Жак Бо: Руската икономика не е отслабена, напротив! Западът прави внимателно заден ход - вижте България

Жак Бо: Руската икономика не е отслабена, напротив! Западът прави внимателно заден ход - вижте България

Автор: Андре Беркоф, Радио “Сюд”

"Всичко, което наблюдаваме днес, беше описано и бих казал, че беше направен план или, във всеки случай, концепция през 2019 г. Мозъчен тръст на Пентагона описа всичко това. Има една много интересна книга на Ричард Нефю, който отговаряше за санкциите при Обама. Той написа книгата “Изкуството на санкциите”, в която описва точно какво трябва да се направи по отношение на Русия и точно това наблюдаваме днес. Поради различни причини американците искат да изключат Русия в сегашната ѝ форма от международната общност... украинците не мислеха, че ще се бият толкова дълго. Те мислеха, защото именно това им бяха представили - мисля, че Зеленски беше измамен от Запада, но най-вече от американците, които обещаха, че санкциите - и феноменът е описан, така че не съм го измислил аз -, че грамадата от санкции, която трябва да се стовари върху Русия, ще доведе до нейния почти незабавен крах. Точно това каза впрочем Брюно Льо Мер (френският министър на икономиката - б. пр.) по Еurope 1. Това е идеята. Така че на украинците им казаха: “вие провокирате Русия, Русия ви атакува, което ни дава основаниe да им наложим потоп от санкции, които ще ги смажат”. Трябва да кажем, че те не се стремяха към победа на Украйна, а към поражение на Русия", обяснява  Жак Бо, бивш полковник в швейцарското стратегическо разузнаване, автор на книгата “Opération Z” (“Операция Z”), в предаването “Лице в лице” на журналиста Андре Беркоф по френското радио “Сюд”.

 

29 август 2022 г.

 

- 24 февруари 2022 г., началото на руското нашествие в Украйна, което нарекоха “операция” от едната страна, “агресия” от другата. Днес сме 29 август. Вода, кръв и бомби течаха под мостовете. Къде сме днес? Издателство “Макс Мило” току-що публикува една вълнуваща, много силна книга, написана от също толкова интересен човек, защото той познава темата. Тук се опитваме да се срещаме с хора, които познават темите си, не коментират и бърборят непрекъснато, без да знаят какво да кажат. Жак Бо беше в швейцарското стратегическо разузнаване, специалист по страните от Изтока и преди всичко от 2014 г. следи украинската криза, тъй като е бил част от програмите за подпомагане на Украйна. Днес излъчиха откъс от обръщението на Зеленски към Medef (Движението на предприятията на Франция, най-голямата работодателска федерация в страната - б. пр.), в което той казва: “войната, войната, войната… ще продължим, това е войната на народите” и т.н. Жак Бо, вие, като човек от стратегическото разузнаване, който следи темата от години, кажете ни много набързо къде сме днес, от гледна точка на войната и на операциите.

- От гледна точка на операциите, от февруари има постоянно напредване на силите от рускоговорящата коалиция в южната и източната част на Украйна. Винаги казват, че това са руснаци, но това е неточно. Това е рускоговяраща коалиция, защото в нея има една част, която наистина е руската армия,  и друга част, която се състои от народните милиции на републиките Донецк и Луганск в Донбас. Това е важно,  защото през последните месеци се говореше, че руснаците вече не напредват, че руската офанзива се задъхва и т.н. В действителност тези, които все още се бият днес в Донбас, са народните милиции. Руснаците оказват подкрепа с артилерийски огън, те са в южната и североизточната част на страната, в района на Харков, но в центъра са народните милиции на републиките. Тези милиции напредват или се сражават в своя регион. Това е техният регион. Така че селата, които обкръжават, превземат или в които се сражават, са села, в които имат приятели, семейства, те познават тези села, хората, които живеят в тях. Те имат от самото начало - но това е много отчетливо от началото на май - преднина, която в действителност е много предпазлива, защото очевидно тези хора внимават за самите себе си, но внимават и за цивилните. Това е причината, поради която загубите, които отбелязват на Запад по отношение на рускоговорящите сили, са много по-малки. Не знаем с точност никакви числа.

- Има ембарго върху числата и от едната, и от другата страна.

- Така е, но хората, които следят редовно развитието на операциите, стигат до извода, че със сигурност равносметката е по-неблагоприятна за украинците.

 

 

- Дали това е доказателство за първичен пропутинизъм - фактът, че се чувстват там “като риби във вода”, според известната фраза на Мао Дзедун? Или това е преувеличено?

- Не, не е преувеличено. От друга страна, има много малко и на практика дори няма прояви на съпротива срещу тези окупационни войски, просто защото те са от същия регион, говорят същия език като населението. Онези, които се съпротивляваха в Мариупол, бяха фанатизирани бойци. Воюващите в украинската армия в действителност се предадоха бързо и вкупом, тези, които останаха, бяха фанатизирани - “Азовстал” и т.н.

- Абсолютно.

- Но самото население не е много враждебно. Това не означава, че всички са съгласни с офанзивата. Но няма съпротивително движение такова, каквото си представяме и за каквото се съобщава в нашите медии тук.

- Именно, Жак Бо! Много добре виждаме как се представят нещата, но слушайки американските, френски, английски и други лидери, усещаме, че са тръгнали на дълга война. Очевидно Русия няма желание да отиде по-далеч от Изтока и Юга, Одеса, Крим, но НАТО и останалите продължават да въоръжават. Дали това е свързано при американците с прословутите междинни избори в средата на ноември, когато Сенатът и Камарата на представителите до голяма степен ще бъдат обновени и републиканците може да вземат отново властта? Дали в действителност има няколко стратегии, сред които тази за разпокъсването на Русия, за която разказвате в книгата си? Фикция ли е това или реалност?

- Не е фикция, а реалност. Всичко, което наблюдаваме днес, беше описано и бих казал, че беше направен план или, във всеки случай, концепция през 2019 г. Мозъчен тръст на Пентагона описа всичко това. Има една много интересна книга на Ричард Нефю, който отговаряше за санкциите при Обама. Той написа книгата “Изкуството на санкциите”, в която описва точно какво трябва да се направи по отношение на Русия и точно това наблюдаваме днес. Поради различни причини американците искат да изключат Русия в сегашната ѝ форма от международната общност.

- Да няма Руска федерация?

- Точно така и от доста време се говори за разпокъсване на Русия или по-точно за деколонизация на Русия. Неотдавна имаше конференция, не знам дали беше в Прага или в Будапеща през юни, именно за деколонизацията или разпокъсването на Русия. Точно това е целта. Важно е да се обясни, защото вчера или онзиден един съветник на Зеленски пусна туит, в който  казваше по същество: “ние започнахме войната в Украйна - това го казва дословно -, така че няма да спрем сега”.

- Но как може да каже “ние започнахме войната”, след като руснаците влязоха все пак?

- Руснаците влязоха, но ще ви напомня - вече идвах в това предаване, за да ви обясня -, след провокация. Наистина имаше такава идея, която после беше потвърдена, мисля, че днес всички си дават сметка, че от 16 февруари украинците направиха…

- Мобилизация, за да атакуват в Донбас.

- Проблемът беше следният: украинците не мислеха, че ще се бият толкова дълго. Те мислеха, защото именно това им бяха представили - мисля, че Зеленски беше измамен от Запада, но най-вече от американците, които обещаха, че санкциите - и феноменът е описан, така че не съм го измислил аз -, че грамадата от санкции, която трябва да се стовари върху Русия, ще доведе до нейния почти незабавен крах. Точно това каза впрочем Брюно Льо Мер (френският министър на икономиката - б. пр.) по Еurope 1. Това е идеята. Така че на украинците им казаха: “вие провокирате Русия, Русия ви атакува, което ни дава основаниe да им наложим потоп от санкции, които ще ги смажат”. Трябва да кажем, че те не се стремяха към победа на Украйна, а към поражение на Русия.

- И смяна на режима на Путин.

- Точно така, смяна на режима на Путин, това е целта. Книгата на Нефю е много ясна за това и той днес все още е в администрациятана Байдън, но при Обама отговаряше за санкциите. Той описа механизма и каза: целта на санкциите в действителност е да породи неудовлетвореност сред населението, така че да го накара да се разбунтува срещу своите лидери. Технически, точно това искаха да направят британците, бомбардирайки германското население през 1943 г. Това беше идеята: да се бомбардира населението, за да се разбунтува срещу Хитлер.

- Продължаваме с Жак Бо, автор на книгата “Операция Z” на издателство “Макс Мило”, ако искате да разберете какво се случва днес близо до нас, защото това вече не е в покрайнините, не е войната на другите. Днес интересното е, че констатираме “скърцане” в тази Европа, за която допреди три месеца казвахме, че най-сетне е обединена срещу “този мръсник Путин” и “тези негодници руснаците”. Но днес картината в Европа е като пейзаж след катастрофа.

- На първо място имаше връщане към реалността.

- Реалността почука на вратата.

- Точно така, имаше връщане към реалността. защото през февруари последвахме примера от 2014 г. През 2014 г. наложихме пакет от санкции на Русия. Курсът на петрола беше относително нисък и когато бяха наложени санкциите, Русия отбеляза значителен спад и бе отслабена. А след това публикациите, които споменах преди малко, препоръчаха да се повтори тази практика, да се отиде по-далеч, за да бъде напълно унищожена Русия. И именно това искаха да направят през февруари, прилагайки масивни санкции. Проблемът е, че тези санкции бяха ефикасни през 2014 г., но през 2022 г., в края на кризата с Ковид, имайки предвид вече съществуващия дисбаланс в предлагането и търсенето на петрол и т.н., не искам да навлизам във всички детайли, цената на петрола вече беше много висока и цените на газовите продукти, на енергията вече бяха много високи. И когато бяха наложени санкциите, в действителност те само направиха по-оскъден един продукт, чието предлагане вече беше прекомерно.

- Казахме: вече не искаме този петрол!

- И ето, че се увеличи разликата между предлагането и търсенето, а тя беше в полза на руснаците. Това е причината, поради която днес руснаците произвеждат малко по-малко, защото в действителност всичко, което Европа вече не иска, се продава на Индия и на Китай, които са големи потребители и които само искат да потребяват още повече. Също така Саудитска Арабия…

- Стана същото и с житото с Индия.

- Абсолютно. И дори Саудитска Арабия - Саудитска Арабия купува петрол от Русия…

- И го препродава на Европа!

- Точно така. И това е забавното. Те купуват петрол с отстъпка в цената от руснаците и препродават този петрол на западните страни на висока цена. Следователно получаваме руски петрол през Саудитска Арабия на максимална цена.

- Страхотно!

- Наистина всичко е сбъркано. И днес Русия има печалби - мисля, че онзиден “Блумбърг” публикува една хвалебствена статия за руската икономика, казвайки, че руската икономика процъфтява. Рублата е много силна и това е проблемът на руските власти. Докато в Европа вдигат основните лихви и лихвените проценти, за да задържат инфлацията, точно обратното движение се наблюдава в Русия - опитват се да намалят лихвите, защото рублата е много силна и се опитват да я отслабят.

- Обръщам се към слушателите на радио “Сюд”: ако искате да си купите апартамент, идете в Русия, лихвите ще станат по-малки от нула! (смях)

- Все още не е точно така, защото все пак има контрол и са им наложени санкции. В замяна на това, икономиката реагира изключително добре, руснаците се бяха подготвили. И тук отново грешната информация, която имаме на Запад, в крайна сметка хвана в капан самите нас и се питаме дали нашите лидери не са с коефициент на интелигентност на кутия за обувки, защото не помислиха за обстоятелствата, при които взеха своите решения.

- В действителност руската икономика, за която Брюно Льо Мер казваше, че ще се срине…

- Тя изобщо не се срина, точно обратното! Заради това, че каза, че руската икономика има силата на италианската икономика, ние сбъркахме перспективата, защото основната разлика между руската икономика и италианската икономика е, че Италия е изключително задлъжняла страна, докато Русия изобщо не беше. И това е причината, поради която санкциите, които наложиха на Русия, имаха много по-малък ефект, отколкото ако бяха наложили същите или дори по-малки санкции на Италия. Затова увеличават санкциите и днес стигнаха до края на санкциите, които могат да наложат, завършвайки със забраната за издаване на визи за туристите. Впрочем ние сами си простреляхме крака. Американците се противопоставят на тази европейска мярка, защото, както казаха, хората, които са против Путин, днес нямат възможност да дойдат и да сравнят с Европа. Така че ги оставяме да си стоят там, а популярността на Путин расте - тя беше 69%, което вече е много, а днес е 83%. Това отново са числа от моята книга, а всички числа, които използвам, и всичките ми източници са от руската опозиция, т.е. числата идват от центъра “Левада”, който е смятан за чужд агент от руските власти и със сигурност не е проправителствен. На следващо място това са американски източници, освен източниците от руската опозиция, както и украински източници.

- Накъде отиваме? Зададох ви въпроса, докато бяхме извън ефир, и отново ви го задавам: как стана така, че на Запад вече няма прогнози? Не говоря за стогодишни или петдесетгодишни прогнози, а за петгодишни, тригодишни прогнози. Защо днес, потънали в такова единодушие, което дори не бих нарекъл овчедушно, а страхливо, казваме “хайде, давайте”, без да помислим, а после “а, това не го бяхме предвидили”?

- Това е доста странно. Има едно явление - наистина беше формирано общественото мнение, че Путин е Хитлер, че Путин е зъл…

- А Зеленски е Чърчил.

- Именно. Изведнъж днес се оказахме в ситуация, в която дори да поискаш да се произнесеш отрицателно за Украйна, вече те обявяват за путинист, путинопоклонник. Проблемът е, че погрешно оценяваме ситуацията и самите ние си поставихме капан. Докато американците, които са инициаторите на този военен конфликт, това трябва да се знае - американски журналисти идентифицираха мрежа от 150 компании за връзки с обществеността, които управляват информацията за този конфликт в САЩ…

- 150? Не е зле.

- А европейците, без наистина да си зададат въпроса, последваха примера на американците. Но когато погледнем в САЩ - и затова ви казах, че има преди всичко американски източници в моята книга - “Вашингтон пост”, “Ню Йорк таймс” и т.н., причината е, че дори в тези вестници, които са много антируски настроени, в тях все пак се откриват информации, които от време на време ни показват друг аспект.

- Не са забравили, че са журналисти.

- Точно така, не са забравили напълно, че са журналисти. В Европа - Франция, Швейцария, Белгия - следват напълно държавната пропаганда, но в САЩ са много по-нюансирани. Освен това има много по-нюансиран медиен пейзаж, има много малки медии, които правят много разследвания, които дори са много добри и които дават друга картина. Дори “Вашингтон пост” и “Ню Йорк таймс” понамалиха претенциите си, защото забелязват, че посоката на вятъра се обръща. Американските военни - мисля, че го казах в това предаване още преди няколко месеца - започнаха да казват, че трябва бъдем по-малко арогантни относно развоя на операциите, тъй като военните не са политици и те видяха какво се случва, удължавайки конфликта, а това е политическо решение, много европейско, но не само, и тук се връщаме към въпроса за междинните избори в САЩ, в смисъл, че има някакъв спринт преди финала за Джо Байдън и неговата администрация, за да не създадат впечатлението, че са като в ситуацията с Афганистан преди година, и стремително бързат…

- Бързат, а военните знаят какво струва войната.

- Именно.

- И искат да балансират нещата.

- Виждат също, че ще има последствия, защото още докладите, които споменах преди малко на RAND Corporation, за идеята да се налагат санкции, да се дадат оръжия на Украйна и т.н., всичко това бе написано през 2019 г., но още тези доклади казваха: трябва да се внимава с Украйна, защото това е корумпирана страна и съвсем не е сигурно, че оръжията ще отидат при военните. Днес американските военни изтъкват именно този аргумент.

 

 

- А черният пазар e в разгара си! Ще продължим с Жак Бо и с нашите слушатели. Какви въпроси задават например във Фейсбук?

- Ето един: какво ще стане с всички тези оръжия в Украйна?

- Наистина това е проблемът. Си Би Ес направи репортаж, който впоследствие беше цензуриран и който казваше, че повечето оръжия, които се изпращат, дори не стигат до фронта, а се продават още по пътя. Имаше и други репортажи, направени от други англосаксонски медии, които показаха, че оръжията наистина пристигат в Полша и от Полша една част заминават за Украйна, а останалата заминава за Албания, за да снабдява други мрежи. Шефът на “Интерпол” вече предупреди, че престъпните мрежи, европейските мафии се снабдяват с оръжия, които се доставят на Украйна. Припомням ви, че намериха оръжия, които се продават в интернет - противотанкови ракети, противовъздушни, дронове, “дронове-самоубийци” - всичко това се намира в интернет. Така че наистина има проблем. Американците се отказаха, поне временно, защото често си променят мнението, но се отказаха да доставят на Украйна дронове, които могат да хвърлят бомби, защото тези дронове накрая попадат в ръцете на руснаците. Има много сериозно предположение, макар и да няма официално потвърждение, че руснаците са успели да купят оръжейни системи “Сезар”, доставени от Франция, и системи “Himars”, доставени от САЩ, тези прочути ракети. Те са разглобили тези ракети и са  открили как да воюват срещу тях.

- Това е война на оръжията и, както казвате в книгата си, това е и ядрена война. Казахте, че 40% от ядреното обогатяване е руско. Това е огромно число.

- Руснаците държат 40% от пазара на обогатяване на ядреното гориво за атомните електроцентрали по целия свят. Зависимостта, която имахме по отношение на петрола впрочем, не е зависимост от Русия, а енергийна зависимост.

- Икономиката е енергия.

- Работата е там, че когато вместо да се снабдяваме от Русия, се снабдяваме от другаде, ще бъдем зависими от това друго място.

- Разбира се.

- Само отлагаме проблема, както казвам винаги. Най-добрият начин да избегнем попадането под ембарго е да имаме добри отношения с хората. В действителност това е толкова просто. Има ядрена енергия, но има и един газ, за който се говори много малко, това е неонът. В момента нямам точните числа, но той е почти монопол на Русия и на Украйна впрочем, но сега Русия превзема районите, в които той се обработва. Неонът е газ, който е необходим за гравирането на микропроцесори. Ако един ден спре кранчето на неона, повече изобщо няма да произвеждаме микропроцесори.

- Никъде?

- Никъде.

- Зависимостта все пак е изключително силна.

- Точно така. Ние сме технологични общества, които са зависими не от една, две или три страни, а от енергията.  И ако бяхме погледнали на нещата от този ъгъл, вероятно щяхме да вземем по-разумни решения.

- Можем да си зададем въпроса дали разумът все още играе някаква роля в някои глави.

- Действително.

- Имаме ли слушатели?

- Да, обажда се Артюр от Каен. Добър ден, Артюр!

Артюр: - Първо, много благодаря, че приехте обаждането ми! Живея в Германия и знам, че г-н Бо също. Въпросът ми е много прост: как ще бъде постигнат мирът?

- Добър въпрос, как ще бъде постигнат мирът.

Жак Бо: - Това е още по-труден въпрос, защото днес се намираме пред нещо като бой с петли, в който всеки се опитва да разбере как да възстанови ситуацията, без да стане за смях. Видяхме, например, че по време на преговорите в Истанбул говореха за зърно или за житни растения, как да се вдигне руското ембарго върху тези житни растения. В действителност, когато четете договорите, защото има няколко договора или споразумения, които бяха подписани в Истанбул, в тях първо се иска от украинците да махнат мините, които те са поставили около пристанищата, а не руснаците. И всъщност тези две споразумения са голяма победа на руснаците, защото руснаците постигнаха това, че корабите, които напускат и които отиват в Украйна, да бъдат проверявани от комисия, която е базирана в Истанбул.

Но има други две споразумения, за които не се говори. Западните страни смекчиха санкциите си. Те го направиха много дискретно, очевидно не му направиха реклама. Започнаха да доставят отново резервни части за самолетите западно производство, които бяха блокирани в Русия. Западните страни приеха това, те приеха също, тъй като имаше един проблем, който затрудняваше морския транспорт - той беше по британска инициатива, защото знаете, че големите застрахователни компани, като “Лойдс”, застраховат морския транспорт на петролни продукти и т.н. в случаи на катастрофа, и британците предложиха западните страни да не застраховат повече този транспорт, което блокира целия транспорт, включително транспорта на житни култури. И тук западните страни направиха заден ход и сега застраховат този транспорт. Така че западните страни правят внимателно заден ход и това се вижда почти навсякъде. Днес, например, България, която беше решила да не купува повече руски газ, да не плаща своя газ с рубли и в резултат на това руснаците казаха “ако не плащате”… Защото това също е интересно. Казаха и продължават да казват, че руснаците изнудват. Това не е вярно. Всъщност изнудването беше западно. Защото плащайки газа в евро, в долари, това даваше възможност на западните страни да конфискуват тези суми. Следователно те получават газ и след това блокират парите, с които се платили. А руснаците щяха да доставят газ, без да получат пари. Затова Путин реши плащанията да се извършват в рубли. Но в действителност все още се плаща в евро или долари, но в руска сметка, в която автоматично се обръщат в рубли.

- И те могат да ги запазят. Други слушатели.

- Много благодаря Артюр, довиждане! С нас сега е Шантал от Бастия, добър ден, Шантал!

Шантал: - Добър ден, Андре, много ни липсвахте! Радвам се да чуя г-н Бо, чийто участия следя. Аз си задавам един въпрос, защото АФП публикува на 8 февруари интервю с Байдън, т.е. преди конфликта.

- Имате предвид този февруари?

Шантал: - Да. В това интервю Байдън каза, че газопроводът “Северен поток” между Германия и Русия няма да се осъществи и американската журналистка го попита: “г-н президент, как е възможно, това е между Германия и Русия?”. А той каза: “мога да ви обещая, че няма да се осъществи”. Може и да греша, защото г-н Бо е много по-осведомен от мен, но си зададох въпроса “кой има полза от престъплението?”. Разбира се, “Русия срещу Украйна” би трябвало да отслаби Русия, но което не е така, най-вече отслабва Европа. И се питам дали американците не се прицелват по-скоро в Европа, във френската технология, това, което се случи в “Алстом”, в германската индустрия? И мисля, че американците много се страхуват, че Европейският съюз работи добре без тях, че губят пазари, докато ако Европа се срине, те ще дойдат като герои, както обикновено. Мисля, че това е претекст. Кой има полза от престъплението? Използват Украйна, Русия. Бих искала да чуя мнението на г-н Жак Бо.

- Кой има полза от престъплението? И наистина ли Европа е била толкова обединена, че са искали да го предотвратят?

Жак Бо: - Това е чудесен въпрос и като казвам, че е чудесен, то е, защото отговорът е труден. Защото това, което споменахте като възможен сценарий, е напълно възможно. Много се дискутира по въпроса дали това наистина е насочено срещу Европа или само срещу Русия. Мисля, че днес американците са в една ситуация - и Джо Байдън го каза в речта си през март 2021 г., мисля, че това беше първата му реч за състоянието на съюза, в която той каза, че днес Съединените щати отслабват и трябва да се попречи на големите сили, които се издигат в момента. Това, естествено, се отнася до Китай, но и до всички други сили и, ако се позовем на т.нар. доктрина “Уолфовиц”, която беше разработена в началото на 90-те години, знаем, че американците се страхуват от сплотена европейска сила, която може да не им се подчинява.

- Това наистина е голям дебат. Един въпрос: дали наистина се страхуват или Европа вече не ги интересува, а само я използват за операция заедно с Украйна? Наистина ли се страхуват от една обединена Европа?

- Може би думата “страх” е малко преувеличена. Но трябва да се разбере, че в началото на 90-те години, след първата война в Персийския залив, американците се почувстваха всемогъщи. Изведнъж се почувстваха истински господари на света. И казаха: това е значително превъзходство да можем да наложим нашите условия в икономическата, политическата област, във всички области. От този момент, началото на 90-те години, когато Европа се изграждаше, американците направиха всичко - вие споменахте, госпожо, Германия и това е напълно основателно - американците винаги са се страхували Германия да не стане твърде влиятелна в Европа и да не стане твърде важен партньор на Русия. Руснаците доставят газ още от Студената война, от 60-те години, без никаква засечка. И единствените спънки, които имаше, спиране на доставките, бяха, защото Рейгън беше разрешил да се саботират тръбопроводите, които стигат до Германия. Защото той не искаше отношенията между Русия - СССР по онова време - и Европа да се развиват хармонично.

- Той не искаше Европа от Атлантика до Урал.

- Именно, както искаше генерал Дьо Гол и както предложи впоследствие Горбачов. Американците наистина правят всичко, за да отстранят конкурентите. Същото нещо впрочем правят с Китай, в същия регистър.

- Марлон Брандо в “Кръстникът”: “правя ти предложение, на което не можеш да откажеш”… Продължаваме с Жак Бо, “Операция Z”, книга на издателство “Макс Мило”, която наистина трябва да прочетете, ако искате да разберете какво става. На телефона е Ан от Ариеж. Добър ден, Ан, слушаме ви.

Ан: - Добър ден, г-н Беркоф, добър ден, г-н Бо! Имам един въпрос, който ме измъчва от началото на този конфликт, и той е, че редовно се изпращат милиони евро, редовно се отпускат милиарди долари в подкрепа на Украйна, Европа също, без наше съгласие, и бих искала да знам дали има контролен орган, за да знаем къде отиват тези пари?

Жак Бо: - Това е отличен въпрос и американски парламентаристи повдигнаха този въпрос, между другото парламентаристи като Ранд Пол, който също като мен е в черния списък на украинското правителството - те имат черен списък, тези, които сме в него, сме много малко в света. Ранд Пол поиска от американския Конгрес да има надзорен орган, който да наблюдава отпускането на средствата. Но, доста любопитно, американският парламент отказа.

- Значи няма надзорен орган за милиардите, които се отпускат?

- Не, няма. И това впрочем е свързано с проблема, който споменахме преди малко: къде отиват оръжията, къде отиват парите. И идвайки насам, между другото, видях една кола с много големи цилиндри с украински номера, тогава човек си казва, че тези пари вероятно не са загубени за всички (смях).

- Има ли ядрена опасност от руска страна? Някои руски ръководители казаха “ние можем да сринем до основи Париж, Ню Йорк” и т.н. Имаше самохвалство и от двете страни. Според самохвалство ли е това или не?

- Когато се говори за ядрена област, казват: “Путин заплашва с ядрено оръжие”. Путин никога не е споменавал ядреното оръжие, докато ние напомнихме за него преди това. В началото на април - и никой не говореше за това в нашите медии - Джо Байдън подписа заповед, която разрешава на американците първи да използват ядрено оръжие. Знаете, че досега американската доктрина беше “No first use”, т.е. никога не използваме първи ядрено оръжие, имаме ядрено оръжие само за ядрено разубеждаване. А в началото на април Джо Байдън реши, че Америка може да използва първа това оръжие и това е причината, поради която руснаците казаха “внимавайте” - те не са се хвалели - “внимавайте, защото ако вие използвате ядрени оръжия, ние също има такива възможности”. И след всичко, което беше заявено, Льо Дриан, който отправи ядрена заплаха още на 24 февруари, той каза тогава “внимавайте, може да използваме ядрено оръжие”, а три дни по-късно Путин каза “ние също” и т.н. Но в началото на април, мисля, че беше 2 април, но може и да бъркам за датата, Джо Байдън подписа тази заповед и само сайтовете, които следят контрола над оръжията, го отбелязаха, но големите медии не съобщиха за това събитие, което е много важно.

- В действителност възможността не може да бъде изключено.

- Тоест американците си запазват правото да използват ядрено оръжие по всяко време.

- Това е. Включително като първи удар.

- Включително като първи удар.

- За съжаление, нямаме време, за да включим друг слушател, но утре ще продължим. Искам да припомня книгата на Жак Бо - “Операция Z” на издателство “Макс Мило”. Благодаря ви много, Жак Бо, че ни гостувахте днес!

- И аз ви благодаря!

 

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Избирането на Тръмп спаси Русия защото той развали сметките за същата ситуация в Украйна, но още преди 6-7 години.

  04 Sep 2022 11:59ч.

  а пък сега Русия е подготвена и Ковида мина. Тогава и превратът срещу Ердоган не успя. Порошенко се опита да провокира чрез украински кораби през Керченския пролив, но но Тръмп, нито Меркел му даде гръб. Тогава фон Лайнен беше министър на отбраната на Германия и искаше да прати немски военни кораби, но Меркер й се скара че мисли като малко дете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  04 Sep 2022 12:13ч.

  Уфф, няма ли най-насетне да изстрелят успешно тая ракета Артемис за Луната, барабар с Бай Гън, Зеленчука, Шарлеман, Курлина, Борсолино и др. отрепки, та да олекне на планетата ? Там ги чака отдавна китайският луноход. На земята успешно ще бъдат заместени от безпристрастни Киборги, загуба на интелект няма да има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Западът прави внимателно заден ход - вижте България"

  04 Sep 2022 12:35ч.

  Това ми направи деня! :-D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  04 Sep 2022 13:10ч.

  САЩ от години се опитваха да вкарат ЕС в т.нар. Транс Атлантическо споразумение (ТАС) според, което стоките от САЩ и Канада, а в последствие и Мексико не се обмитяват. Това бе неизгодно за ЕС и той оказа съпротива, защото икономиката на САЩ е три пъти по ефективна от тази на Еврозоната. Сега с тази война САЩ може би ще постигнат своето, но с далеч по-твърди действия! Между другото Тръмп спря ТАС!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора взриви казиното!!! :-)

  05 Sep 2022 13:28ч.

  Я гледай ти! Ако беше икономиката на САЩ по-ефективна, всичко щеше да КУПУВА от САЩ, така както в момента купува от Китай! Единственото ефективно - това е ПЕЧАТАНЕТО на пари, но и то може да бъде само до време... Както беше казал един умник - долари се печатат - но газ и петрол НЕ СЕ ПЕЧАТАТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  05 Sep 2022 18:12ч.

  Цитирам научни трудове за които нямам електронен източник. В САЩ технологичните обработки на храните са занижени от гл.точка на безопасността. Така например пилетата се обработват с хлор, нещо което е забранено в ЕС, но хлора съкращава времето на обработка, а от там и к-вото преработена продукция за единица време!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истините

  04 Sep 2022 14:24ч.

  може да се спират само до известно време, след което независимо от всичко намират пролуки в херметичността. Това е физичен закон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лалю

  04 Sep 2022 15:27ч.

  Който почне да прави като в България, ще постигне резултатите на България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Руската икономика процъфтя неимоверно

  04 Sep 2022 16:11ч.

  Благодарение на мъдрата политика на Владимир Владимирович.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  04 Sep 2022 18:43ч.

  Цъфти и прецъфтява. Догодина кагебиста може да осигури на мужика пържени картофи, щото тая година не можа. И някоя лада след 25 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яна

  06 Фев 2023 14:19ч.

  Е, мнението на МВФ е друго, но кой пък е МВФ, че мнението му да е по-точно от зиповите писания?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АлХимик

  04 Sep 2022 17:07ч.

  Англосаксите сбъркаха със Руската империя. Руската империя не е Либия, не е Ирак. Руската империя има Сатани с които спира всякакви кретенски желания на запада. Светът се преформатира. Обединен изток срещу някакъв запад. Бъдещето ще покаже кой накъде е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДАЧКОВИ.РУ

  04 Sep 2022 17:32ч.

  Е, с тази статия си заслужихте не 4000,а 8000 путински денги. Бах мааму.То всичкото француз,станало московци бе,ако четеш редовно Дачков.ру.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гласове са Велики!

  04 Sep 2022 19:00ч.

  Благодарности за превода на това отрезвяващо дрогираните еврогейски глави интервю! Любопитно, тази книга ще види ли бял свят и в Бълтария, госпожо Дачкова?:)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  04 Sep 2022 18:10ч.

  дори и да има газ от путин, ще бъде за няколко години. терминалите и нови газопроводи ще прекъснат мераците на путин. нови технологии ще решат проблема.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нужен е поне малко ум, преди да се пише

  04 Sep 2022 21:37ч.

  Трябва да има достатъчно количество газ някъде по Света, без да се брои газ от Русия. НЯМА!!! Най-големи запаси имат Русия и Иран - американски санкции и на двете държави. САЩ имат запаси от газ за 14 години. А газ ще се ползва МНОГО дълги години, защото не може да се замени с нищо друго.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е та това е болката та глобалистите

  05 Sep 2022 4:18ч.

  Мръсните им ръчички не могат да докопат газа на Русия и Иран. Няма начин ще страдат. Иска ми се да видя някой от тези напудрени кланове как трупат кир за зимата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А нашата болка е да не не пробутат шистите

  05 Sep 2022 10:20ч.

  защото мръсните им "технологии" са готови за старт, а зъбите им наточени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  08 Sep 2022 15:32ч.

  Мечтите са БЕЗПЛАТНИ........Как ли няКОЙ глобалист ще "страда"???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • енергетик

  04 Sep 2022 18:24ч.

  Новите технологии не са безплатни и ще излязат през г*за на ентусиастите и "зелените". Иначе казано , ще ги заробят. Плюс това новите технологии не са панацея и не решават всички проблеми, напротив правят нови проблеми. Но нищо, ентусиазма бързо спихва като Ви ги набият новите технологии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нови технологии?

  04 Sep 2022 21:40ч.

  Не можеш да произвеждаш торове с “нови технологии”. Газ е нужен. Химическите заводи ползват газ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Перспективата и Пропагандата

  04 Sep 2022 22:24ч.

  1.Интервюто е пропагандната гледна точка на руските официозни медии 2.Перспективата за руската икономика в 2-5г не е добра.3Не е добра защото администрацията на Путин е;една на пред две назад 4.В Русия предстоят кардинални промени.Привидна е консолидацията зад Путин.Върви жестока борба.5.Всички признаци ,че Путин ще сдава власта са налице.А защо?Вероятно здравето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • е гаси тъпака! Кога RadioSud във Франция стана рупор на руска пропаганда? ст

  05 Sep 2022 13:37ч.

  от где ги копате такива плоски бе, само ви ядат грантовете и нищо на мегдана...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако не се триеха постоянно мнения

  05 Sep 2022 4:49ч.

  реакцията под подобни материали щеше да изглежда различно. Препоръчвам на редакцията, ако вече не го правите, сами да си ги пишете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-трагична напаст са Ким Чен Ун-човците

  05 Sep 2022 10:22ч.

  хем тъповати, хем кресливи - всичко олигавиха.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  05 Sep 2022 8:09ч.

  никой от слушателите не зададе обикновения въпрос: Г-н Бо, нали щяхте да покажете видеата, изобличаващи Украйна за геноцида в Буча? Но от подбрани случатели на подбрано радио-толкоз. Трудно е да се покаже нещо, което не съществува, даже Дачков се досети и отстрани тази част от предишна статия на "свидетеля" Бо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  05 Sep 2022 8:25ч.

  в началото на април Байдън бил подписал заповед, че може щатите първи да нанесат ядрен удар, но големите медии не съобщили за това-тоя шарлатанин лъже безогледно, в началото на април, след като руснаците постоянно заплашваха с ядрен удар, Байдън каза, че ако РФ нанесе дори тактически(ограничен) ядрен удар някъде, щатите ще отговорят с ядрен удар, в РФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Администратор до "задунайска уфсъ"

  05 Sep 2022 10:19ч.

  Бъркате Жак Бо с Адриен Боке, който направи разкрития за Буча в същото предаване през май: https://glasove.com/na-fokus/adrien-boke-vidyah-uzhasni-voenni-prestapleniya-izvarsheni-ot-azov-bucha-e-postanovka-palen-tekst

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ха-ха, безполезно е да си отварят очите на овца

  05 Sep 2022 10:24ч.

  всичкия труд отива на халос, защото вресливата овца "всичко знае".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

  05 Sep 2022 11:13ч.

  до "Администратор"-извинявам се за грешката ми, но видеата къде са? Ако ги имаше, "Гласове" щеше да ги пусне незабавно. Боке, следвайки 100% руската версия, "обясни постановката" за 20 трупа на улицата, а общо труповете се оказаха над 420-в дворове, в кладенци, в мазета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Observer

  05 Sep 2022 18:52ч.

  Бо, Боке, човек може и да се обърка. Пък и все тая. Статията не я прочетох, нямам и намерение. Първият обаче, който и да е бил, го четох. Лъжец. Доста безсрамен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи