Уволнените шефове на ВМЗ-Сопот: По времето на Нинова започнахме да изнасяме оръжие за Украйна

Уволнените шефове на ВМЗ-Сопот: По времето на Нинова започнахме да изнасяме оръжие за Украйна

Няколко часа след края на брифинга на Корнелия Нинова, в който тя твърди, че е спряла сделката по прехвърляне на български оръжия от Афганистан към Украйна, бившето ръководство на ВМЗ-Сопот изпрати официална позиция до медиите. В нея се твърди, че пренасочването на въпросната доставка на оръжия е станало по времето, когато Нинова вече е била министър и вицепремиер. 

„Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство", твърдят Иван Гецов (изпълнителен директор на „ВМЗ“ ЕАД 2015 – 2022 г.) и Никола Стоянов (председател на Съвета на директорите на „ВМЗ“ ЕАД 2021 – 2022 г.).

Ето и цялата позиция на бившото ръководство на ВМЗ "Сопот", публикувана без редакторска намеса:

Във връзка с проведената пресконференция на министъра на икономиката и индустрията относно износът на оръжие за Украйна от Корнелия Нинова заявяваме, че бяха направени редица манипулации.

На първо място, единственият орган, който решава, за коя дестинация и какви стоки, свързани с отбранителната индустрия да бъдат изнасяни, e Междуведомствената комисия по експортен контрол, на който принципал е министър Корнелия Нинова.

Наистина „ВМЗ“ имаше сключен договор с крайна дестинация Афганистан, който в последствие клиентът поиска да бъде пренасочен за Украйна. Договорът обаче е от 2021 г. и до началото на 2022 г. е изпълняван за там. Искането за пренасочване на изделията за Украйна дойде във ВМЗ на 28 януари 2022 г. Същото ясно се вижда от документа, който министър Нинова представи на медиите днес. Така че тук е първата голяма манипулация направена от Корнелия Нинова – Украйна се появява като дестинация, когато тя е министър, а не по времето на Служебното правителство.

След полученото искане във ВМЗ, изпратихме цялата документация към Министерството на икономиката и индустрията, което в този момент се ръководеше от министър Корнелия Нинова, тъй като само те могат да се произнесат по него. Устно ни бе наредено дестинацията да бъде заменена с друга държава „без да се споменава Украйна“. За да запазим все пак конфиденциалност, няма да споменем за коя държава продукцията отпътува, но това се случи изключително бързо и с разрешението на Комисията, оглавявана от Корнелия Нинова. С други думи – разрешеното за този износ е направено редовното правителството, в което тя участва като вицепремиер.

Като хора работещи от години в този сектор, считаме, че е изключително вредно да се изнася подобна информация, камо ли от ресорен министър. Тъй като обаче тя го направи, но спести цялата истина на обществото с цел нашето злепоставяне, сме длъжни да изчистим всички факти. За да не изглежда ситуацията като дума срещу дума, може всичко да бъде доказано много лесно – ако думите на министър Нинова са истина, нека публикува отказът на Междуведомствената комисия, който твърди, че се е разпоредила да бъде направен. Ние знаем, че такъв няма, напротив цялата продукция замина за друга държава, въпреки че има ясна документална следа, че крайната дестинация всъщност е Украйна. Всичко това се случи по времето, в което министър бе Корнелия Нинова.

Припомняме, че публично министър Нинова нееднократно е заявявала, че нашето освобождаване от ВМЗ е заради „лоши финансови резултати“. Това само по себе си също е лъжа, за която вече има заведени дела срещу нея, но днешната разказана история пред националните медии надминава всички представи на здравия разум.

В заключение бихме искали да се обърнем към Корнелия Нинова и да заявим, че ние сме професионалисти и не сме обвързани с никоя партия. Единствената ни цел е била предприятието да работи, хората да получават заплатите си редовно и да продължим модернизацията му. Впрочем, последните месеци, в които обемите на нови поръчки са огромни, можеше да се постигне много повече за дружеството, ако политическото ръководство на Министерството на икономиката и индустрията не се интересуваше повече от фирмени интереси на отделни частни субекти, а не тези на държавата. Нещо повече, за ВМЗ като търговско дружество дори би било по-добре да изнася директно за Украйна, а не както в момента го правят и оставят десетки милиони за частни компании и посредници от други държави. Именно обаче защото ВМЗ е държавно дружество крайната дума има неговият принципал в лицето на Министерството на икономиката и индустрията и никое ръководство на завода не може да взима еднолично подобни решения.

С уважение,

Никола Стоянов и Иван Гецов

 

Коментари

 • Мимето

  28 Юни 2022 20:05ч.

  Нинова е същият нарушител на документи, като Кирето. Наруши устава на БСП, за да остане на шефското място на партията. И е същият лъжец като Кирето. Целият свят знае, че изнасяме оръжие за Украйна, само Нинова не знае и мисли, че пенсиите на 80 години и те не знаят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  28 Юни 2022 20:09ч.

  Прекрасно е, че Корнела е предоставяла оръжие за Украйна, благородно дело за подпомагане на жертвите на едно варварство. Понеже електоратът й е от путиноиди, е била принудена да го отрича, но само тя ли лъже най-долно? Чорапа е доста по-голям лъжец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  28 Юни 2022 20:22ч.

  "Чорапа е доста по-голям лъжец." Да не ти е обещал да се ожените?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • бандеровка

  28 Юни 2022 20:28ч.

  Сляп ли си, та не забелязваш как използва за мръсните си игрички БСП, ПП и ДБ, а после им свали кабинета?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що не вземеш да се разкараш

  28 Юни 2022 20:36ч.

  При твоите нацистки братя в Украйна , бандеровска твар такава? Можеш да вземеш и една лопата. Няма нужда да се връщаш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • изчегъртайте Радев!

  28 Юни 2022 20:12ч.

  Тия уволнените са Радевски мекерета, описано беше в медиите. И сега се подлагат на Радев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Назначена е на тази длъжност при правителството на ОДС.

  28 Юни 2022 20:14ч.

  ...впоследствие Нинова оглавява и приватизационния екип..., На 28-годишна възраст Нинова участва с още 27 души в дружеството, приватизирало „Техноимпекс“.[11] Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Иван Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова "като тъмносиня".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Anonimen

  28 Юни 2022 20:20ч.

  Кирчо с усмивка ни каза,че изгони 70 руски дипломати.Нинова не остана по назад.И тя каза,че президента чрез служебното е изнасял за Украйна.Надпреварват се двамата кой повече да блесне като звезда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е как документално седи Украйна, а пък устно не била тя?

  28 Юни 2022 20:20ч.

  И продукцията заминала, ама сделката по документи отказана? А бе що лъжете толко нескопосано?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щото

  28 Юни 2022 20:27ч.

  Толкова си могат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова какво ще каже е без значение сега, то вече се знае

  28 Юни 2022 20:29ч.

  Пред съда ще има да обяснява надълго и нашироко.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  28 Юни 2022 20:36ч.

  1.Има българско оръжие в Украйна.Има такова което е доставено след 22.02.2022г. 2.Решението на НС не е изпипано.То Умишлено е такова ,че да се заобиколи.И там Радев е безгласна буква.Нинова носи тая отговорност. 3.Един куп институции взимат заплати.Следва да отговорят;Как и защо се стреля в Украйна с Бг.оръжие

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-не е до морал

  28 Юни 2022 20:41ч.

  Въпросът е държавнически.Русия ще спечели тази война.И то само слепец не го вижда.Силите които воюват с Русия до последния украинец ще го повторят с до последния българин,поляк и т.н.Следва да им дадем отпор сега.Безмислен е васалитета ни в съюзи които ни съсипват ЕС и НАТО.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • zaho47

  28 Юни 2022 20:46ч.

  Нинова, тази невестулка на другаря Иван Кастов ще направи всичко възможно да ликвидира БСП! Сега езикът й е насочен срещу президента Румен Радев!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban-не е до народ

  28 Юни 2022 20:47ч.

  Не турския народ а Ердоган отсвири ЕС и НАТО.По простичката причина че съсипват държавата Турция.Въпрос е на ПОЛИТИЧЕСКО ЛИДЕРСТВО.В момента НЯМАМЕ такава ПАРТИЯ и ЛИДЕР.Всичко е проамерикански мекерета.Пътят е дълъг /10ки години/.Трябва да направим първа крачка.Дано бог е българин.Времето ни изтича.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи