Заради Кирил и Асен България може да плати 2 млрд. лева на "Газпром" за неизползван газ

Заради Кирил и Асен България може да плати 2 млрд. лева на "Газпром" за неизползван газ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Дължим пари за 14 872 400 MWh неизползван газ

Лъжите и създаденият хаос в енергетиката и доставките на газ от правителството на “Промяната” ще ни струват милиарди левове, заявиха пред “Труд News” енергийни експерти и народни представители от различни парламентарни групи още сутринта в петък след информацията, че арбитражният съд в Стокхолм е разпоредил на финландската компания Gazum да плати на “Газпром Експорт” над 300 млн. евро просрочени задължения за доставки на газ и във връзка с неизпълнението на задължението “вземи или плати” (take or pay, б. р.), както и лихви за забавено плащане.

“В Стокхолм арбитражът, нещо за което Делян Добрев предупреждава от месеци, прие и осъди Финландия за 300 млн. евро по договора за Газпром. Ако същият съд или подобен отсъди за България, ние ще трябва да платим над 2 млрд. лева”, коментира сериозния казус малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“България и респективно “Булгаргаз” е в същото положение заради едностранното спиране на плащането по договора с “Газпром Експорт” след като кабинетът на Кирил Петков и Асен Василев не прие да работи по двувалутната схема, предложена от руската газова компания и най-лошото е, че вече започва да се създава съдебна практика”, признаха висши служители от “Булгаргаз”, които още през месец април са предупредили членове на тогавашния Министерския съвет за сериозните последствия от арбитражен съд, при положение, че страната ни спре да плаща за газа по договора с руската компания.

“Труд News” още преди месеци съобщи, че международната консултантска компания White and Case е предупредила Българския енергиен холдинг, че в случай, че “новият механизъм на плащане не създава рискове и не води до допълнителни разходи за “Булгаргаз”, то отказът на “Булгаргаз” би отслабил позицията на българската страна при арбитражен спор с “Газпром Експорт”.

Точно една от най-квалифицираните юридически кантори в света, която разполага със сериозни американски и английски адвокати, е описала и варианта с позоваване на форсмажор от страна на “Газпром Експорт”. А именно, ако “Булгаргаз” откаже плащане по новия механизъм, “Газпром Експорт” би разполагала със силни аргументи, че Указът на президента на Руската федерация е фосмажорно обстоятелство съгласно Договора ни за доставка на газ. По времето на правителството “Петков” е пренебрегнат и фактът, че “Газпром Експорт” информира “Булгаргаз” ЕАД за невъзможност да изпълни задължението си за доставка по Договора ни поради наличието на форсмажорни обстоятелства. Руската страна предоставя сертификат за форсмажор, издаден от Търговско-промишлената палата на Руската Федерация и потвърждава готовност да изпълни в пълен обем задълженията си доставка, в случай че получи плащане от “Булгаргаз” по новия механизъм през двувалутни сметки в “Газпромбанк”.

Най-притеснителното обстоятелство за България от решението на арбитража в Стокхолм, че е признава издаването на Указ №172 на президента на Руската федерация от 31.03.2022 г. за преминаване към заплащане на газа в рубли като форсмажорно обстоятелство, както и че с решението се потвърждава законосъобразността на спирането на доставките на природен газ от “Газпром Експорт” към Финландия в случай, че купувачът не плати в рубли, коментираха пред “Труд News” юристи със сериозен опит в търговски спорове.

Според договора между “Булгаргаз” и “Газпром Експорт”, който изтича на 31 декември тази година, евентуални арбитражни въпроси между двете дружества се решават в Париж по швейцарското право. Енергийни експерти припомниха, че страната ни получава годишно около 30 653 000 MWh от “Газпром Експорт”, а след 27 април до края на годината невзетите, но дължими за заплащане количества по клаузата “вземи или плати” са около 14 872 400 MWh при средна цена от 90$ за MWh. Към крупната сума трябва да се добавят лихви, неустойни и др. разходи.

“Договорът с “Газпром Експорт” е прекъснат без официално решение на МС, странно как така вместо “Булгаргаз”, частна компания резервира капацитет”, заяви от трибуната на парламента и депутатът от БСП Драгомир Стойнев. Както е известно, на 13 април 2022 г. на оперативно съвещание на кабинета “Петков” е решено “Булгаргаз” да не плаща газа по договора с “Газпром” в рубли, но писмено решение или стенограма няма.

През август месец Асен Василев беше заявил, че “България има много добри шансове при арбитражно дело срещу “Газпром експорт”. Експерти уточниха, че финландската компания Gasum е завела делото срещу руската компания през месец май, но видно от съобщенията за изхода от арбитража, “Газпром Експорт” вече има силна точка в своя полза с признаването на президентския Указ№172 за форсмажор.

Искането е плащанията да са в рубли вместо в евро

От Gasum няма да коментират повече случая по време на преговорите

Финландската компания Gasum не споменава в официалното си съобщение, че е осъдена да заплати по клаузата “Take or Pay” за договорен, но неизползван газ, но заявява, че няма да коментира повече арбитражното решение по време на преговорите с “Газпром Експорт”.

Според информацията от сайта на Gasum, през април от “Газпром Експорт” са представили на Gasum искане плащанията да са в рубли вместо в евро, както е по дългосрочния договор за доставки на газ. “Gasum не прие това искане. Освен това компаниите имаха значителни разногласия и по отношение на някои други изисквания. През май Gazprom Export спря доставките на газ за Gasum. Поради тези причини Gasum отнесе въпроса до арбитраж”, съобщава финландската компания.

“На 14 ноември арбитражният съд издаде решение, което гласи, че Gasum не е задължен да плаща в рубли и по предложената от руската страна процедура за плащане на природния газ”, съобщава още Gasum. В публикуваната информация на сайта на компанията няма данни за клаузата “take or pay”.

Но от Gasum съобщават, че водят преговори с “Газпром Експорт”: “Арбитражният съд нареди на Gasum и “Газпром Експорт” да продължат двустранните преговори по договора за разрешаване на настоящата ситуация. Доставките на природен газ от Русия в съответствие с договора за доставка на Gasum засега няма да продължат.

От Gasum заявяват, че няма да коментират повече случая по време на преговорите.

Още на 8 юни 2022 г. “Труд News” публикува части от писмото на международната компания White and Case, в което ерудираните консултанти посочват директно опасността от обявяване на форсмажор от руска страна по Договора между “Булгаргаз” и “Газпром Експорт”.

На 28 юли “Труд News” показа части от копие от договора между “Газпром Експорт” и “Булгаргаз” за доставка на природен газ, където в Глава 14 от документа ясно са описани обстоятелствата при форсмажор. Тогава Временната комисия за спирането на газа в 47-ото НС направи заключение, че “не е изследван рискът при отнасяне на спора между страните за разрешаване от Арбитражен съд в Париж, съгласно приложимото към договора чуждо материално право, а именно - швейцарско”.

В министерството на енергетиката:

Вътрешна проверка търси документи за тайния меморандум с Gemcorp

В енергийното министерство няма информация как е избрана компанията Gemcorp.

В министерството на енергетиката тече вътрешна проверка на документи по тайния меморандум с Gemcorp, който бе подписан от правителството на “Продължаваме промяната”, но в последствие уж прекратен. Това научи “Труд News” от източници от енергийното министерство по повод на огласения от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов писмен отговор на енергийния министър Росен Христов до депутатката от ГЕРБ Десислава Трифонова. Стойността на меморандума бе за близо 1 500 000 000 долара, но не е обсъждан с експерти от министерството. Служебният министър Христов е питан по особеностите на Меморандума и на коя дата българската страна иска прекратяването му и на коя дата е прекратен.

В писмения отговор до Трифонова обаче липсва отговор на последния въпрос. Посочва се, че меморандума с Gemcorp и правителството “Петков” е относно “планиране и изграждане на мощности за производство на енергия и енергиен преход, алтернативни и стратегически доставки на газ, чиста енергия, развитие на търговски ядрени и хибридни енергийни мощности”.

“В министерството на енергетиката не са налични документи за проведени преговори преди подписването на 23 март 2022 г. на въпросния Меморандум. Не разполагаме с информация по какви критерии е избрана компанията Gemcorp”, се казва още в писмения отговор на Росен Христов до Десислава Трифонова.

 

Източник: "Труд"

 

Коментари

 • Макс и Мориц, двамата еничари на Козяк

  19 Ное 2022 12:08ч.

  Планомерно, съзнателно съсипване на страната под американско ръководство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  19 Ное 2022 12:19ч.

  Не е дело само на Кокорчовци.Те са видимата част на айсберга,Това е дълъг процес на загуба на национален суверинитет.Процеса тече от 1990г. и в него са замесени ВСИЧКИ бивши и настоящи парламентарни партии.Така по накратко; отвориха широко врати ЗАКОННО да ограбват държва и народ.Ако някой си го беше позволил преди 1990г щеше да гние в затвора до живот или разстрел.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  19 Ное 2022 12:28ч.

  След 1990г България като държава беше осакатена.Отрязаха и ръце и краката а на место глава и сложиха буквално тиква.Тиква тиква ама с два ганглия.Реагираше на топло студено.Решиха,че и това е много и я подмениха с празнотиквеници.Така от една страна държавата не може да шавне щото и пускат ток от друга и да шавне ще е в грешна посока.Процеса е завършен.Предстои и е в ход изтребването на непотребното/пенсионери,...../ и поробване на покорното.Ако не стигат роби ще внасят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  19 Ное 2022 12:47ч.

  Че кво... Когат фръкнаха милиардите за Белене, за реакторите, за Южния поток, за Турския поток, за самолетните чертежи... нещо усетихте ли? Нищо не усетихте. Дет си бехте, пак сте си там. И сега тъй. Ще ни плашат те. Атлантизъм цена нема!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  19 Ное 2022 13:04ч.

  На снимката и двамата са ухилени като кретени! Те умишлено са направили това и се надсмиват над простолюдието което гласува за тях. Те са пратени да правят точно такива предателски неща за България. И всичкото това за пари и власт. А пък “умните“ българи ще плащат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Копейкин

  19 Ное 2022 13:38ч.

  От доста време сме в Ес и Нато. Сега предатели са Копейкин и сие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  20 Ное 2022 21:07ч.

  Заради бъдещето на България такива като теб трябва да са в Белене!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  19 Ное 2022 13:40ч.

  Не "можем", а всички знаеха, че ако не успеят да смачкат Русия, ще си платим като отче наш! И спрете вече да обработвате хората колко ще плащат, ами пишете за това как някой трябва да влезе в затвора за умишлена вреда на държавата!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДВЕЛАЙНИЩА

  20 Ное 2022 12:56ч.

  Ухилени до ушите от доволство, че вместо в затвора са във властта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • badfinger

  20 Ное 2022 16:42ч.

  Със сигурност ще ги платим . И ще теглим нов заем за пенсии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  20 Ное 2022 21:06ч.

  Към това и аферата Джемкорп, а разни малоумници гласуват за тях?!?!?!?! И дори не са в затвора?!?!?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • наблюдаващ

  23 Ное 2022 12:29ч.

  България може да плати 2 млрд на Газпром, а може да плати и 20 млрд и всяка сума, която си поискат от Москва. Те си имат правителство в българия и само те определят, колко ще получат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българите сме големи глупци,

  23 Ное 2022 21:03ч.

  Тези обирджии ни докараха толкова неприятности и загуби и сега ще сме най големите бунаци, ако се вържем на хитрия им план! Никакво правителство дори и временно на тези мошеници! Вън от страната!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи