Ваня Григорова за прекупвачите на газа, дезинформацията за "Газпром" и лъжите на "Продължаваме промяната"

Ваня Григорова за прекупвачите на газа, дезинформацията за "Газпром" и лъжите на "Продължаваме промяната"

Автор: Валентин Кардамски, pogled.info

Ваня Григорова във Фейсбук:

10 дни след проведеното заседание на кризисния щаб имах възможност да разкажа в детайли какво беше обсъдено там. 4-5 минутни участия в национални медии дават възможност само за отделни реплики, които не позволяват на хората да чуят цялостен разказ. А под претекст "да чуем другата гледна точка" винаги е поканен събеседник, чиято единствена цел е да не позволи да се чуят фактите. Дезинформацията стига до там, че един от журналистите, които ме интервюираха, отново попита защо настояваме да се нарушават санкциите на ЕС и да плащаме в рубли.

Недопустимо е ПЕТ МЕСЕЦА след началото на сагата журналисти от национални медии все още да не са разбрали, че плащане в рубли няма. Как този заблуден човек ще информира нас?

По същество:

1. Договорените от правителството на Продължаваме промяната танкери не са 7, а 3.

2. Договорени са под условия: "Булгаргаз да осигури в срок до 19.08.2022 г. приемливо за Шениер доказателство, че е осигурило капацитет за регазификация за всяко карго, т.е. закупил е капацитет на LNG терминал." Няма капацитет, няма договор за втечнен газ.

Редовното правителство не успя за няколко месеца да осигури капацитет, за да дойде втечненият газ до България. Но служебното правителство в рамките на няколко дни трябва да направи магия и да намери начин. Беше ясно изначално, че това е капан, в който харвардите се опитват да вкарат служебното правителство.

Цената на Шениер е с 30 долара по-ниска от пазарните цени на европейските газови хъбове. За октомври:

- цена на TTF холандската борса е 206 долара;

- цена на втечнения газ на Шениер - 176 долара;

- цена на Газпром за Булгаргаз - 130 долара.

Това са извадки от писмо на изпълнителния директор на Булгаргаз в края на юли. Към този момент изпълнителен директор е Людмил Йоцов, негов е и подписът под данните за цените. Г-н Йоцов е назначение на Продължаваме промяната.

Първа част на разговора, в който просто посочваме публични данни:

„Това, което разбрах миналата седмица на кризисния щаб на служебния кабинет, свързан със ситуацията с газа, е че България има гарантирани количества за целия септември. Има и частично за октомври. Оттам насетне – неяснота. Към момента няма договорени количества синьо гориво за есента.“ Това каза в предаване на Поглед ТВ пред Валентин Кардамски, Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

„Плащането към "Газпром" се прави по договорите на държавите в долари или евро в нова сметка на банка на Газпром, защото Европа и САЩ налагат санкции и блокират руските сметки. Продавачът Газпром иска да има сигурност, че средствата, които получава за продавания от него продукт, а именно природния газ, ще стигнат до него. Затова и Русия, поради форсмажор, отвори нова банкова сметка, в която страните купувачи плащат във валутата, упомената при сключване на договора. След това сумите се превалутират в рубли, но това няма отношение към купувача. Сиреч, ако "Булгаргаз" плати в долари или евро, от там насетне дружеството няма ангажимент по превалутирането в рубли“, поясни за зрителите Ваня Григорова.

Според нея единственото официално съобщение от ЕК по отношение на промяната на начина на плащане е от април т.г. във вид на указание – какво могат да правят държавите-членки и компаниите, които търгуват с "Газпром" и се налага да приемат променената процедура. „Там е записано, че този начин на плащане не противоречи на наложените от ЕС санкции. Противоречие би могло да има, ако има парични операции през Руската Централна банка, каквито вече се правят“, категорична беше Григорова. По думите ѝ, дори Украйна купува руски газ и даже получава такси от преноса на синьо гориво през територията ѝ. „Зеленски пази собствения си интерес, но кара нас да се откажем от ключовото синьо гориво, като липсата му може да ни доведе до икономически колапс през зимата“.

Ваня Григорова показа документи, че Кирил Петков и Асен Василев са били информирани, че за седемте танкера с втечнен газ няма осигурена възможност да бъдат включени през газопреносната система от Гърция /слотове/ до България, а единственият вариант е бил през Турция. „Изначално беше ясно, че служебното правителство е вкарано в капан от кабинета на Кирил Петков. Те са осигурили газа, но казват на практика на служебното правителство – вие осигурете пътя за транспортиране. Като са можели да осигурят пътя за транспортиране, защо не са го направили? Единственият танкер, за който е осигурен пренос на газа до страната ни през Турция, ни дава гориво само за един месец“, заключи тя.

Втората част на разговора:

Сега топлофикациите, които ползват газ, го купуват на 120 лв. Ако започнат да покриват реалната цена, както настояват някои работодатели, ще плащат по 360 лв. Цената на парното и топлата вода ще трябва да се увеличи ТРИ ПЪТИ.

Булгаргаз затъва. По всичко изглежда, че стремежът е бил дружеството да бъде поставено в тежка финансова ситуация, като продължаваме да купуваме газ през прекупвачи. Аз виждам в това целенасочени действия на предходното правителство за фалиране на държавното дружество.

От публикувани две фактури става ясно, че през месец юли сме купували газ през румънски посредник за 110 евро, докато цената по договора с Газпром е била 89 долара. Тоест, ние сме купували руски газ през формално румънска компания с 28% по-висока цена, отколкото бихме могли да го вземем от първоизточника.

Същевременно Асен Василев издейства от ЕК изключително широка дерогация за България по отношение на вноса на руски петрол. От това печелят и руски, и американски фирми. И аз започвам да се чудя кой е всъщност "петата колона". Разбира се, нямаме нищо против преработката на руски петрол в България, но защо управляващите не договориха в замяна по-изгодни цени за вътрешния пазар?

Стигнахме до момента, в който служебният министър на финансите казва, че догодина вече ще имаме дефицит над 11 млрд. лева. Поради което не трябва да се увеличава минималната работна заплата, останалите доходи също. От КТ "Подкрепа" от началото на тази криза настояваме, че не бива да се допуска (и ние ще направим всичко възможно да не се допусне) обикновеният човек да плати цената за грешните геополитически решения, които бяха взимани през цялото време.

Защо е важен газът и във връзка с цената на тока? Вярно е, че ние произвеждаме малко ток от газ. Вярно е обаче, че от средата на миналата година бизнесът купува електричество на свободен, либерализиран пазар. Нашите цени са европейските цени. А в Европа огромна част от тока се произвежда от газ. Когато там се вдигне цената, тя се увеличава и у нас. Затова трябва да ОГРАНИЧИМ износа на електричество. Можем, все още, първостепенно да задоволим собствените си нужди на приемливи цени. Разбира се, че останалото ще продължи да се изнася.

Когато за пореден път изразих тази позиция на КТ "Подкрепа", в Капитал публикуваха две статии срещу мен в два поредни дни, като се обясняваше, че така, видите ли, миньорите и енергетиците щели да останат без работа. Това е долна манипулация и тези хора трябва да разберат, че не аз, а те ще носят отговорността за това, че бизнеси ще фалират, хора ще остават без работа и в крайна сметка всички ще пострадаме от това, че те обслужват чужди интереси.

Източник: pogled.info

 

 

Коментари

 • thenewone

  01 Sep 2022 18:23ч.

  Е, прочетох го. Сякаш е писано от някой от наште крадльовци на никове. Как Велев бил такъв и онакъв, о, боже! бил сътрудник на десе. Ми браво на него, десе не зимаше сульо и пульо за сътрудник. И добре се грижеше за сигурността на държавата. Накрая се размекна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  01 Sep 2022 18:27ч.

  Ваня (пък хубава, дявол да я земе) била в БСП, после в Подкрепа, ама харесвала Кремъл. И още - говорела същото като Велев. И ко? Ако Велев напише в правоъг.т-к a^2+b^2=c^2, а Ваня каже - вярно е, няма ли да е права? Или трябва да каже: Не така, а така (opp)^2+(adj)^2=(hyp)^2 ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тамо на баира става панаира

  01 Sep 2022 19:37ч.

  Целта на "старшите партньори" (извън ЕС) е да бъде предизвикана криза, коята да се съчетае с войната срещу Сърбия и да доведе до голям конфликт на Балканите. Това за есента и зимата. Догодина газ няма да има от Русия, и от ОАЕ също, защото Русия няма да позволи. Ако се наложи ще бъде затворен Суецкия канал, могат да се вземат и "други мярки", както пееше Тодар Колев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • лъжльовци

  01 Sep 2022 19:40ч.

  Научете я най-накрая коя е Лиз Тръс, прочетете и речта и т.н. Целта е ПЪЛНО СКЪСВАНЕ на всякакви връзки с Русия, завинаги. Това е официална политика, изразена е в официални документи на партньорите. ПП не са неграмотни, а правеха това, което им се нареди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кокошката

  01 Sep 2022 19:44ч.

  Засега сме още в лесната фаза, въпреки че проекта се движи със закъснение. Трудната фаза започва след месец-два. Газ няма, ако си представим, че има, дали ще ни стопли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една от малкото

  01 Sep 2022 20:45ч.

  Умна и свястна жена сред това море от медийна посредственост, винаги й се възхищавам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Една от малкото 01 Sep 2022 20:45ч. Умна и свястна жена сред това море от медийна посредственост, винаги й се възхищавам.

  01 Sep 2022 22:04ч.

  Точно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Никой не е по-мразен от онзи, който говори истината."

  01 Sep 2022 21:35ч.

  Кой казва Истината? Ваня Григорова или всичките братовчеди на Остап Бендер, включая недоучилите харвардчета и сегашното служебно правителство? Няма един във властта да каже: така не е наредено, така правим, ама трябва друго да говорим, щото ще ни уволнят (или нещо друго).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кой е ненадеждният партньор

  02 Sep 2022 2:27ч.

  https://24may.bg/2022/08/31/%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%b0%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%b9%d1%82%d0%be-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b8%d1%8f-%d0%b2-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • има коментари, но няма посочени конкретни решения

  02 Sep 2022 6:48ч.

  От статията не става ясно, всъщност Ваня предлага ли конкретни решения по казуса? За какво се борим и как ще го постигнем, т.е. изложението прилича на празни объркващи приказки? Разбира се, че разчетите са в рубли, указът на Президента Путин никой не е отменил, бе жена! Всеки икономист разбира разликата между пари и разчети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Излизането от ЕС и ОТАН е достатъчно

  02 Sep 2022 10:25ч.

  Очевидно е конкретно решение

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дедоф

  02 Sep 2022 15:02ч.

  Чети ме малкия , в у-ще не ви ли учат как да схващате туй що ви говорят или по дефолт сте си тъпи

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Чезаре Ламброзо

  02 Sep 2022 21:55ч.

  Ваня свен красива и е умна. Не е куха евроатлантическа лейка, декламираща брюкселски клишета. Ей за това няма да и простят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евров

  06 Sep 2022 20:44ч.

  Ванчето е разкошна. Чудесна е за прайм министър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи