Яков Кедми: Извратено е да обвиняват Путин, че плаши с ядрено оръжие

Яков Кедми: Извратено е да обвиняват Путин, че плаши с ядрено оръжие

"Неутрална зона" с Александър Валдман, 22 септември. Следвайте "Гласове" в Телеграм

- Добър ден, драги приятели, вие сте с телеканала на Александър Валдман, телеканала за хора, които могат и обичат да мислят и предаването "Неутрална зона". Веднага с огромно удоволствие ви представям днешния гост, военнополитическия експерт и бивш началник на израелските специални служби Яков Кедми. Яков, радвам се да Ви посрещна, добър ден.

- Добър ден.

- Яша, първото, което искам да обсъдя днес с Вас, е обръщението на Путин за частична мобилизация и разговорите за това че, сякаш, най-малкото така тълкуват изявлението на Путин, че Русия е готова да приложи ядрено оръжие. Плюс референдумите в републиките ДНР и ЛНР, плюс Херсонско-Запорожката област. Кажете, моля, според Вас, кое в най-голяма степен предизвика, да кажем така, истеричната реакция на западните лидери – едно нещо от този списък, или всичко заедно?

- Това, което извика тази истерична реакция е първо, неразбирането на това, което се случи, второ, неочакваността за тях на това, което се случи, пълно незнание как да се реагира на това и неразбиране до какво ще доведе това. И поради това, всичко се отделя, всичко се влива в пропагандистки лозунги навсякъде и абсолютно неоснователна истерия. Защото, що се отнася до ядреното оръжие, Путин каза, че ако нас ни заплашват с ядрено оръжие, ние имаме с какво да отговорим.

Трябва да имаме извратена фантазия и преднамереност, преднамерено желание да преобърнем всичко надолу с главата, за да видим заплаха в това.

Първият, който започна да говори за използване на ядрено оръжие, беше министърката на външните работи на Великобритания,която заяви изведнъж, отникъде, че Великобритания може да унищожи Русия с ядрените си оръжия. И друго, неразбирайки това, което се случва, и опитвайки се да представят ситуацията в съответствие с техното жалко съзнание и неграмотност, дори американските генерали, и не само американските, говорят, че Путин се намира в толкова отчаяно военно състояние, че може би, за да поправи положението, той ще употреби тактическо ядрено оръжие.

Преди това говореха за химическо оръжие, и прочее и прочее. Тези изявления се намират по-ниско от паркета, от гледна точка на нивото на интелигентност. Как може да се реагира на такава глупост?! Абсолютно безпочвено. В тяхната болна фантазия и ограничен ум.

А по същество, това, което направи Путин, е нещо което се очакваше и можеше да се очаква, но те не разбират в каква ситуация живеят и живеят в свой измислен свят. Той направи две неща. Първо, беше сложен край на неопределеността и той заяви, че практически всяка земя, петте земи на територията на Украйна, която бъде освободена от майданския режим от руските войски, ще се връне в Русия, ще бъде част от Русия. На този етап това се случи по повод Донецк и Луганск, и по повод Херсонска и Запорожка области. Утре ще бъде на друго място, което ще бъде освободено.

Това е първо. Тоест, границата на Русия се премести на Запад и къде ще се установи, един Господ знае. Едва ли ще надхвърли границите на Съветския съюз, но къде в границите на Съветския съюз тя ще се установи, или на територията на бивша Съветска Украйна, предстои да видим.

Второ, с тези актове той взе под защитата на Русия всеки метър от тази земя, включително от обстрела на украинската артилерия и ракети по тези територии, тоест донецката и луганската и която си изберете. Сега отговорът на подобни действия ще бъде като отговор на сериозен обстрел по руски територии и ще бъде напълно различен. Как ще реагират на това на Запад, не зная.

Второ, указът за частична мобилизация. Днес най-сетне през зъби всички на Запад признаха, че Русия проведе всички военни действия при превъзходство на украинската армия, тоест настъпателните операции се провеждаха от Русия срещу превъзхождащи я сили. В определени етапи това постигаше своите цели, макар армията да казваше, че силите са недостатъчни. Беше взето решение за преминаване към трети етап, а третият етап ще започне след 1 октомври

- А кога започна вторият етап?

- Той започна преди около четири месеца, когато започна настъплението към Донбас. Вторият етап си постави за цел унищожаването на украинската армия и на първо място техниката на украинската армия и тази задача се проведе успешно, понеже почти цялата техника на украинската армия – танкове и оръдия бивше съветско производство на украинската армия са почти унищожени. И тогава се случи неочакваният момент, когато НАТО започна да доставя на Украйна свои видове оръжия – по-ограничени, по-съвременни, тези видове въоръжение трябваше да компенсират загубата на бившето съветско оръжие.

Всичко това се съпровождаше от пълната и окончателна подкрепа от всички системи за военно разузнаване на НАТО – около 70 спътници на НАТО работят за украинската армия, система за електронно разузнаване, система за откриване и целеуказване, защото част от артилерията, която беше доставена от НАТО изисква целеуказване след спътниково разузнаване или самолети за електронно разузнаване. И с тези целеуказания се занимават офицерите на НАТО, които се намират в Полша, както и 150 офицери на НАТО, намиращи се в Киев. Оценявайки цялата тази ситуация и оценявайки протежението на фронта, който днес е 1000 километра, а с влизането на двете републики и двете области в Русия протежението на руската граница се увеличава до 1400 километра,  беше решено да се проведе частична мобилизация.

Смисълът на тази мобилизация си остава същият, както и преди – воюват само военнослужещи на договор, не воюват наборници, не воюват хора, които са били мобилизирани в армията като войници от запаса. Само така наречените контрактници. За да може от една страна да се освободи част от войските на сухопътните войски, които са заети с поддържането на реда на новите територии или се намират в резерв на небойни позиции, в случай на изостряне на военните действия с НАТО извън пределите на украинската територия, армията помоли да се мобилизират 300 000 души.

Нито един от тях няма да отива на фронта.

Всички те трябва поетапно да заменят тиловите части или частите по обслужването, които се намират на втора-трета линия. Ще продължат да воюват, както и до сега, войници на договор. Само количеството им може да бъде увеличено, за да могат да се занимават с непосредствено бойни задачи, а не с поддържане на реда и с какво ли още не, както досега, в Донецка и Луганска области, както и в Херсонска и Запорожка. В този смисъл, мобилизират само хора, които през последните три години са служили в армията, които са подписали при приключване на служабата си съгласие да бъдат в активния военен резерв и които притежават тези умения. Въпреки всички истерии и викове, никой на никого не раздава повиквателни на улицата, никой няма право да раздава повиквателни по улиците.

Непосредствено се обръщат към тези, които са в резерва, и никой не се кани да използва, така наречените госуслуги за призоваване. Така че всичко, което се говори за това, имаше съобщения, че залавяли демонстранти и им връчвали повиквателни, това е мръсна нагла лъжа, която няма никакво отношение към действителността. По този начин, да, мобилизират в Украйна, но няма такава мобилизация в Русия. При това, тази мобилизация не е за фронта, а смяна на частите, които могат да отидат на фронта.

- За да не се отдалечаваме много от темата за мобилизацията – 300 000 мобилизирани от 25 милиона военно повинни, според Вас това достатъчно количество ли е за изпълнение на задачите, които бяха съобщени като задачи на специалната военна операция и ще успеят ли да проведат мобилизацията преди обявеното от Зеленски поредно контранастъпление, още повече че постоянно пристигат съобщения, че тече активно прехвърляне на резерви на ВСУ в района на бойните действия?

- Първо, тези 300 хиляди са поискани от Генералния щаб на Русия. Те знаят защо са ги посикали, за своите цели и своите бойни задачи и за всичко, което е необходимо. Кой съм аз да казвам дали това е достатъчно, или не. Не зная какви цели си е поставил руския Генерален щаб, не зная защо са поискали 300 хиляди, а не 200 или 400. Трябва да се вземат военни, готови за операция и да се приведат в съответствие с нуждите на плана, в това число мобилизация на военни сили и състави. Поискали са 300 хиляди, така че всички, които се опитват да разсъждават по тази тема, се занимават с нещо, което не им е работа, не знаят и не разбират за какво говорят. Не обичам да говоря за неща, които не зная и не разбирам. Ако Генералният щаб е посикал 300 хиляди, значи смята, че 300 хиляди са достатъчни за успешното завършване на операцията.

По отношение на това, че Украйна хвърля резервите си – не, Украйна няма резерви. Украйна няма резерви на Украйна не й стигат нито танкове, нито артилерия, нито бронетранспортьори, даже за войските, които има. И няма откъде да ги получи. Просто на практика няма. Такива резерви Украйна няма. Те се опитват някак да маневрират с неголемите сили, които имат, за да се опитат да създадат още някакъв натиск, или някакво настъпление. Първото настъпление завърши с неуспех, защото не беше настъпление, а по-скоро беше контраатака. И за разлика от пропагандаторите на Запада, за това говорят сериозни и американски, и британски, и немски генерали, а не политици. Те са били участници в оперативна цел и тя не е била достигната.

Да, имаше неголямо напредване, но нищо повече. Да постигнеш придвижване в участък, където имаш осемкратно превъзходство на силите, е възможно понякога, за неголямо разстояние. Те нямаха сили да се възползват от това напредване и да насочат това за развиване на успех. И те си останаха там. Ако сега се опитват да изчегъртат или са изчегъртали сили за контранастъпление, нека опитат.

В крайна сметка руската армия се готви при това контранастъпление да унищожи по-голямата част от украинските войски, а след това ще започнат своите настъпления, по направленията, които ще имат. Количеството и качеството на войските на линията на съприкосновение в полза на Русия днес е много по-голямо, отколкото беше преди. Количеството авиация и бойни установки и фронтовата авиация е много повече. Количеството и качеството на безпилотниците, преди всичко ударни, се увеличи. Но изглежда украинската войска ще опита още веднъж настъпление.

При първия опит за настъпление те загубиха огромно количество жива сила.

Искам да напомня резултатите, които бяха огласени от Шойгу и никой на Запад не каза нищо, защото се стесняват. Украинската армия загуби повече от 60 хиляди убити и повече от 50 хиляди ранени, което е повече от 100 хиляди души. И тъй като медицинската служба на украинската армия беше организирана изключително лошо, по-голямата част от ранените не се върнаха от фронта.

С други думи, повече от 100 хиляди украински войници и офицери, от най-подготвените, бяха избити от армията. Повечето им части са унищожени, а останалите са небоеспособни. Тоест, половината от украинската армия беше унищожена и това само за четири месеца, защото унищожението на украинската армия не е седем месеца, а започна едва от втория етап, когато тази цел беше поставена – през последните четири месеца украинската армия загуби половината си състав. Така че, сега те са мобилизирали 300 хиляди души, но те нямат достатъчно нито танкове, нито боеприпаси, нито бронетранспортьори и това ги лишава от възможност да продължават военните действия дори на това ниво, на което са се водили в течение на тези четири месеца. А руската военна групировка рязко се усили, така че ще видим до какво ще доведе това в близките три-четири месеца.

- Много експерти обръщат внимание на това, че в обръщението си от 2014 година Путин използва думата Новорусия. Струва ли си да се придава на това някакво особено значение точно сега?

- Путин много точно използва думите и не говори нищо случайно. Ако той е използвал понятието Новорусия, значи то има значение за него, значи за Русия има значение Новорусия, тоест всички тези земи, които бяха присъединени към руската държава от Турция и през цялата рускоезична Украйна – включват Одеска област, включват Криви рог, включват Днепропетровск. Ако Новорусия е оперативна цел на Русия в третия етап, то едва ли нещо ще остане от Украйна.

- Още една тема е много гореща, както се казва пари – това е размяната на британските и американските наемници, които бяха осъдени на смърт и се отърваха с лек уплах, както е прието да се казва. Със съдействието на принца на Саудитска Арабия Мухамад Салман те бяха освободени и доставени в Рияд. Съобщава се също, преди всичко от украинските средства за масова информация, че са освободили Медведчук, освободили са групата на бойците от Азов, които, действително, ще изтърпяват наказанията си на територията на Турция, Ердоган се постара. Най-много в тази история дразни това, че цялата информация в началото идваше от там, а Русия реагира и ако изобщо реагира, то е много вяло. Според Вас каква е причината, защо не се каза за това веднага, защо не беше подготвено обществото, или се боят за пореден път да не ги упрекнат в лъжа? Говореше се, че само съд, никакви лидери на Азов няма да бъдат освободени, ще има смъртна присъда за терористите и така нататък. Какво се случва, Яша?

- Случва се безпорядък, както и преди. За смъртно наказание на терористите не е говорил никой от руското ръководство. За това говореха ръководителите на Донецка и Луганска области, на своя отговорност. Това беше чисто пропагандна и абсолютно безполезна кампания, която нищо добро не донесе, освен че даде израз и воля на техните нерви и гняв. С присъединяването на Донецка и Лугнаска облсти към Русия изобщо въпрос за смъртно наказание не може да има, защото в Русия няма смъртно наказание.

Второ, тази размяна имаше само една цел – да си получат техните хора живи, защото условията за пленниците на украинците не се различават много от условията за пленниците в Египет и Сирия. А какво е да бъдеш пленник в Египет или в Сирия аз знам отлично. Така че първото, което стоеше пред очи, е да се освободят хората, до които Червеният кръст нямаше достъп. В Сирия или Египет имаше достъп на Червения кръст до нашите пленници, но в Урайна нямаше, в демократична Украйна, демократичната страна. За техните пленници, да, имаше. Да, решиха да ги разменят, може да са разменили малко повече, отколкотот са предполагали в началото – не човек срещу човек, а малко повече. Ще видим, когато резултатите станат окончателни. Да, пуснаха 10 офицери, вероятно е трябвало да получат своите офицери-летци, които попаднаха в плен, те са по-ценни. Ние също сме пускали, колкото сме могли да изтъргуваме, най-важното е хората да се върнат у дома, така постъпва и руското ръководство.

Медведчук – за него никой в Русия не се е борил, никой не го е искал, а украинците го пуснаха, за да се отърват от него. Е, добре. Не в негово име и не за него беше размяната. А защо руската система за военна информация реагира така – въпросите и претенциите към тях, те не винаги правят всичко правилно и ефективно. Аз не смятам, че тази информация трябва да излиза само от една страна и да се налага повече да се разчита на слухове и на интернет и всякакъв вид спекулации, а не на строго официалната информация. Но ще се надяваме, че все пак, когато всичко свърши – очаква се още една партида пленници, които трябва да бъдат върнати в Донецка и Лугнаска област, според мен петдесет и няколко човека – след това руската страна вероятно ще даде пълна информация за това как е протекла размяната и кой се е върнал. Ще имаме отговорите на всички тези спекулации за високи чинове, които уж са попаднали в плен.

- Яша, има отново информация, за това много се пише и се съобщава, че в плен се намират около 6,5 хиляди украински военнослужещи, а при украинкците има около 450-500 руски военни. Възможен ли е вариант за размяна всички за всички?

- Не мисля, че такъв вариант е реален преди приключване на военните действия. По повод броя на пленниците, които се намират, съм чувал информация, че при украинците има около 200 пленници от Русия, а не 600, а украински пленници има от порядъка на 7-8 хиляди, не зная колко точно. Но не мисля, че сега върви въпрос да размяна на всички срещу всички. Когато приключат военните действия, тогава ще ги разменят.

- Яша, още един въпрос, свързан с мобилизацията. Работата е там, че, или поне аз обърнах внимание, че активизацията на мобилизационната дейност започна веднага след връщането на Путин от срещата на ШОС, в това число и със Си Дзинпин. Според Вас има ли връзка между тези събития, включително и спешната визита в Китай на секретаря на Съвета за сигурност на Русия Патрушев?

- Не мисля, че има някаква връзка, защото въпросът за референдум се обсъждаше и се решаваше отдавна, тези неща не се решават от ден за ден, затова ШОС беше по свои пътища, а другото е чисто военно планиране, заедно с министерство на отбраната и Съвета за сигурност. Това, че Патрушев е отишъл в Китай за пореден кръг преговори, също е естествено, доколкото ситуацията се мени на мястото на боевете на украинска територия, както се мени и ситуацията около Тайван, особено след идиотското изявление на президента на Съединените щати, че Съединените щати са готови да защитават Тайван с военна сила. Това е съвършено нова ситуация от гледна точка на Китай и поради това е естествено да има обмяна на мнения между две близки държави като Китай и Русия по този повод, дори необходимо.

- Исках да попитам отново за Байдън, точно го споменахте – в реч пред ООН той заяви, че Съединените щати искат войната в Украйна да завърши при справедливи условия, без да уточни справедливи за кого и какво изобщо значи справедливи условия. Той според Вас остави ли луфт за промяна на твърдата позиция на САЩ или просто на него не му трябват никакви уточнения?

- Вероятно той разбира цялата сложност на ситуацията, защото не беше споменат Крим, не бяха споменати други украински „завладени“ територии, тоест тук съвършено ясно може да се проследи отстъплението от предишната екстремистка реторика по отношение на този конфликт. Накъде води това, аз не зная, но успоредно с това американски представители предадоха на Русия, че искат да възобновят преговорите по повод СТАРТ – 3, или преговорите за стратегическите оръжия. Мисля, че тези две неща са свързани, защото изострянето на отношенията между Русия и Съединените щати и НАТО не благоприятства особено възобновяването на преговорите по стратегическите ядрени оръжия.

- Яша, сега искам да задам няколко въпроса, свързани с нашата страна, с Израел. Достатъчно бурно и в Израел, и преди всичко в Русия, се обсъжда историята за това, че някакъв отбранителен подизпълнител доставя на украинските военни системи за противодействие на безпилотници, през Полша. В израелските медии писаха за това, това се случва сякаш без знанието на Министерство на отбраната или пък нашето Министерство на отбраната се преструва, че нищо не знае или не забелязва. Днес стана известно, че Украйна призовава Израел да сподели разузнавателни данни за военна подкрепа от Иран за Русия, конкретно за безпилотниците Шахед 136. В тази ситуация, според Вас, какво да очакваме от нашето правителство, начело с Лапид и изобщо цялата тази история може ли като бумеранг да удари по нас?

- Ако това са интернетските сплетни и слухове за еднократни доставки на оборудване за Полша, което Полша е прехвърлила на Украйна, доколко това съответства на истината, аз не зная и никой не знае и никой не се занимава с това сериозно. Ако някой нещо е пропуснал, преднамерено или случайно, ще му се наложи да отговаря пред израелските власти. Поне политиката ни е да не се доставя на Украйна никакво въоръжение и никакво военно оборудване и както е било, така и продължава. По отношение на това, което искат украинците, в това число разузнавателна информация от Израел – те винаги нещо от някого искат, целият свят им е длъжен. Аз не зная с какво сме длъжни ние на майданска Украйна. Аз на майданска Украйна нищо не й дължа. Те са ми длъжни за кръвта на моя народ, а аз на тях с нищо не съм им длъжен.

- Благодаря, много благодря за това много откровено интервю. Честит настъпващ празник Рош Ашана (Нова година – б.пр.) и до скоро на еврейска земя. Благодаря, всичко добро.

- Всичко добро.

- Благодаря и на вас, приятели, че бяхтре с нас, всичко най-добро, бъдете здрави. Гледайте нашия канал, с нас е интересно. Довиждане.

 

Интервюто е от 22 септември 2022 г.

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова

Публикуваме и последното интервю на Яков Кедми по актуалните събития без превод:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

 • Яков Кедми: Извратено е да обвиняват Путин, че плаши с ядрено оръжие

  01 Окт 2022 10:09ч.

  Кой го обвинява моля? Тези (единствените), които употребиха ядрено оръжие срещу мирно население? Някой спомня ли си за Хирошима и Нагасаки?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  01 Окт 2022 11:48ч.

  Тези, които го употребиха, към обичайното оправдание, че така са спасили други стотици хиляди от смърт във ВСВ, сега се опитват да внушат чрез адепти като коментиралата тук преди дни Джесика Незнамкояси, че американските атомни бомби - "нюкове" ги наричат вече за по-благозвучно, са били толкова благородни, че дори в епицентъра в Хирошима хората оцелели и доживели до дълбока старост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  01 Окт 2022 11:19ч.

  Според Der Spiegel ЦРУ е предупредило федералното правителство за атака срещу тръбопроводите в Балтийско море: https://www.spiegel.de/politik/nord-stream-gasleitungen-cia-warnte-bundesregierung-vor-anschlag-auf-ostsee-pipelines-a-3ab0a183-8af6-4fb2-bae4-d134de0b3d57 Как ЦРУ може да знае за атаката ако тя не е тяхна?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай Николов

  01 Окт 2022 11:22ч.

  Мегафонът неможе да иска.Той е само средство за разпространение.Парламентите в демокрациите стават на крака и ръкопляскат на посланието.Все някога,с огромно закъснение,хората ще разберат че ДЕМОКРАЦИЯТА е просто наследник на КОЛОНИАЛИЗМА.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-Великият брояч

  01 Окт 2022 14:47ч.

  Л. Джонсън.Всеки ден са му докладвали жертвите във Виетнамската война.Естествено Виентконг е давал много повече.Това му създало убеждение че няма как да загубят войната.Гледам сега в Русия много ''броячи''-Лавров.Шойгу,Кедми.Историята се повтаря като фарс

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  01 Окт 2022 14:51ч.

  Авиацията на Украйна била унищожена??Как?Поне 1/3 една трета с наземни преносими комплекси от сорта ''игла''Това според думите на командващия сухопътните сили на Русия.Е Украйна имат същите че и по добри комплекси!Колко трябва да е унищожила Украйна?????????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  01 Окт 2022 16:26ч.

  Всеки свален самолет пада на земята, така че Украйна се е похвалила със всеки от свалените руски самолети. Ако се съди по собственото й самохвалство, руските свалени самолети са много малко. А не вярвам украинците да са пропуснали да споменат случай на свален такъв.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  01 Окт 2022 16:52ч.

  Недолюбвам която и да е форма на съревнователни инициативи. Но ако допуснем, че на Денят на Будителите избираме кой е по-по-най, имам включени чужденци в списъка на моите будители. Най-първи ми е г-н Яков Кедми. Този човек е нечовек. Благодаря на Гласове, че го публикува. Гений. Толкова убедителен и нормален човек, приемам го като дар от небето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Точно обратното

  02 Окт 2022 14:07ч.

  Много е показателно, как само 10 дни след интервюто, развитието на събитията доказа как всичките му тези са неоснователни и плод на "пожелателно мислене". Подмяна на действителното с желаното. Накратко- гола вода.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стефан

  02 Окт 2022 15:27ч.

  Гледаме едно, но го виждаме различно. „Циклопът смята второто око за уродство, презирайки летящите, с възторг пълзят влечугите”.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи