Църквата и лютите вълци-разколници

Църквата и лютите вълци-разколници

Автор: Велислава Дърева, pogled.info

„Защото аз зная, че след заминаването ми ще се втурнат помежду ви люти вълци, които няма да щадят стадото; па и от вас самите ще се дигнат мъже, които ще говорят изопачено, за да увличат учениците след себе си. Затова бъдете будни и помнете!“ - св. ап.Павел (Деян. 20:28-31)

1. Лютите вълци са тук.

Сноват между София и Фенер, фучат в своите луксозни джипове, кадруват, правят сметки, сключват сделки; залагат бъдещето на Църква и Държава в една самоубийствена „сглобка“ – геополитическа, антиправославна, истерично русофобска; сговарят се с Велзевула Вселенски; позират ухилени с Пеевски, благодетел техен и закрилник чутовен; развяват своето тщеславие и духовна прелест наместо хоругви; търгуват с патриаршеското достойнство; злоупотребяват с Вярата на православния български народ, имат го за тълпа несмислена, безмозъчна, безгласна и безправна, за сборище на „талибани, зилоти, примитиви, хулигани и разколници“.

И хич не им пука за някакви петиции, протести, позиции и декларации, с които „несмислената тълпа“ засипа Св. Синод заради каноническите престъпления на български архиереи, а именно:

- Съслужението на митрополит Николай и епископ Арсений (вече Сливенски митрополит, за награда) през Страстната седмица с низвергнат от РПЦ;

- Съслужението в Истанбул на митрополитите Николай, Киприан и Яков и епископите Сионий и Висарион с персонажи от абревиатурата „пцу“ -непризнатата от БПЦ неканоничната украинска разколническа лъжецърква, която Вартоломей обдари с нищожен томос.

И хич не им пука, че „несмислената тълпа” е в дълбока тревога и смут заради съучастието на български архиереи в утвърждаването на разрушителните за Светото Православие деяния на Вартоломей, в стремленията му да подчини, обезличи и разедини автокефалните православни църкви, да бъде „източен папа“, да е „пръв без равни“ щото не ще да е „пръв сред равни“, не го устройва някак, пък и неговите водещи офицери не ги устройва.

И хич не им пука колко и кои апостолски и съборни правила нарушиха, колко канонически престъпления сътвориха, в услуга на Вартоломей се поставиха и независимостта на БПЦ застрашиха.

Няма да им обяснявам какво нарушават.

Те знаят какво рушат.

Те знаят що вършат.

2. Който служи с разколници от „пцу“, той признава тези разколници, и нищожния „томос“ признава, и фалшивите хиротонии, и фалшивите епископи, и фалшивия „предстоятел“ Думенко, когото Вартоломей довлече на опелото на дядо Неофит, пък Думенко, сущи лалугер, се шмугна в Светия олтар; приема ги, легитимира ги, опрощава им престъпленията и грабежите, благославя терора и освещава гонението срещу единствената канонична църква на Украйна – Украинската православна църква (УПЦ).

Абревиатурците от „пцу“, с любезното съдействие на укронацистите и СБУ (Служба за безопасност на Украйна), и под смирения крясък „Москалите под ножа!“ влачат, бият, пребиват, кръв леят, арестуват, оковават духовници и миряни от УПЦ; окупират, заграбват, разграбват, плячкосват, сквернят и рушат църкви и манастири на УПЦ. Те и великата Киево-Печорска лавра узурпириха, дето е под закрилата на ЮНЕСКО. В Лаврата се пазят български ръкописни и старопечатни книги, богословска литература, жития на български светци; там в XIV-XVI в. св. Киприан Български и Григорий Цамблак създават книжовна школа и пренасят традициите на Търновската книжовна школа на св. патриарх Евтимий.

Който служи с разколници от „пцу“, той приема, признава и легитимира бруталната еднолична намеса на Вартоломей в чужда каноническа територия.

Утре Вартоломей може да посегне на БПЦ. И на всяка автокефална църква. Но и това не стряска лютите вълци. Напротив! Кефят се на провокацията срещу Руската православна църква. А провокацията е срещу Православието по принцип. Напомням – само 4 (от 15) поместни църкви признават „пцу“. Решението на РПЦ да прекъсне общение с петимата провокатори от Истанбул е логично и канонично. И преди всичко - то е съзнателно провокирано от Вартоломей и подопечните му вълци-разколници! Утре всяка от поместните църкви, които не признават „пцу“ може да откаже съслужение с петимата провокатори от Истанбул. „Браво! Браво!“, викат безмозъчните клакьори…

И най-сетне - който служи с разколници от „пцу“, той погазва позицията на на Светейшия ни патриарх Неофит - позиция, документирана в две писма от 15.12.2015 г. и 12.6.2017 г. до президента Порошенко, председателя на Върховната Рада Парубий и предстоятеля на каноничната УПЦ митрополит Онуфрий.

В писмата е написано ясно, че:

- „Единствената канонична православна църква на Украйна е УПЦ“ и „Всяко накърняване на нейните интереси може да се окаже гибелно и разрушително както за целия украински народ, така и за украинската държавност“;

- Върховната Рада разглежда „антицърковни по своята същност законопроекти“, „с нескрит дискриминационен характер“ и „без аналог в съвременния цивилизован свят“, които създават „юридическа основа за превземането от разколници и екстремисти на храмове на каноничната УПЦ“;

- „Ние (БПЦ) нямаме евхаристийно и молитвено общение с религиозни структури, преминали в разкол“; защото „тази самозвана неканонична структура (днешната „пцу“) няма отношение към каноничното световно Православие“ и действа „заедно с екстремистите“.

В отговор самозванците обвиниха патриарх Неофит, че „създава изопачена представа за случващото се в Украйна”! И понеже дядо Неофит създавал „изопачена представа за случващото се“, Върховната Рада забрани каноничната УПЦ.


И понеже дядо Неофит не отстъпи от своята позиция за „случващото се в Украйна“, навръх Богоявление т.г. лютите вълциму пришиха думи, които той нито е писал, нито казвал. И защо? С едната цел - да вкарат Светата ни Църква в угоден на тях и на техните вдъхновители и покровители геополитически контекст. Възмутително злоупотребление с името и авторитета на българския архипастир!

И докато православният български народ се прощаваше с ангелогласния свой духовен отец, една глутница, една банда лицемерци, дежурни медийни богослови, черносотници, интриганти, амбулантни търговци и брокери с вярата, фанариоти и фарисеи всякакви, плъзнаха по телевизорите, и напоиха ефира с блажни слова и престорена жал, и повтаряха в тържествуващ захлас думите, които те приписаха на дядо Неофит.

Те и днес злоупотребяват с паметта на дядо Неофит!

Рожби ехиднини!

Те лъжат, мамят и рушат и БПЦ, и Православието.

Те знаят, че лъжат, мамят и рушат.

И ще продължат да лъжат, мамят и рушат.

Докато някой не ги перне през лъжовните уста.

3. „Във вашите ръце поверявам автокефалията на новата църква”, каза тържествено Вартоломей на Богоявление 2019 г. „Слава Украине! Героям слава!”, отвърнаха бандеровците в храма на Фенер…

С тези думи Вартоломей връчи „томос“ на лъжецърквата „пцу“, сглобена от две разколнически „църкви”. Две разколнически „църкви” не правят една канонична!

И главно - „пцу“ е геополитически инструмент, американско прокси във войната срещу Православието и Православната цивилизация. Както и Украйна е американско прокси във войната срещу Русия, а войната срещу Русия е война срещу Европа и Европейската цивилизация.„Това е прокси война на САЩ с Русия, независимо дали го признаваме или не”, каза неотдавна Леон Панета – началник на кабинета на Клинтън, бивш министър на отбраната и шеф на ЦРУ при Обама…

И на кого точно връчи Вартоломей този „томос“?

На лалугера Думенко. На Юшченко, който обяви нациста Степан Бандера за „Герой на Украйна”. На Парубий, поклонник на Хитлер, когото нарича свойски „Адолф Алойзович“; създател на неонацистката партия „Свобода“, върху чиито знамена плющи символът на СС „вълча кука“; комендант на Майдана, който превърна същия Майдан в кланица - по негова заповед грузинските наемници-снайперисти разстреляха близо 100 души през февруари 2014 г., „небесната сотня”, дето сега я честват и оплакват, и най-много плаче Парубий. Същият Парубий беше в Одеса на черния 2 май 2014 г., когато бандеровците изгориха живи 50 души и превърнаха Синдикалния дом в нацистки крематориум…

И на кого още? На Степан Полторак, военен министър, генерал, ръководител на Антитерористична операция (АТО) в Донбас от април 2014 г., когато армията изби 6 хиляди цивилни граждани, измежду тях – над 250 деца, особено опасни терористи, най-мъничкият - на 10 месеца. И още - Надя на 1 година, Саша на 6, Кирил на 7, Аня на 2, Костя на 9, Вика и Даша - на 3... Техните имена са изписани в „Алеята на ангелите“. За този „подвиг” Порошенко го декорира с орден „Богдан Хмелницки І степен“ - за „добросъвестно служение на украинския народ”…

И разбира се – на Порошенко! Който оня ден, на Асамблеята на НАТО в София ни извести, че:

„От 2014 г. ние получаваме от България оръжията, които са ни необходими – артилерия, снаряди, минохвъргачки, мини и много, много други неща… Днес обсъдихме разширяването на доставките на българската продукция за Украйна… И третият, много важен процес, който протича в България, е изборът на български патриарх. И надеждата, че Украйна ще има възможност най-после да получи признанието на украинската православна църква от българските колеги“.

Кои колеги, прочее?!

4. Това се иска от нас – артилерия, снаряди, минохвръргачки. Засега. И признание на проксито „пцу“. И подходящ за целта патриарх. Правилен патриарх. Та да стане и БПЦ евроатлантическо прокси. Да се вчисли откъм „правилната“ страна на историята, щото сега е откъм „неправилната“. За да бъдем политкоректни, американоугодни и фенеропослушни.

Както видяхме, с минохвъргачките и снарядите управляващата глутница се справя блестящо от 2014 г. и до днес. Тайно, зад гърба на българския народ. За останалото отговаря г-н Архондонис.

Кой е този г-н Архондонис? Същият Вартоломей, грък по рождение, турски гражданин и американски довереник, системен рушител на Православието, пръв разколник и Велзевул, титулуван пищно Негово Божествено Всесветейшество, Архиепископ на Константинопол – Новия Рим и Патриарх Вселенски. Който си мисли, че Господ резидира в Белия дом. Той и Белият дом си мисли същото.

Безбройни са рушителните деяния на Архондонис срещу Светото Православие! Чет нямат! Присвои си права, които не му принадлежат. Присвои си чужда каноническа територия ведно с нейното паство, собственост и безценни духовни съкровища. Легитимира разколници, самозванци и предадени на анатема. Погази свещените канони, правилата апостолски и на вселенските събори, и въздигна разкола в канон.

И понеже г-н Архондонис извърши тези безчиния, изпадна в ерес небивала, и посрами, и унизи, и опозори славната някога Константинополска катедра; и предизвика разкол в православния свят ради амбиции, властолюбие и алчност.

Забрави Архондонис, че е пръв по чест, но не и по власт. Властта узурпира, честта продаде. И днес е пръв по безчестие.

Коварен е Архондонис - прелъстява тези, които желаят да бъдат прелъстени. И презира тези, които не се поддават на съблазни.

Затуй пред лицето на блаженопочиналия патриарх Неофит дръзна да го съди понеже БПЦ не се повлече подир папските амбиции на Фенер и не отиде на вълчия събор в Крит.

Затуй държа назидателна реч през 2015-а в патриаршеския храм „Св. Александър Невски“. И в продължение на 45 минути има наглостта да нарича Църквата ни, Екзарх Антим І и православния българския народ, схизматици, етнофилетици, еретици. Още не може да преживее Архондонис нито Българския Великден, нито Българската Екзархия, нито факта, че БПЦ е автокефална. Боде му очите независимата БПЦ.

И за да е гаврата пълна, Велзевулът Вселенски постанови, че сме си заслужили противоканоничната схизма, наложена от кристални гръкомански интереси и че вдигането на схизмата през 1945 г. е принудителен акт, насилие над Православието и предвестник на Студената война.

И под величествените сводове отекнаха гневни възгласи „Анаксиос!”, което ще рече „Недостоен!”…

И ще кънтят вечно.

5. Лютите вълци напират, съблазняват, прелъстяват, заплашват, изнудват, купуват и продават човешки души и съвести. Предлагат ни „вселенска сделка“. И тласкат БПЦ към бездната на разкола.

Лютите вълци позорят, предават и продават БПЦ - първия духовен светилник, първата духовна крепост на всички славянски народи. БПЦ е сред първите пет най-древни църкви в света: след Константинополската, Александрийската, Антиохийската и Йерусалимската. БПЦ е стожерът на българската държава, градивото на българската нация. БПЦ е не само държавотворна. Не друг, а Църквата създаде и укрепи Държавата на духа. И не друг, а Църквата и Буквите, Вярата и Знанието – те ни опазиха през 500-те години двойно робство на турски зверства и фанариотски злотворства.

Пречи Българската православна църква.

И затова искат да я погубят.

БПЦ е на 1154 години. 1154 години мъки, борби, тегоби, теглила - всичко е захвърлено в праха. От амбициозни, суетни, безотговорни и алчни типове, готови да продадат и майка си, да влизат в съслужение с низвергнати, разколници и откровени нацисти, за да се впишат откъм „правилната“ страна, да бъдат идеалните инструменти на Вартоломей и на „цивилизования“ Запад в техния истеричен поход срещу Православието и срещу човечеството.

Те знаят що вършат.

„Ами такава е конюнктурата!“, казват. И заради едната конюнктура предават Православието, Светата ни Църква, българската държава, българския народ, българската история, българската памет и същност.

Ако лютите вълци успеят, това ще е не само разкол в БПЦ. Това ще е преврат. Църковен, държавен, всеправославен, геополитически.

Предишният разкол, с целия му драматизъм, с дивашката агресия срещу приснопаметния патриарх Максим, с бруталността на „смирени“ мутри и сини щурмоваци, подкрепяни и вдъхновявани от Костов, Стоянов, Сталийски, Соколов, Лучников, Бакърджиев, Татарчев, от целокупния управляващ сонм, от все същата глутница лицемерци и фарисеи и от все същия Вартоломей – всичко това ще ни се види детска играчка.

Но тогава го имаше патриарх Максим. И един млад епископ биеше тревожно камбаните на „Св. Александър Невски“. Неофит се казва този млад епископ, бъдещият патриарх български, ангелогласният…

Но пак ви казвам – китка ще ни се видят тия години!

Хилядолетна е войната на „цивилизования“ Запад срещу Православието. Днес тази война е дълбинна, яростна, стръвна, свирепа, демонична. Защото „цивилизованият“ Запад отрече и презря своите духовни и морални устои. И тъмнината го обзе, и бесовете го превзеха. Из гнилата утроба на побеснелия „цивилизован“ Запад изригна люта ненавист към всеки, що вижда и сочи неговата духовна и морална нищета, неговата алчност, неговия ламтеж, зейнал да глътне целия свят. Тази война е икономическа, културна, духовна, вероизповедна, хибридна, прокси, под чуждо знаме и за чужда сметка. Тя е не само срещу Русия, както си мислят някои. Това е война срещу цяла една цивилизация, Православната. Това е война срещу Цивилизацията. Изобщо. Неонацизмът се оказа последното убежище на „цивилизования“ Запад. А войната – най-свидната „евроатлантическа ценност“.

Лютите вълци!

Те знаят що вършат.

Не е като да не знаят.

А оня ден мълния падна в двора на Софийската митрополия. И посече 70-годишната секвоя на дядо Максим... Някога в Йерусалим не допуснали православния патриарх на Гроба Господен, и чакали Благодатния огън, а той все не слизал, докато в един миг мълния страховита треснала и разцепила една колона в храма. Било 1579 лето…

„Затова бъдете будни и помнете!“, казва св.ап. Павел.

Защото Бог вижда!

 

 

 

Коментари

 • Селямсъза

  09 Юни 2024 9:33ч.

  Много точно!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вис

  09 Юни 2024 23:17ч.

  Браво....Не на Фанариота Вартоломей....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дърева е истински Журналист

  09 Юни 2024 10:02ч.

  Ето това е да бъдеш журналист с огнено перо, и жар за истината, Велислава Дърева е абсолютно права и казва истината по начин по който чугунените кратуни със закоравели сърца, да разберат за какво анти християнско престъпление става въпрос, на един мерзавци продали и предали се на лукавият! Да жива и здрава и господ здраве да й дава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • логото

  09 Юни 2024 10:08ч.

  Неповторимо! Истинска наслада от журналистика в Ботевски стил!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вася Илиева

  09 Юни 2024 16:39ч.

  Вярно, ангажиращо, болезнено, талантливо! Благодаря за изказа на Православна съвест! Това е обръщение за всеки дом, за да има Православие и България! Благодаря, Госпожо Дърева!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • барут и кибрит е Дърева

  09 Юни 2024 10:17ч.

  трифазен ток

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Огненото слово на В. Дърева

  09 Юни 2024 10:27ч.

  е отново право в целта, дълбоко в сърцевината на проблема. Да бият камбаните, всекидневно да бият камбаните до избора на нов патриарх! Църквата ни е в голяма опасност, а от духовното посечение до физическото има, особено днес, само една крачка.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пък и какво е

  09 Юни 2024 11:38ч.

  тялото без дух?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • марги

  09 Юни 2024 11:18ч.

  Господи помилуй нас, грешните! Страшни дни настават!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • диктатура

  09 Юни 2024 12:42ч.

  Страхотна Велислава Дърева!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • русский "освободитель"

  09 Юни 2024 14:24ч.

  В Лето 1989-о, когато сичкото политбюро станаха христиени и под строй отиваха в Господните храмове да палят дебели свещи за пред увсите, Дърева реши, че и тя е православна християнка, нали това стана модерно."Православната" РФ нахлу в православна Украйна. "Православният" Гундяев благослови "православното" нахлуване в Украйна. "Православната" Дърева говори за неонацисти и вълци, но се прави на разсеяна и не казва, че те са в РФ и в нейната църква, която е на хранилката на кагебистите. Но Бог всичко вижда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Но Бог всичко вижда.

  09 Юни 2024 14:57ч.

  Може да не ти се вярва, попче, но е така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Menes

  15 Юни 2024 22:10ч.

  Какво общо има Гундяев с писанието на Велислава?Заминавай да мреш на фронта загубеняк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нов Кмет

  09 Юни 2024 14:56ч.

  Тук дърт комундер да коментира църква и вяра е върховна свинщина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Именно, защо го правиш?!

  09 Юни 2024 14:57ч.

  ?????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимна

  14 Юни 2024 17:31ч.

  До Нов кмет- Само един некултурен и невъзпитан човек може така да пише за В.Дърева. За Ваше сведение прекрасния наш поет и писател един от двигателите на синята идея Иван Радоев през 90-години,четеше в-к Дума, а не Демокрация заради великия Стефан Продев и В.Дърева.Таланта си е талант,честноста и принципите също.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • много познато

  15 Юни 2024 9:48ч.

  Нов кмет е стар комуняга

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • DELJESU

  15 Юни 2024 22:12ч.

  До Анонимна: Няма смисъл да се хвърлят бисери на Свине

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • София

  09 Юни 2024 15:27ч.

  Напълно подкрепям Дърева, дано повече хора да осъзнаят, че Православието , България и ние Българите сме в голяма опасност!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Туй всичко хубаво, ама....

  09 Юни 2024 18:00ч.

  Къде са миряните, къде е народът? Защото църквата не е сграда, а общението на вярващите и ближните. Гледам ги едни тука, на всичко да са напус, което упреква нещо, за което те са в съгласие. Тежко им, защото още няма толкова голям казан, който да побере душите им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  09 Юни 2024 18:28ч.

  Точно думите на светия апостол Павел доказват, че на църквата не може да се гледа като на съвършена, толкова пък съвършена, че да вземаме страна между две групировки висш клир, предполагайки, че едните са непременно добрите. Понякога и двете страни са еднакво добри и еднакво зли, в дълбочината на своите сърца. Бог не обитава в храма поради свещениците, от които не се знае какъв брой са останали чисти и следващи Него. Така беше и преди въплъщението, Бог не напусна храмовете, макар да знаем мнението Му за служителите там. Защото хората с вяра нямаше къде другаде да отидат. И когато беше на земята, Той нито веднъж не направи групов анализ, колективен на нито една църква и общност, защото и по онова време имаше различни религиозни движения в Израил. Дори не се изказа в полза на Израил спрямо Самария и други считани за далечни на Царството „неверници“. Той видя отделни човеци и ги похвали или изобличи, видя вътрешното. Оказа се, че в големия „колектив“ имаше отделни човеци с прекрасна вяра, без да са никакви служители, а измежду служителите имаше убийци. Ако апостолът е предрекъл, че в църквата не само ще влязат грабители отвън, но и част от служителите, които той самият е памазал, ще се извратят, то по-добре да му повярваме! Няма логика цитатите за църквата, каква е тя, обаче по времето на апостол Павел, да се пришиват на всяка църква днес, да се внушава на хората, че нашите хора са съвършени, другите са дяволи. Мисля, че стана ясна позицията ми. Нека да оставим Господ да пренареди йерархиите си, в пришествието си, както е предречено, че мнозина от първите ще бъдат последни, понеже това пренареждане се отнася до църквата, а не до света. Дотогава всеки да прави каквото счита за правилно, но малко по-кротко с квалификациите, защото вярващите, които идват да се нахранят, не са длъжни да избират страна в спорове между свещеници. Словото е само по себе си вярно, който и да го изрече, както Синът каза, слушайте какво ви говорят, но като делата им не вършете. Духът е който прави вярващият човек да получи нужната му храна, присъствието на Бог прави църквата валидна и това не е заслуга на свещениците. Освен ако не са част от истинските вярващи, поради които Бог слиза. Заради тях, заради истинските вярващи, споровете между висшия клир трябва да си останат помежду тях си и Бог да ги съди. А хората да слушат Слово. Бог не е обременил миряните със задачата непременно да знаят кой е добрия и кой не. Той отпосле ще си съди злите пастири.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Smilodon

  09 Юни 2024 19:27ч.

  Това, че Църквата е съвършена не означава, че всички нейни членове са съвършени, а че неин Глава е Господ Иисус Христос и нетварната благодат на Светия Дух пребивава единствено в нея, защото идването на Светия Дух, Който е Духът на Истината (Йоан 15:26), върху членовете на Църквата, настъпва само по молитвата на свещенството с апостолско приемство както е било отначало:,,Като чуха апостолите, които бяха в Йерусалим, че Самария е приела словото Божие, проводиха там Петра и Йоана, 15. които слязоха и се помолиха за тях, за да приемат Дух Светии. 16. (Защото Той не бе слязъл още нито върху едного от тях, а само бяха кръстени в името на Господа Иисуса.) 17. Тогава възлагаха върху им ръце, и те приемаха Духа Светаго.'' (Деяния на Светите Апостоли 8:14-17). Доказателство, че Той не идва единствено с вяра, а идва и с молитвата на свещенството, е фактът на неистинността на учението за спасение чрез вяра в неговото разбиране, отричащо дара на свещенството (в тесен смисъл) на историческата Църква (чийто приемник днес е единствено Православната Църква) като необходим за спасение. Това учение е неистинно, т.е. не е от Духа на Истината, следователно Той не идва само чрез вяра. Неистинността на това учение е видно от погрешното му виждане относно светото кръщение, тъй като го смята за символично. Но в светото кръщение (както и в останалите свети тайнства) действа нетварната Божия благодат и в него действително се опрощават греховете, които вече са изкупени на Кръста от Христа Бога. ,,За Него всички пророци свидетелствуват, че всякой, който вярва в Него, ще получи прошка на греховете чрез Неговото име. 44. Докато Петър още говореше тия думи, Дух Светии слезе върху всички, които слушаха словото. 45. А вярващите от обрязаните, които бяха дошли с Петра, се смаяха, че и върху езичници се изля дарът на Светаго Духа; 46. защото ги слушаха да говорят на разни езици и да величаят Бога. Тогава Петър каза: 47. може ли някой да възпре да се кръстят с вода тия, които приеха Дух Светии, както и ние? 48. И заповяда им да се кръстят в името на Иисуса Христа. След това го помолиха да престои у тях няколко дни.“ (Деяния на Светите апостоли 10:43-48). ,,А Петър им рече: покайте се, и всеки от вас да се кръсти в името на Иисуса Христа, за прошка на греховете; и ще приемете дара на Светаго Духа.“ (Деяния на Светите Апостоли 2:38). Греховете на всички вярващи без изключение се опрощават чрез Неговото име, което във връзка с Деяния 2:38 означава чрез кръщението в Неговото Име. В Новия Завет кръщението в името на Христа е кратък начин за обозначаване на кръщението в Името на Светата Троица, което е заповядано от Господа Иисуса Христа за всички (Матей 28:19).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  10 Юни 2024 7:57ч.

  Тук има две неща, първото е, че няма никакво съмнение относно благодатта в определени човеци, която е повече от тази в други човеци - защото са чисти по сърце и не изкористяват и не изкривяват пратеничеството си. Това, на което настоявам, е че Бог постоянно избира тези хора, без да се интересува от човешка претенция. Изпитването на човешкото сърце е от Бога и няма отношение дали човекът е роднина на служител, в кое училище е учил богословие, дали изобщо е учил или просто вътрешният му избор го прави близък до Христос. Тези Бог издига и прави Свое свещенство и пратеници, прави ги разпознаваеми в духовния свят, което е същината. Когато Христос изпрати апостолите, той не извика вярващите и да ги обяви пред тях, да им каже, ето, подчинявайте се. Той извика всички сили тъмни и ги подчини на тези Свои пратеници, направи демоните да се боят и да ги слушат. Каза им, давам ви власт над врага - да изгонвате демони, да изцелявате... Това не може да се случи без Сам Христос да издигне тези човеци в Небесни места и да ги покаже и обяви като Свои в един друг свят, където не четат медии и нищо не става по човешко усмотрение. Затова Божието Царство се състои не в думи, а в сила, силата над демоните, понеже самите демони са принудени да слушат и да се боят. Силата на многословното самодоказване остава там, където другата я няма. Всъщност истинската сила да спасяват и изцеляват накара хората да почитат апостолите и учениците Христови и открои истинското от фалшивото. Понеже „къде се е чуло и видяло Бог да слуша нечестив“, както каза прогледналия слепец. Същото беше с Христос, Той искаше да го почитат заради делата Му, а не някаква генеалогия или нещо, което можеше да докаже от писанията. Като Го питаха „ти ли си“, казваше, вижте делата - слепи проглеждат, мъртви биват възкресени... Тази благодат по избор никога не може да бъде отменена, а е доказвано от историята, че всяка църква е склонна към изфарисействане и с времето избутване навън точно тези хора, за да си изградят останалите някакъв статут в света и да работят на сигурно и разпознаваеми от света. Не и от демоните. Затова второто е, че да, полагането на ръце е технологията, когато ги има тези ръце, но понякога ръце се полагат и нищо не се случва. Не случайно точно в православието са отпаднали някои от действията и проявленията на Духа, а ги има в протестантите, да поясня, че не съм от тях, просто анализирам. Мнозина пастири богословстват на тема какво вече Бог е спрял да прави, за да се защитят, че то не се случва. Обаче Той нищо не е спирал. Който се самообявява за патриарх, апостол или каквато и да е титла, трябва да има власт над силите на тъмнината и Бог да го слуша, за да докаже, че не се е самоизпратил. Много приказки на пазара, нали знаеш. Само ти казвам колко нещата са различни вече и как борбата за място под слънцето на свещениците е чрез спорове и взаимни обвинения, а не подкрепено от сила и власт отгоре, която да е поне малко видима. Какво значи това, че реалното действие произтичащо от всеки човек е толкова, колкото той самият е вътрешно израснал, каквито ритуали да спазва външно. Историята на цялото поклонение показва, че Бог се идентифицираше с отделни хора, т.е не бяха толкова много и очевидно това не можеше да се научи или затвори в царския двор или някъде другаде, в някой претенциозен кръг, имам предвид да се овладее от човеци. Не може да заповядаш на Духа тук ела, така направи, понеже само ние знаем ритуалите и сме наследници. И фарисеите се пъчеха, че са наследници на Авраам, но Господ им каза, че само духом могат да бъдат, а не по плът. Самите апостоли получиха Духа директно. По-лесно е за Бог да ти даде благодат извън човешкия канон, ако те избере, отколкото да се довери на грешник. Не ти ли звучи логично?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Александрова

  09 Юни 2024 18:46ч.

  Господи, моля те, пази България като държава! Пази българите, които са съпричастни на Велислава Дърева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  10 Юни 2024 0:00ч.

  Много необходимо, красноречно, идващо от сърцето! Но може би - вече е късно за Слово и ножа на безчестието реже гърлото на Агнеца. И това под благата незаинтересованост на езичниците - християни православни, на само думи. Така ед и днеска - хукнаха да събират гъби по плажовете на Гърция, а зависимите от безчестието изприпкаха да се изокат в гласо-приемниците за техните "избрани", избраници! Ала-бала и винаги има два портокала. От единия Едните яко ръфат, а коричките остават и не всички, за послушниците с песничката Мъни-мъни-мъни. Сега обаче, съдържанието на вторият Портокал чака да бъде изплюскано от Богу-послушните еретици. Съдържанието ли казвам? Нещо повече: - Душата на Народа. На остатъците от Него на Нему. Спокойно, малко останаха. Истински. Вартоломеевата Нощ иде!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом църковниците

  10 Юни 2024 13:21ч.

  се борят за висок пост (свързан с власт) не би трябвало да ги приемаме за безупречни. Когато майка ми почина, се случи така че на гроба нямаше свещеник и опело. Малко по-късно потърсихме свещеник в централната катедрала. Един поп ми се накара, че сме пратили душата и направо в ада. Не че съм вярващ, но ми стана криво. Намерихме друг свещеник да изпълни необходимото. Та свещеници има всякакви. Радвам се че Дърева е станала по-примирена. Но искам да я запитам дали знае къде са костите на цар Борис III.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи