Яков Кедми: Зеленски продаде Украйна на Полша за няколко злоти (видео)

Яков Кедми: Зеленски продаде Украйна на Полша за няколко злоти (видео)

Я. Кедми, "Неутрална Зона" с Александър Валдман

- Това е телеканалът на Александър Валдман за хора, които обичат да мислят – програмата Неутрална зона, а аз веднага ще ви представя нашия гост: Яков Кедми, военно-политически експерт, бивш началник на израелската специална служба „НАТИВ“. Радвам се да Ви приветствам, добър ден!

- Добър вечер.

Видеото е със субтитри на български език. Монтаж за "Гласове": Михаил Михайлов

- Добър вечер. Какво да Ви предложа за разговор – у нас днес се живее за днешния ден. Най-най-най-горещото: украинският парламент прие решение за така нареченото опростено преминаване на границата между Полша и Украйна, а заедно с това Зеленски също анонсира приемане на законопроекта за особения правен статут на гражданите на Полша в Украйна. Само ще цитирам някои извадки от този законопроект. Съгласно законопроекта, на гражданите на Полша ще бъде разрешено да се интегрират в гражданската правна система на Украйна. Поляците на територията на Украйна ще могат да заемат изборни длъжности, да стават съдии, в това число на конституционния съд, да бъдат назначавани в органите на държавната власт, в ръководството на отбранителни предприятия, армията и спецслужбите; да получават достъп до секретни сведения и държавни тайни. Освен това полската полиция ще получи правото да следи за правовия ред в Украйна. За опростеното преминаване на границата мисля, че с Вас ще се върнем днес към този разговор, въпросът е за законопроекта – може ли сега вече да направим извода, че адаптирането вътре в правовата система на Украйна може да доведе до евентуална инвазия на полски военни без мандат от НАТО. Всичко е готово или просто казано Зеленски предаде Украйна на Полша.

- Практически този закон и неговото приемане практически лишава Украйна от независимост и превръща Украйна и Полша почти в една държава, когато във всяка нейна част протичат политически избори за ръководство отделно. По отношение на армията този закон нищо не казва, по отношение на разполагането на повече въоръжени сили на територията на Украйна той нищо не казва за сега. Но практически тогава възниква въпросът, в какво се състои независимостта или самостоятелността на Украйна или Украйна се превръща в някакъв придатък на Полша. Ако някакъв подобен закон беше приет в Белорус, вече целият свят щеше да крещи истерично, че злодеят Путин поглъща Белорус и възвръща Съветския съюз. Но аз мисля, че ако говорим за приемането на този закон, навремето Петър I учреди за Мазепа единствения в света орден на Юда. Аз мисля, че на младежа Зеленски вече може съвсем спокойно да се дадат два ордена – орден на Юда и орден на Мазепа (Мазепа предава Петър I по време на Великата северна война с шведите – б.пр.) за пълно предателство на националните интереси на Украйна и продажба на Украйна за няколко злоти на Полша.

Посоката на Полша е съвършено ясна в дадения случай, но аз не мисля, че този закон ще има някакво практическо значение по две причини. Ако той мисли, че това ще позволи на полската армия да премести свои военни подразделения на територията на Украйна, тогава го чака малка изненада, която беше обещана от президента на Русия – първият полски войник, който пресече територията на Украйна в рамките на полско подразделение за участие в едни или други военни действия, ще бъде унищожен, както и всички останали, ще бъде сравнен. Тоест, ако Полша иска да изпита още веднъж силата на руското оръжие, може да се опита да влезе в Украйна. Русия ще изпита с удоволствие своето оръжие върху полската армия. На територията на Украйна. Практически това нищо не дава на Украйна, защото вече нищо не може да помогне на Украйна.

- Яков, от друга страна ние всички добре знаем, че полските наемници, полските военнослужещи участват в бойни действия в източна Украйна. Тоест те вече са тук и е известно, че част от тях вече е унищожена. Може би излишно казваме, че трябва да се чака кога ще пресече границата първият полски войник. Те вече пресякоха.

- Първо, не само полски наемници.

- Да, там са повече от 50 страни.

- Имаше един мароканец, показваха го. Това е съвършено ясно. Това, че участват полски, американски, френски, испански или други наемници във военните действия, това не е в рамките на официалното им изпращане от техните държави. Тук става дума за това, че полската държава, граждани на полската държава, имат право не само да се намират на територията на Украйна, но и да управляват тази страна в качеството на едни или други държавни служби. Това е съвършено друг порядък на действие, макар че в Украйна и до днес имаше американци, литовци, грузинци по държавна принадлежност, които управляваха една или друга част на Украйна или бяха членове на правителството, или даже искаха да станат президенти на Украйна. В това отношение Украйна загуби последните остатъци национално държавно достойнство, но вероятно така са решили, че това свойство, това качество може да бъде присвоено не само от представители на най-древната професия, но и от определени държави, които идват до същото състояние.

- Доколко е вярно твърдението, че решението за опростено преминаване на границата  между Полша и Украйна е взето най-вече с цел Полша, а възможно и Литва заедно с Полша, да вкарат своя войска в западните области на Украйна? Четири западни области.

- Аз бих казал, че ако полски войници или полското правителство много страдат, че вече от дълги години не са изпитвали силата на руското оръжие, то нека се опитат да преминат полско-украинската граница. Както обеща президентът на Русия, тези войски ще бъдат унищожени в момента на преминаването на полско-украинската граница.

- Тогава още един въпрос, който възниква: буквално преди дни президентът на Полша господин Дуда в интервю за полското издание на Таймс заяви, че потенциална заплаха за Полша от страна на Русия има, но макар вероятността за нападение над страната да не е голяма, ако това се случи на руснаците ще им се наложи да се сражават с най-добрата армия в света – американската. Край на цитата. Означава ли това, че все пак Полша не се страхува от това, че Русия може да нанесе удар в случай на пресичане на границата?

- Полша се държи като помияр, който смята, че докато го прикриват Съединените щати, той може да си позволи всякакви изказвания. Това е нещо обичайно за всеки, който е запознат с уличните бандити. Има обикновена банда, а отпред върви някакъв опърпан тип, който тормози всички, знаейки че никой не може да го постави на място, защото за него ще се застъпи големият бандит, който върви зад него. Но в дадения случай аз мисля, че този опърпан полски герой го чака доста неприятна изненада. Ако той смята американската армия за най-добрата, това е негова работа, моля, може би за него, и по полските стандарти. Ако той смята, че амерканската армия ще защитава всяка нагла постъпка на главорези от полското правителство, той се лъже. Фактът, че Полша е член на НАТО, аз не съм уверен, че НАТО и Съединените щати ще тръгнат да се бият за Полша.

Точно те няма да се бият за Полша, ако полските войски влязат в Украйна. И после, с какво се отличава полското правителство и полското ръководство – то абсолютно не помни своята история. В 39 година полското ръководство, и армейското, и политическото бяха сигурни, че Британия и Франция ще защитят Полша. Не само това, те бяха сигурни тогава, че само след една-две седмици ще започне нападение на Германия над Полша и веднага, след две-три седмици, полската конница ще марширува по улиците на Берлин, защото зад нея стоят Великобритания и Франция, които ще започнат незабавно настъпление срещу Германия от Запад, а Полша от Изток ще се втурне и полската конница ще подскача по брелинските площади. Как завърши това? И как завърши това? Така че, аз мисля, че те и тогава нищо не разбраха, а и сега не са си научили урока по история. Така че, нека витаят в своите нереални фантазии, съвършено болезнени, които вече доведоха Полша до три подялби на Полша. Искат четвърта? Тя ще е последна.

- Нашият последен въпрос: може ли да се смята според своебразното описание на Вашите думи за опърпания полски побойник, неотдавнашното изказване на премиера на Полша Матеуш Мравецки за Телеграф, който написа следното: „Руският свят е раков тумор, който е смъртна заплаха за цяла Европа и той трябва да бъде изкоренен.“

- Фашистката държава на Плисудски, чийто продължител се явява този сегашен премиер на Полша, навремето смяташе и моя народ за раков тумор. Така че, не ме учудва това хамско, абсолютно нагло изказване на този недовършен пан по отношение на руския народ. Кой е той, че да отваря устата си срещу руския народ? Кой е той?! Колко пъти Русия е била тази шляхтичка мутра, още веднъж ли иска? Ще го получи. Нека си знае мястото! Неговото място не е на масата, а под масата! Ако не го е научил, ще му го покажат. Ако не се научи правилно и с уважение да се отнася към всички народи, включително и руския, може би си проси да го научат на добри обноски. И ще го научат, на този език, който той разбира.
 

- Благодаря. Благодаря, Яков, както винаги много сочно и много интересно, благодаря. Всичко най-добро, бъдете здрав и до нови срещи. Благодаря и на вас, приятели, че бяхте с нас, всичко добро! Бъдете здрави! До нови срещи!

 

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

 

 


 

Коментари

 • топ 10

  25 Май 2022 11:06ч.

  Спомняте ли си за предупреждението на ген. конашенков за руски високоточни удари по центровете за вземане на решения? Това предупреждение се отнасяше не за Киев, за за Варшава. Толкова много са насъбрали руснаците на тия агресивни полски помияри, че камък върху камък няма да остане от тях, ако дръзнат да окупират стари руски имперски земи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сподобни действия, Зеленски сам си подписва смъртната присъда

  25 Май 2022 11:55ч.

  Любимите му бандеровци ще го отстрелят за национално предателство

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Haho

  25 Май 2022 13:32ч.

  Ако това стане, ОУН и Бандера няма да простят на Зеленски .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А тоя докога още ще замазва престъпленията на евреите?

  25 Май 2022 12:19ч.

  Ами провалихте се. И сега всички вие, които крояхте планове как да погубите хората ще излезете поименно пред света, всеки с престъпленията си. Не можете да се скриете какъвто е вечния ви номер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стикери с надпис: „Ако бях жив, щях да подкрепя Зеленски“ се появиха върху надгробните плочи на Оскар Уайлд, Едит Пиаф, Оноре дьо Балзак, Джим Морисън, Айседора Дънкан и др.

  25 Май 2022 12:27ч.

  https://afera.bg/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%86%d0%b0%d0%ba%d0%b0%d0%bd-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%be%d1%81%d0%ba%d0%b2%d0%b5/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Редица руски военни поделения, насилствено мобилизирани, понасят тежки загуби и започват да обвиняват, че са ги излъгали

  25 Май 2022 13:08ч.

  Това злобно старче, неспособно дори да издържи елементарно физическо натоварване, защо не каже от къде ще намери войници да мрат, за да задоволяват прищевките му и компенсират РЕВАНШИСТКИТЕ му комплекси, като на цялата рашистка пасмина в Кремъл:))) -> https://theins.ru/en/news/251541

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стар гърбав седесар

  25 Май 2022 13:12ч.

  Стига злобно си пускал фейкомети бе, никой в тоя форум не те чете, защото и сам не си вярваш, ако и да си такъв омразник на всичко руско. Мога дати кажа на какво се дължи комплексът ти от руското. Смешник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цялата рашистка пасмина в Кремъл

  25 Май 2022 13:21ч.

  Иди на лекар и гледай да си на сушина когато завалят... И си избърши пяната от джуките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да, да, ама не!

  25 Май 2022 13:21ч.

  Ето, ясно и категорично Кремъл казва на контрактниците, че договорът им е... КРАТКОСРОЧЕН... път към Ада:))) --> https://t.me/yashin_russia/193

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  25 Май 2022 13:29ч.

  В Русия НЯМА мобилизация. В Украйна воюват САМО военни с договор. В момента има наплив от желаещи да подпишат договор с армията. Цялата руска армия се състои от наборници - 1/3 и с договор - 2/3. Общата численост на тези с договор е над 400 хиляди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Май 2022 13:37ч.

  Екзестенциално желаещи са гражданята със заеми към местните авторитети и кредити към банки - едва ги удържат да не литнат към фронта

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има скрита мобилизация в окупираните райони - ЛНР, ДНР, Херсон, Крим. А защо забравяте ЧВК?

  25 Май 2022 13:47ч.

  https://informnapalm.rocks/pmc_rush

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Втората армия в света, която УЖ щеше да победи Украйна с блицкриг, е трагедия, започваща да мирише от главата чрез повсеместна КОРУПЦИЯ

  25 Май 2022 13:37ч.

  И в резултат на това рашистката армия почти два месеца се задави в кръв и търпи загуби, които дори Кремъл през стиснати зъби, посредством гласа на Песков, признава за „значителни и трагични“. --> https://www.youtube.com/watch?v=4fMi3-zRs7Q

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Страхотни загуби търпи

  25 Май 2022 13:47ч.

  Загуби Херсон, Мариупол, Мелитопол, АЕЦ Запорожие. Предстои да загуби Одеса Николаевск и Харков.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трагедия е и в резултат на...

  25 Май 2022 13:52ч.

  ... отрицателна селекция. Междувпрочем и самият Путин беше овластен в резултат на отрицателна селекция, който успя да си узакони властта като НЕОГРАНИЧЕНА. А когато властта е неограничена, не получава реална информация от подчинените си, а само такава, която ще му се хареса. Порочен кръг, който погубва преждевременно всяка авторитарна власт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • О, загубите са много позорни, но вероятно... по план загуби крайцера "Москва", над 25000 военни, около 30 висши офицера, между които десетина генерала:)

  25 Май 2022 14:01ч.

  Първо загуби блицкрига, второ - сваляне на режима/правителството в Киев и назначаване на марионетно на Кремъл, трето - масовото посрещане с цветя и благодарности от украинците към "освободителите", четвърто - крайцера "Москва", пето - над 25 000 военни, поне 10 генерала, 30 висши офицера, повече от 10-год. война в Афганистан, шесто, седмо и т.н. предстоят да берат голям позор, а и съд!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В историята Русия ще остане освен с братоубийствените зверски изнасилвания, убийства, мародерства в Буча, Ирпен, Гостомел, Мариупол, Северодеонецк, Десна...

  25 Май 2022 14:40ч.

  ... с позорната загуба на близо 80 танка и десетки войници в опит да пресече р. Северски Донецк; гафове като този на журналята Александър Коц, който с гордост показа тежката минохвъргачка 2S4 Тюлип от Рубежне, Северодонецк и така издаде координатите й, за да я унищожат на другия ден:); затъналата колона към Киев; разширяване на НАТО с Финландия и Швеция...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дрън-брън

  25 Май 2022 15:05ч.

  Обачето Украйна остава без излаз на море, загуби АЕЦ, стоманодобива, зърнодобива и въгледобива. Отече Окрайната в канала Пък ти си бълвай пропагандни нелепости.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кики

  25 Май 2022 17:06ч.

  А някои от убитите руски генерали по незнайни пътища възкръснаха - след 3 дни или след 2 месеца. Чудо!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЦИП

  25 Май 2022 13:43ч.

  Зип,не може да казваш,че кедмиту е лизач - той е борец на предниот фронт за екзистенциална справедливост на макро ниво

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  25 Май 2022 13:45ч.

  Не съм го казал аз, а онзи дубльор зипуля,златната пуля

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Яков Кедми,

  25 Май 2022 14:03ч.

  военно-политически експерт, бивш началник на израелската специална служба „НАТИВ“, завербуван навремето от КГБ. Пенсионер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Майна

  25 Май 2022 14:41ч.

  Човек разбира кой му е приятел в трудни моменти. Русийката нападна вероломно Украйна в 5 сутринта, докато Полша приюти милиони украинци. Преди войната най-близък народ на украинците бяха руснаците, сега са поляците. Всичко това благодарение на вашия Путин.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тия неща

  25 Май 2022 15:06ч.

  обясни на фенвете на Бандера, не на нас

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква бандера, бе!

  25 Май 2022 15:24ч.

  Два братски народа, били са в една държава векове, днес разделени, едната, по-силната, напада другата, граби, насилва, убива и на всичкото отгоре го представя като борба с някакъв нацизъм. Какви бандери, истинският е екзекутиран преди повече от шейсет години, изпълнителят е украинец по произход.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандера е воювал срещу поляците ср

  25 Май 2022 15:36ч.

  В тази връзка, последователите му няма как да чувстват същите като близки. Анадънму?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да така е

  25 Май 2022 17:14ч.

  Два братски народа, но единият попаднал под силна американска наркотична зависимост, която убива и погубва мозъка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Петър

  26 Май 2022 18:50ч.

  Поляците е добре да мълчат, но те са си измекяри като укрите. Ако мръднат ще получат нещо много по-лошо от това, което получи Усрайна. Не че вече не им се е случвало. Помияри пълни. Прав е Кедми, като не помниш историята, като нас впрочем, и не учиш уроците си ще получаваш едни и същи звучни шамари. А Полша да не се надява на САЩ въобще. Сещам се за хубавия ни лаф - Надай се куре на пияна жена!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Май 2022 15:58ч.

  "Редица руски военни поделения, насилствено мобилизирани ..." Тоа пъ го е домързяло да отвори линка, дето сам го е цопнал, или пък бъкел не знае английската мова. Виш ко пише, бе ... едикойси: "Forcibly mobilized soldiers of Donetsk sustain heavy losses, accuse head of DPR"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Май 2022 16:09ч.

  Матрялът ми стана интересен :d Начи, в Донецк мобилизирали даже тийнейджъри ->"In some cases, they even grabbed teenagers. “A friend of mine went to fetch some bread. A car slowed down, and the men in the car told him to get in. Where to, he asks. ‘To the front line.’ Luckily, he was only sixteen, so his dad went to the enlistment office and picked him up,”

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  25 Май 2022 16:15ч.

  Демек - един мой приятел отивал да купи хляб вкарали го в некъв автомобил и му казали ,че отива на фронта! И сега е черешката: За щастие, той бил само на 16 (тийнейджър!), та баща му го откачил. Ся, пращат ли тийнейджъри, или не?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 3-ти батальон на 105-и стрелкови полк мобилизирани насилствено по заповед на Пушилин/ ДНР и загубили 40% заявяват, че ги е измамил (вж. видеото)

  25 Май 2022 21:25ч.

  https://t.me/kazansky2017/2783

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • От началото на войната има поне 13 военни комисии в Русия, които мобилизират войници за Украйна и са УЖ случайно опожарени

  25 Май 2022 21:29ч.

  https://meduza.io/news/2022/05/22/s-nachala-voyny-v-rossii-podozhgli-kak-minimum-13-voenkomatov

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За принудителната мобилизация в Донбас

  25 Май 2022 21:34ч.

  https://meduza.io/feature/2022/02/25/ne-popalsya-ya-po-odnoy-prichine-ya-ostorozhen-i-iz-domu-pochti-ne-vyhozhu

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интервю с адв. Максим Гребенюк помага на руски войници, които отказаха да отидат да се бият в Украйна

  25 Май 2022 21:35ч.

  https://meduza.io/feature/2022/04/27/vyrvat-iz-tsepkih-ruk-rodiny

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не, не приемат тийн на 16 г., просто субективно са го преценили като по-голям, но затова пък на баща му не му се е разминало; А в Руската армия узаконяват набор войници по договор на възраст над 40 г.

  25 Май 2022 21:46ч.

  По закон трябва да са руски граждани от 18 до 40 г. и чужденци под 30 г., а сега вече и тези над 40 г., като обещават само до 50 годишни. Затова предлагат в окупираните ДНР, ЛНР, Крим, Херсон и т.н. руски паспорти на украинските мъже там, за да ги ползват за "пушечно месо" и брат срещу брат. https://meduza.io/news/2022/05/25/v-rossiyskuyu-armiyu-nachnut-nabirat-kontraktnikov-v-vozraste-do-50-let

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оле Отвори очички

  25 Май 2022 18:38ч.

  Брей, много са се възпалили сороската радиоточка. Наблюдава се възбуждение и озлобление. Хммм Не ви ли напомня това на настроенията всред нацистите от "азов". Гледат, че патрона им потъва а им се привижда възход. Причината е ясна, не осъзнават, че са с главата надолу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Искрен

  25 Май 2022 23:01ч.

  Прекрасна нова страна Пшикукрия на пъпа на Европа. Хем наполовина в ЕС и в НАТО/ОТАН. Ни рак ни щука. От друга страна пшиките не знаят с кого си имат работа. Преди да почине големия Солженицин е предупреждавал, че голямата опастност за Русия в близко бъдеще ще бъде Украйна. И така стана с помощта на дивия запад.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Солженицин винаги си е бил такъв - великоруски мислител и националист

  26 Май 2022 8:25ч.

  Просто по-рано на Запад го мислеха за антикомунист, един вид свой човек.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Преодолях предубежденията си и хвърлих едно око на текста

  26 Май 2022 8:33ч.

  И какво се оказа? Език на омразата на някакво биологично ниво, някакъв парадоксален еврейски нацизъм, подметнати исторически факти и митове, като цяло усещане за среща с някакъв продажник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евреин,гАспАда

  26 Май 2022 12:17ч.

  Но комент !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи