Валентин Вацев: Скоро САЩ ще поискат цялостна мобилизация срещу Русия. Въпросът за български войници в Украйна е много актуален

Валентин Вацев: Скоро САЩ ще поискат цялостна мобилизация срещу Русия. Въпросът за български войници в Украйна е много актуален

Автор: Явор Дачков, в. "Филтър". Следвайте "Гласове" в Телеграм

Тогава, когато НАТО завоюва истински, а не чрез проксита, тогава българските натовци ще бъдат първи. Те мечтаят за момента, когато ще има формални условия да се изпратят на фронта законни въоръжени сили на България. Така че тази вероятност никак не е измислена, а резултат от спокоен, трезв анализ на геополитическата ситуация, в която е България. Това каза Валентин Вацев в интервю за Явор Дачков и в. "Филтър."

Според анализатора пусковият механизъм на големите промени в България ще дойде след тази война в Украйна, на която сме на крачка от участие. Българският политически елит вече воюва. Той прави  подготвителните движения за участие във война, с единствената цел да се харесат на когото трябва. Няма такава свинщина и злодеяние, която българският елит да не е способен да извърши, за да бъде на страната на победителите

По отношение на вътрешнополитическата ситация у нас Вацев е на мнение, че между българското общество и българския политически живот има ивица от изгорена земя.

„Продължаваме Промяната“ не е нито лява, нито дясна партия, а е поредната инициатива на някой чиновник от американското посолство, която ще свърши по обичайния път, след съответните щети по българския национален интерес.

Корнелия Нинова има не толкова политическо, колкото бизнес съзнание.

- Г-н Вацев, вие сте свързан с левицата, участвал сте активно в управлението на България преди 20-30 години. Преди няколко дни Корнелия Нинова каза, че БСП е оригиналът, а „Левицата“ - копието. Как гледате на спора кой е оригиналът?

- Този спор е несолиден. Първо, не може да се каже кое е оригиналът и кое копието. Второ, този дебат не върви по нужния начин. Това би могло да бъде спор от маркетингов тип. Едно е Бенг енд Олуфсен (датска високотехнологична компания за HiFi техника – бел.ред), друго са копията му. Това още веднъж показва, че г-жа Нинова има не толкова политическо съзнание, колкото бизнес. Нейната мотивационна схема е от бизнес тип. Този въпрос беше очевиден, когато Корнелия Нинова стана председател на БСП. Склонността към бизнес е стара склонност на БСП. Мисля, че е дошъл моментът вече да се говори за БСП в исторически план. 

- Искате да кажете като част от миналото, а не като фактор за бъдещето?

- БСП е в настоящето, но гледа към миналото. Има много причини това да е така. Когато решихме да правим на мястото на комунистическата партия БКП, която беше почти умряла, социалдемокрация, това свръхмодерно действие беше по същество остаряло. В средата на 70-те години в Европа се смени вятърът и завърши епохата на индустриалния капитализъм. От 80-те години вече започна видимото господство на финансовия капитал, който се глобализираше. В условията на финансов капитализъм от постмодерен тип етикетите „социалдемокрация“, „десен либерализъм“ се оказаха неактуални. Тогава лявото започна да губи смисъл. Появиха се обвинения към него, че то вече е изпуснало своя социален предмет, че не е адекватно спрямо социалната си база. По подобен начин, макар и в друга терминология, тези обвинения бяха отправени и към десницата. Днес БСП си отива по исторически причини. Тя може да бъде оставена да угасне във формата на някакъв маркетингов проект. 

- Може би затова са споровете са за бранда?

- Споровете са за бранда, а не за същината и за логиката на предмета. Ясно се вижда причинно-следствена връзка между участието на БСП в последното правителство и нейните седем и половина процента сега. БСП е удивително всеядна в своите коалиционни инициативи и авантюри. Няма разумна гледна точка да се обоснове, защо БСП трябваше да бъде коалиционен партньор на „Продължаваме Промяната“ и на другите там. Но това не е за първи път. Грубо нарушаване на политическата логика беше и тогава, когато БСП, начело със Станишев, беше в коалиционно партньорство с НДСВ и ДПС. Българската десница не е правила чак такива грешки. 

Ако се върнем съвсем назад, към позабравените вече начални години на демокрация, няма да забравя как БСП участва със свои видни представители в едно ултракоалиционно правителство. Второто правителство на Андрей Луканов беше на БСП - СДС. Този лековат и безотговорен тип отношения към властта е причина за днешната окончателна политическа деморализация на БСП. 

През 1997 година станаха три важни събития, от които се помни само едно. Първото беше атаката срещу парламента на 10 януари, второто - прословутото връщане на мандата, но третото събитие е най-важно. Това бяха изборите през март, когато БСП загуби срещу Иван Костов. Тези избори бяха предадени от ръководството на БСП. 

Има някои неща, който трябва да правиш в ситуация преди избори и други, които по никакъв начин не трябва. Към 15 са правилата и всички те бяха нарушени от централния предизборен щаб на БСП. Тогава за първи път осъзнах, че с тази партия работата няма да върви. Партия, която така предава изборите, няма право на власт.

БСП прекалено дълго заблуждава своите членове, че се бори за власт, а всъщност се бореше за някаква коалиционна формула - ако може отговорността да бъде споделена и да е по-далече от тази отговорност. Сега, 23-24 години след създаването на тази партия, дойде време тя да плати. 

- Въпросът е може ли „Левицата“ или друго формирование да запълни този вакуум или нещата ще отекат към „Възраждане“ или националистически формации?

- Според мен е валидна по-скоро втората хипотеза. Автентично ляво няма да има, защото смисълът на термина „автентично ляво“ е неясен. В епохата на финансовия капитал вече няма пролетариат. Трудещите се са прекалено абстрактна категория, за да се бориш за техните интереси. На мястото на трудещите се има умираща средна класа, която всеки момент ще започне да издава фашизоидни миризми. В България не случайно се усеща една предфашизоидна атмосфера. Ще се появят яростни националистически партии, на които първоначално обществото няма да вярва. И може би след десетина години ще се появи автентична лява партия. 

- Каква е ролята на Корнелия Нинова за това състояние на партията?

- БСП може да продължи да живее като огризка, като остатък от ярки процеси. Дейността на Корнелия Нинова е чак най-накрая като причина. Виждам, че тя е деполитизирана, че не е визионер.

- Значи ли това, че българското дясно ще тържествува?

- Напротив, българското дясно е в същата криза на идентичност. Забелязвате ли как дясно-либералната по замисъл партия ГЕРБ непрекъснато се опитват да я направят консервативна. Силно се съмнявам, че от това, което днес е ГЕРБ, може да се направи консервативна партия. 

- Според вас има ли шанс „Левицата“ да влезе в следващия парламент?

- На тях социолозите им дават около четири – четири и нещо процента. Българското общество има ясна потребност от някаква левица. Друг е въпросът, че това ляво още не може да се пребори за собствената си идентичност. По-скоро тази „Левица“ ще влезе в парламента и тогава ще се появи същият въпрос – достатъчно ли си автентичен, за да претендираш да си ляв или десен. 

- Не е ли все пак по-добрият вариант да има такава партия, която се обявява срещу войната, извън големите идеологии?

- По-добре две леви партии, отколкото една. Това би трябвало да противостои на зародишите на българския нов фашизъм. Така че аз ще приветствам влизането на „Левицата“ в парламента. Това не решава големия въпрос, а той е, че българските политически сили не са представителни. Между българското общество и българския политически живот има ивица от изгорена земя. Само в нашето царство на кривите огледала е възможно днес да си десен либерал, а утре десен консерватор.
Този дефицит до голяма степен се компенсира от готовността на българския политически елит да изпълнява нарежданията на американското посолство.

- Това щях да ви попитам. Хората разбират, че изборите се обезсмислят, защото който и да дойде на власт, с изключение засега на „Възраждане“, се случва каквото пожелае американското посолство.

- Лесно можеш да предизвикаш интереса на американското посолство, но колко време можеш да го удържиш. Има някаква недоизясненост и в самия начин, по който американското посолство раздава своите предпочитания. Това идва до голяма степен от спецификата на управляващата демократическа партия в Америка. В България се опитаха с домашни средства да направят някакъв балкански аналог на демократическата партия на САЩ. Нищо такова не се получи, но затова пък имаме „Продължаваме Промяната“. Ако си спомняте, имаше период, в който от „Промяната“ предпочитаха да се заиграват с лявото. Лозунгът беше: „Ние сме леви. Онези леви са остарели, а ние сме модерни.“ Това идваше от разбирането, че в американския политически пейзаж републиканците са по-скоро десни, а демократите – леви. Разбира се, нищо такова не се получи.

„Продължаваме Промяната“ не е нито лява, нито дясна партия. Това е поредната инициатива на някой чиновник от американското посолство, която ще свърши по обичайния път, след съответните щети по българския национален интерес. 

- Ще успее ли американското посолство да сглоби правителство след тези избори?

-Не. Трябва обаче да им се признае, че умеят да сглобяват. Първо тръгват с минималистични очаквания, но когато трябва, извиват и ръце. Този път, ако успеят да съберат на едно място ГЕРБ и ПП/ДБ, ще се получи нещо слепено с плюнка, което няма да издържи повече от 3 месеца. Материалът, който те трябва да съберат коалиционно, почти не се поддава. Това не са партии, а силно мотивирани клики.

Освен това с България в Държавния департамент се занимават не повече от двама човека. Няма нито интерес, нито разбиране за спецификата на страната ни.

Самият американски политически апарат в момента работи на 50 процента от своята мощност. Демократите са много объркани, техният противник Тръмп набира сили. Намери се и Рон Десантис, който може да замести Тръмп, ако нещо се случи с него.

Ако наблюдавате внимателно, ще видите как са засилва негативизма по отношение на американския ангажимент с Украйна. Все повече се множат въпросите „защо ги финансираме“. Американският технологичен апарат не смогва да изпълнява задачите си.

Америка беше велика империя, остави високи стандарти в имперското присъствие, но вече не е същата. Там цари объркване. Има някакви много хора, които не е ясно как са стигнали до върха на американската властна пирамида като Мич Макконъл и Нанси Пелоси. Това е несериозно! Това все пак е страната на Линкълн. Сега са някакви случайни фигури, които са не по-малко случайни от Кирил Петков в България. Не очаквам високи прояви на ефективност от американското присъствие у нас. Те ще командват, ще чукат по масата. Точно това се очаква да направи новият американски посланик, който има хаитянски опит.

- В Хаити убиха президента…

- Там е нормално да влязат непознати хора и да застрелят президента, заедно с жена му. Това е най-занемареният заден двор на Америка. За да управляваш този заден двор, е необходимо да имаш специфичен опит с какъвто ще дойде новият американски посланик у нас.

Това, което особено ме интересува, е кога ще свърши това историческо безвремие. Според мен българите са готови да имат някакъв относително адекватен политически живот с тази представителност, каквато се предполага от всеки европеиден тип политика.

По някакъв начин, и това е свързано с българската национално политическа съдба, всички големи промени у нас настъпват след война, в която страната ни пряко или косвено участва. Големите промени след 1944 година са продукт на загубената от България война. Преди това от загубената Първа световна война. 

- Може ли да се каже, че големите промени след 1989 година са вследствие на загубената Студена война?

- Разбира се. В Москва не вярваха, но те наистина загубиха Студената война. Тогава започна голямото унищожаване на средната класа на Източна Европа. Преди 89-та година хората, които живееха под чертата на бедност в целия Източен блок, бяха около 8 до 12 процента. През 1994 година под тази черта вече бяха 64 процента. Такъв грабеж историята не помни и той е в резултат на загубената Студена война. 

Струва ми се, че пусковият механизъм на големите промени в България ще дойде след тази война в Украйна, на която сме на крачка от участие. Българският политически елит вече воюва. Той прави  подготвителните движения за участие във война, с единствената цел да се харесат на когото трябва.

- Мислите ли, че отново сме на грешната страна на в тази война?

-Мисля, че това е българска национална съдба. Губим големите войни, в които участваме. Имаме спечелени войни, но те не са големи, не са световни, а регионални. Има някаква тайнствена зависимост между мотивацията да участваш във войната и то не как да е, а само на страната на победителите. Помня времето, когато Америка осъществяваше своите хуманитарни бомбардировки над Югославия. Тогава в нашия парламент все още можеше да се спори по същина. Някои от ляво, дали не беше Янаки Стоилов, започна дискусия дали подкрепата ни е правилна. Спориха близо цял час и накрая един седесар се изправи на трибуната и каза: „Не е важно кой е крив и кой е  прав. Важното е, че за първи път сме на страната на по-силните.“
Няма такава свинщина и злодеяние, която българският елит да не е способен да извърши, за да бъде на страната на победителите. 

- Говорите за завоя на историята. Китай и Русия ли правят този завой или той се случва по естествен начин?

- Има много интересен италиански неомарксист Джовани Ариги. Той доказа по убедителен начин, че хегемоните идват и си отиват. Америка беше хегемон на мястото на Великобритания. Към 2050 година предстои Китай да бъде големият хегемон на своя регион. Това е изчислено от Ариги по достоверен и приемлив начин. Съединените щати си отиват като хегемон. Те ще останат една симпатична регионална велика сила, но Китай се движи към своята точка алфа. Русия, тъй като няма друг начин да решава вътрешните си проблеми, ще ги решава заедно с Китай. Така че Русия и Китай правят голямата заявка за следващия хегемонен тип. 

Оттук идва един друг голям проблем. Русия е физически и военно-технически по-силна от Украйна. Тя е достатъчно силна да противостои на обединения военен потенциал на НАТО. Русия не може да загуби войната на бойното поле. Това го доказва съвсем ясно Джон Миършаймър. Поне него би трябвало да забелязват нашите политолози и геополитици. Напълно е възможно политическото безвремие в Русия да задейства в този план. Ако погледнем в големия календар на историята, Русия днес се намира в лятото на 1917 година. Либералите са се провалили, Керенски е на път за избяга, болшевиките още не са дошли и не се знае дали ще дойдат. Русия в момента е между Февруарската и Октомврийската революции. Тя е уязвима така, както беше по времето на Руско-японската война. Когато Русия влезе с висок дух във войната срещу Япония, но загуби битката, макар че беше 5 до 7 пъти по-силна от Япония, поради дълбоки вътрешнополитически причини. Същите причини действат и в началото на Първата световна война.

Трябва да помним, че днешната руска държава е правена в началото на 90-ге години с една единствена цел – да вкара в благословения Запад тогавашния руски елит. Сега 80 процента от руското простолюдие поддържа войната в Украйна, поддържат линията на Путин. Руският управленски елит обаче съвсем не я поддържа. Там по-скоро са против, непрекъснато мърморят и не са съгласни. Така че Русия се оказва по-сложна страна, отколкото изглежда. 

- Тоест Путин не управлява монолитно този процес, има вътрешни противоречия?

-Много наивно е да си представяме Путин като някакъв автократор, самодържец. Природата на властта на Путин е посредническа. Той е балансьор, арбитър между четири групировки в Кремъл. 

- Кои са те?

- Първата групировка е на така наречените „силовики“. Това е руският военнопромишлен комплекс, въоръжените сили, тайните служби, стотици регионални, национал-патриотични обединения и накрая Руската православна църква. Кой знае защо, но руските попове поддържат силовиките. Дали това е заслуга на патриарх Кирил или има някакви по-дълбоки причини, не знам. Тази групировка е на власт с една друга, също много силна, за която се говори по-малко - така наречените „красные директора“. Това са ръководителите на руския цивилно промишлен комплекс. Защо красные, защото след Елцинова Русия остана цял пояс от изток до запад на неразрушени предприятия, които бързо бяха приватизирани. Техните директори бяха обвързани с руската комунистическа партия. Сега вече не са обвързани и не са червени. Този цивилно промишлен комплекс е крайно недоволен и аз ги разбирам, тъй като Русия разполага с шеметни суми в бюджета си. Те имат излишни трилиони рубли. Но по условията на Вашингтонската конвенция, Русия няма право да инвестира рубли, а само долари. Вашингтонският консенсус в Русия все още е непоклатим. 

Силовиките и руският цивилно промишлен комплекс са заедно. За първи път, което е заслуга на Путин, руският промишлен капитал е на власт. 

Третата групировка е „Газпром“, но не само. Това са тези, които черпят природния ресурс и получават срещу него долари. „Газпром“ живееше със съзнанието на меча на империята. Това е държава в държавата. Съвсем доскоро те поддържаха ултралибералното „Ехо Москви“. Финансираха руските либерални медии. Сега са на малко по-особена позиция. Твърдят, че са не против властта на руския промишлен капитал, при условия, че не страдат. 

И четвъртата групировка са наследниците на така нареченото „семейство“ на Дяченко и Омашев. Това са руските постолигарси, много от които вече са се ориентирали към властта. Това са собствениците и ръководителите на руския доларов финансов капитал. В Русия идва две икономики - рублева и доларова. Доларовата икономиката е в ръцете на тази малка, но страшно силна група. Те са властово много добре ситуирани.

Някои много наивно си представят как Путин хваща и им блъска главите. Нищо подобно. Той учтиво, с мека интонация ги моли да не се карат. Това е съдбата на посредника в политиката, той не е самодържец, а гарант на мира в руската власт. Пред очите ни се решава въпросът за властта в Русия. 

На този етап може да се каже, че руският военен и цивилен капитал е окончателно на власт, но има абсолютна реакция срещу него. Затова руският политически живот е бойно поле. Докато тези два капитала не се укрепят окончателно, ние не знаем какво ще стане.

- А това ли е причината войната в Украйна да върви по този начин?

- В тази война има страшно интересни неща, които не могат да бъдат обяснени по никакъв друг начин. 

- Всички очакваха тя да свърши едва ли не за 3 дни, а тя се проточи. Виждаме също, че Европа затъва… 

- Ето ви един пример. В украинското БДЖ, което е частно, накрая ще се окаже, че там участват с капиталите си и руски олигарси, не само украински. Главният въпрос е защо, след като се очаква НАТО да въоръжи украинските сили с ултра нова военна техника, все още не са разрушени железопътните линии, мостовете, подстанциите?

Няма да забравя как Порошенко воюваше с Русия, където пък беше част от неговия шоколаден бизнес. Защо, след като беше ясно още от 2014 година, че в Украйна е дошъл с преврат един антихуманитарен режим, в Кремъл приеха за легитимен? Защо признаха властта на Порошенко?

Има още много въпроси, което говори за неразрешени въпроси в интимната тъкан на властта.

- Интересна е и друга теза на противниците на Путин, които след като не го видяха подменен и умрял едновременно от рак и инсулт, сега казват, че той става васал на Китай и Русия ще бъде претопена. Как гледате на тази теза?

- В някакво далечно бъдеще може да стане. Теоретично това е отвъд хоризонта на бъдещето. В Пекин много добре разбират, че ги очаква жестока, безкомпромисна война, която ще бъде по-жестока от украинската. До две години и половина, най-много до три, САЩ ще започнат да решават въпроса с Тайван. На този етап Китай няма военен потенциал да противостои на Америка. Това се променя радикално, когато Русия стане военен партньор на Китай.

Малко хора го знаят, че в Китай има едно обширно ракетно поле. Оттам предстои да се изстрелват стратегически ядрени ракети. Това поле е близко до китайско-руската граница и влиза изцяло под чадъра на руската противоракетна отбрана. В момента Русия отговаря за сигурността на основното ядро на китайските стратегически ракети. Това никак не е случайно. Китай не може води война за Тайван без Русия, а те са сигурни, че ще трябва да я водят. Тази особена атмосфера на приятелство с Китай говори косвено, че в Пекин разбират, че трябва да воюват и че няма да могат сами.

- Да се върнем към България. Въпросът, който тревожи всички, възможно ли е страната ни да бъда въвлечена във войната в Украйна със жива сила?

- Този въпрос е напълно актуален. Войната има тир етапа. Първият мина отдавна и завърши, когато САЩ решиха да се ангажират с украинската страна. Този етап трая около месец. Сега сме във втория етап, когато НАТО и Америка воюват, но чрез прокси сили. На този етап се полагат усилия Русия да не може да обвини НАТО в директно участие във войната. Затова България юридически няма как да изпрати въоръжени сили в Украйна. Но нищо не им пречи още днес да изпратят един батальон доброволци. Ако случайно не дойде третият етап на войната, когато Русия и НАТО ще завоюват истински, това е напълно възможно. Очаквам това да стане до лятото, като се надявам да не съм прави. Полша е готова и едва се удържа да изпрати около 40 000 души войска на територията на Западна Украйна.

Тогава, когато НАТО завоюва истински, а не чрез проксита, тогава българските натовци ще бъдат първи. Те мечтаят за момента, когато ще има формални условия да се изпратят на фронта законни въоръжени сили на България. На този етап могат да изпратят доброволци. Все ще намерим един такъв батальон у нас. Затова непрекъснато опипват почвата дали е готово обществото. И тези, които са категорично против такова изхвърляне, са хората, които будят общественото съзнание. Изпращането на един батальон доброволци има огромен символен смисъл – най-после България се отървава от руското влияние.

Мисля, че идва моментът, в който американското ръководство на света, ще поиска цялостна мобилизация на всички възможни сили, особено в Източна Европа. Така че тази вероятност никак не е измислена, а резултат от спокоен, трезв анализ на геополитическата ситуация, в която е България. 

- Президентът Радев и „Възраждане“, „Левицата“, БСП, независимо от техните мотиви, могат ли да се възпротивят на такава тенденция?

- Те вече се възпротивят с различни мотиви. БСП са решили, че позицията на миротворец е най-добрата. „Левицата“ съвсем категорично казват, че са против всички ангажименти на България във военни действия. Президентът не ми е ясен. Според мен неговата политическа траектория във властта напоследък е зигзагообразна. Не мога да разбера с какъв разум той препоръча в България да се направи правителството на Кирил Петков.

- Има вероятност да е чисто човешка грешка на президента. В желанието си да изпълни ангажиментите към своите избиратели да събори ГЕРБ, той заложи на тези момчета, които изглеждаха симпатични, антикорупционери и прочее.

- Склонен съм да приема това обяснение. Имам една стара убеденост, че българските военни, които са позитивни и отговорни хора, най-трудно стават политици. Радев беше сам на поста си и това беше причината да напълни апарата си с бивши военни разузнавачи, с хора, на които има доверие. Той и досега в кадрово отношение си остава безпомощен. Геополитически беше непрогледнал още, когато заяви за синергията между българското и американското правителство. Беше съвсем непрогледнал, когато се опита да ангажира България с откаченият антируски проект на триморието. Той беше един от главните промоутъри на този проект. 

Според мен Радев в интелектуално, в моралнополитическо и в кадрово отношение тръгна от много ниско начало. Предполагам, че се учи. 

- Какво мислите за „Възраждане“?

- Отнасям се благостно към „Възраждане“, но признавам, че съм нащрек спрямо тяхната доктрина. Там има много неща, които приемам и са ми на сърце, но те не са излезли още с кратка програмна позиция по основните въпроси на българския икономически и външнополитически живот. Да, одобрявам това, което говорят за големите въпроси на българския външнополитически ангажимент, но все още много неща са недозрели при тях. 

Освен това се отнасям с едно наум към хората, които идват без ясна биография. Навремето недоумявах как българите приеха Филип Димитров, без да се интересуват от неговия бекграунд. Той дойде от никъде и отиде пак никъде. Но в продължение на няколко години беше в зеницата на българския обществено политически живот. Разбира се, никакви аналогии не виждам между Костадин Костадинов и Филип Димитров. Но все пак малко знам за Костадинов и това ме кара да бъда предпазлив. Той ще има възможност да покаже какво може, какво разбира, какви са реалните му мотиви. Историята ще му даде възможност да се очертае. Имаме време да погледаме. 

- Тогава има ли изобщо смисъл въобще да се гласува, да се произвежда политическо действие?

- Българското политическо действие, след една кратка, бурна пролет завехна и в момента е номинално. Когато политическата класа няма намерение да представлява българското общество, не виждам смисъл от някакви по-дълбоки ангажименти.

Разбира се, моето поведение не може да е пример за други хора. Видял съм прекалено много неща отблизо. Признавам си, че нямам сили да инвестирам гласа си и политическата си воля.

- Аз имам един много ярък мотив да гласувам и той е срещу политиката на американското посолство. Това може ли да бъде легитимен избор според вас?

- Тази мотивация е напълно достойна и аз я разбирам. Когато няма позитивни мотиви, има негативни. Дошъл е моментът, когато нещата са опростени радикално и избираме между черно и бяло. Трябва да оправдае някак си историческата случайност, че съществуваме 13 века.

 

Валентин Вацев  е политически анализатор, преподавател и автор на монографии по философия, социология, културология и политология. Роден е през 1950 г. във Варна. Завършил е Философско-историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. До 1997 г. е член на Изпълнителното бюро на БСП. 

 

 

 

 

Коментари

 • Читател

  29 Март 2023 7:24ч.

  Следя внимателно анализите и прогнозите. Досега прогнозите на този анализатор в голямата си част издишат. Силно се надявам и този път да е така, защото става въпрос за синовете на България!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако се намерят бг военни, които искат да умрат за Сорос и Шваб и гейдружина.... моля, няма да плачем за тях!

  29 Март 2023 8:00ч.

  Чии синове ще мрат за Зеленски и Байдън, твоите ли? А относно "прогнозите" на Вацев - изобщо, ама изобщо не си прав! Ти сигурно вярваш и на социологически прогнози, особено предизборни?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  29 Март 2023 8:03ч.

  И аз следя " синовете на България" Ората гледат пекано пили да загини, кебачатата и сомун да загинет, па за войната ако има серсеми да идат!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  29 Март 2023 9:11ч.

  Върнете се във времето назад, прочетете и преценете дали съм прав или не. Иначе приказки на ангро всеки може!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За вас

  29 Март 2023 9:40ч.

  Няма опасност да умрете на фронта, тука сте само дърти комунета над 80 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "сте само дърти комунета над 80 г."

  29 Март 2023 9:51ч.

  Харно думаш, синко! Значи за теб ИМА опастност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мария ...

  29 Март 2023 10:34ч.

  За вас 29 Март 2023 12:40ч. Ние за теб мислим. "Уважавай старостта - тя е твоето бъдеще!"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 11:15ч.

  Даа ако се стигне до такова решение от партиите на войната ДПС ,ГЕРБ , ДБ и ПП ,бъдете сигурни че те няма да си изпратят синовете и другите роднини да се бият във Украйна във подкрепа на укрофашсткият режим .А ще изпратят обикновените Български момчета да станат пушечно месо във тази касапница и бъдат върнати във черни чували на техните роднини .затова след няколко дни внимавайте за кого ще гласувате ,щото после да не си скубете косите .Но аз мисля че тук във форума на Гласове има много умни хора и те ще вземат найстина вярното решение за кого да си дадат гласа .Щото ако пък не отидат да гласуват ,още повече ще налеят вода във мелницата на партиите на войната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вълчо,

  29 Март 2023 12:06ч.

  забравил си БСП. Те ще пратят войската в Полша без да знаят, че крайната дестинация е в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 12:10ч.

  Не не съм ги забравил .Те също са във кюпа на партиите на войната .Щото БСП са ляво либералните проамерикански комсомолци и няма как да бъдат противници на войната .Тяхната анти война е камуфлаш само за пред обикновените хора и нищо друго .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви комунета бълнуват децата на комунистите?

  29 Март 2023 12:20ч.

  Питай баща си, майка си, баба си, рода си какви горди комунисти са били! Питай защо в НР България комунистите бяха повече отколкото в СССР, по отношение на брой комунисти на един милион население! Обяснявам! На девет милиона българско население имаше 1 050 000 комунисти с партиен билет и още много комунисти без партиен билет - онези, които гордо заявяваха, че са по-комунисти от партийните членове на БКП. Питай дядо си от кои е бил! Питай защо на 270 милиона население в СССР имаше само 16 милиона партийни членове на КПСС! Кафа сикме от новоеничари, които не знаят семейната си история и са готови да хвърлят себе си и децата си в огъня на Нова световна война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Какви комунета бълнуват децата на комунистите?

  29 Март 2023 12:24ч.

  А приятелят Вацев е просто малодушен, но доста знаещ анализатор. Той си признава, че е един от създателите на предателската партия БСП, на 04.04.1990 г. Но днес, все пак, не друга партия, а именно БСП е на мушката на американското посолство в София. Защото макар и да отстъпи идеологически доста от социалистическата платформа (в основата на която е обществената собственост върху средствата за производство, делегирана на държавата за стопанисване и управление), БСП днес е най-силният противник, който се изправя срещу по-нататъшното въвличане на България в пожара на Новата световна война. Защото само и единствено БСП гласува на 01.02.2023 г. срещу ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, а странно защо Възраждане заедно с ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ и ДПС го подкрепиха!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно Законът за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Р. България, обнародван в ДВ. бр.14 от 10 Февруари 2023г.,

  29 Март 2023 12:29ч.

  дава възможност на БА, ВВС и ВМС за " участие в операции, мисии и в международни инициативи на или извън територията на страната". "Участие на въоръжените сили в операции и мисии самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната". "Чл. 61. Въоръжени сили на Република България могат да бъдат изпращани и използвани самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната при спазване на българското законодателство, целите и принципите на Устава на ООН и другите международни договори в сила за Република България, като се отчитат националните интереси." КАКВО Е нАТО В СЛУЧАЯ? - ДРУГ МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР, като ужким щели да се отчитат националните ни интереси, т.е. ще булката (Р.България) ще бъде насилена от нАТО, но ще си остане честна (девствена) и малко полубременна. Новите караибрахимовци са се наточили да вземат властта на изборите на 02.04.2013 г., като партия на войната, в която да изгорят, но да разсипят България в полза на сатанинските американски щати. А приятелят Вацев ще гледа отстрани...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За младочето "за вас 29

  29 Март 2023 12:30ч.

  Моите синове няма да умират за фъшагите. А ти ако държиш- тръгвай! Какво драскаш по форумите. Хайде марш!- Към Усрайната с промитите мозъци....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • !!!!

  29 Март 2023 12:31ч.

  Абсолютно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 15:37ч.

  Ти питай майка си баща си какви комунисти са били .Моите бяха безпартиини и членове на Отечесвеният фронт . А аз така и не станах нито партиен член нито отечественофронтовец .Реших да стоя настрана от политическите партии ,но симпатизирам на работническите партии ,но такива във България няма във момента . Та ти си отрочето на комунистите от средният ешелон ,които станаха най върлите демократи ,глобалисти и либерал фашисти .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До "Какви комунета бълнуват децата на комунистите?"

  29 Март 2023 15:52ч.

  Подкрепям написаното от теб с две ръце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иван

  29 Март 2023 15:55ч.

  Точно това трябва да се напомня непрекъснато на Възраждане, на симпатизантите им и на Дачков. А иначе много знаят да хулят БСП. Пълни лицемери !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я виж ти, истински Лупи!

  29 Март 2023 17:17ч.

  Решил да симпатизира отдалече на нещо, което го нямало в момента! Майка му и баща му са невинни, защото са били отечествено-фронтовци. Но Лупи е чист! Той не станал отечествено-фронтовец.(Срамува се, най-вероятно, от справедливия Народен съд проведен от Отечествено-фронтовското правителство след 09.09.1944 г. и от децата на заслужено осъдените за своите предателства и злодеяния фашисти, и слуги на германския нацизъм.) Но видите ли, аз съм бил образът на най-върлите демократи, глобалисти и либерал-фашисти! Браво, Лупи! Ръкопляскам! Няма нужда да ти обяснявам колко си умен, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя пропаднал

  30 Март 2023 14:14ч.

  Рубладжия да си скъса дипломата от Аонсу - няма и една вярна прогноза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • син

  30 Март 2023 17:58ч.

  § 4. Член 61 се изменя така: „Чл. 61. Въоръжени сили на Република България могат да бъдат изпращани и използвани самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната при спазване на българското законодателство, целите и принципите на Устава на ООН и другите международни договори в сила за Република България, като се отчитат националните интереси.“ САМО БСП Е ПРОТИВ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вълк

  30 Март 2023 18:02ч.

  § 4. Член 61 се изменя така: „Чл. 61. Въоръжени сили на Република България могат да бъдат изпращани и използвани самостоятелно или в състава на многонационални военни формирования извън територията на страната и в състава на многонационални военни формирования на територията на страната при спазване на българското законодателство, целите и принципите на Устава на ООН и другите международни договори в сила за Република България, като се отчитат националните интереси.“САМО БСП ГЛАСУВАХА ПРОТИВ....!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До глупавия вълк и до синия тъпак по-горе

  30 Март 2023 21:15ч.

  ИМЕННО! ЕДИНСТВЕНО БСП Е ПАРТИЯ НА МИРА В БЪЛГАРСКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ! ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - ВЪЗРАЖДАНЕ, ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ, ДПС ГЛАСУВАХА ПО КОМАНДА ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА ИЗПРАЩАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ВОЕНОСЛУЖЕЩИ В ОГЪНЯ НА ВОЙНАТА, ПОД ЧУЖДО КОМАНДВАНЕ И В СЪСТАВА НА МНОГОНАЦИОНАЛНИ ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ТОВА НА УБИЙЦИТЕ НА ДЕЦА И ЖЕНИ В юГОСЛАВИЯ = нАТО!!!! Затова, нормалните българи ще гласуват само за партиите на мира, а от тях Първа е БСП, №1, тази, която в Народното събрание събра кураж да се противопостави на диктата на САЩ за хвърляне на българските военнослужещи в касапницата на братоубийствената война в измислената, изкуствена и провалена държава Украйна. ЕДИНСТВЕНО БСП ЗАЩИТИ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА 01.02.2023 Г.! ЕДИНСТВЕНО БСП ДОКАЗА КАПАЦИТЕТ, КУРАЖ И ГОТОВНОСТ ДА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ. Другото са заявки или измами от шмекери като ПП-ДБ и останалите от Новоеничарската консолидирана партия на войната. ПО ГЛАСУВАНЕТО ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • унищожете СтарЛинк, за да си върнем политиката без декорации

  29 Март 2023 7:45ч.

  Не е интересно вече партийното строителство, дори и на специалистите. Самият Вацев, който е един от факирите на бг политология, се умори вече с тия превърнати форми на автентична политика, които ни засипват от поне 15 години. Всичко е под контрола на кукловодите, загубена е всяка ексклузивност и спонтанност. А и политическата логика отдавна е прозрачна, доколкото бе демаскирана от логиката на политическото - актив, с който в миналото будната част от интелектуалния елит не разполагаше. С тоталитарната американска доминация над дискурса и с бодряшкото интернет-внедряване на времената и мемовете на постистината, самото политическо влезе в удобното русло на глобализационния политически инженеринг и загуби, подобно на престаряла вещица, целия магнетизъм на игровата си привлекателност, наследена от по-ранните фази на модерността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Шапка

  29 Март 2023 12:03ч.

  Ви свалям за казаното. Дано повече хора Ви разберат, тъй като езикът Ви е твърде професионален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Костов

  29 Март 2023 7:49ч.

  Глупости, Вацев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  29 Март 2023 8:03ч.

  Кво рече?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти що си тука, а не помагаш на киборгите?

  29 Март 2023 11:31ч.

  Или зад клавиатурата е по-сигурно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТКАКТО СЕ НАРОИХА "АНАЛИЗАТОРИТЕ" ЗАПОЧНА РАЗГРОМА НА БЪЛГАРИЯ

  29 Март 2023 8:18ч.

  Много анализи, много философстване. Вече никой не работи. Само гледаме телевизии, говорещи глави и мемове в социалните мрежи. Истинския живот е напълно заменен с някакви словоблудствания. Толкова е просто. В ситуация на ескалираща военна ситуация наблизо, гласуваме за тези, които са против войната. В ситуация на опити за пълно овладяване на страната от външни сили, гласуваме за тези, които са за суверенитета ни. Не ме интересуват вътрешно-партийните драми на никоя партия. Тези виевати анализи започват да приличат на средство за забавление.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пропуснал

  29 Март 2023 12:16ч.

  си факта, че гласуването е само един театър. Режисьорът е този, който назначава правителството.😀

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ти си пропуснал,

  29 Март 2023 12:54ч.

  че режисьорът в САЩ бере ядове, защото театърът стана труден за режисиране, откакто Нинова даде заден ход от тоталната машинна постановка за тотално фалшифициране и прокара Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс, приет на 23 декември 2022 г. Херо Мустафа си отиде с нервен срив. Странно е само защо някои са емоционално все още така силно ангажирани с американския пилотен проект в Европа - тотално машинно гласуване за тотална машинна фалшификация, контролирана от Smartмatic и от "Отворено общество" към ада. Ааа, не - казват тези някои (ПП, ДБ, Възраждане...) Тоталната машинна фалшификация е по-добра от местното аборигенско мъкнене на чували, което може да поднесе изборни ядове на Кафявия Дявол отвъд океана... Искат, много искат тези някои, всичко да е под контрола на американското посолство в София. Ето как БСП стана много-много лоша и неудобна партия за Кафявия Дявол. Какво го усукваш, господин Вацев?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хора, бдете! НАШАТА демокрация е в опастност!

  29 Март 2023 8:21ч.

  Не предавайте евроатлантическите ценности! УМРЕТЕ ЗА НАС !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  29 Март 2023 8:24ч.

  За каква "левица"става дума, чи са не сещам? Стига вече с тоя политинженеринг! Румен Радев и АБВ в коалиция с ГЕРБ, Мая Манолова презентира Истанбулската конвенция и женена за главният съветник на атлантиците в България, Татяна дончева - адвокатът на бордягите с листчето 500 К, коалирала се с баш соросоидите Минекоф, Хаджигеня и онзи другия... жената в прав текст казва, че е за плоския данък и добив на шистов газ... Хальоооо, всичките са за НАТО? Левица?!? 🤔

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е. "Левицата!" е втечнен шистов газ под голямо налягане

  29 Март 2023 13:24ч.

  А господин Вацев ми се струва малко наивен, като си мисли, че "Левицата!", ако изобщо влезе в Народното събрание, няма да стане партия на войната от партия за мир. Знаем как социалдемократите в Европа подкрепиха пожара на Първата световна война. За чест на БРСДП (т.с.), а от 1919 г. преименувана като БКП, българските социалисти на Димитър Благоев, заедно със земеделците на Александър Стамболийски, твърдо се обявяват срещу въвличането на Царство България в ПСВ. Българската алчна и тъпа буржоазия, предтеча на днешните ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС поддържа русофобския въжеиграч на царския престол - Фердинанд и вкарва България в касапницата на ПСВ. Последствията са известни - загробване на Националния проект за Целокупна Сан Стефанска България, 115 хиляди убити български войници и стотици хиляди ранени и осакатени... "Освен убитите и изчезнали през Първата световна война над 115 000 войници и офицери, плюс ранените, пленените, загубите сред цивилното българско население и разрухата, това е крахът, поне до Втората световна война, на националния идеал. България губи и половината от землището си – българската етническа територия е разпокъсана между всички съседи на България." (Уикипедия) Последица от ПСВ, в която подлият германец цар Фердинанд вкарва България, а тъпата българска буржоазия изпраща на заколение българските селяни, е последвалата гражданска война, започнала с Владайското войнишко въстание, септември 1918 г. и с разстрела на българските войници от българските юнкери и от германска картечна рота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ФЪРКАТИЧКО

  29 Март 2023 15:58ч.

  Гражданската война започва през 1900 г. в Дуранкулак, Шабла ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Помнещ

  29 Март 2023 8:29ч.

  Преди 1989 година към ЦК на БКП имаше специална лекторска група, която ходеше и запознаваше членовете с международната и вътрешна обстановка. Те получаваха достъп до информация, която беше недостъпна за много от българите. Затова и предизвикваха фурор сред слушателите, особено когато споделяха някои пикантерии. Та господин/другаря Вацев явно се взема за наследник на точно тази групичка. Следя изявите му и ми писна като латерна да повтаря някои мантри. За разлика от преди, сега интересуващите се имат голям достъп до информацията. Естествено не всички са професионално ангажирани с тази материя, но всеки средноинтелигентен може да схване контурите на движението на групите в обществото. Лошо впечатление прави позата на уж отдалечен анализатор, но да искараш "всички са маскари" не му отива. Да, имало е философи скептици, но те измряха. Споделям например мнението му, за левите и десни партии у нас, но нали за това го канят да посочи къде в света има лява или дясна партия, която да покрива неговите представи за партия. Или си представя, че в България ще създадем партия, която е няма никъде. Не сме ние коментиращите да показваме пътя, а това е задължение на имащите се за "разбирачи", на хората "изкарващи си хляба" с тази материя. Иначе всичко се свежда до едно бла, бла и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъъъ, би ли споделил

  29 Март 2023 8:55ч.

  мнението си плювсчо?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • сега интересуващите се имат голям достъп до информацията

  30 Март 2023 10:22ч.

  имаш таратанци. "ИНТЕРНЕТ" ! Бам ти "достъпа" ако се информираш от интернет и нямаш преки , лични наблюдения и информации ! Никога не се е лъжело повече в мрежата от последните три години кусур. Има две паралелни реалности и те все повече се раздалечават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не мисля, че ФАЩ вече са в състояние

  29 Март 2023 8:54ч.

  да повторят плана Украйна с друга държава. Дори и поляците не искат да воюват въпреки нацисткият инсталиран вашингтонски елит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЪМНЯВАЩ СЕ

  29 Март 2023 9:11ч.

  ГОСПОДИН ВАЦЕВ,НАДЯВАМ СЕ ДА ДОЖИВЕЯ ДО ВРЕМЕТО,КОЕТО ЩЕ ПОТВЪРДИ ИЛИ ОТХВЪРЛИ ВАШИТЕ ТЕЗИ В АНАЛИЗА.ВСИЧКИ ГОВОРЕХА ЗА МИР,НИКОЙ НЕ Я ЖЕЛАЕШЕ,НО УБИЙСТВОТО В САРАЕВО РЕШИ НЕЩАТА ПО СЪВСЕМ ДРУГ НАЧИН?КОЕ ЩЕ Е СЪБИТИЕТО,КОЕТО ЩЕ НИ СЪБУДИ ОТ УПОЕНИЕТО????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ОТКАКТО СЕ НАРОИХА "АНАЛИЗАТОРИТЕ" ЗАПОЧНА РАЗГРОМА НА БЪЛГАРИЯ

  29 Март 2023 9:19ч.

  Какво направиха холандците? Правителството (което подкрепя Кирил П.) поиска хората да си затворят фермите. Какво направиха фермерите? Създадоха партия, холандците гласуваха за нея и сложиха ант-холандското правителство в ъгъла. Не им трябваха "анализатори" да им обясняват партийното строителство. Осъзнаха си проблема, обединиха се и ДЕЙСТВАХА!!!!!!! ДЕЙСТВАХА!!!!!!!!!!!!!!!! Не слушаха "анализатори", не се вайкаха, не са писаха "уморени от гласувани ощипани госпожици". ДЕЙСТВАХА!!!!!!!! Българи, действайте, ако не искате да ни действат. Имахме няколко поредни шанса. Този изглежда да е последният преди голямото зануляване на държавността ни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя отдавна

  29 Март 2023 9:39ч.

  Трябваше да е прибран от Данс.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гестапо ли каза?

  29 Март 2023 9:53ч.

  тъй ми се стори, по аналогия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехе, старшинката се вклини в дебата!

  29 Март 2023 10:47ч.

  Браво, старши, давай все така и могат да те вземат за бияч! Като тегледам, ставаш за тая работа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор, от село Парамун социален антрополог

  29 Март 2023 9:49ч.

  Помня немалко от първите упражненията на Вацев върху темата "войната в Украйна". Обикновено ги изговаряше със спокоен, равен гласец на отегчен от живота , брадясъл човечец. Човечец, който знае прекалено много неща и благослонно е решил да сподели по-маловажните с публиката. Точно заради този тон на беседите му започнах да проверявам точността им. Тя бе впечатляваща - над 86% от тях се оказаха неверни. Все пак Вацев безспорно е образован човек, хрисим кабинетен изследовател. Има публика и може да изкара поне още едно десетилетие, прехранвайки се като старомоден геополитически анализатор. Едва ли би сменил методологията си и да премине къмъ нови авангардни методи като геополитически прогнози по миши барабонки, по сезонния брой на снежните човеци или по програмите на симфоничните концерти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигурен ли си? Не бяха ли 89%?

  29 Март 2023 9:57ч.

  В социалогическо изследване ли ги преброи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами сподели с нас!

  29 Март 2023 10:50ч.

  Хвани 3 от тези 86% неверни, дето цитираш горе, и ги сподели с нас! Щото ако не го направиш, твърденията ти просто увисват във въздуха, наясно си с това, нали?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рашистки "освободител"

  29 Март 2023 11:11ч.

  преди всички избори( а те станаха много напоследък) Вацко уверено обяснява за лошите американци, които искат да направят стабилно правителство на БГ на всяка цена, дори и на цената на съюз между партии с коренно различни възгледи...и все не става. Некадърни американци или непознаващ пророк:-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много точно описание на набора

  29 Март 2023 11:25ч.

  гео политик Вацев.Отначало бе интересен а и забавен,после повтарящ се а и скучен!Мисля че годините си казват тежката и неумолима дума!Даже се чудя и се мая где на Вацев ще му излезе края?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Набор, казваш?

  29 Март 2023 11:30ч.

  Май е добре и ти да се замислиш! Пък ако искаш се чуди и май...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не стабилно правителство, а правителство което да гласува ВОЙНАТА!

  29 Март 2023 15:05ч.

  След което може да се сгромолясва -черната работа ще бъде СВЪРШЕНА...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Герон

  29 Март 2023 11:27ч.

  Открито твърдя пред всички, че държава на 1342 години, която е била под някакъв вид робство 1200 години от тях, е абсолютно необосновано и случайно съществуването й. Сега прочетох, че и друг човек казва тази зловеща истина, която никой не иска да признае, а именно финалните думи на Вацев "трябва да оправдае някак си историческата случайност, че съществуваме 13 века".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 888

  30 Март 2023 10:35ч.

  Еми не си прав, приказваш малко едно към гьотере. Имаме 330 години Първо Царство , почти империя. Имаме и 200 години Второ Царство, типично средновековно. Имаме и 145 години Съвременна Нова България. Това прави горе-долу половината от историята ни сме имали Държава. В приказките ви за "случайност" може и да има някаква доза горчива истина, но не бива така да се говори. Това е нихилизъм. Много други народи биха искали да бъдат на наше място ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 11:31ч.

  Не знам валентин Вацев какъв е по убеждения ,но съм сигурен че именно неговата бивша партия предаде идеалите на Българският народ . СОЦИАЛДЕМОКРАТИ, СОЦИАЛИСТИ, КОМУНИСТИ Краят на първата световна война отваря периода на социалните революции през 20-я век. В Русия прогърмяват залповете на “Аврора”, в Германия въстават работниците и войниците, в Унгария се образува съветска република, във Виена строят барикади, бунтува се Италия, избухва българското войнишко въстание. Чувства се нуждата от координиране и насочване на борбата на народните маси, очистена от товара на социал-шовинизма и опортюнизма. Европейската социалдемокрация остана верен съратник и стратегически партньор на световната буржоазия в борбата й със Съветския съюз и социалистическите страни. Тя си оказа сериозен противник. Социалдемокрацията в развитите капиталистически страни беше и продължава да бъде влиятелна политическа сила. Това се обяснява с дългогодишните политически традиции и с обстоятелството, че голяма част от трудещите се свързваха извършените социални реформи с дейността на социалдемократическите партии. Това беше заблуда, тежък политически махмурлук. Социалните реформи в капиталистическите страни се дължаха само и единствено на съществуването на Съветския съюз и на социалистическия лагер. Изправена пред опасността да загуби всичко, буржоазията жертва част от своите свръхпечалби и я „дари” на своята работническа класа. Осигурявайки си вътрешно спокойствие, тя съсредоточи всички усилия в борбата с комунизма и на свръх експлоатацията на колониите, полуколониите и на останалите страни от третия свят. След разпадането на СССР и на социалистическия лагер, буржоазията реши, че е дошло времето да си върне всичко подарено. В началото на 21-я век капиталът мина в тотално настъпление срещу труда по целия свят. Интересни колизии може да предизвика спазването на подобна препоръка днес. Българската социалистическа партия (БСП), например, е официална наследница на Българската комунистическа партия и беше приета в Социнтерна през 2004 г. Пита се, колко от нейните членове не са антикомунисти и какво правят те в БСП ? (по партийни данни – над 85% ). Жалка история ! Преобразуването на комунистическите партии в бившите социалистически страни в социалдемократически партии, приемането на социалдемократическата идеология вместо марксизма-ленинизма, показва цялото идейно и научно безмислие царящо в така наречения „ляв лагер” и изразява капитулацията на европейските комунисти избрана като единствено средство за оцеляване. Тази предателска „легитимна и конституционна практика” на социалдемокрацията не беше забравена и след разгрома на нацистка Германия. Обединеният фронт на буржоазията и социалдемокрацията позволи на капиталистическия строй да съсредоточи срещу социализма мощни интелектуални и финансови средства социалистическите страни след смъртта на Сталин и особено по време на “перестройката” бяха от идеологическата кухня на Социнтерна : “демократичен социализъм”, “солидарно общество”, “социално партньорство”, “социална справедливост”, “общонародна държава”, “общо благоденствие”. Доказателство за произхода им е, че тези лозунги бяха взети на въоръжение от преродилите се в социалдемократи комунисти и с тях те успешно пребивават във властта на вече капиталистически бивши социалистически страни. САЩ много лесно управляват всяка страна, където на власт са социалдемократите – пише Андрей Паршев – Много своеобразни хора са тези социалдемократи. Те, ако не генетично, то, така да се каже функционално, са предатели. Много често те произлизат от низините, от работническата класа и селяните, но са призвани да управляват така, че работниците и селяните да жертват собствените си интереси в полза на капитала. Затова и в международните отношения социалдемократите са склонни да продават националните интереси – консерваторите мислят и действат по-твърдо”. Неразделна част от левия антикомунизъм се оказа явлението еврокомунизъм. Като понятие, то обединява редица комунистически партии от западните страни (Испания, Франция, Италия, Австрия, Белгия, Швеция), Тъжна, страшна и поучителна е разказаната история. Тя показва, че ние, оцелелите в жестокия погром, трябва да се сърдим само на себе си. Наша работа е и какви изводи ще направим за бъдещето. Колкото и горчиви да са, трябва да ги направим. Едно обаче е ясно още сега. Бъдещия път не е социалдемократически път. Има и още нещо.Проблемът на БСП не е само в това, че позорно и недостойно изневери на своята историческа същност, а в опасността да се превърне в партия за лична употреба. След генномодефицирането на БКП (според „закона Кутев”), към партийната власт се стремяха и я получаваха хора нямащи общопризнатите основания за нея, такива, каквито имаха нейните големи бивши ръководители. Така наречения „лидерски проблем” е тежък воденичен камък за БСП и той може да я завлече на политическото дъно по-бързо от неизбежното й историческо стареене и овехтяване. Никакви очевидни и очевадни помощи отвън няма да решат въпроса, ако той продължава да съществува.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Амира

  29 Март 2023 13:46ч.

  Самотния вълк 👍 Отличен анализ, респект, подписвам се под всяка дума. Днес Вацев ме разочарова - претопляне на стари мантри, гарнирани с малодушие. Не е време за мрънкане, а за як отпор на ястребите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 11:41ч.

  Не знам колко лош беше социализма като политическа система .Но знам със сигурност че във тогавашните НС се избираха и хората на наемният труд -Работниците и селяните . Гледам сега изборние листи на партиите които ще участват във надпреварата за народни избранници и виждам че във никоя от тях няма представители на трудовият народ .Ето затова сме стигнали на този хал да ни управлявват бастунджии и готованци ,както ги наричаше някога Атанас Буров .И тези Бастунджии и готованци стават народни избранници и премиер министри само със една единствена цел , да забогатяват за сметка на обикновените хора и дагледат само собственият си келепир .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

  29 Март 2023 11:44ч.

  Ето три харакнетерни Вацеви прогнози: март 2022 - войната ще свърши за две седмици. май 2022 - Очаквам намесата на Полша във войната. юли 2022 : България ще ОБЯВИ ВОЙНА НА РУСИЯ през месец септември. декември 2022: Има голяма вероятност до края на януари (става въпрос за 2023) България да влезе в открита реална война с Русия като член на НАТО. Човешко е да се греши. Не коря Вацев, че често прави неверни прогнози. Просто не трябва да бърза в гаданията си като пърле пред майка си. На неговата възраст е излишно да се стреми да бъде пръв и непременно забелязан. Ако е неудържимо суетен, то може да пробутва пророкуванията си като неща, които е чул или прочел - я от разговори в тролея, асансьора или от писмо, пуснато в пощенската му кутия с подател Спиридон, пророк от село Песнопой, пловдивско. Добър ход е да отмести времевия хоризонт на прогнозите си към 2070 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • отдалеч

  29 Март 2023 12:45ч.

  Макар и да представяш точни факти, пропускаш, че Вацев хората не го гледат като врачка, нито го слушат само с цел да научат бъдещето. Той е преди всичко анализатор, и един от много малкото, които обясняват простичко и разбираемо процесите в Русия например (за 4-те групи и т.н.). При липса на други подобни, това е ценност. Прогнозите са най-маловажното, и точността им не определя качеството. Макар че е редно да си спомним, че именно и само Вацев говореше постоянно за предстояща война до 2025 още много, много преди пандемията - тогава, когато наистина звучеше нереално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  29 Март 2023 11:45ч.

  Бъдещото устройство на държавата ,това са трите народни принципа 1 На Родолюбието 2 На Народовластието 3 На народното благоденствие . Сун Ян Сен - Китай

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  29 Март 2023 12:20ч.

  Моите уважения за опитите на г-н Вацев, да анализира дейността на партиите, само опити, уви. В България дясна партия от много години няма, не може човек винаги на държавната ясла, да е десен, абсурд. А че политиката и икономиката винаги са били свързани е без съмнение. Дори цената на хляба е политика.... Къде си, Буров!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Неволно" изръсване

  29 Март 2023 13:28ч.

  "Според мен Радев в интелектуално, в моралнополитическо и в кадрово отношение тръгна от много ниско начало. Предполагам, че се учи. " Вацев, Вацев - не е лесно, знам! Ама, бива ли така?! Как можа да го изръсиш това?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България се движи стремглаво към поредната Национална катастрофа

  29 Март 2023 13:52ч.

  Партиите (всичките, без изключения) усърдно й помагат. Президентът (всъщност резидентът) води хорото, а съветниците му междувременно събират парсата. Козяк насочва и раздухва огъня.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  29 Март 2023 14:13ч.

  „На мястото на трудещите се има умираща средна класа, която всеки момент ще започне да издава фашизоидни миризми. В България не случайно се усеща една предфашизоидна атмосфера.“ Ако Вацев не усеща баш фашистката смрад на синергетиците и прочие евроатлантици, значи си е загубил обонянието в „пандемията“. Според днешните мерки и теглилки, преобладаващата част от хората в България преди „промените“ са били средна класа – най-малкото осигурени с дом, работа, отпуски, почивки , ранно пенсиониране и пр. Кривиците на соца - не са малко, но са друга тема. Тогава децата в училище са учили „аз съм българче“, Вазов, Ботев, да не влизам в подробности, тогава национализмът не е бил определян като реакционна идеология, а като родолюбие. Така е бил възприеман и от народа. Но за „предвестниците на промените“, е бил удобна среда за организиране и подстрекаване на възродителния процес. А днес същите „предвестници“, с помощта на посолството на САЩ и някои други посолства, решават участието на България в братоубийствена война. Национализмът в Украйна също НЕ е автентичен национализъм, не е родолюбие, а русофобия, подклаждана от политическите елити на САЩ. Винаги, винаги когато един народ е поставен в екстремни условия и става въпрос за оцеляването му, той се обръща към ценностите, които са го направили народ и ако не успее да се обедини чрез тях, изчезва в небитието. Най-добре Костадинов би могъл да обясни защо и как българският народ се е съхранил през турското робство, със сигурност ще го направи по-добре от мен, но нека Вацев не прави тези внушения, че 13 века България е историческа случайност! Време е за Възраждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • неграмотен

  29 Март 2023 14:52ч.

  Уважаеми г-н Дачков, гласувайки „против американското посолство“, Вие (и всеки гласувал) го легитимирате и бетонирате. Независимо от действителния вот, „резултатите“ ще бъдат според тяхното мнение и интереси. Вашият глас само ще е увеличил „подкрепата„, увеличавайки бройката гласували.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  29 Март 2023 16:05ч.

  Не си прав!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отвратена

  30 Март 2023 9:35ч.

  Верно си неграмотен. Дали ще гласуваш или не, няма значение за Амбасадата и законът, който евроатлантиците измислиха. Няма долен праг, под който изборите не се признават. Така, че с негласуването доброволно си даваш зад--ика на тези предатели. АНАДЪМУ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Маги

  29 Март 2023 15:12ч.

  В България липсва силна партия, защитаваща истинските интереси на трудещите се хора и причината за това е многото кандидати за управляващи на такава партия, нарояват се все повече и всеки от тях има самочувствието, че е по-добър от останалите. Ето и сега повечето от"Левицата" биха били достойни за този пост, но са много и няма как да се разберат, освен да теглят чоп. И затова не се включват към БСП като обикновени членове, но продължават да я критикуват, като от това няма полза никой. Даже напротив, това води до вреда на БСП, като отслабва единството и и води до по-ниски изборни резултати. Затова не е зле те да помислят дали това е добре за идеята, на която са се посветили, както те самите твърдят. Би могло да се помисли за някакво бюро към изпълняващият в момента ръководител, като така да се вземат колективно решенията. Каквото е нужно, но това разделно положение на нещата е вредно не само за самата партия, но и за страната. Ако наистина милеят за идеята без лични причини, както твърдят, е добре да видят какво може да се направи по-нататък, за да се сплоти партията. Вече е късно за това, изборите чукат на вратата, но няма да е е лошо да си помислят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Фактите друго говорят: Числото на ликвидирани в Украйна руски офицери достигна 2000

  29 Март 2023 15:38ч.

  Т.е. рашистите ускорено загиват и капитулират, и украинците имат добър потенциал при контраофанзивата април - май за категоричен успех да изтласкат рашистките окупатори. Това съобщава OSINT-проект KIU, който съдържа списък с открити данни на загиналите сред ръководния рашистки състав. Реалните загуби могат да бъдат два-три пъти повече, защото данните са само на доказано загинали офицери. Пълен списък на ликвидираните с Ф.И.О., звания, длъжности и пр. можете да видите в линка: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1InyFVmu1LoSjqcWTHe4iD9cR8CNiL-5Ke5Jiz_Mlvwc/edit#gid=0

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • стабилен

  29 Март 2023 16:03ч.

  Колкото и да ми тъжно, плановете на САЩ винаги се получават. По план: до една година държавата влиза във война, а територията и населението стават фронт. А, дано не съм прав. Но, highly likely, съм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Банана Рипъблик ъф Бългейрия

  29 Март 2023 18:30ч.

  Бай-бай.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алексий Слав

  29 Март 2023 19:17ч.

  Във връзка с вероятното изпращане на доброволци срещу Русия, един факт : цар Борис III забрани изпращането на доброволци на източния фронт, защото имаше характер и гръбнак. Мислеше със собственото си CPU. Признавам, не съм монархист (защото сам владеех Родопите без царски декрет), и след многогодишно игнориране на личността му, сега имам друго мнение за него.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  29 Март 2023 20:39ч.

  1.Умишлено или не ,Вацев е пропуснал най-ключовата групировка в Русия!Пропускайки я,не може да обясни процесите тук.2.Нямам и на идея кой е италиянеца,но явно идеите му са сходни с циклите на Кондратиев/статистически хипотези/3.Главният въпрос който трябва да се реши-в каква ик.фаза е светът днес.Ако е в пик световната война е на дневен ред.4.Ние вече загубихме население сумарно повече от двете предишни.Щели да пратят на фронта?Кого бе?Днешните дебили?Че те ще се избият сами!Поколението 40-50годишни?Е те пък и да ги дрогират няма да се бият! 5.Войната не е проста работа.От една страна отключва най-примитивни човешки пороци,от друга се иска висш интелект да я спечелиш и най-важното войници!Войниците ВИНАГИ в цялата човешка история са кът.България днес НЯМА човешки материял за войници!!!Той материяла се отглежда,военните само го шлифоват.Ще Ви дам пример.С У-Р.Там вече десетилетие се подклажда конфликта.Създава се материяла.А и той си го има,примерно в тайгата,в затворите.Да не мислите че Пригожин го е измислил със затворниците?6.Спор няма.На някои много им се воюва.Тези им желания много пораснаха като видяха че Путин няма ум и ръце да държи здраво ядрената тояга.Няма спор и за мекеретата готови да обслужат щенията на господаря им.Но ТОЙ господаря им е гол.НЯМА ВОЙНИЦИ.Украйнците привършват.Но кеф цена няма и глупоста няма граници.Така че не бих се обзаложил.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • WolfGold

  29 Март 2023 20:39ч.

  Нека да започне истинската война и всички , мразещи България да ги пратят на фронта да им нацепят кухите кратуни. Само така България ще се отърве от платените боклуци , които замърсяват медийното пространство със мизерията си. Спонсорите им ще престанат да плащат за кухи зомбита. Може би спонсорите им са доста повредени ментално за да плащат на боклуци да им правят пропагандата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  29 Март 2023 21:10ч.

  Никой няма да "праща децата ни" да участват във войната в Украйна. Истината е, че 50 български "военни инструктора" ще обучават украинци, каквото е решението на Народното събрание, заявява лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на среща с активисти и симпатизанти, а видео от нея е публикувано в Туитър миналата седмица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ellie

  30 Март 2023 4:55ч.

  Случайно попаднах на интервюто на интервю на Дейвид Айк с Браян Роуз - "Капанът". Преведено е на български. И забранената лекция на Гаряев : "Кодът на Бога". Като свържем отделните детайли, картината се сглобява. Дават отговор за пландемии, локални военни действия, технологии, идеологии и възможности да оцелеем. (конкретно, г-н Вацев ни предупреждава, полезно е да видим и другата гледна точка)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Който иска

  30 Март 2023 16:31ч.

  след време призовка за нов Народен съд и да остане в историята като бившите фашисти, нека се жертва и приеме мобилизиране на български войници за война срещу Русия! На нас никой не ни е обявявал война и не ни е нападал и няма резонна причина да воюваме там! Това би било нарушение на всички международни правила!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абре, Вацев,

  31 Март 2023 5:52ч.

  На хитър Петър ли ще ми се правиш в навечерието на изборите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • или пък Дачков...

  31 Март 2023 5:53ч.

  И това е версия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи