да разберем как ще се развият нещата оттук нататък, защото се вижда, че има охладняване, дори американците се колебаят днес да финансират Украйна. Те имат усещането, което не е напълно неоснователно, че Украйна е черна дупка, в която инвестираха средства, но нищо не идва в замяна и дори Украйна не се възползва от тях. Следователно сме в ситуация и вече започваме да го виждаме, че Украйна и по-специално политическата власт трябва да покаже форми на успех, но успехите, които не могат да постигнат в една конвенционална война, могат да ги постигнат  чрез тероризъм. Това е обяснението на онова, което все повече наблюдаваме през последните дни, седмици, в западната част на Русия.

Сложих тук този слайд, взет от един курс, проведен от британците за саботажа на Керченския мост от украинците. Имам цяла колекция, тук съм сложил само един. Но има цял курс, буквално курсове, които са провеждани за украинците за операциите по саботаж, в случая за Керченския мост, но и срещу други руски съоръжения. Следователно виждаме, че не успявайки да постигнат успех в конвенционалната битка, те се опитват да я постигнат в сферата на тероризма. Предполагам, че Русия е по-умна от мен, но бих се разтревожил от указа, който Зеленски издаде преди два дни, който постановява, че шест региона на Русия са населени с украинци. Защо бих си разтревожил? Защото паралелно - говорих за политическите проблеми в Украйна - има дуел между президента Зеленски и главнокомандващия на украинските въоръжени сили ген. Залужни. Изглежда, че ген. Залужни е напът да бъде уволнен и да бъде заменен с г-н Кирило Буданов. Кирило Буданов, за онези, които не го познават, е шефът на украинското военно разузнаване. Това е човек, който няма оперативен опит, първоначално е бил в украинските специални части, но никога не е командвал голямо подразделение, той няма стратегически опит във военното ръководство. Но това е архитектът на цяла серия убийства на руски лица, извършени в Русия и другаде по света. Чули сте за олигарсите, които бяха убити по света и в Русия, това е работа на г-н Кирило Буданов. Идеята, че той ще замени г-н Залужни начело на руските въоръжени сили, буди някои размисли, защото той не е стратег, не е генерал, няма способностите, за да бъде генерал, няма образованието, няма навика, не е командвал, няма оперативен опит. Той има опит единствено в тайната дейност. И фактът, че сега има указ, който определя регионите - ето ги, зоните, които бяха определени от Зеленски за украински - това е районът на Стародубщина на север, Слобожанщина ето тук, която включва зони, които според него традиционни са украински - аз не съм историк, така че не искам да оспорвам това -, и Крим, който той нарича Кубан. В неговия указ това отговаря на тези руски области.

Какви мисли ми навява това? Очевидно се опитват да ги обявят за украински зони, в които украинците или хора, свързани с Украйна, биха могли да водят война за освобождение, вследствие на което това вече няма да тероризъм, а съпротива за освобождение. Мисля, че това е сценарий, за който трябва да помислим. Нямам окончателната истина, но мисля, че указът на Зеленски трябва да бъде видян в тази посока и то е посоката на онова, което наблюдавахме в последно време с атентати почти навсякъде, защото наистина е трудно да видим как Украйна може да продължи този конфликт с конвенционален метод, докато тяхната сила действително се изчерпва физически и материално. Това са моите размисли по този въпрос. Това ме отвежда към определен брой заключения.

Тайната на успеха на Русия в Украйна е в последователността - доктринална последователност, последователност по отношение на техниката, последователност във военния ред, политическа последователност.

Ще отбележа и нещо, което вече казах в книгата си “Операция Z” (“Opération Z”), а то е, че ръководството на операциите в Русия се извършва от военните. Това изглежда естествено. Забелязваме, че има политически директиви, които се дават от Кремъл, но ръководството на операциите е работа на военните, това е работа на Герасимов и т.н. Когато погледнете в Украйна, забелязвате - и такъв беше случаят по-конкретно с битката в Бахмут, например, украинските генерали не искаха да се бият в Бахмут, а Зеленски искаше да се бие в Бахмут. Защо? Защото искаше да покаже на западните страни, че Украйна ще се бие за всеки квадратен метър земя. И тогава ген. Залужни - може би затова днес е в немилост - смяташе, че е за предпочитане да пазят силите си, войските си и да изоставят Бахмут, който в крайна сметка нямаше голямо значение и да запазят човешките сили, да си възвърнат формата и да проведат контраофанзива. Но Зеленски реши другояче и в крайна сметка

Бахмут се оказа истинска черна дупка,

както го описа впрочем “Ню Йорк таймс”, черна дупка, в която украинската армия накрая се изгуби. Друг важен елемент е, че западните страни в крайна сметка се задоволиха с реч за победата, съответно за руското поражение, вместо с постигането на резултат на фронта - задоволиха се с думите, вместо с конкретния резултат. Истината е, че може да обявите каквито си победи искате, всякакви поражения на противника, но в крайна сметка е важно какво се случва на място. Интересно е да се види начина, по който беше разпространявана информацията за конфликта на Запад и в Русия. В книгата си обяснявам, че когато погледнем информацията, давана от руснаците - има редовни съобщения на руския генерален щаб за ситуацията -, може да кажем “това е пропаганда” и т.н. Бихме могли. Но когато погледнем апостериори, т.е. от дистанцията на времето и когато има потвърждение от различни източници, виждаме, че като цяло на информацията, давана от руснаците, може да се вярва. Понякога, например, има вариации в броя на убитите украинци, които те дават, но в общи линии това са коректни числа. Когато говорех за руските загуби, ви казах, че Русия обяви на два пъти своите загуби - ако не ме лъже паметта, през февруари, после през март 2022 г. Когато сравним числата, дадени от руския генерален щаб за руските загуби, с изчисленията на “Медиазона”, които споменах преди малко, забелязваме, че числата са много близки. Има разлика от 10-12, нещо напълно приемливо. Тоест откриваме, че не е имало руска дезинформация по този въпрос.

Да подценяваш противника си винаги е грешка. Винаги! Както в личния живот, така и във военния живот.

Да подценяваш противника си винаги е проблем, защото не се подготвяш добре за война. Мисля, че тук западняците направиха съществена грешка с Русия. Но има нещо, което е много забавно и това ме води към една максима на Сун Дзъ, който казваше “Трябва да изглеждаш силен, когато си слаб, и да изглеждаш слаб, когато си силен”. Ако погледнете това, което ни казваха нашите медии - те казваха, че Русия е слаба, докато тя беше силна, и твърдяха, че Украйна е силна, докато тя беше слаба. Може би заради това Русия нямаше нужда от специален разказ, защото в действителност западните страни създадоха този разказ. Мисля, че това много добре пасна на факта, че западняците подцениха руснаците, това допадна много на руснаците, защото, пак казвам, най-голямата грешка, която можеш да направиш, е да подцениш противника си, т.е. както вече не знам кой го казваше - “когато противникът ви прави глупост, преди всичко не го прекъсвайте”. Мисля, че точно това направиха руснаците. Ще завърша с една максима, която ми е скъпа, защото донякъде това е същността на разузнаването и на работата, която вършех навремето, но тя е съществена: “Ако не познавате нито себе си, нито противника си, тогава нямате никакъв шанс да спечелите”. Точно това се случи със Запада и Украйна в този конфликт. Това ме отвежда към въпросите и отговорите. Благодаря ви за вниманието!

Първо ще отговоря на два въпроса, което ще ни позволи да започнем дискусията. Първият въпрос беше за наемниците, за френските наемници. Много неща се говорят за тези наемници. Преди няколко дни Русия нанесе изключително целенасочен удар, което показва, че може да се нанасят целенасочени удари,

не е задължително да унищожиш цял град заради една цел, както става в Палестина.

Русия нанесе целенасочен удар срещу един хотел, в който загинаха близо 200 чуждестранни бойци, сред които около 60 французи. Русия говореше за наемници, Франция отрече, президентът Макрон каза, че няма френски наемници в Украйна. Не съм сигурен, че Макрон е много искрен, защото изглежда, че тези бойци са били от Чуждестранния легион, на които не че са позволили, а са си затворили очите за тяхното присъствие на украинската сцена. Това трябва да се каже, а то не е нещо ново. В Мариупол през март 2022 г., преди близо две години, вече бяха засечени легионери в Украйна. Изглежда, че става дума за легионери, които са на временно разположение или в отпуск и които наистина се оказаха в Украйна; те са били групирани в подразделения, говорещи един език, ако мога така да кажа. Това е информацията, която имам за тези наемници. Дефиницията за наемник може да се обсъжда, може да дискутираме за термина “наемник”. Но това, което е сигурно, е, че това са бойци, вероятно от френските въоръжени сили, които са на бойна мисия на украинска територия. Това е отговорът на първия въпрос.

Ще мина на втория въпрос, който ми беше зададен, въпросът за НАТО. Чухме на форума в Давос от Володимир Зеленски и г-жа Урсула фон дер Лайен, които размахаха призрака на руска офанзива срещу НАТО, в случай, че Украйна загуби войната. Първо, мисля, че ако Русия искаше да нахлуе в Украйна, тя можеше да го направи. Мисля, че причината, поради която Русия не иска да го направи и не го прави, е, че просто няма интерес да го направи. Мисля и всичко ме кара да вярвам, виждайки конфигурацията на силите и развитието на операциите от две години насам, че

Русия никога не е имала намерението да превзема цяла Украйна.

Мисля, че Русия винаги е имала амбицията да вземе рускоезичната част на Украйна, което е приблизително южната част на страната, може би включително Одеса, но не и да премина границата на Днепър, защото отвъд Днепър има жители, които вероятно се чувства повече украинци, отколкото руснаци и заради чийто националистически, да не кажа ултранационалистически характер, регионът дълго време беше измъчван от партизанска война още в съветския период. Знаете, че в края на Втората световната война, германците създадоха специални сили, които нарекоха “верволф части”, за да се борят срещу съветското напредване. “Верволф” (werwolf) означава върколак и впрочем днес, когато погледнете емблемите на украинските специални сили, емблемата е върколак. Така че това понятие “върколак” е останало. Повечето от тези СС части са останали в обширните гори на Украйна и на европейския Изток и са правели това, което правеха американските специални сили във Виетнам двадесет години по-късно, т.е. организирали са мрежи на съпротива с ултранационалисти в тези огромни зони. Впрочем имаше партизанска война не само в Украйна, но и в балтийските страни, главно в Литва, където западните специални сили помогнаха със спускане с парашути на оръжия и т.н., подпомогаха тези съпротивителни движения до началото на 60-те години. Степан Бандера, който, както знаете, е идолът на украинските ултранационалисти, беше убит впрочем в Германия през 1960 или 1961 г., в момента ми убягва годината (1959 г., бел. ред) от агент на КГБ, докато той е водел разговори с Бундеснахрихтендинст, германската разузнавателна служба, за провеждането на тайни операции. В началото на 60-те години имаше буквално партизански войни, подхранвани от Запада, които правеха черен живота на Съветите в този период. Така че руснаците са наясно с тази проблематика, те знаят, че има население, което е много националистическо и което вероятно може да се изкуши да повтори този опит. Мисля, че руснаците нямат никакъв интерес да започнат перманентна война в тази част от страната, а от друга страна, не това беше целта на специалната военна операция. Припомням, че

причината, поради която руснаците се намесиха в Донбас, беше да защитят цивилното население

и че успехите, постигнати в тази операция, трябваше да позволят постигането на друг успех - неприсъединяването на Украйна към НАТО. Това впрочем беше много добре разбрано от Володимир Зеленски, тъй като през март 2022 г., когато той направи предложение на Русия за уреждане на конфликта, в това предложение имаше изтегляне на руските сили от Украйна и, с изключение на Крим и двете републики в Донбас - Донецк и Луганск, чийто статут трябваше да се обсъжда след това, но руските сили трябваше да напуснат цялата останала украинска територия и в замяна на това Украйна се ангажираше да не се присъединява към НАТО, като сигурността ѝ щеше да бъде гарантирана от определен брой страни, сред които и Русия. Този проект беше предмет на преговори в Истанбул под егидата на г-н Ердоган и беше подписан от украинската делегация, т.е. това е напълно утвърден документ, и руснаците, самият Сергей Лавров каза, че това е интересно предложение и може да има благоприятно развитие. В този момент се намеси Борис Джонсън и по някакъв начин задължи Зеленски да оттегли предложението си. Тогава западните страни направиха предложение на Зеленски - “вие изтегляте предложението си и ние ще ви помогаме, колкото е нужно”. Оттам идва това обещание и затова Зеленски продължава да иска оръжия и т.н., то не е безпричинно, а защото му дадоха това обещание. В крайна сметка, той има огромна отговорност, но мисля, че днес се вижда напрежението в Украйна,той носи бремето за това решение, защото изостави мира заради едно обещание, което западните страни не изпълняват в момента. А той има чувството, че е бил измамен от западняците, което не е напълно невярно.

Това ни води към въпроса за НАТО

и въпроса, който Ирина зададе, е свързан донякъде с функционирането на НАТО, защото в този конфликт много коментатори казаха “НАТО загуби”. Искам да бъда прецизен по отношение на термините и в книгата си го казвам - аз работех пет години в НАТО, впрочем единственият швейцарец в НАТО, това е нещо изключително, което беше предмет на специфични преговори между моето правителство - швейцарското правителство, и НАТО. Именно в това качество успях да отида в Украйна по време на Майдана и след това, защото отговарях за разпространението на оръжията, за няколко проекта, включително преустройството на украинските въоръжени сили, но няма да навлизам в тези подробности. Както и да е, работих пет години в НАТО и видях недостатъците, качествата също, защото има такива, но това е организация, която създава определен брой проблеми, и установих, че много мои колеги в НАТО, хора с чин като мен, полковници - в НАТО няма много полковници, така че лесно се откриваме -, включително и анализатори, с които се познавам от времето, когано работех в Института за стратегически изследвания в Лондон и които работят върху бъдещото развитие на НАТО, установих, че изключително много хора са критични към НАТО. Много хора виждат недостатъци, качества също, но и недостатъци. Няма да навлизам в критичен анализ на НАТО - аз съм доста критичен към него -, но в книгата си споменавам много рядко НАТО. Защо?

Защото в украинския конфликт не се намеси точно НАТО, а страни от НАТО - Полша, Чехия, Франция, Германия, Великобритания,

но в лично качество, така да се каже. НАТО като организация се намеси много малко. Това не означава, че изобщо не се е намесил - имаше наблюдателни полети с апарати за наблюдение на въздушното пространство, т.нар. АУАКС, Боингите АУАКС на НАТО действат от Румъния по украинската граница, от Полша също, но като цяло НАТО не беше много активен и виждам, че във Франция има някакво неразбиране. В Европейския съюз г-жа Урсула фон дер Лайен има властта да взема решения, тя има изпълнителен капацитет. Г-н Йенс Столтенберг, който ми беше началник по едно време, няма никаква власт да взема решения. Решението в НАТО се взема от Военния съвет на НАТО, т.е. страните-членки на НАТО, които с консенсус вземат решенията, а Столтенберг е само секретар на тази организация. Той няма никаква власт да взема решения. Той не може да реши да изпрати войски някъде, няма абсолютно никаква власт да взема решения, има само представителна власт в политическата структура на НАТО. Когато говорим за военната структура на НАТО, там е по-различно, това е военна структура, както сочи името ѝ, която е ръководена от американски генерал и това няма нищо общо с г-н Столтенберг. Това е военна структура, която взема военни решения във военен контекст и този военен контекст не се намеси на украинския фронт. Защо това е американски генерал? Поради една много проста причина: през 1949 г. НАТО бе създаден в отговор на информацията, че СССР се е сдобил с атомна бомба. До 1949 г. САЩ имаха имаха монопол над ядреното оръжие. След това изведнъж през 1949 г. Съветите се появиха с атомна бомба и тогава европейските страни започнаха да се страхуват: “Ние нямаме атомна бомба, следователно трябва да се съюзим с американците, за да се възползваме от техния ядрен чадър”. Затова днес дори г-н Йенс Столтенберг на драго сърце повтаря, че НАТО е ядрена сила. Защо? Защото в действителност всички европейски страни-членки на НАТО се поставят под ядрената защита на американците. И тъй като в крайна сметка американците решават за ядрения капацитет на организацията, е нормално те да ръководят. Това обяснява също защо Франция, когато се сдоби с ядрено оръжие, се оттегли от НАТО - защото изведнъж загуби ядрената си автономия. Защото ген. Дьо Гол искаше Франция да бъде независима, тя се сдоби с ядрено оръжие, но тъй като в НАТО командват американците, те решават кога да се използват ядрени оръжия, а не една отделна страна и това е причината, поради която Франция се оттегли от военното командване на НАТО, за да запази автономията си и да използва сама собствените си ядрени оръжия. Това е обяснението. Защо след това Саркози реши да се върне за мен е загадка, впрочем загадка е за мнозина, но това донякъде обяснява нещата. НАТО е ядрена организация, в която САЩ винаги ще имат последната дума при вземането на решенията, те са диригентът в тази организация и дори когато виждаме как протичат заседанията на НАТО, американците са тези, които дават тон. Те внасят също голямо финансиране, това едно, но най-вече защото са ядрена сила. Това е важно да се разбере, защото когато се казва, че Украйна е поражение за НАТО, отговорът е и да, и не. Ако сме честни - не, това не е поражение за НАТО. Това е поражение за страните от НАТО, за западните страни, това е поражение на няколко нива поради причините, които обясних преди това, но не е наистина поражение за НАТО. За сметка на това, може да се каже, че

това е много повече поражение за Европейския съюз,

защото ЕС има власт за вземане на решения, той няколко пъти се намеси в конфликта, по-конкретно с доставката на оръжия. Говорих за март 2022 г. и за Борис Джонсън, но няколко седмици по-рано, на 25 февруари 2022 г., ден след началото на специалната операция, Зеленски поиска да преговаря с Русия и дори се обади по телефона на швейцарския външен министър, за да организира мирна конференция. На 25 февруари! Тогава се намеси Европейският съюз и каза: “Не, няма да преговаряте с руснаците и ще ви дадем 450 млн. евро за оръжия, за да се биете, но няма да преговаряте!”. Абсолютно същият сценарий беше след намесата на Борис Джонсън. Борис Джонсън каза “ще ви помагаме, колкото е нужно” и Европейският съюз дойде след него с нов пакет от 500 милиона за оръжия, за да продължи Украйна да се бие. Така че ЕС имаше изключително важна роля в подхранването на конфликта, той не се намеси военно, защото не е военна сила, но неговите страни-членки се намесиха и днес все още виждаме жестикулациите около замразяването на руските държавни фондове и т.н. Именно Европейският съюз се опитва да поеме инициативата в тези области.

Край на I част

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързани статии: Жак Бо: Украинците си чупят зъбите в руската отбрана. Атаките им с дронове срещу мирни жители са тероризъм

Жак Бо: Лесно е да воюваш с кръвта на другите, до последния украинец. Западът не беше честен с Русия, не е честен и с Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • Още в началото на войната

  04 Фев 2024 8:43ч.

  стана ясно, че Жак Бо работи срещу заплащане за Кремъл. Съгласил се е да стане част от пропагандата на путинския режим. Живее в свободната част на света и има възможност да изкарва парите си по този начин. Ако живееше в РФ и работеше същата работа за украинците или за Запада, сега щеше да прави компания на Навални с 25-годишна присъда или вече да е паднал по невнимание от висок етаж.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не хващаш дикиш

  04 Фев 2024 9:32ч.

  А Навални е един самовлюбен смехурко, дето на две магарета сеното не може да раздели, камо ли държава да управлява.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • песимист

  04 Фев 2024 9:40ч.

  Щом някой казва истината, значи е агент на Кремъл, нали!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • длагнест

  04 Фев 2024 9:40ч.

  Защо се страхувате от истината? Нека чуем и алтернативни на профашисткото ви говорене анализи. Още повече, когато са висококомпетентни и биха могли даже на фанатици като вас да повлияят образователно - впрочем нещо, което вие никога не можете да предложите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не всичко, което се случва около теб,

  04 Фев 2024 9:46ч.

  може да бъде обяснено от личната ти гледна точка и най-вече по аналогия. Ако ти работиш на заплащане, да кажем, тук, биографията на този човек говори, че няма как да имате еднакъв опит и ралотодатели.. Подкупните врагове на твоята истина са лесно оправдание да не приемаш обективната такава. Опровергай Жак Бо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  04 Фев 2024 10:10ч.

  Някакви доказателства за тези твърдения?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още в началото... 04 Фев 2024 8:43ч.

  04 Фев 2024 10:54ч.

  Добре де, ама целият ти коментар е само шаблони и клишета. Не анализираш нито едно изречение на Жак Бо, нито един негов анализ, нито една мисъл. Само предполагаш, че е руски агент. След като вече публикува такива книги, и е заемал такива ключови постове в разузнавателните структури на НАТО, най-логичното е да бъде проверен под лупа от същите тези разузнавателни и контраразузнавателни структури. И щом никой не го безпокои, след като явно е минал през цедката на проверките (а ако не е минал през такава цедка, значи в НАТО са пълни глупаци, което се предполага, че не допускаш) - явно е установено, че не е руски агент. Очевидно тъпакът и глупакът си самия ти с шаблонната плява в главата ти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чук

  04 Фев 2024 11:09ч.

  Магарев, ти ли си ве, цървул?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Жгмъц

  04 Фев 2024 13:21ч.

  Как говорит наш любимы шеф - если человек дебил, то это надолго))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  04 Фев 2024 16:30ч.

  Каква е вашата истина, бе комуне. 2 г. Война с 1 милион убити за едно парче земя, което вожда е поискал да отнеме от Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  04 Фев 2024 16:31ч.

  Тукашните копейкаджии ще се откажете от Путин след Лукашенко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментар

  04 Фев 2024 18:03ч.

  Брей, така ли? Ти участвал ли си в програми на нато (със статус нато сикрет) и бил ли си в разузнаването? С допуск до секретна информация? Истината в тези анализи явно не ти се нрави.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  04 Фев 2024 19:40ч.

  В Русия е капитализъм. В САЩ и ЕС на власт са неотроцкистите. Неотроцкистите са за война с Русия, Неотроцкистите се хвалят, че са последователи на троцкистите. Троцкистите са болшевики и в последствие комунисти. Та кой е комуне?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  04 Фев 2024 19:42ч.

  Тукашните евроатлантици намаляват драстично след завъртането на кранчето от Шорош.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Изключителна статия!

  04 Фев 2024 9:28ч.

  Дълбок анализ! Браво!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре е, че някъде все пак се проявява разум

  04 Фев 2024 9:35ч.

  И да благодарим за превода на "Гласове"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • гласът на разума, докато все още го има

  04 Фев 2024 9:43ч.

  Тази медия наистина предоставя алтернативни гласове, всичко останало, и особено казионното, я кара по тривиалному, преповтаряйки опорки и клишета на официалната западна пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател 13

  04 Фев 2024 10:14ч.

  Накъде вървят нещата се вижда от поведението държавите от Глобалния юг. В началото на войната определено не вземаха страна и се ослушваха накъде ще повее вятърът но от известно време не се притесняват да заемат страна. Въпроса каква е нуждата на Русия в бъдещо сътрудничество с държавите от златния милиард все повече губи актуалност. С превръщането на Китай в световен център на новите технологии което неизбежно ще се случи до 10-15 години и донякъде на Индия в някои области не виждам Запада какво в повече може да предложи на Русия. Тъжно но всеки заслужава съдбата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едно изтървано уточнение: по Клаус Шваб "Златния милиард" има още не повече от 10 години живот!

  04 Фев 2024 11:46ч.

  Вече сме 2024, а те се надяваха на кръгла зелена нула отще през 2030та... И тогава" златния" щеше да стане окончателно на "фекален" и гладен милиард... А за каво и е на РУсия такъв фекален милиард? За да го изхранва бедава ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо Западът губи войната в Украйна

  04 Фев 2024 10:44ч.

  10 тезиса, онагледяващи психологията на голямото поражение: https://aftershock.news/?q=node/1340937

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  04 Фев 2024 10:47ч.

  Великолепна публикация! Браво! Ясно е защо много хора четат предимно, а някои и само "Гласове"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ами защото

  04 Фев 2024 15:44ч.

  по-хубавото е враг на хубавото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Фев 2024 10:57ч.

  Аз "изкуство" не виждам.Сега засега виждам рухването на два мита.За супер пупер военната сила на Русия и за супер пупер икономическата сила на Запада! Всичко друго са празни бръшолевения.Хохлите все още държат Авдеевка БЕЗ Авиация а руснаците все още замезват с черен хайвер в Хургада или Малдивите.... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чук

  04 Фев 2024 11:11ч.

  То фа еиждаш, не е кат да гледаш, пък си ъребе и скъл зе???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И все се излъгват

  04 Фев 2024 12:31ч.

  Ммм да, Русия се фукаше по парадите , нооо силата и винаги е била другаде,не в дрънкалата по парадите. А Запада от времето на Наполеон и Хитлер винаги брои оръжията,боеприпасите,бройката на хората,структурите,организацията,свръзките... Сметките им са били верни, и винага в крайна сметка са се излъгвали. Например през 1941/42г Хитлер по същество разгромява напълно довоенната Чевена армия... и кво? Запада и днес не е в състояние да разбере народопсихологията на руснаците и затова за пореден път се излъгва. Руснаците винаги бавно запрягат и първо трябва да ги поступат та да се осеферят и да включат на високи обороти. Сега Западът клянка за преговори...??? Какви преговори бре! Та те руснаците таман запрегнаха и набраха обороти. Трябва да са пълни глупаци точно сега да тръгнат да преговарят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ттттт

  04 Фев 2024 11:18ч.

  Щото Путин не подцени укритие.?хахаха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Фев 2024 18:51ч.

  Путин наистина подцени украинците, защото и те са също руснаци. Той всъщност на това разчиташе на блицкриг без жертви от двете страни. Явно не предвиди дълбочината на националистическите внушения на украинците са по-стойностни от "ватниците".Като прибавим към това, че управляващите в Украйна са почти на 100% евреи на които не им пука, че умират руснаци от двете страни на фронта и че за тях е важно кинти да падат, се получава перфектната буря, която заплашва да отнесе целия свят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хъкмък

  04 Фев 2024 11:23ч.

  На ЗИП глупостите! Във форума на "Сега" беше по на висота! Та добър анализ. Цялата цел на рамките е усилването на Украйна като питон жертвата си. Бавно постепенно, смачкване после поглъщане за смилане. Те не искат територии, но не исканите територии ще бъдат обезлюдени и без производство и предприятие над цех. Един Западен бряг и пустош като Припят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мък-хък

  04 Фев 2024 11:41ч.

  То лошото е, че от извезтно време тук шета и менте-ЗИП и вече тотално се бърксме кой точно е нсписал дадено мнение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ама това е тролския ЗАП, не го ли усещате?

  04 Фев 2024 11:49ч.

  Тук лесно се крадат никове, а козяшките тролове, като не могат да наработят кливнания - трябва да се "МАСКИРАТ"!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Като начало

  04 Фев 2024 11:37ч.

  можеш да прочетеш "Изкуството на войната" от Сун Дзъ (писана е преди 2500 години!).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Без нюанс

  04 Фев 2024 12:33ч.

  Не спирам да се удивлявам и възхищавам на начина, по който г-н Бо води повествованието! Главата на този човек е изключително добре подредена. Заявява тези и го доказва по категоричен начин. Атлантиците, включително тукашните, беснеят от яд, квичат и го обвиняват в агентурна дейност, всъщност по-скоро в платена пропаганда, но никога не чух и един смислен довод, да не говорим за доказателства в обратна посока. Бие на очи една друга неприятна аналогия с едно време. Старите червени и чугунени глави, които не разбираха нито от философия, нито от история и социални науки, обичаха да казват: който не е с нас, той е против нас и ние ще се разправим безмилостно. Странно е как се въртят нещата в живота - днешните евроатлантици са досущ като някогашните "комунисти". Пасивно призовават към разправа! Бо е критичен и следователно е ВРАГ! Без нюанси! А всъщност той е един перфектен експерт и би трябвало да бъде ползван като високоплатен консултант от "свободния" свят. Консултантът като правило търси тесни места, дефекти, проблеми - анализира и ... т.н. Логиката води в посока на това, че всъщност Западът не се интересува от истината, не защото му е безинтересна по същество, а защото много добре я ЗНАЕ и услугите на Бо не са необходими във високите етажи на властта. А пък на дребните душици, които имат сили и енергия само да ходят на работа и да изпълняват разпореждания, а форматът им е достатъчен единствено за (неуспешно) справяне с дребни, битови проблеми, за тях ИСТИНАТА е така или иначе само нещо досадно и обременяващо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  04 Фев 2024 12:47ч.

  Занаятчията никога не се интересува от истината. Чистата теория го дразни. Това още Аристотел го е казал. Корпоратократите на Запад са по същество едни занаятчии. Междупрочем, има ги преизобилно даже и в науката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пешо

  04 Фев 2024 13:42ч.

  Благодаря за превода!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така наречената "Европа" трябва да бъде върната в калта, при болестите и плъховете, от където изпълзя след голямата чума

  04 Фев 2024 13:44ч.

  Така наречената "Европа" е вредна за човечеството и така наречените "европейци" трябва да бъдат лишавани от живот само заради това, че сами смятат себе си за "европейци". Особено представителите на гнусния вренски етнос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Пут Ин

  04 Фев 2024 16:28ч.

  И тук ли си се изходило, бе северокорейско нищожество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що е то "руски агент" ?

  04 Фев 2024 14:19ч.

  И Е ли агент Жак Бо на Путин. Значи, ако го разглеждаме в контекста на "шпионин", вербуван агент от руските служби - ФСБ или на ГУ ГШ ВС РФ (бившето ГРУ) , повече от сигурно е че господин Бо не е такъв агент. По простата причина че Швейцарската конфедерация също има такива Служби , и те щяха незабавно да парират господин Бо , да не му дадат медийна трибуна, и да повдигнат съответните обвинения срещу него. Такова нещо няма. Така че Жак Бо не е руски шпионин. Е ли господин Бо "агент на влияние на Москва" , медиен, "хибриден" агент ? Не знаем. Ако е такъв - явно извършва дейността си в рамките на швейцарските , и по-общо - западните ЗАКОНИ. Така че няма алинея по която да бъде повдигнато обвинение. Той изразява лично мнение /на експерт/ и все още свободата на изразяване и демокрацията НЕ СА отменени в Европа. Остават две хипотези - 1.Жак Бо говори чисто експертно и максимално обективно. Истините които казва може да са неприятно за много чифтове уши /на индоктринирани читатели/ и на НЕзаинтересовани политици. Но истината е такава, каквато е... Но има и друга вероятност -2. Жак Бо наистина е агент ! Но западен агент - швейцарски, или американски, или френски, или всичко това взето заедно ! И той хвърля в публичното пространство провокативни мнения, които изглеждат като про-путински. Но всъщност целта му е да държи публиката "будна" ! Да се задават въпроси. И винаги да съществува АЛТЕРНАТИВНОСТ. Това е типичен подход на западните служби и особено на Щатските ! Те винаги имат план "В" , и за да бъде подготвена публиката за евентуален план "В" , трябва да има глашатаи като Жак Бо. Аз лично залагам на тази версия... По конкретния текст, цялото експозе е доста точно и добре структурирано. Единствената слабост е хвалбата и аплодисментите на руската стратегия "Суровикин" - да не се завземали територии, а да се стои на място и така да се изтощава врага. Тази стратегия очевадно издиша, и руснаците няма как да не са достатъчно интелигентни и да не разбират че издиша. Стоенето на място свива до минимум руската "зона за сигурност" и на практика превръща цялата контролирана от ВС РФ зона + Крим в бойно поле. Това е очеизваден факт. Ако фронтът днес минаваше под Киев и Чернигов, нямаше да има - удари по Севастопол, удари по Кримския мост, терор от ВСУ над цивилните в Донецк, Луганск, дори Белгород и други селища ВЪВ РФ ! Това не е печеливша стратегия , а съобразяване с възможностите от страна на Русия. Гроздедето е кисело, защото е високо. Какви са причините за тази "стратегия" - печеливша според Бо и русофилите "шапкозакидатели" и слабашка, според привържениците на конспирациите и "ДОГВОРНЯКА" ? Има причини видими, военно технически, например забавянето на производството на възлови руски оръжейни системи като "Коалиция" , без които Русия няма огнево превъзходство в дълбочина. Причина е също неподавянето на украинската ПВО. Причини има и оперативни и очевадни гафове на полеви командири... Но основната причина изглежда не е военна , а се крие в тъмните ъгли на Кремъл. Жак Бо не говори за това защото не му е експертиза. Или няма разрешение да говори това... On va voir.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това, че човек не разбира нещо,

  04 Фев 2024 15:57ч.

  не означава, че то, "нещото", е непременно слабост или глупост... Предстои да видим всички потенциала на руската стратегия "Суровикин".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до 04 Фев 2024 14:19ч. - Русия не цели да минава изцяло във военен режим, това си е СВО

  04 Фев 2024 16:47ч.

  Опасно е да се разтяга обозът, щом противниковата армия е все още твърде боеспособна и най вече когато цялото НАТО дебне за всеки твой ход с най-модерни сателитни, въздушни и наземни системи за наблюдение. Фактически Русия продължава да воюва сама срещу САЩ, Британия и всичките им сателити вкупом. И не вярвай чак толкова, че натовци почти не участват в бойните действия на страната на врага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  04 Фев 2024 20:31ч.

  Тезата, че видите ли НАТО не участвало пряко във военните действия според мен не е вярна. Нима комуникационно-информационното осигуряване на украинската армия от цялата сателитна мрежа най-вече на САЩ и частната компания на Мъск (Стар линк), денонощните разузнавателни полети на американските и натовски разузнавателни самолети, макар и в рамките на Румъния и Полша не е пряка намеса? А предаването на всички оръжия от източноевропейските сателити на САЩ и впрягането на техните военнопромишлени комплекси в произвоство на оръжия и боеприпаси за нацистката украинска армия (в това число и България) не е пряка намеса? Кой мислите, настройва и борави с високотехнологичните западни ракетни и противовъздушни системи, като Патриот и др.? Някои може би ще кажат, че това са "пенсионирани" военни! Такива твърдения не може да убедят дори децата! А огромната трилионна финансова помощ от САЩ и ЕС давана щедро на бандеровското правителство в Украйна? Ако не беше тази пряка намеса на западните страни от НАТО и САЩ, войната отдавна да беше свършила и нямаше да има толкова много мъртви славяни-украинци и руснаци! Голата истина е, че в момента Русия воюва САМА срещу военно-техническия потенциал на почти цяла Западна Европа, САЩ, Канада, Южна Корея и др. На практика НАТО начело със САЩ единствено не са се включили официално масово във войната срещу Русия с жива военна сила и то не от някакви хуманни подбуди, а поради страх от руската ядренна тояга! Русия воюва практически сама срещу всички, защото дори и нейните потенциални съюзници, като Иран и Китай не смеят пряко да се намесят, поради страх от най-вече икономически щети! Виждате, какъв кървав геноцид се извършва от Израел в Газа и нито една от арабските страни не смее да се намеси. Само бедните хуси имаха смелост да се противопоставят и да предизвикат гнева на Хегемона! Така, че който се опитва да Ви убеди, че Запада и НАТО не се намесвали във войната в Украйна, знайте, че той най-нагло ЛЪЖЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ник

  04 Фев 2024 19:17ч.

  Досега четях Бо, но след като ми говори за изкуство на войната, след като използва този архаичен речник на най-големите главорези, които са печелили от подобна риторика - вече няма да прочета и ред от този извратеняк. А всеки, който не обръща внимание на подобни думи, е извратен промит мозък, зомби, който не заслужава да живее в мир и в общество, и в никакъв случай не може да претендира да е добър анализатор! Извратеняци, след като мислите, че войната е изкуство, защо не сте в армията да ви блъскат всеки ден празните чутури, докато най-накрая някой ви приключи с един куршум и нарече убийството ви изкуство?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прекалено тъп си за да ти се обяснява

  04 Фев 2024 22:09ч.

  Но след като пишеш на български не е изненада да си роден роб философско разбиране “Преклонена глава, сабя не я сече”. Ще ти кажа с една дума какво си - боклук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  05 Фев 2024 9:19ч.

  Не всички войни са безусловно зло. Има и справедливи войни. Понякога войните решават световни проблеми, които към момента мирът не може да реши, уви. А като всичко, което може да се прави с умение и вдъхновение от определени талантливи хора, защо и войната да не бъде изкуство, дори в естетически смисъл? Вие знаете ли, че в древността цялата китайска философия е била белязана от манията да се разсъждава върху смисъла на войната и войната като изкуство - достатъчно е да споменем имената на древни мъдреци като Сун дзъ, Лао дзъ и Мо дзъ?! Така е било и в Индия, и в Япония, макар за тяхното военно мъдруване по-малко да се говори в наличната литература по въпроса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  04 Фев 2024 20:07ч.

  Шарлатанинът Бо в началото на март 2022 се възхищаваше от руската офанзива "Они двигаются очень быстро. Я в истории не видел такого быстрого продвижения. За четыре дня они заняли территорию… равную Великобритании". След това "не забеляза" как украинците си взеха обратно завоюваното около Харков и Херсон. Сега, когато руската армия за 4 месеца превзела 3 села, Бо се възхищава на руското военно изкуство в Украйна. За това му плащат, на това се възхищава, книгата си трябва да я пласира. Забелязал за украинския указ, че 6 района на РФ са населени с украинци, но не забелязал, че този указ се появи броени дни след указа на В.В.Путьо за "финансиране на издирването, оформянето и юридическата защита на цялата собственост на Русия от времената на СССР и Руската империя". Гответе се за новите статии на педофила Ритер, който пророкува, че РФ трябва да си вземе Одеса за да не се подлага на опасност Крим(то-точно черноморския флот базиран в Крим, след като морски дрон прати на дъното "Ивановец" преди дни. А също и все нещо от Тъкър Карлсън, който е в Москва, най-вероятно за интервю с В.В.Путьо (марийкин).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Гилотен

  04 Фев 2024 20:24ч.

  Като не ти харесва Бо, чети си Брийдлав, е-р/ген. м-р Димо Неверников и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дебнещ

  04 Фев 2024 21:24ч.

  Путин никой не е подценил. Я си спомнете, в началото бяха стигнали до Киев. И по време на преговорите се върнаха. Просто ги излъгаха, че ще се разберат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В краят на 2021г Путин ясно и точно каза какво иска

  04 Фев 2024 22:15ч.

  Но от НАТО бяха прекалено арогантни и не пожелаха да обърнат внимание. Оставаше само едно - война, вече с нова цел, защита на Донбас. Цяла Украйна не бе целта, но сега е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  05 Фев 2024 0:39ч.

  В края на 2021г. В.В.Путьо искаше НАТО да се оттегли от новите държави(следователно и от БГ) и си искаше зоните на влияние на СССР, т.е. в БГ да му се кланят и да бъде както той иска. Дарина Григорова вече беше прочела в Москва лекцията си за "Русский мир на Балканах", а сега е с нова инициатива-"денацификация" на БГ след Украйна. Така, че целта на В.В.Путьо е точно толкова, колкото кагебистките му номера минат. Естествено, рашистките недоносчета в БГ не си дават сметка какво означава "денацификацията" и не знаят, че тези призиви са национално предателство, и то е наказуемо. Сега се крият зад Волтеровото "не съм съгласен с теб, но ще се боря за правото ти да го кажеш", даже като ревностни новохристияни Библията цитираха и списък направили...но си завират главите в пясъка какво става в РФ, нещо Волтер не го бръснат за слива там, защо така в Русский мир? А сега в БГ те хленчат като вдовици...за Волтер...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • проблеми с психиката

  05 Фев 2024 9:22ч.

  Защо с всяко твое влизане лигите ти трябва да почват да текат от злоба и навсякъде да се носи отвратителната миризма на болна жлъчка? И защо ревнуваш от хората, които прозряха, че приказките ви за демокрация досега нищо не струват?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • yocho

  10 Фев 2024 21:56ч.

  Потери России в войне с Украиной. Сводка «Медиазоны» . На этой неделе глава ЦРУ Уильям Бернс написал колонку, в которой оценил общие потери российской армии (убитые плюс раненые) в 315 тысяч человек. На первый взгляд это число разительно отличается от нашего подсчета — но на самом деле это не так, и мы считаем оценку Бернса приближенной к реальности.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи