Валентин Вацев: След референдумите в Украйна Путин ще може да обяви война

Валентин Вацев: След референдумите в Украйна Путин ще може да обяви война

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Непосредствено следствие от обявяването на частична мобилизация в Русия ще бъде, че поне милион руснаци ще напуснат страната, твърди геополитическият анализатор Валентин Вацев в интервю за Епицентър.бг.

Ето основните акценти в него:

- Геополитическата дилема у нас е участва ли или не участва България във войната на англосаксонския свят срещу Русия

- НАТО не е хомогенна организация от гледна точка на готовността да се участва в откровена война с Русия

- Заинтересовани кръгове се опитват да поставят дилемата русофили - русофоби в основата на българския политически живот

- Полски въоръжени сили биха могли да бъдат видяни до края на годината на територията на Западна Украйна

- Как ще коментирате обявената от Русия частична мобилизация, г-н Вацев?

- Общата картина е следната – Русия първо прави държавно-политически действия и след това обявява техните военни еквиваленти. Първо Русия призна Донецк и Луганск като отделни държави и тогава започна военният удар срещу Украйна. В този случай нещата вероятно ще се повторят. За това намеква и Дугин. Русия първо ще проведе референдуми в новопридобитите земи и чак тогава ще направи частична мобилизация.

Мобилизацията ще обхване около 1% от руските военни ресурси – преди всичко запасняци, които са минали военно обучение. На руското ръководство ще му трябват подготвени и проверени кадри, за да успеят да правят военно-държавно строителство на новозавладените територии. Така че може да се окаже, че причината за частичната военна мобилизация е провеждането на референдуми, а не обратното. Путин обикновено действа реактивно. Ние сме свидетели на путинска стратегия в случая - той първо ще проведе референдумите в Запорожието и Херсонска област и след като се утвърди волята на гласуващите, че те искат да бъдат част от Русия и след като държавният съвет на Русия ги приеме в състава на Русия (това може да стане за два часа) и след като е сигурно, че Украйна ще продължи да обстрелва тези земи, ще се формира нова ситуация – Русия е обстрелвана. Това ще даде възможност на Путин дори да обяви война.

- Какво значение имат референдуми, които никой извън Русия няма да признае?

- Референдумът като пряко волеизявление сам по себе си е достатъчен. Референдумите имат непосредствено политически изводи.

- А когато това волеизявление, вън от съмнение, няма да бъде нито свободно, нито честно?

- Очевидно, в Москва не смятат така. Смята се, че 90% от населението на тези територии са руснаци. Става дума за старото – ново понятие Новорусия, където украинското влияние или е минимално, или се стреми към минимално. Но нека видим как ще протекат референдумите.

- Казахте, че ще последва глобална война. Как ще се случи тя?

- Прякото следствие на обявяването на частична мобилизация ще бъде напускането на руската територия на огромно количество хора – предимно млади, специалисти с добри професии. Предполагам, че не по-малко от милион руски граждани ще се опитат да се отклонят от мобилизацията, а най-сигурният начин е да избягаш в чужбина. По подобен начин се очаква новите територии да бъдат напуснати от доста хора.

Що се отнася до глобалната война, тя стана актуална още миналата година. Едно внимателно прочитане на текста на новата атлантическа харта, приета на 10 юни 2021 г. показва ясно, че Западът, англосаксонският запад по-точно, е готов за голяма, определяща всичко след себе си война. Който не се досети да прочете тази нова атлантическа харта, би могъл да се досети за войната на 24 февруари 2022 г., защото тогава започна цялото преразпределяне на силите и териториите във територията на Украйна. Трета голяма крачка към глобалната война се прави именно сега, тъй като частичната мобилизация е действие, което говори за война, нищо че действията в Украйна може да продължат да бъдат наричани специална военна операция.

- Как ще реагира светът на действията на Путин?

- Има особености. Първо, мисля че Великобритания ще заеме много особена изчаквателна позиция. Де факто, не пропагандистки. Великобритания е поставена в деликатно положение. Суверен на страната вече е новият крал – Чарлз III, но той все още не е коронясан. А суверенът е факторът, който определя въпросите на войната и мира.

Второ, има и други тънкости. 

За мен е очевидно ясно, че президентът Байдън е привърженик на деескалацията, по което той се различава от своя държавен секретар Антъни Блинкен, който е от Аспенската група военни стратези. Предполагам, че вчера в късния следобед се е провела консултация. Путин е отказал да разговаря с Шолц и с Макрон, но е разговарял с президента на САЩ, за да го увери според мен, че директни ядрени последици тази частична мобилизация няма да има. В речта на Путин по повод частичната мобилизация той на няколко пъти споменава за ядрена опция, но винаги говори за нея като за отговор на предизвикателство.

Трета особеност. Едва когато Донецк и Луганск влязат в състава на Руската федерация, тогава ще може да бъде активирана ядрената опция във военната доктрина на Русия.

- Ядрена война ще има, така ли?

- Не, защото всички основни фактори на този етап са против нея. Дори шансовете за ограничена употреба на тактическо ядрено оръжие не са се повишили. Повишили са се шансовете за открита – не прокси война, между англосаксонския свят и Русия. Това, което представлява крачка към войната, е частичната мобилизация, тъй като очакваният отговор на това действие на Кремъл ще бъде отваряне на открита война, а не чрез прокси елемент, какъвто е Украйна днес.

- В какво ще се изразява тази открита война? В директна помощ с жива сила?

- Точно така.

- Откъде ще дойде тази жива сила и по какъв начин?

- На този въпрос с точност могат да отговорят само военните ръководители на операциите. Аз мога само да предполагам. Аз, например, предполагам, че полски въоръжени сили биха могли да бъдат видяни до края на годината на територията на Западна Украйна. В Полша вече официално се говори, че земите на Западна Украйна са полски, че те са отнети от Полша и че сега е моментът да бъдат възвърнати. Възвръщането на източните области към полската земя това е политическа задача на днешното ръководство на Полша, така че един от най-вероятните ходове на Полша е вкарването на хиляди доброволци, които вече са обучени и въоръжени, на територията на Западна Украйна. Вече видях в информационния поток, че на украинска територия е унищожен полски танк с полски екипаж, така че определени опити в това направление се правят.

- Ако Полша наистина постъпи така, това едва ли би било одобрено от НАТО. Позицията на НАТО е подкрепа за нападнатата Украйна.

- Не можем да бъдем сигурни, че НАТО ще забрани категорично на полското ръководство да постъпи така, защото се появява една военно-юридическа тънкост. Член 5-и би заработил само тогава, когато някоя страна – член на НАТО е нападната на своята територия. Ако руското военно-политическо ръководство реши да унищожи полски войски на територията на Западна Украйна, това строго погледнато не е нападение срещу полска територия. Ръководството на НАТО не е публикувало никакво становище по този казус, който е възможен и става все по-вероятен според мен.

- Руският военен министър Шойгу заяви, че половината армия на Украйна вече е унищожена. След като Русия обявява частична мобилизация, би трябвало и Украйна да предприеме нещо или в полза на Украйна да се предприеме нещо.

- Украйна няма какво повече да направи – там минаха три вълни на всеобща мобилизация. Украйна не прави специална военна операция, а воюва пълноценно с висока ангажираност и твърд дух. По интересно е ще имат ли основания други страни от НАТО, извън Полша, да участват със свои войски на украинска територия. Съединените щати могат, например, да вкарат освен частната военна компания „Академи“ и други частни военни компании. Те са десетина на американска територия. След тази частична мобилизация ще се постави въпросът какъв ще бъде отговорът на НАТО и той най-вероятно ще бъде премахване на прокси характерът на тази война.

- А как ще реагират съюзниците на Русия в Шанхайската организация за сътрудничество и БРИКС, най-вече Китай и Индия?

- Предполагам, че това е питал Путин при своето участие в срещите на ШОС и БРИКС. Те ще бъдат пасивни според мен и по пасивен начин ще изразяват съгласие с руските действия. Нищо особено няма да се получи, освен, разбира се, нарасналата готовност на Китай да воюва със Съединените щати. Онази вечер Байдън каза нещо напълно непремислено, че в случай на необходимост съединените щати ще воюват с Китай за Тайван. Нито един американски ръководител не е формулирал така ясно тази опция. Американската политика по отношение на Тайван е по-сложна от идеята на военна конфронтация с Китай. Но за това ще се говори след 8 ноември, когато се очакват междинните избори в САЩ.

- Какво означава за България тази, очевидно променена ситуация в света?

 - Това е големият въпрос, който българите трябва да си задават. В България ще се засили русофобската пропаганда и ще бъде засилено желанието България да участва с въоръжени сили на украинска територия. Това означава възможност за българските русофоби да ангажират окончателно България с военни действия срещу Русия. Има и влиятелни политически сили, които не поддържат такъв курс. Но българските русофобски кръгове сега ще възкликнат доволни: „Дойде времето!“ Тези събития окончателно определят дневния ред на българската политика не като избор между ляво и дясно, а като геополитически избор. Българският дневен ред е геополитически.

- За или против Русия?

- По-скоро за или против войната. Геополитическата дилема е участва ли или не участва България във войната на англосаксонския свят срещу Русия. Това е въпросът - участва ли България в тази отвратителна война, която заплашва пред очите ни да стане глобална, световна война. Геополитическият смисъл на българския политически живот е именно тук – България участва ли активно, материално-технически, в тази война или заемайки някаква позиция, стои извън материалната конфронтация. Има страни на НАТО, които постъпват точно така. И според мен те ще се увеличават. България има все още какво да решава. И все още не може да се твърди, че въпросът е напълно решен от самата история. Българското политическо ръководство е изправено пред видима дилема с всички възможни последици от това, разбира се.

- Кои са тези членки на НАТО с особена позиция?

- Франция съвсем откровено заявява, че не желае да участва в никакви военни конфликти. На второ място Германия, която хитрува – от една страна подкрепя справедливата кауза на Украйна, а от друга страна отказва да изпрати оръжие. На трето място Унгария. На четвърто – Италия след парламентарните избори, които предстоят там. Работата е там, че НАТО не е хомогенна организация от гледна точка на готовността да се участва в откровена война, която може да има и ядрени аспекти, с Русия. България има време да вземе решение. Изборът на България все още може да бъде разумен. Ако цар Борис III е намерил за възможно български войски да не ходят на руския фронт по време на Втората световна война, аз се питам кой български отговорен политик би нарушил правилото на цар Борис III.

- Преди основната конфронтация в българската политика беше по линията комунизъм – антикомунизъм, сега става по линията русофоби – русофили, така ли?

- Някои заинтересовани кръгове се опитват да поставят тази дилема в основата на българския политически живот. Аз мисля, че това е несериозно, защото ако един русофоб е разумен, той би трябвало да си направи правилни изводи от ситуацията. Дилемата русофили – русофоби не може да бъде твърдата основа под действията на българските политици. По-скоро трябва да се мисли отговорно за българския национален интерес, което е нещо по-различно. Българските политици, като виждат колко са несигурни съюзите и мероприятията, провеждани на Запад, би трябвало да имат едно наум, когато определят България като откровено русофобска страна, каквато тя не е. Участието или неучастието на България в тази разгръщаща се пред очите ни война ще бъде основен въпрос, който ще се решава на изборите. Българските гласоподаватели ще получат правото да попитат тези, които се стремят към властта – смятате ли, че България трябва да участва военно-технически във войната на англосаксонския свят срещу Русия.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

 • Тоя селски бек

  21 Sep 2022 19:06ч.

  Пак лъже като разпран. Абе Мунчо, на китайците вече им писна тоя лилипут да си развява байряка. Орките на Путин ще се исулят от Украйна като в Казахстан.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • млъкни като не знаеш

  21 Sep 2022 19:19ч.

  Нищо конкретно не казваш за Казахстан, как си обясняваш, че събитията там изведнъж утихнаха - просто руските спецчасти безмилостно избиха лидерите на тамошните майданджии, демек този път си свършиха работата както трябва, и не оставиха нещата както в Киев през 2014.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И се изсулиха

  21 Sep 2022 19:25ч.

  На 5 тия ден по нареждане на Китай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • щом така смяташ...

  21 Sep 2022 19:32ч.

  https://glasove.com/novini/si-dzinpin-prizova-kitayskite-voenni-da-se-gotvyat-za-voyna

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Николай II

  21 Sep 2022 19:37ч.

  Да, след като избиха американските проксита. Ако трябва пак ще се върнат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  21 Sep 2022 19:35ч.

  И.Стрелков/В.Квачков за положенито и делата на фронта в Украйна https://www.youtube.com/watch?v=1maPgYIT0Ts

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОДКБ е на скъп хотел

  21 Sep 2022 19:36ч.

  И защо да стоят там, ако са си свършили работата? Удобно е да се намесва Китай, ала хипотезите трябва да се доказват, а не да чикиджосваш на голи антируски емоции.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четете, бе

  21 Sep 2022 19:40ч.

  Не само помията от тоя сайт. Има изявление на външно министерство на Китай. Зад Путин не стои никой. Всичко свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самият Вацев е пълен ташак

  21 Sep 2022 19:43ч.

  Преди 10 дена обяснявяше, че украинците взели 1 село след 5 дни обърна резбата и почна да казва, че ако нямало мащабна война Русия щели да я разпарчетосат. Смех.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами това са различни неща

  22 Sep 2022 8:10ч.

  Т.нар. украинци посвършиха заедно със съветската техника, с която воюваха. Прокси украиннската армия не се състои основно от украинци и не цели да вземе едно село, а при подходящ развой на събитията да подпомогне "демократичиня" държавен преврат в Русия. Това лято в Прага се събраха едни "демократи" от всякакъв калибър, които даже бяха начертали тези парчета в различни цветове на картата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анал Лиз

  21 Sep 2022 19:57ч.

  Терминът говори сам за себе си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  21 Sep 2022 20:17ч.

  Повтаря се 2014 ... бидето ще попръцка за да спечели междинните избори и после всичко по старому. Русия ще си оправя новодомците, а западните меки китки ще попикват от яд. 👌🏻

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • черния

  21 Sep 2022 21:23ч.

  А думите на Моди в лицето на путин, че "Сега не е време за война и това съм ви го казвал и преди" уважавания професор Вацев тълкува като подкрепа?!? Това е експертиза, на която може да се доверим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Георги Ат.

  23 Sep 2022 14:38ч.

  Вацев казва "пасивна подкрепа", т.е. ще мрънкам против войната, но няма да правя нищо, за да я спра и ще си търгувам още по-яко с руснаците ... това прави и Моди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вацев,Вацев,

  21 Sep 2022 21:57ч.

  в началото беше интересен и донякаде с авторитет,сега клониш към О,нищо което предричаш не се сбъдва,само едно мърморене и нищо друго?Жалко,в началото беше твоето слова а сега една почти празна логорея!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  21 Sep 2022 22:15ч.

  Преди 22.02.2022г надценяваха Русия.Днес Вацев я подценява.А нищо не се е променило.Поиграха си на война.Както казва Путин ''Ние нищо сериозно и не сме направили''И е прав.Разбира се че е възможна ескалация.Затова е частичната мобилизация.Войната в Украйна може да се води и с наличните сили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  23 Sep 2022 11:15ч.

  Явно за толкова широк фронт текущите сили не достаигат за настъпление. А новите територии (от следващата седмица) ще трябвя бързо да се изчистят от НАТО и пудели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  21 Sep 2022 22:22ч.

  Въпросът бе;Докъде желае да стигне Путин?Имаше голяма доза неопределеност по много причини.Днес е ясно докъде иска да стигне Запада!Опциите пред Путин бяха 2; 1.Нещо като 2014г 2.Преформатиране на Украйна.Едно отпадна.Две е много неясно.Вероятно 2.1.Унищожение на армиите позволили си сериозен отпор 2.2.Капитулация и съд за Зеленски и ко.2.3.Анекс на територии.Вероятно историческите земи до Днепър

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-за нас

  21 Sep 2022 22:27ч.

  1.Европа умря.Колкото по-бързо го разберем по-добре 2.Русия на Дунав и Русия до Херсон за нас са две различни неща.Но и в двата варианта ТРЯБВА ДА НАПУСНЕМ НАТО.ЗАЩОТО РИСКУВАМЕ ДА СМЕ СЛЕДВАЩА УКРАЙНА.Напускайки НАТО от ЕС ще ни изхвърлят.Ако не се е разпаднал.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Генгей

  21 Sep 2022 23:24ч.

  Не, България не трябва да участва в тази война. Има си НАТО, има си чл. 5. Украйна в НАТО ли е? Не. Като не е в НАТО кому кура дирим ние там? По коя логика?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Sep 2022 6:06ч.

  Войната си е ШОО.Ще гледаме СЕИР! :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еми

  22 Sep 2022 10:29ч.

  тъпанар си!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Понеже вечно пишеш

  22 Sep 2022 8:16ч.

  за войната като вълнуваща миризма на напалм, вкус на пуканки пред телевизора и т.н, предполагам няма да ни споделиш, че ще виждаш как увисваш всеки ден отвсъкъде и с всичко по себе си и колко ти е страшно, че ще трябва да понасяш жена си, докато смъртта ви раздели. Но това няма да споделиш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Sep 2022 8:44ч.

  Вечно пиша и БАЯ познавам ако сте забелязали ? Та по въпроса за войната ? Може би защото познавам и руснаците и англосаксите, като ПРОЧЕТЕНА книга съм убеден, че всичко между тях е ЦИРК и накрая ще изгорят до основи държавиците, които НЕ членуват във военнополитически блокове. Като бонус икономически ще изгори и ЕС..... :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ЗИП”,тук напълно съм съгласен

  22 Sep 2022 10:48ч.

  с последното ти творение във форума!Прав си и точен,фала на българската майка де те родила и възпитала!Това е сериозно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин

  22 Sep 2022 14:01ч.

  Може да ни попитат: не съжаляваме ли за живота на стотици хиляди или милиони от тези хора в САЩ и Европа, които ще умрат в резултат на нашия ядрен удар? Нека да отговорим на въпроса с въпрос: съжаляват ли американските и натовските стратези, които изпълняват волята на световния либерален истаблишмънт, за руснаците, които вече осъдиха на смърт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • на никого няма да липсват

  22 Sep 2022 16:46ч.

  Ами да пратим всички русофоби да се бият в Украйна без значение от възрастта. Иначе ще се изпокрият и когато войната свърши (ако почне де) ще се появят като лешояди и ще оглозгат костите на оцелелите на бившата територия България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ала_Бала

  22 Sep 2022 20:50ч.

  Чух, че генерал Атанасов събирал умни, млади и нахакани жълтопаветници за доброволци в Украйна. Той щял да бъде командир?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янакиев

  23 Sep 2022 13:27ч.

  Умнокрасивите се събират да тренират да крещя актуализирания вариант на основния им лозунг-Кой се къпе е червен.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янакиев

  23 Sep 2022 13:38ч.

  Да се чете крещят

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  24 Sep 2022 20:34ч.

  бляяяяя. путин беше казал пред макрон преди атаката , че няма да напада украйна !!!! и ? сега знаем какво се случи. путин е лъжец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи