Виктор Канзуров: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена

Виктор Канзуров: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена
Виктор Канзуров пред Тодор Беленски, actualno.com: Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена. Историята, историческите фалшификации и подмяната на идентичността на възрожденците и революционерите от географска Македония, което се случва в РСМ, а е прародител на негативизма и омразата спрямо България и българите там, вече е сред маргиналните теми и искания на българската страна. Даже почти и въобще не съществува. Темата за историята по вербално насилствен път е снета.

 

Как оценявате Консултативния съвет по национална сигурност по темата Северна Македония? Какво смятате за изказаната позиция на президента Радев след него?

 

Последният Консултативен съвет по национална сигурност по темата Република Северна Македония мина в знака на утвърдяване абсолютната власт на президента Румен Радев и беше вид метафорично маркиране с което той обозначи своята територия, показвайки на премиера Кирил Петков кой реално е алфа мъжкарят в страната. Беше отнета инициативата на Петков за бързо решаване на спора с РСМ, за което българския премиер даде срок от шест месеца. Чисто практично, извън грубата намеса на президента в правомощията на изпълнителната власт, този КСНС се оказа ненужен и не е ясно какво са правили българските политици през тези шест часа заседание.

 

Пред публичността КСНС трябваше да остави впечатление, че е препотвърдена Рамковата позиция на българското правителство оглавявано от ГЕРБ, от есента 2019 г., която тогава подкрепи и Народното събрание със своя Декларация. Това уж препотвърждаване на тази позиция беше нужно на Радев, защото по този начин, чрез неговото (на ниво на първосигнално впечатление) идентифициране с масовите нагласи по македонската тема в България, той успява засега да сложи в менгеме премиера Петков и да се дръпне от поетите им ангажименти пред някои фактори във връзка с отношенията с РСМ. Реномето на Радев трябва да е излъскано, на човек, който не е предател и е твърд защитник на българските национални интереси. Целта на КСНС беше Петков и всички в управлението да се подчинят на решенията на президента. А, Кирил Петков от новоучредената партия ПП (чийто патрон беше президента), е оставен сам да се обяснява на натискащите България международни и задокеански фактори.

 

Стана ясно, че македонският президент Стево Пендаровски ще приеме представителите на двете нерегистрирани в България организации - ОМО „Илинден“ Пирин и ОМО „Илинден“. Срещата е анонсирана по искане на двете организации. Какво очаквате от нея и провокация ли е това?

 

Това е директна последица от акцията на българския президент Румен Радев и неговото настояване за на този етап маловажното и доста рисково вкарване на етническите българи в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония. Най-силната опозиционна сила в РСМ, ДПМНЕ-Вальево, политически субект, който спечели последните местни избори в тази страна, не разбирайки или правейки се, че не разбира българската конституция, каза, че може да приеме промяна на Конституцията в тяхната държава само на основа на реципрочност. Тоест малкото число граждани, смятащи се за македонци по народност, като етническа общност да станат част от най-високия юридически акт на Република България. Смятам, че всеки е такъв за какъвто се чувства и трябва да има право на самоопределение. Но, едно е, че българската конституция не познава колективни права, а друго и изключително важно е това, че за омовци етническото македонство е идентичност, която през времената винаги е съществувала като нещо различно от българщината. От 50-те години, а по-ясно от 1963 г. българската образователна система не фалшифицира, не подменя българското народностно чувство на Гоце Делчев, Яне Сандански и на други революционери с произход от географска Македония.

 

Въпреки това, омовци имат Гоце Делчев и Яне Сандански за небългари, дори и за антибългари. Ако искрено вярват в небългарскостта на Делчев и Сандански, това показва определени техни когнитивни способности или липса на такива, както и високо количество инат и екстремизъм. В първото му превъплъщение, при което ясно се виждаше и зависимостта от официални фактори на Република Македония, ОМО „Илинден“ имаше в програмата откъсване на Пиринска Македония от България. Президентът на РСМ Пендаровски още когато беше избран пролетта 2019 г., в първото негово интервю, което даде на българския журналист Коста Филипов, каза, намекна, че даването права на българите в неговата страна, тоест на тези, които зачитат правото на самоопределение на Гоце Делчев и Яне Сандански, разбира го като част от някаква реципрочност и договор, с който същи такива права - извън българския законов ред - трябва да имат в България и тези, които не зачитат правото на самоопределение на Делчев и Сандански. Срещата с омовци при Пендаровски произлиза от онзи начин на мислене и ниво на съзнание, от който произлизат амбициите и мотивите на Румен Радев да слага в менгеме Кирил Петков и да му показва кой е истинския господар на България. От срещата очаквам задълбочаване на конфликтността между България и РСМ. 

 

Очаквате ли промяна в българската позиция по „македонския въпрос“?

 

Българската позиция по „македонския въпрос“ вече е променена. Историята, историческите фалшификации и подмяната на идентичността на възрожденците и революционерите от географска Македония, което се случва в РСМ, а е прародител на негативизма и омразата спрямо България и българите там, вече е сред маргиналните теми и искания на българската страна. Даже почти и въобще не съществува. Темата за историята по вербално насилствен път е снета. Вместо занимаване с темата за общата история като нещо приоритетно, българската позиция брутално е променена, с помощта и на обслужващите Румен Радев (казионни) български медии. Сега на първо място идва доста глуповатото на този етап искане за вкарване на българите в преамбюла на Конституцията на Република Северна Македония, където те да бъдат споменавани покрай другите части от народи, които живеят и се споменават в най-високия правен акт на тази държава.

 

Пропагандата в България представя това като някаква гаранция за равноправието на (иначе малобройните) българи в РСМ, сред които битуват разни посредници за паспорти и други членове на сдружения с по един или няколко хора, гладни за донации, за държавни заплати и работни места на основа на етнически квоти, а защо да не и депутатски и други подобни постове, след внедряване в някаква предизборна коалиция на някоя от най-силните партии и изтъргуване избираемо място на кандидатската листа. Такива българи или „българи“ с „равни права“ като хората от други народности, бивайки роби на собствените нагони и социални неудоволетворености, с ясна и основна цел за тяхно социално, класово, кариерно, финансово и имуществено издигане, са лесно уязвими и властите в Скопие могат да ги ползват като някакви бели, защитени мечки, които по всяко време може да се обърнат или някой да ги обърне срещу България, ако нагоните и зависимостите им налагат това.

 

Как протича общуването с македонските Ви колеги?

 

Няма почти никакво общуване, ако изключим Столе Наумов от радиото „Канал 77“ и Сеад Ризванович от ТВ „24“, които понякога ме пускат в ефир и тук таме интерес за моите позиции проявяват някоя колежка или колега от редакциите на албански език. Сега в медиите близки на управляващия т. нар. СДСМ има място за македонските българи, които са проводници на идеята за вкарване още на този етап на българите в преамбюла на Конституцията на РСМ. Като че ли някакъв център е дал заповед това да бъде разменната монета с която, ако минат конституционните промени от този тип, за които се иска гласуване на две трети от депутатите в Скопие, нереформираната Република Северна Македония ще получи „зелена светлина“ от България за начало на предприсъединителни преговори на тс Европейския съюз. 

 

Източник: actualno.com

 

 

 

 

Коментари

 • Читател

  13 Яну 2022 14:54ч.

  Тежки упреци (по същество) и то от човек, който има пълно право да отправя такива - Канзуров е сред хората, усетили на собствения си гръб какво е да си българин в съвременна Македония. Макар и симптоматично по български, все пак е доста лошо, че и малкото неприкрити българи в РСМ не могат да постигнат съгласие помежди си кое е най-доброто за тях и какво всъщност самите те искат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кой ни го натресе това "българско малцинство" в РСМ ?

  13 Яну 2022 14:59ч.

  По-голяма глупост до сега не бе сътворявана. Ако признаем "македонско малцинство" у нас като реципрочна мярка на нашето "българско малцинство" РАЗРУШАВАМЕ ИНТЕГРИТЕТА НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ. Ще последват искания за турско, циганско, арменско, тракийско, добруджанско и шопско малцинства. Къде е нАуката, къде са красните прафесари и академики да извикат, че това е национално предателство и тоя път ни води да национална катастрофа и бунтове? Не пресилвам нещата, само ПРЕДУПРЕЖДАВАМ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нещо му се размъти мозъка

  13 Яну 2022 14:59ч.

  Вчера протеста продължи и спря пред президнството и съвсем ясно нарече радев ПРЕДАТЕЛ! Ако това което господина казва се случи пред президенството няма да са само Възраждане!!! Ако някой не е забелязъл Радев в момента е с достатъчно вече нисък процент одобрение и то в рамките на 2 месеца от избирането му!! Като доказателство нечуваме никакви агенции да ни обесняват колко го харесва народа!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ХЕРО

  13 Яну 2022 15:15ч.

  БИЛИ СА НА КОНСУЛТАЦИИ НА ул.»КОЗЯК»ПРЕДИ КСНС.ЩЕ КЛЕКНЕМ И ЗА НОВИТЕ БАЗИ,СЛЕД ЗАЯВЕНОТО ОТ СТОЛТЕНБЕРГ,ЧЕ НАТО=ДЕМОКРАЦИЯ,НАТО НОСИ ДЕМОКРАЦИЯ.ДА СЕ ПРИГОТВИМ ЗА «ОРЛОВ МОСТ»С КИТКИ ЗДРАВЕЦ И БЪКЛИЦА С ВИНО,ЗА ДА ОСВЕТИМ МИРОНОСНИТЕ ЩИКОВЕ НА НОСЕЩИТЕ ДЕМОКРАЦИЯ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Корав българин, за пример на нашите "фурнаджийски лопати" !

  13 Яну 2022 15:42ч.

  За критиките си срещу македонизма и сърбоманството е обвиняван, заплашван и арестуван няколко пъти с измислени обвинения, още по времето, когато Социалистическа Република Македония е част от Югославия. Първият негов арест е бил през 1989 година, когато е бил 18-годишен. При откриването на бюст на Иван Михайлов в двора на къщата на Драги Каров, той държи реч, в която критикува бездействието на тогавашния български министър, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров и го нарича „фурнаджийска лопата“.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  13 Яну 2022 16:04ч.

  Казаното от Канзуров демонстриа цялостното объркване на македонските българи за "индетитетот", като се почне от времето на Кръсте Мисирков, мине се през Коминтерна, та чак до наши дни. Озадачаваща е позицията му по въпроса за историята - била маргинална тема, въобще несъществуваща? Каквото такова!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bot

  13 Яну 2022 19:29ч.

  с Украйна не направиха ли същото?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cherna

  13 Яну 2022 19:59ч.

  Слушам и чета всичко казано от Виктор Канзуров за сверявяне на мнението ми. Смятам го за най-добър, дори повече от Л. Георгиевски. (може би само за Ст. Дечев сгреши или Дечев "надгради" себе си).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  14 Яну 2022 8:05ч.

  Трябва ли да признаем вероятността , че вече " българският Горбачов" се казва Радев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до trassporter

  15 Яну 2022 16:50ч.

  "Озадачаваща е позицията му по въпроса за историята - била маргинална тема, въобще несъществуваща? " ______________________________________Напротив-точното обратното казва Канзров. Че не е важна тема вписването на българите в Конституцията, а кражбата на история.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  22 Яну 2022 17:55ч.

  „Смятам, че всеки е такъв за какъвто се чувства и трябва да има право на самоопределение.“ Не може да си самоопределиш произхода. Това означава да се отречеш от своите бащи и отци и да започнеш да твърдиш, че други хора са ти бащи и отци. Разбира се, човечеството вече един път направи гаф, като се отрече от Отца и припозна за свои бащи шимпанзета и горили. Но дори да приемем, че в следствие на заблуда това може да се направи несъзнателно, от което пак има последствия, такава смяна на произход не може да се прави съзнателно, като фантазиите се записват в законодателството и историята. Ако историята и правото се крепят на фантастика, то те трябва и да се наричат фантастика. Но едното е наука, а другото е закон, т.е. претенцията им е да се основават на истината. Всички, които са уловени в мрежите на неомарксическите измишльотини за самоопределението, по-добре да не се изказват по теми касаещи право и история, та дори и политика. Правото на самоопределение е валидно само, когато се бориш за истината. Когато българин се дели от македонец, той не се бори за истината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи