Валентин Вацев: Идва краят на свободата на словото, задава се военновременна цензура

Валентин Вацев: Идва краят на свободата на словото, задава се военновременна цензура

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ние сме в навечерието на отнемане на свободата на словото, заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

"Свобода на словото няма да има. Нещата много скоро ще дойдат на естественото си място, но ще остане споменът за времето, когато българите са можели свободно да казват това, което мислят. Това е може би единствената наистина положителна страна на 10 ноември. Във всички останали отношения това беше гибел и разруха. Ние бяхме свободни, казвайки какво мислим. Скоро няма да можем", коментира той.

В условията на разгръщаща се военна криза, която ще се задълбочава и развива, влиза в сила логиката на военновременната цензура, смята Вацев. Според него ние още усещаме началните движения на тази цензура, но тя скоро ще стане законът на българския политически живот:

"По време на война първата жертва е истината и възможността тя да се казва. Светът навлиза във война. В началото сме на период на военновременна цензура, която не си поплюва, не прощава, не забравя и винаги постига своето. Ние не сме обявявали война и никой не ни е обявил война, но българският политически елит е готов за война и е готов да обяви война. Те нямат търпение истинската война да започне, за да покажат своята вярност на новите господари. Българският политически елит не може да продължи повече, ако не обяви война, според мен, на Путин". 

По думите му навлизаме в логиката на една световна война: "Живеем последните топли месеци на българското медийно циганско лято. Скоро нашите разговори ще бъдат възможни само в задния двор с озъртане около нас, да не ни чуе някой". 

В предаването "Политически НЕкоректно" доц. Валентин Вацев коментира и изминалите местни избори, както и управляващата сглобка:

"Има един политически навик, който вече много трудно се спазва, това е правилото, че всички са доволни след изборите. Всички успяха да се похвалят, но реалната истина води в друга посока. Има две доминанти, които влияеха върху последните избори в България и те са неизбежни. Едната доминанта е фактът, че българският политически живот протича под знака на военновременен дневен ред. Това може би беше последният шанс българските политици да не забележат войната, която е на хоризонта на българския политически живот. Това по-нататък няма да може да бъде. Втората е - неотклонният и безпощаден упадък на българските системни политически партии. С това е свързан и печалният факт, че избирателната активност спада драматично. Делегитимация на българския политически живот значи скъсване на българската политическа класа с живата тъкан на обществото. Това е фатален резултат. Това предстои".

Анализаторът подчерта упадъка на системните партии в страната. 

Голямата българска системна партия БСП е в стагнация и не може да се доближи до голямата политическа инициатива в страната, отбеляза той. 

Втората важна партия - ГЕРБ - ако до година не успее да премине на дясноконсервативни релси, вероятно ще се затрие и ще стане част от историята, продължи коментара си Вацев. И добави: 

"Днес ГЕРБ трябва да реши не дали и доколко е силна управляващата коалиция, а днес ГЕРБ трябва да решава въпроса - ГЕРБ или Бойко Борисов. ГЕРБ не може без Бойко Борисов, но не може и с него в момента. Това е много сложна задача". 

Третата системна партия в упадък е ДПС, посочи анализаторът. И коментира: 

"Това е главната причина, поради която Доган ще мине от задната седалка на колата на мястото на шофьора. Това предстои да стане. Очаквам Доган при първата си поява да пробие тавана на българската русофобия, за да се ситуира като водещ в българския политически елит". 

Под русофобия свикнахме да разбираме обикновен евроатлантизъм, обясни Валентин Вацев. 

Освен упадъка на системните партии, се появяват нови леви форми, отбеляза още той. По думите му "Левицата!" е формация с бъдеще. Той смята, че Ваня Григорова има знакова и морална победа: 

"Ваня Григорова е обикновен социалдемократ от европейски тип. Тя нямаше да бъде допусната до кметското място. Обществото има нужда от лява култура, веднага и незабавно - това е главният извод от моралната, символна победа на Григорова".

Вацев посочи и укрепването на идейното течение на ПП. По думите му те са клон на американската демократическа партия. Те не могат обаче без ДБ, добави той.

"ПП е идейно течение, което ще изчезне окончателно от живота, когато екипът на Байдън изгуби изборите срещу Републиканската партия. Те имат още около година. Ще правят нищо с непрекъснато създаване на организационен, политически и морален хаос в страната. Те ще добруват следващата година, защото около година остава до фаталното събитие - президентски избори в САЩ", уточни анализаторът.

Интервю на Петър Волгин с доц. Валентин Вацев за предаването ''Политически НЕкоректно'' може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

Коментари

 • Стоко

  11 Ное 2023 14:51ч.

  Вацката би го цензурирал само някой брокер на спортни залози. Срещу прогнозите на Вацката да залагаш и ще станеш милионер.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  11 Ное 2023 18:09ч.

  Скоро ще стане ясно какво конкретно ни чака от еврейската война .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • hOne123

  11 Ное 2023 14:54ч.

  Скромни възможности на анализатор, канят го основно защото има хаплив изказ и си придава увереност на глупостите които говори.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пешо

  11 Ное 2023 17:13ч.

  Къде ви намират козяк такива паднали акумулатори бре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС Кмет

  12 Ное 2023 0:26ч.

  Мама, тате дядовците ми и братът на единия ми дядо така казват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цензурата е факт

  11 Ное 2023 14:54ч.

  В България вече се блокират руски информационни сайтове, които в Западна Европа се гледат свободно. Овчавостта на булгаристанците ще им излезе през носа. Мизерията идва с новия тоталитаризъм, този на Новото Нормално.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джо гладника

  11 Ное 2023 15:29ч.

  "В България вече се блокират руски информационни сайтове, които в Западна Европа се гледат свободно." -- потвърждавам. наблюденията ми са от някалко държавици. напоследък в хотелите намаля доста броят на руските телевизионни канали, но според мен, това е свързано най-вече с драстичното намаляване на руските туристи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Кук

  11 Ное 2023 15:02ч.

  Та колко повече цензура от страна на америкоблизалките и идиотите-русофоби?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Видял си ти цензура в сайт,

  11 Ное 2023 15:17ч.

  Финансиран от руската амбасада в който редовно се банват хора, пишещи срещу Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Имаме американски посланик ейзуит

  11 Ное 2023 15:03ч.

  Резултатите са налице, политиците ни са страхливи и долни в същността си хорица.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Еех, мъко рубладжийска

  11 Ное 2023 15:15ч.

  И това го казва копейкаджия, който по цял ден обикаля студиата като улав да обяснява колко е велика Матушката му.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ами Велика е !

  11 Ное 2023 16:28ч.

  Затова американци и западноевропейци вият на умряло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Толкова велика е Матушка,

  11 Ное 2023 17:16ч.

  че втора година с една Украйна не може да се справи. Рухна митът за великата Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • джони инглиш

  11 Ное 2023 18:13ч.

  Тъпако, ако можеха западните хиени щяха да я вземат Русия с територия 20% от земята. Ама западните хиени само джав, джав, джав, още от преди наполеон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Четящ

  11 Ное 2023 19:08ч.

  Краварчетата къде са успели!? Афганистан? Сирия? Дори в Ирак ги изпратиха със скандирания - терористи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карлуково - спешното отделение

  11 Ное 2023 19:53ч.

  "И това го казва копейкаджия, който по цял ден обикаля студиата като улав да обяснява колко е велика Матушката му." ------- -------- --------- Сигурно си слушал интервюто пиян или дрогиран защото там изобщо не е ставало въпрос за Русия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДУРОЧОК

  11 Ное 2023 15:19ч.

  И сега е отворен задният двор за свободата на словото. Нашето место убежище.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  11 Ное 2023 15:24ч.

  няма свобода на словото масово се изтриват коментари някои саитове искат регистрация от какъв зор други не те допускат 6 месеца до техния саит не разбрах защо не може да се коментира вече в пик беше свободно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Отдавна имам блокаж във "Фрог", даже не знам има ли още опция за коментари

  11 Ное 2023 16:30ч.

  Не го отварям даже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има корелация

  11 Ное 2023 15:33ч.

  А Вацев не се ли замисля,че социалдемократизмът на Ваня Григорова има корелация с демокраставата либераст-левичарщина на Пепетата? И то по няколко възлови теми?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Ваня Григорова е обикновен социалдемократ от европейски тип"

  11 Ное 2023 15:58ч.

  Че те в същност такъв тип са такива и пепетата и дебетата. Социалистите и социалдемократите се различават като класическата и военната музика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вие имате забрана за коментиране!" - Поздрави на администратора!

  11 Ное 2023 15:45ч.

  Вацев да не сляп и глух? Цензурата действа от много години, "пълзяща", първо едни, после и останалите, които се опитват да изложат своята гледна точка, койято не се харесва на "посолството"!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще стане като в Америка

  11 Ное 2023 16:32ч.

  Хората даже не говорят за политика. Страхуват се да споделят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  11 Ное 2023 17:12ч.

  Това ку-ку пак ли лее глупостите си? Що го публикувате, аман от червени бацили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ДС Кмет

  12 Ное 2023 0:31ч.

  И Соломончо и ПопКремчева са червени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Равносметка

  11 Ное 2023 17:13ч.

  Валентин Вацев има страхотна подготовка по диалектически материализъм (преди години с невероятно удоволствие прочетох статията му, насочена към някои уклонистки тенденции в размишленията на проф. Васил Проданов) и мисля, че би бил не само по-интересен за осмисляне, но и много по-полезен на родната аудитория, ако подхожда към анализите си тъкмо от позицията си на диалектик-материалист. Г-н Вацев, без да отричам някои от изводите ви (включително изказаните в това интервю), стремежът към сензационност не ви отива и е истинско разхищение на ефирно време. Помислете дали не е дошло време да върнете полученото от българското общество, което години наред ви е плащало заплата като научен сътрудник в политически институт, и да започнете да използвате натрупаното знание (за което искрено ви завиждам), за да предложите на същото това общество задълбочените анализи, които заслужава. Защото все по-малко са хората с подготовка като вашата и защото нуждата от наш собствен, български поглед върху обществено-икономическите процеси, не може да бъде запълнена с препечат на чужди материали и преповтаряне на общи изводи и наблюдения.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  11 Ное 2023 20:11ч.

  Борел рече, че ЕС ще поемат Украйна, и тя с тяхна помощ ще бие Русия, ... но не сега. Което значи, че война с Русия не се очертава утре, вдруги ден. Друг е въпросът за новият дележ на Близкият изток, стартът на който се даде с нападението на Хамас на Израел, в който район влизаме и ние. Не мисля, че оБществото има нужда от лява култура. Общестото не може да понесе още лява култура. Или то за можене, може, но и е минал момента

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  11 Ное 2023 20:16ч.

  Навсякъсе има и либерално, и консерватино. Само ние дибидюс лиБерално. Демоде някак. Време е за малко винтажче . Вчера намерих един прашасал ВЕФ в гаража.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  11 Ное 2023 21:36ч.

  "Вчера намерих един прашасал ВЕФ" Ми пусни го да чуйм Кидика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Според мен

  12 Ное 2023 9:15ч.

  свободата на словото, доколкото се среща тук-там, само създава една илюзия за свобода. Всъщност може би журналистите са най-несвободни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фейсбук

  12 Ное 2023 10:35ч.

  Заличиха ме простаците от фейса, забраниха ми да ползвам профила си ако не се съглася да разпространяват информация за мен, както и ако публикувам разни статуси, които са против властта...Браво Зукърбърг---върви на майната си...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • аз съм майска

  12 Ное 2023 10:39ч.

  Забраниха ми да поствам във Фесбук и няма кой да ми помогне приятели къде сте?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ъ сефте

  12 Ное 2023 22:14ч.

  Че той, Дачкив, ми е цензурирал повече от половината коментари. Само политкоректен език. Туй цветове, раси, етноси, явления, антисоциални действия, etc.etc. не би. Само цветя и рози. А враговете....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи