Украинско разследване: Помощи за страната се използват користно и пораждат грандиозна корупция

Украинско разследване: Помощи за страната се използват користно и пораждат грандиозна корупция

Иван Мунтян, Васил Продан и Олег Чорни вероятно са замесени в престъпната сделка с хуманитарни автомобили от Италия - сензационни документи на БукИнфо

Следователите трябва да дадат ясен отговор на обществеността - защо хуманитарната помощ за Черновската областна военна администрация по време на войната стана собственост на частно лице? Кой конкретно инструктира помощта да се регистрира по този начин? Каква е ролята на ръководството на OVA и в частност на Сергей Осачук в тези сделки? И много други интересни въпроси.

Изглежда, че с началото на войната сътрудничеството на тандема Осачук - Мунтян получи нов тласък. В редакцията на "БукИнфо" за пореден път попадна сензационен документи, от които се вижда как линейки, дарени от Италия като хуманитарна помощ за Буковина попадат в частни ръце на територията на Украйна и с тях се извършват платени услуги на пациенти. От съдържанието на тези документи става ясно, че бившият ръководител на областната болница в Черновци Сергей Бродовски не е действал сам в криминалното начинание. Вероятно това е  престъпна схема, обмислена много преди тези автомобили да пристигнат в Украйна.

 

 

 

 

Така лицата, попълнили декларациите са, в първия случай, Артур Мунтян - заместник-председател на областната държавна администрация в Черновци и Олех Чорни -началник на отдела по здравеопазване на областната държавна администрация в Черновци. Според документите линейките са внесени за Черновци. Надяваме се, че разследването ще установи как тези коли са попаднали в частната структура на Бродовски.

И най-интересното е, че шофьорите, които докараха автомобилитe на територията на Украйна са… Иван Мунтян, Олег Чорни и Васил Продан!

Вероятно схемата е била следната: Мунтян-старши и Васил Продан внасят автомобили, Мунтян-младши ги декларира, Бродовски и Чорни ги регистрират. След това колите се привеждат в необходимия вид в гаражите и започват да се ползват за услуги срещу заплащане! Финал за комедия!

Ние сме много заинтересовани от съдбата на Сергей Осачук - началник на Черновската областна военна администрация, защото той е този, който дава разрешение за пускане на Продан и Мунтян (който е под мярка за неотклонение) и именно Осачук назначава Сергей Бродовски за главен лекар на областната болница. Става ясно и защо един от заместник-ръководителите на обласгната администрация в града се обажда в сервизния център за регистрация на автомобили в частната структура на Бродовски.

 

Припомняме, че Сергей Бродовски е назначен за и.д главен лекар на Окръжна клинична болница с незаконна заповед не на друг, а на ръководителят на Черновската областна военна администрация Сергей Осачук. Това се случва на 12 март 2022 г. по явно незаконен начин, когато областният управител пое правомощията на областния съвет. 

Повтаряме още веднъж: следователите трябва да дадат ясен отговор на обществеността - защо хуманитарната помощ за Черновската областна военна администрация по време на войната стана собственост на частно лице? Кой конкретно инструктира помощта да се регистрира по този начин? Каква е ролята на ръководството на OVA и в частност на Сергей Осачук в тези сделки? И много други интересни въпроси.

Очевидно именно Бродовски беше направен „изкупителна жертва“, която беше напълно използвана от гореспоменатите лица. И тези хора (Продан и Мунтян), които лобираха за назначаването на Бородовски за главен лекар чрез заместник-председателя на OVA Данишчук и самия председател на OVA Осачук, сега едва ли ще му помогнат. Защото предвид тези документи за тях вече възникват преки въпроси от разследването. Сега бих си извадил "ръцете и краката" от тази разкрита сделка.

Надяваме се, че този път полицията няма да остави всички замесени да изсъхнат от водата, особено във военно време. Защото поне това няма да бъде разбрано не само от обществото, но и от нашите войници на фронтовата линия, които в момента дават живота си за Украйна. (Припомняме, че Службата за сигурност на Украйна извърши обиски на работното място и местожителството на главния лекар на областната болница в Черновци Сергей Бродовски и в кабинета на заместник-председателя на DIA Дмитро Данищук и в апартамента на директора на здравния отдел Олег Чорни).

Следим отблизо развитието. И знаем със сигурност какво ще се случи след това.

Сергей ЗАРАЙСКИЙ, БукИнфо 

 

От редакцията.

Службата за безопасност на Украйна (СБУ) потвърждава информация от БукИнфо: в региона е разкрит шефът на лечебно заведение, организирал платен транспорт с линейки

Към днешна дата стана ясно от оперативните служители на СБУ, че генералният директор на болницата иска заплащане от пациенти за транспортиране с линейки, принадлежащи на институцията. Така да се каже, семеен „бизнес“, защото шофьорът е брат на злосторника.

Милиционерите регистрираха факта на изнудване за 16 000 UAH на човек от областта за транспортирането му от Черновци до Ужгород и задържаха роднина на длъжностното лице, след за тази услуга бе платено на територията на болницата.

Според Службата за сигурност на Украйна в Черновицка област, в рамките на наказателното производство, образувано по част 3 на член 368 (приемане на предложение, обещание или получаване на неправомерна облага от длъжностно лице) от Наказателния кодекс на Украйна, длъжностното лице е уведомено за разследването.

 

Освен това тече разследване за участието на този ръководител на институцията и други в организирането на механизъм за присвояване на хуманитарна помощ, предоставена от чужди донори за изпълнение на мерки за национална сигурност и отбрана и гражданска защита във връзка с въоръжената агресия на Русия срещу Украйна.

Според пресслужбата на Окръжната прокуратура в Черновци генералният директор на болница в Буковина, който беше осъден за изнудване на пациенти за превоз с линейка, също е заподозрян в незаконно използване на хуманитарна помощ.

Специална операция за разкриване на незаконни действия е извършена от служители на СБУ в Черновска област съвместно с Националната полиция под процесуалното ръководство на Черновската областна прокуратура.

Генералният директор на областната болница в Черновци Сергей Бродовский, който е заподозрян в ползване на линейки срещу заплащане, беше освободен срещу гаранция от почти 200 000 UAH. Това каза шефът на следствения арест в Черновци Вадим Кривой в коментар пред Public. Според него Бродовски е освободен под гаранция на 9 май.

Бродовски е заподозрян в платен превоз с линейки, принадлежащи на лечебното заведение. Те също така разследват дали Бродовски е замесен в присвояването на пет линейки, които са били прехвърлени от чужбина като хуманитарна помощ.

Бродовски беше отстранен от поста за два месеца. В момента изпълняващ длъжността генерален директор е Дмитро Домбровский. Той ще заема тази длъжност до 12 юли.

 

Източник: bukinfo.com.ua

 

 

 

 

Коментари

 • За сведение на шмъркания Vолодимир Zеленски

  16 Май 2022 17:44ч.

  Това е УСрайна В ПЪЛНИЯТ И БЛЯСЪК !!! "Слава Украине", героям слава!" и АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славин

  16 Май 2022 18:23ч.

  Та това са трохи. А къде отиват милиардите, които целия “миролюбив” западен свят им изпрати и изпраща. Намерили са будали. Това започна с анази чифутка с курабийките и ония 5 милиарда с които разложиха новите “елити” на Усрайна. Това ще бъде най-голямата корупционна афера на 21 век.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  16 Май 2022 18:50ч.

  Така е по нашите земи . Мътната вода е най-благодатна !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ретранслатора

  16 Май 2022 22:11ч.

  Мръсници, НО наши мръсници!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  17 Май 2022 19:08ч.

  затова финансоф одит на украина къде е оръжието и парите идват в украина и пак се връщат към офшорките под формата на комисиони делауер не беше ли офшорна зона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи