Вени Марковски: Проф. Калин Янакиев се опитва да реабилитира фашизма

Вени Марковски: Проф. Калин Янакиев се опитва да реабилитира фашизма
Председателят на УС на "Интернет общество - България" Вени Марковски обвини проф. Калин Янакиев в опит за пренаписване на историята, за реабилитация на фашизма и за "измиване на потъналите в кръв ръце на цар Борис III". Поводът е публикувана в "Дневник" статия на Калин Янакиев, озаглавена "Национално помирение ли?", в която професорът твърди, че преди 9 септември 1944 г. ничия кръв не е била "проляна" заради идеи, а преди тази дата България е била цивилизована европейска страна с "прилична" свобода на словото, макар и фатално обвързана с Хитлерова Германия. "Проф. Янакиев, разбира се, има право на мнение и свободата да го изказва, дори и в издания, които претендират да са сериозни. Но когато един човек пропуска не просто проливането на кръвта на един човек, а пропуска една цяла антидемократична епоха - след 19-и май 1934 г., тогава този човек определено няма как да стигне до идеята за национално помирение", написа Вени Марковски в профила си във Фейсбук.

Вени Марковски   Снимка: Фейсбук

 

Ето и пълният текст на коментара: 

 

"Човекът на снимката е проф. Калин Янакиев*, автор на статията "Национално помирение ли?", публикувана в "Дневник" вчера**. В тази статия се срещат и следните подредени една след друга думи:

 

"Въобще, преди 9/9 1944 г. ничия кръв не е била "проляна" заради идеи (комунистически, социалистически, анти-нацистки и т.н.). България е била преди тази дата (макар и фатално погрешно обвързана с Хитлерова Германия) цивилизована европейска страна, с прилична (за военните условия) свобода на словото и съвестта."

 

Проф. Янакиев, разбира се, има право на мнение и свободата да го изказва, дори и в издания, които претендират да са сериозни. Но когато един човек пропуска не просто проливането на кръвта на един човек, а пропуска една цяла антидемократична епоха - след 19-и май 1934 г., тогава този човек определено няма как да стигне до идеята за национално помирение.

 

Ще напомня на професора (дано има Фейсбук и го прочете), че историята на България е достатъчно добре проучена и налице са достатъчно много доказателства, факти и документи за това, че преди 9-и септември 1944 в страната *е* била проливана кръв заради идеи.

 

Освен ако професорът не приема, че кръвта на Гео Милев е пролята не заради идеи, а заради нещо друго.
Или на Йосиф Хербст.
Или на Христо Ясенов.
Или на Сергей Румянцев.
Или на убитите партизани, ятаци, техните деца и близки. Но, разбира се, има и едни други хора, чиято кръв е пролята - без съд и без присъда. Тези хора бяха определени от депутата от ОДС Дянко Марков като "враждебно население". Става дума за населението в Тракия и Македония, по-точно - за 11 343 души, които са лишени от българско поданство с нарочен закон, приет от "демократичното" Народно събрание. 11 343 човека, които са натоварени от българските власти, на българските вагони и депортирани в концентрационния лагер Треблинка, където - както е била договореността между "демократичното" царство България и нацистка Германия - са били убити.

 

По-нататък в статията, проф. Янакиев пише: "Защото, ще попитам, дали "фашисти" са били и затваряните, и убивани по най-зверски начин там млади хора, слушащи западна музика, обличащи се в тесни панталони и събиращи се в артистични градски компании?"

 

Отговорът е, разбира се, лесен: не, не са били фашисти тези хора. Но за сметка на това, затваряните и убиваните по най-зверски начин в българските фашистки лагери - Еникьой, Гонда вода, Кръсто поле и т.н. са били комунисти, земеделци, демократи, безпартийни. И са били затваряни не заради дрехите, които са носели или музиката, която са слушали, а заради идеите, които са им се въртели в главата. Един от тези затворници е моят дядо, Венко Марковски, който не е бил член на "терористична група" (така Янакиев нарича антифашистките бойци), не е убивал хора, не е взривявал влакове. Писал е стихове. Между другото - за същото: писане на стихове, го вкарват в концлагер и комунистите, с което всъщност се доказва, че двете системи са еднакво нечовешки и кръвожадни.

 

Под статията в "Дневник" има коментари - при това стотици. Не съм ги чел, нямам желание, но ми направи впечатление кой коментар е сложен в дясната колонка, като "избран": "Тези седем хиляди евреи ли са оправданието за загиналите и тормозените по лагерите, за безследно изчезналите, за продължаващото разграбване на българите от комунистически чеда и внуци?".


Разбира се, тези убити хора не са оправданието, те са обяснението защо режимът преди 9-и септември е бил про-нацистки, про-фашистки и нечовешки. За справка на съмняващите се - Нюрнбергските процеси обявяват депортацията на мирно население за военно престъпление *и* за престъпление срещу човечеството. Споменах ли по-горе, че това е същото българско население, което депутатът от ОДС Дянко Марков обяви от трибуната на Парламента за "враждебно население"? Не "вражеско", а "враждебно"! А тези 11 343 души са били българи - също като останалите в Тракия и Македония, но лишени от "демократичния" царски режим от български паспорти, за да може да бъдат депортирани по-лесно - което само по себе си е отделно престъпление.

 

Така че, думите на проф. Янакиев са не просто непознаване или отричане на историята.
Те са опит за измиване на потъналите в кръв ръце на цар Борис III.
Те са опит за пренаписване на историята.
Те са опит за изчистване на прогизналите в кръв ботуши на организаторите на депортацията, на убийците на Гео Милев и Йосиф Хербст, както и на тези на Никола Вапцаров - обявен от проф. Янакиев, при това с получер шрифт, за... терорист. С което българските антифашистки бойци стават уникални - в цяла Европа те са антифашистки, но у нас са... терористи?!

 

Уважаеми приятели, това е положението в България, после да не се чудим и маем защо сме на това дередже, щом уж сериозни издания пускат уж сериозни статии на уж сериозни хора; личи си и по коментарите под статията колко малко хора познават историята и колко малко се замислят върху писаните думи."

 

 

 

 

 

Коментари

 • шива

  21 Sep 2017 13:35ч.

  Кръвта вода не става. Този не беше ли рода на онзи ,който създаде македонскиот язик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кръвта вода не става.

  21 Sep 2017 13:40ч.

  Ония, издателят, не беше ли рода с онези, които са пращали " "фашисти" са били и затваряните, и убивани по най-зверски начин там млади хора, слушащи западна музика, обличащи се в тесни панталони и събиращи се в артистични градски компании?" "?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно от активните в момента лайкучки...

  21 Sep 2017 13:47ч.

  ...кой ли ще излезе с картонче след време? Калинчо?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георгиев

  21 Sep 2017 14:10ч.

  Кое му е "точното" на лицето Вени Марковски?! Що не каза, че жертвите на т.нар. "български фашизъм" от 1923 г до 1944 г. са общо 5000 души, а жертвите на т.нар. народен съд В ИЗПЪЛНЕНИ смъртни ПРИСЪДИ СА общо 2138 - цифра по-голяма от общия брой изпълнени смъртни присъди в Унгария, Румъния, Франция, Белгия Норвегия, Холандия, Норвегия и Австрия???? Това че се опитва да обори лицето Янакиев не го прави автоматично прав и безпристрастен!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вашите имена /задължително/

  21 Sep 2017 14:45ч.

  интересно как, точно професора, който ходеше с тесни панталони и плитка на гърба, слушаше западна музика, мина метър и е сред живите, красивите, умните и т.н.пр.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  21 Sep 2017 15:42ч.

  Не ми се коментира изобщо. Само ще отбележа, че според теориите на Калин Янакиев и подобните му, България е единствената в света демократична страна, съюзник на Хитлер в престъпленията му срещу човечеството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Муйо

  21 Sep 2017 16:34ч.

  Епа не сме уникални. Оправдаването на фашизма и нацизма върви със страшна сила в Прибалтика, Украйна, Молдова и Румъния. Щом е било за благото на Втория евросъюз и против Русия - може! Яд Вашем си траят, управляващите се правят, че няма нищо такова... Тъй де, утре пак ще потрябва пушечно месо от сателитите, тоя път за Третия евросъюз.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Здравков

  21 Sep 2017 16:37ч.

  Без да влизам в полемика, мога само да кажа, че прачичо ми Хараламби Дончев, заедно с още 8 души българи и арменци е изкаран с лодка във Варненския залив на 1.06.44 г., разстрлелян като помияр и изхвърлен в морето след като са му съблекли дрехите за лична употреба. Без абсолютно никакъв съд, нито Народен, нито Царски. Бих желал да се срещна лично с лайнаря Калин Янакиев и да обсъдим този казус.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Константин Иванов

  21 Sep 2017 16:39ч.

  Георгиев, прочети в "L'epuration en France apres la Liberation" колко са ликвидираните със съд, а често без присъда за "collaboration". Пропорционално на населението са дори повече в страни като Холандия, Белгия, Норвегия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шареният

  21 Sep 2017 16:41ч.

  От 1934-а до 1944-а цивилизованата България е без конституция и на ръчно управление, със смачкани политически партии, с откровено фашистки организации и политици, със ЗЗД и ЗЗН, с принципа "Един народ, една държава, един цар - обединител!", и с мафия като днешната (справки - Д. Димов). От 1944-а до 1948-а в България един авторитарен режим прелива в друг. Но това не е черно-бяло разбиране, по каквито си пада масата барабар с К. Янакиев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пламен

  21 Sep 2017 16:48ч.

  Вени, след 9 септември 44 г. българските комунисти клаха българския народ тъй както турчин не го е клал!!!! Ако не беше болшевишката армия окупирала нашата родина, никога комунистите нямаше да дойдат на власт и такива като тебе никой нямаше да познава!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • веве

  21 Sep 2017 17:06ч.

  абе какъв е тоя професор.Тъпанар.Олигофрен

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Спиноза

  21 Sep 2017 17:17ч.

  Два соросоида се счепкали за българския фашизъм, и двамата обаче нищо не казват за сегашния американск фашизъм!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обаче

  21 Sep 2017 18:11ч.

  истината няма нищо общо с пропагандата. Американският фашизъм го търсете сред белите избиратели на Тръмп. Ония, чиито противници същата пропаганда обяви за гейове, чернилки и соросоиди, покрай паметниците на защитниците на робството.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ммм, да, Марковски е пропуснал да спомене, че...

  21 Sep 2017 18:24ч.

  ...Народният съд започва да действа след почти 18 месечно постоянно настояване на американския и английския амбасадори пред съветския посланник!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  21 Sep 2017 18:30ч.

  Добра реплика на Марковски . А иначе, думите на често каненият като облъчващ/отблъскащ медиатор протестър /професор са тъжни. Всяко отваряне на уста избълва миризма на болни зъби и гнилостни процеси. Особено по темата която вероятно преподава - вярата и прочие .Вероятно е нужна своевременна намеса на стоматолог-хирург. Затова има тук в постовете интересни реплики, от рода на качеството да оцеляващ в среда, на която чак сега противостоиш. Що ли ? Дали срещу принадлежност скрита ? Все някога ще стане ясно. Подобни виждахме и преди на митингите и сега, докато не излезе пак нашенски " патриотичен акт ", подобен на този, за който говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бинген

  21 Sep 2017 19:21ч.

  На професор Калин Янакиев най-близките му приятели все комунисти и ченгета, ама той - фанатичен анти-комунист и анти-ченге!!?? Верваме му

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мильо Лудия

  21 Sep 2017 21:18ч.

  ние в България антикомунисти нямаме. не може да се нарече един човек, който се "бори" с комунизма след като той отдавна е минало антикомунист. Калинчо ако се брои за такъв да се беше борил навремето. Сега е направо жалък, той и тези като него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ивайло

  21 Sep 2017 22:23ч.

  Партизаните са престъпници, и е нормално да бъдат избивани.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  22 Sep 2017 1:23ч.

  по критерия ма Вени ВСИЧКИ държави в Европа по време на ВСВ са фашистки, защото евреи са били убити. Например след ВСВ в СССР са подгонили яко евреите-знаЧи и савецките комунисти са фашисти, к'во си мислят там.То няма сега много мандри, но да си представим как някои с оръжие в ръка отиват в планините и започват да ограбват мандри, да горят документи за данъци, да убият някой горски за да му вземат пушката или някой милюционер, за да му вземат пищова-и в най-демократичната държава ще ги подгонят и изчистят. Значи и сега всички държави са фашистки...най-общо казано всеки, който противоречи на евреин е фашист или поне антисемит http://e-vestnik.bg/26658/dva-vida-lageri-evreyskite-trudovi-lageri-19421944-i-trudovo-vazpitatelnite-obshtezhitiya-19451962/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българин от Б

  22 Sep 2017 1:43ч.

  от линка в предишния ми пост става ясно, че и проф.Знеполски реабилитира фашизма, или поне ни доказва, че ония фашисти преди 9.9.44 са пълни аматьори в сравнение с фашистите след 9.9.44

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на този

  22 Sep 2017 7:35ч.

  т.нар. професор Калинчо Янакиев, вече започнах да му съжалявам студентите.....жалка работа ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Истината

  22 Sep 2017 8:02ч.

  Проф. дфн. Калин Тодоров Янакиев е български философ, богослов, културолог и политик. ________________________________ Това казва всичко :) Безмислен "професор" по още по-безмислени "науки". Сериозните хора се занимават със сериозни неща, а не стават богослови :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Copy: Христо Георгиев

  22 Sep 2017 8:22ч.

  "За Народния съд: общо 10 919 подсъдими, от тях осъдени на смърт - 2618, реално изпълнени смъртни присъди - 1046. Толкоз. И още - от 1945 до 1951 г. в "концлагери" (Трудово-възпитателни общежития) са настанени 3289 лица, от тях през 1951 г. са освободени 966 и са останали 2323-ма души. А през август и септември 1953 г. по доклад на председателя на Президиума на Народното събрание Георги Дамянов с решение на Политбюро на ЦК на БКП от ТВО са освободени още 1496 души, като от тях 1028 са политически въдворените. Това са числата - истинските, не небивалиците на днешните родни неофашистчета".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя професор

  22 Sep 2017 9:33ч.

  си е чиста проба помияр! Тя историята всеки я тълкува, както му отърва, но фактите са упорито нещо и главното е да не се премълчават! Лошото е когато историята започват да я преписват след 50-60 години такива "професори" кото споменатия. В който и вестник да вземеш от онова "благополучно" време на България, днешните "професорски" твърдения и определения просто ги няма. От Германия в средата на 90-те години една "българка" защити дисертация, че в България не е имало Баташко клане? Браво Вени! ФАктие са факти и те трябва да се публикуват такива, каквито са! А то много "умници" днес се навъдиха със задна дата, но да жертват нещо от себе си за доброто на страната - сакън, лруги да го правят! Те само подбират милостинте на Сорос или грабят истраданото от народа без капка национална гордост и съвест ! Срамотия, резил и всичко от този род. Може би е време да си спомним "Грамада" на Ив. Вазов, белким се озаптисат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Българане

  22 Sep 2017 9:50ч.

  В СССР ще уволняват от рабоат един евреин, защото е такъв. Работел в пласмента на голямо пром.предприятие. Открито не смеят. Възлагат му да продаде залежала продукция в страната. Тръгва той в командировка из страната. След седмица, телеграфира-пращайте вагоните. Добре! Но трябва да го уволнят! Възлагат му същата задача, само че за износ за Европа. Тръгва нашия по Европата.След месец телеграфира-пращайте вагоните. Какво да правят? Решават подобна задача да му възложат в Китай. Докато не я свърши да не се връща.Тръгва нашият евреин в Китай. Минава месец, два, година. За него почти забравили. На третата година телеграфира- товаряйте и пращайте. Връща се! Акцията е отминала. Колегите го питат защо толкова дълго е бил в Китай и как му се е отдало да свърши тази почти неизпълнима задача. Отговорът: в милиарден Китай да намериш ЕДИН евреин да не мислите, че е лесно. Т.е. евреите затова са евреи, защото си помагат! Същото е с гърците! А вътре между тях си правят каквото могат и трябва! Омразата сама идва и не пита! Не я довеждайте сами!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор Орбан

  22 Sep 2017 13:47ч.

  То в ДИАРНИК-а само промасурени Калинки списуват....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В, Николова

  22 Sep 2017 19:58ч.

  На този господин Янакиев няма ли кой да му каже да си подстриже петте косъма , които ги връзва в опашка , да се изправи като човек когато говори и да си забърсва пяната от устата , че не е приятен за гледане . За слушане -също . Взел се за красив и умен защитник на войнстващия либерализъм, критикар на БПЦ и първа китка когато става въпрос за комунизъм . Важното му е да е такъв , пък и било то сред трупове от фашисткия режим ..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  22 Sep 2017 20:32ч.

  Марковски и Янакиев няма как да говорят за американския фашизъм, защото първият суче от "Америка против България", а вторият - от "Отровено общество".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  22 Sep 2017 21:52ч.

  Фашизмът, драги писатели, не е ругатня, а нещо, което може да се дефинира. Комунистически, американски, еврейски фашизъм няма. Има други неща и те си имат имена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кривата краставица

  22 Sep 2017 22:30ч.

  О, зъркел! Без недомлъвки, моля! Дай определение за фашизъм. Като истински антифашист.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Веска

  23 Sep 2017 17:37ч.

  "Уважаеми приятели, това е положението в България, после да не се чудим и маем защо сме на това дередже, щом уж сериозни издания пускат уж сериозни статии на уж сериозни хора.." Ние не се чудим и маем, защото знаем, че тези "сериозни издания" и тези "сериозни хора" са на хранилката на тази държава, в която ти си избрал да живееш! Това, което пишат в тези издания не е тяхна измислица. Преди 1989 година имаше АОНСУ, а сега имат "отровено общество", "америка с/у България"...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • LiLi

  24 Sep 2017 15:09ч.

  О истински и псевдодемократи - нима никога не сте чели за убитите деца-партизани и деца-ятаци? Може ли да сравняваш един привържение на Бийтълс с едно разстреляно дете заради убежденията на родителите му? И аз съм леко потърпевша от истинския фашизъм - на 2 юни 1944 г. край село Веселиново, Ямболско са разстреляни 6-ма мъже и една жена - майка кърмачка! За сведение - все още стои паметника, тъй като е на частна земя! На майката са й рязали гърдите, за да посочи къде е партизанския отряд, текло е кръв и мляко - името на тази достойна българка е Дечка Сюлемезова, нищо не е казала и е умряла. Другите 6-ма мъже само са били пребити, а моят дядо малко е пострадал повечко приживе - полицай му е отрязъл пръста за да вземе неговата сватбена халка! И седмината са разстреляни без съд и присъда! И няма фашизъм ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Васил Здравков

  24 Sep 2017 22:07ч.

  Моят прачичо Хараламби Дончев на 61 г. е арестуван през май 1944 г. заедно с други членове на БРП к във Варна. На 1-ви юни, заедно с още 8 души българи и арменци е изведен с лодка далече във Варненския залив и разстрелян като помияр. Без никакъв съд. Съблекли са им надупчените от куршуми дрехи за лично ползване и са ге изхвърлили в морето. До 90-та г. половин Варна излизаше с кораби и лодки и хвърляше венци в морето в тяхна памет, а на негово име имаше улица. Най-големият му син загина като доброволец в Корейската война под бомбите на нашите приятели американците. А сега някаква гнида янакиев ще ми разправя небивалици. Гнусна мърша.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • до Калинчо Янакиев и другарите му от ''Дневник''!

  25 Sep 2017 10:43ч.

  Посочете договор, посочете документ, посочете изказване на английски, на американски политик в защита на българския фашизъм! Застъпи ли се някой за тях? Никой! Предадоха ги. Не им бяха нужни! И Народен съд им спретнаха. Същите тези, английски и американски политици и дипломати. И пак ще го направят! Защото България не им е нужна, нито с политиците си, колкото и да са продажни, нито с държавата си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  26 Sep 2017 21:38ч.

  Англичани и американци са били съюзници с Русия във войната с Хитлер. Съжалявам, че трябва да го обяснявам на някакъв идиот тук. Няма как да са се застъпвали в защита на българските фашисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мдам

  27 Sep 2017 18:00ч.

  Самият факт, че спорим за това, имало ли е фашизъм в България доказва че не е имало. Ако тук беше имало истински фашизъм, в това нямаше да има съмнение. Имало е диктатура, не фашизъм. Нека не се забравя, че по онова време много френски и британски политици също симпатизират на нацизма. Защо никой не спори имало ли е комунизъм у нас? Ами защото е факт и защото десетките хиляди жертви са свидетели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хамериканец

  03 Окт 2017 18:04ч.

  И вени марковски с парите на Партията закрилница на родата му, си направи една хубава фирмичка за интернет, която после продаде за едни още по-добри пари за да може другарите от москва да го командироват в гадния фашистки Вашингтон за да имат ушенце и глас в ICANN. Но мълчи сърце! Като се отворят московските архиви след джудженцето путинчо ще има плач и скърцане със зъби .....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Танто за кукуригу

  06 Окт 2017 16:25ч.

  Клането след 09.09.1944г. е отмъщение за двете национални катастрофи,клането през 1918г.,кланетата през 1923 и 1925г. и кланетата до 1944г.Каквото викало и повикало до 1944г. това се обадило след това.Танто за кукуригу.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ванче

  01 Дек 2022 0:30ч.

  Македонските изроди се опитват да докажат, че българите са фашисти, а от там, че македонските изроди, дори хранени от българите в България, са много хубави хора, достойни да храним изродите в Родината си. С това си твърдение македонският изрод се опитва да реабилитира и циганите и македонците, доколкото македонците са цигани. На това се казва храни македонски кучета да ти ближат пениса... злобно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи