Явор Дачков: Кирил Петков и Асен Василев са отговорни за престъплението с газа. Сега се опитват да прехвърлят своята вина на президента и служебното правителство

Явор Дачков: Кирил Петков и Асен Василев са отговорни за престъплението с газа. Сега се опитват да прехвърлят своята вина на президента и служебното правителство

"ПП агресивно се опитват да прехвърлят вината за енергийната криза, в която хвърлиха България, върху служебния кабинет. Последствията от техните политики ще се проявят след два-три месеца. Зимата ще е тежка. За тях е важно да кажат, че за това е виновна мафията и Румен Радев, който я върна... Много е важно за изборите да си дадем сметка какво правят илюзиите в политиката. Много хора се подлъгаха по телевизионния чар на Кирил Петков и Асен Василев и това потопи страната ни в тази енергийна криза". 

Това каза пред БНР журналистът Явор Дачков. 

И призова Румен Радев и управляващите да покажат истината, "тъй като такова престъпление не се е извършвало в последните десетилетия у нас - заради личната облага да оставиш един народ без сигурни доставки на газ и да го накараш да плати за твоята печалба от собствения си джоб".  

"В историята с газа няма нито политика, нито идеология. На Асен Василев и на Кирил Петков не им пука за Русия и за Владимир Путин. Те са на страната на силните на деня - в момента това са САЩ. Когато дойдоха на власт, веднага смениха ръководството на "Булгаргаз". Още тогава са започнали да работят за спиране на договора с "Газпром". И прекратиха плащанията към "Газпром", който в отговор спря доставките на газ. Тук е важно да се подчертае, че заради санкциите и запорите на руските сметки по света, Русия се принуди да предложи друга схема на плащане. С нея се съгласиха повечето от европейските страни. В момента Германия, Австрия, Италия и натовска Турция нямат проблем да плащат по нея. Кирил Петков и Асен Василев използваха това, за да спрат плащанията и да предизвикат спирането на газа, лъжейки, че руската страна не си изпълнява договора. После веднага се обърнаха към посредниците (които ГЕРБ отстрани преди 10 години) и газът стана по-скъп. За август със 60%, а за последните няколко месеца с 90%. Посредниците продължиха да доставят руски газ, но с 30 % по-висока цена. Това може да се обясни само с комисионни, които се делят под масата. Няма друго разумно и логично обяснение. Освен това Кирил и Асен не успяха да направят алтернативни поръчки. Историите за седем танкера се оказаха лъжа. Танкерите са три и няма къде да бъдат разтоварени. "Промяната" остави това на служебното правителство, за да може да обвини него за собствения си хаос. Всеки енергиен експерт ще ви каже, че специалните места (наоколо само в Гърция и Турция) на които се разтоварва и дегазифицира втечнения газ са заети за месеци напред. Абсурдно е едно правителство да поръча доставка на газ, но да не осигури мястото за доставка и обработка. Тези хора не осигуриха енергийната сигурност на България, разрушиха я и опитват да припишат това на президента и на минали управления". 

"Тези дни Васил Велев публикува цените на газа в някои страни в момента:

- 151 $/MWh в  България
-   44  $/WVh в Сърбия
-   66  $/WVh в Унгария
-   82  $/WVh в Гърция

България внася газ от Русия не от любов, а защото е най-евтино и сигурно. Да не мислите, че Борисов, Станишев, Иван Костов или царя нямаше да внасят втечнен газ от САЩ, ако беше изгодно?", попита риторично журналиста и добави:

"Топлофикация "София" е вторият най-голям потребител на газ в страната. Това означава, че столичани ще плащат много по-скъпо за парно само заради тази авантюра на Кирил Петков и Асен Василев. застрашени от фалит са цели индустрии и малки бизнеси, които работят с газ, а цените на всички стоки и сулуги, свързани със синьото гориво вече се качват главоломно. Всички българи плащаме от джоба си заради Кирил и Асен. Това е преспъление."

В предаването "12+3" той допълни: 

"Корнелия Нинова се доближава до Кирил Петков и Асен Василев по лъжи, мислех, че е по-качествен и отговорен политик. Да казваш отговорно, че не изнасяш оръжие за Украйна, докато Украйна ти благодари в официален клип, че си ѝ дал оръжие; да излизат документи със заснето българско оръжие на място на бойните действия, е безобразие. Електоратът на БСП трябва да си помисли дали да гласува отново за Корнелия Нинова. Тя беше вицепремиер в правителство, което спря доставките на газ от "Газпром", изгони 70 руски дипломати от България и продаде оръжие на Украйна за 1 млрд. лева. с нейния подпис.

Разочарованите леви гласове ще отидат донякъде във "Възраждане" и донякъде в маргинални партии. Костадин Костадинов се държи най-адекватно от политическите лидери, друг въпрос е, ако вземе властта, дали ще може да изпълни това, което говори. Той прави грешка, като мисли, че ще управлява самостоятелно". 

Дачков прогнозира ниска избирателна активност по време на изборите през октомври. 

"Не съм оптимист за съставяне на кабинет през октомври. Разликата между ПП и ГЕРБ е много малка. Бойко Борисов няма да се съгласи тези двамата да му скачат по главата. Зимата ще е изключително тежка. Който и да поеме властта, на пролет ще е охулван, и то до голяма степен заради наследството, което Промяната остави. Без ГЕРБ и ДПС стабилно управление няма да има, тъй като те са двете партии със стабилно поведение и с твърд електорат. Другото е пълен хаос". 

Интервюто с Явор Дачков можете да чуете в звуковия файл. 

 

 

Коментари

 • Уилт

  09 Авг 2022 14:10ч.

  "Те са на страната на силните на деня - в момента това са САЩ. " --- В момента силна е Русия. Щом като успя да съсипе икономиката на Европа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  09 Авг 2022 16:20ч.

  Икономическата война не прощава на слабаците. Да са мислили преди да се захващат. А каква точно санкция е въвела РФ срещу ЕС ? Чорбаджиите са тези, за които управниците са готови да предадат народите си без да се замислят за бъдещето. Силни са тези, които не могат да бъдат победени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съсипията на Европа

  10 Авг 2022 16:31ч.

  тъкмо започна, от европейските млади давоски лидери.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Право куме в очи!

  09 Авг 2022 14:14ч.

  Браво на Дачков! Браво и на Петър Волгин, че в БНР дава трибуна и на други , освен на омазаните в лъжи жълтопаветници на ПП, ДБ и тем подобни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  09 Авг 2022 19:58ч.

  И жалко, че в почти всички други медии канят само жълтопаветници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • еха

  09 Авг 2022 14:22ч.

  И никога да не забравяме кой натресе Кирил и Асен. Сега президентът се прави, че е над тези неща. Същият споделил на предни избори, че гласувал за ИТН - пореден потрес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Авг 2022 14:24ч.

  Президентът има право да обяви ПП за терористична организация, имайки впредвид нанесените поражения на страната ни , и айде никакво явяване на такива гьосуратски башибозуци на избори !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  09 Авг 2022 14:26ч.

  Поредно силно интервю със Явор Дачков ❗❗❗

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какъв чар, бре Дачков?

  09 Авг 2022 14:33ч.

  Тия двамата ли имат чар? Извинявай, ама много странни представи за мъжки чар имаш!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • борба

  09 Авг 2022 14:43ч.

  Яворе забравяш найголемият винивник предател който подари Южен поток на новият ни стар завоевател Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой беше този?

  09 Авг 2022 15:01ч.

  Бойко Седефчов Станишев ли се казва?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • SIMO

  10 Авг 2022 11:14ч.

  За това в Сърбия и Унгария цените са такива, а българите платиха 3 милиарда за турско-руската тръба.....Ама яворчо това го пропуска......

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една българка

  13 Авг 2022 21:21ч.

  БРАВО! Дачков е непредвидим ! Както казват вятърничав човек!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирилл Петков и Асен Василев несут ответственность за газовое преступление. Теперь они пытаются переложить свою вину на президента и временное правительство.

  09 Авг 2022 15:10ч.

  Спасиба галяма

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nan

  09 Авг 2022 15:15ч.

  Поздравления г-н Дачков! Поздравления и за Волгин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  09 Авг 2022 15:36ч.

  дворнјажките Унгарија и Сърбија са специални в руската политика, за да бъдат показвани като пример от други дворнјажки. По-интерсно е как Гърција успјала да има ниска цена на газа, според един източник 40% от нејнија газ е руски, според друг-над 30% е руски. Јавно не е от “евтинија“ руски газ, а може би е от по-евтинија азерски и от бартера за взима азерскија за БГ, којто не може да влезе в БГ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  09 Авг 2022 15:36ч.

  СЪД и ЗАТВОР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, да де,

  09 Авг 2022 19:49ч.

  Ама за това си требе прокуратура и съд, а у нас нема. Така че ... още много сеир има да гледаме, стига да можем, де. За да можем - най-малкото трябва да сме нахранени, облечени, с подслон и отопление през зимата. А това е под съмнение. Малобройната шайка от негодници ще гледа сеира на нас. И ще се кефи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЪД и ЗАТВОР ??

  10 Авг 2022 12:44ч.

  За посоченият лично от Джо канадски хубавец ? Вие се майтапите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  09 Авг 2022 15:37ч.

  Цитат от материала: "Който и да поеме властта, напролет ще е охулван, и то до голяма степен заради наследството, което Промяната остави.".... Затова служебните трябва да обяснят подробно цялата афера. Естествено, че за два отпускарски месеца не може да се промени кой знае какво.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  09 Авг 2022 15:41ч.

  Дачков изрече нещо, което всички знаем. Днес отново за говорене на истината се искат топки... ...представям си миролюбчетата бенати (и подобната пасмина из Двевник, Капитал, БТВ, Нова...и тн) как вият на умряло... а минджев и оня от миндя са в ступор

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  09 Авг 2022 15:42ч.

  като рускија газ е нај-евтин и сигурен, зашто Германија (плашта с рубли)получава само 20% от договореното, а Италија, којато и тја плашта в рубли, си осигурјава газа без да зависи от рускија? Тичане по тъчлинијата и избјагване на главнија въпрос-зашто БГ не е диверсифицирала доставките на газ? Нјама монополист, којто да не се възползва от некадърен клиент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Англо-саксонска свиня с евроатлантически манталитет

  09 Авг 2022 19:53ч.

  Ми то, понеже Слънцето изгрява от изток, откъде Русия, а не от запад, него също ще трябва да го диверсифицираме. Ами я ако САЩ и ЕС наложат санкции на Слънцето, щото изгрява откъм Русия, тогава какво правим?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  09 Авг 2022 22:53ч.

  Свинчо, напиши нешто по темата. Не разчитам на тебе да отговориш на въпроса за сигурността на рускија газ в Германија и Италија(които не го получават, въпреки рублите). И не го повдигаѝ този въпрос в Г-ја или И-ја, за да не изквичиш и станеш на наденици далече преди Коледа

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пульо

  09 Авг 2022 15:45ч.

  Г’син Президент, бъди мъж! Не оставяй Кире Интелигентното и Крушовишката грация да те прецакват! Поискай дял от комисионните - полагат ти се!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • резерватът на комарите

  09 Авг 2022 15:55ч.

  Кирил и Асен лъжат, крадат и наглеят като Отечествения фронт и ментосания ЗИП. Белене за такива реститутски плазмодии!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • д-р Захари Бисеров

  09 Авг 2022 16:11ч.

  След "оръжейните практики" на Нинова, членуването в БСП е диагноза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПП-то са и прости, и алчниЗа тях понятието България е нищо повече от корпорация

  09 Авг 2022 16:16ч.

  Окрадоха корпорацията България и я фалираха, целта е постигната. Идиоти пълни!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не че и другите не го правят с години

  09 Авг 2022 16:23ч.

  Каква кръв тече във вените на тия негодяи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • размисли без страсти

  09 Авг 2022 16:24ч.

  Много разумно. За съжаление, крясъците заглушават разума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Слави

  09 Авг 2022 17:24ч.

  Хареса ми едно изречение по-горе: Много хора се подведоха по телевизионния чар на К.Петков и А. Василев...Тези двамата имат телевизионен чар, колкото две шимпанзета от цирка. Колкото за вината им в енергийния сектор, то вече и децата знаят, че именно те са виновни за това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ще им сърбаме попарата

  09 Авг 2022 18:47ч.

  Тези двамата са като близначките от "Сияние" на Стивън Кинг

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подвели се по телевизионния чар

  09 Авг 2022 19:27ч.

  на К. Петков и А. Василев. И къф им е чарът? Човек когато сирене, диня, пъпеш си купува ги оглежда, стиска, мириши и т.н. Дане говорим какво прави , когато си купува кола или търси доктор. Двама други, случайно от пътя хванати щяха да направят по-малко поразии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не ми било телевизионен чар

  09 Авг 2022 23:09ч.

  Най ми било масирано медийно облъчване

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  09 Авг 2022 17:32ч.

  Дачков е прав и заслужава поздравления, че пише това черно на бяло. И това се знае и споделя от повечето българи у нас. Обратното все още смеят да твърдят участвалите в предишното управление на ПП, които имат пръст в техните решения, както и имащите материална изгода от това. И аз се присъединявам към написаното!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мимето

  09 Авг 2022 18:30ч.

  👍за позицията на Дачков! Стоките стават все по-скъпи. Опрат ли нещата до яденето, кой кого нападнал, кой бил диктатор и кой демократ, мафия и вълшебни приказки губят всякакво значение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е

  09 Авг 2022 23:10ч.

  Гладът е по-силен от тока..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  09 Авг 2022 19:00ч.

  Силен коментар на Дачков и най-важното много верен. И аз мисля така и сигурно стотици хиляди българи мислят така. Хубаво е, че има кой да вербализира тази гледна точка в ефира на БНР и в медиите, защото по едно се страхувах, че ще успеят да запушат устата на всичко, които не отразяват т. нар. евроатлантическа позиция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Р.Р.

  09 Авг 2022 21:32ч.

  "Гласове", коригирайте си грешките с мерните единици "WVh", че подронвате изказването на Дачков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободен Дух

  09 Авг 2022 21:36ч.

  Б. Борисов искаше не само да спрем вноса на газ от Русия, но и да го забраним със закон. Точно той ли трябва да ни управлява?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Sin

  09 Авг 2022 21:49ч.

  Има много хляб да омете Дачков докато достигне корифеите Скобаева, Монтанян и др. Много. Както красиво се казва - говнометът му е много дребосъчен. Явно ще почива в Крим. А там пушат. На плажа !?!?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

  09 Авг 2022 22:01ч.

  в Криму русскиѝ Иван снова(как на Краѝцере “Москва“)закурил гне не надо курит...и пак експлозии https://www.youtube.com/watch?v=XCeq7XQWVv8 Крим беше далече, но вече не е

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • No pasaran

  13 Авг 2022 7:16ч.

  Хей, голямо северномакедонско Л., махай се със сръбската ти пишеща машинка от бългaрския форум и марш в Повардарието да проповядваш там русофобието и американофилството си. У нас, в България шовинизъм по сърбомански не върви.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лицемер

  09 Авг 2022 22:05ч.

  Чета преди да взема становище. Запознавам се с фактите, независимо от цензурата наложена в момента. Г-н Дачков е от малкото български Журналисти, които мислят съобразно фактите, реалните, а не измислините за опростачените и невежи. Коментарите му ги чета с удоволствие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лицемер

  09 Авг 2022 22:10ч.

  Та да довърша: Продължаваме Промяната се оказаха с по точно име Продължаваме Подмяната. Приомите начина на говорене, всяко действие ми напомняха на ГЕРБ/к/. Лъжа, лъжа и пак лъжа. Поради тази причина и г-жа Лъжа се вписа успешно в Лъжата. "Прозореца на Овертон" е в действие в световен мащаб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  09 Авг 2022 22:34ч.

  За сетен път, мога да изкажа хиляди благодарности на г-н Дачков. Този човек е съвременния будител на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  09 Авг 2022 23:01ч.

  Браво момчета! Горда съм, че познавам лично двама смели журналисти, които не се страхуват да говорят истината. Които разбират смисъла на професията си и не се предават или продават. Които не венцехвалят силните на деня, защото знаят, че всичко е преходно, но честта и личното достойнство са най-важни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рис

  09 Авг 2022 23:44ч.

  Браво на Дачков! Улучва точни факти и е на правилната страна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нарусофилен седесар

  10 Авг 2022 8:22ч.

  Нищо лично, просто бизнес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Doktor

  10 Авг 2022 10:00ч.

  Верен коментар!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По „Газпром“ ще ги познаете

  10 Авг 2022 10:48ч.

  Критерият е безпогрешен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Авг 2022 12:44ч.

  като се изгони Гъзпром от България ще секнат и рублите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • телевизионния чар на Кирил и Асен??

  10 Авг 2022 16:24ч.

  Твърде дипломтични думи, да не каже право луме в очите, че още отначало озъбения Киро и Кокорко Хитреца изглеждаха недодялани (Киро) и много измамни(Асен)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дачков изрече нещо, което НЕ всички знаем.

  10 Авг 2022 16:29ч.

  Има хора, които гледат само големите ТВ, и живеят с миналото, напр избирателите на Нинова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  10 Авг 2022 16:54ч.

  За повечето стари хора съвременните технологии са проблем. Освен това пенсиите са мизерни и абонаментът за I-net не е сред приоритетните разходи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А и когато ти увеличат пенсията с не малък процент, политическият рушвет на Нинова не е малък.

  10 Авг 2022 17:19ч.

  Възрастните не разбират, че на държавата е ЗАДЪЛЖЕНИЕ да обезпечи нормални пенсии на гражданите си, а не специална грижа и подарък, както си обясняват Ниновата социална политика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пепеляшка

  12 Авг 2022 10:02ч.

  Гледайте Нованюз, и ще разберете, как напоително ни обясняват, как се давим в газ и как няма никакви "посредници", а само "търговци", които се борят да осигурят газ на България! Всъщност ние не знаем, че живеем в някаква друга държава, и не е зле да потърпим някои неудобства, щом борбата е на "СВОБОДНИЯ СВЯТ" срещу "мракобесната" Русия! Така ни "изясниха" ситуацията!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свободен Дух

  12 Авг 2022 11:00ч.

  ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА Д. МИТОВ ГЕРБ ЗАДЪЛБОЧАВАТ ГРЕШКИТЕ НА ПП И ДБ. ГЕРБ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НЕ РАЗБИРАТ, ЧЕ ДИВЕРСИФИКАЦИЯ ОЗНАЧАВА ЗАЗНООБРАЗЯВАНЕ И УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА ИЗТОЧНИЦИТЕ, А НЕ ОТКАЗ ОТ НАЙ- ИЗГОДНИЯ ИЗТОЧНИК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  13 Авг 2022 21:19ч.

  Държавата е длъжна, но сегашната се ослушва и ако никой не я "побутне" хи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Напиши Коментар

  15 Авг 2022 18:31ч.

  Тошко, Тошко! И ти, и ИТН сте едно голямо разочарование за хората, които ви се довериха и гласуваха за вас. Каквото било - било. Парламент повече няма да помиришите - нито като управляващи, нито като опозиция. Аре в нафталина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Valpet

  16 Авг 2022 11:16ч.

  Ако всичко, което казва Дачков (а и много други) за Петков и Василев е вярно, то прокуратурата следва да се самосезира и да обвини този премиер и неговия вицепремиер (а може би и цялото им правителство) в НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи