ТАСС цитира Румен Радев: Европа не е решена да сложи бързо край на конфликта в Украйна

ТАСС цитира Румен Радев: Европа не е решена да сложи бързо край на конфликта в Украйна

ТАСС: Дипломацията не успя да предотврати конфликта в Украйна и продължава да отстъпва, казва Румен Радев

Европейската дипломация не успя да предотврати конфликта в Украйна и продължава да показва своята неефективност при реагирането на кризата. Това заяви българският президент Румен Радев по време на Третия Софийски икономически форум, съобщиха от пресслужбата на държавния глава в сряда.

"Дипломацията не успя да предотврати конфликта в Украйна и продължава да отстъпва. Няма решителна политика, която да сложи бързо край на агресията и войната, в която всеки ден губят не само воюващите страни, но и цялата европейска икономика", посочи Радев.

По думите на президента след края на Студената война Европа е приела мира за даденост и не са положени достатъчно усилия нито в сферата на отбраната и сигурността, нито на полето на дипломацията. "Трябва да си зададем въпроса защо дипломацията върви след ракетите и бомбите", заяви Румен Радев и допълни, че многостранната дипломация е в криза, а установената доскоро архитектура на сигурност е рухнала, като за изграждането на нов устойчив модел са необходими здрави икономики и преориентация на определени икономически сектори. Президентът подчерта, че глобалните предизвикателства изискват глобален отговор и обединени усилия.

"Изграждането на нов устойчив модел изисква здрава икономика и преориентиране на някои икономически сектори. Глобалните предизвикателства изискват глобален отговор и обединени усилия", подчерта президентът. 

"За да се постигне високо качество на живот на гражданите, икономиките ни трябва да са силни и работещи, а за това са важни няколко фактора - сигурност, надеждна и достъпна енергия, транспорт и свързаност. Тази база се надгражда с наука, технологии, образование и иновации, които да осигурят визия за бъдещето и конкурентоспособност", заяви Румен Радев. По отношение на енергетиката президентът заяви, че трябва да се търсят иновативни и разумни решения с грижа за социалните аспекти, така че да се преодолее най-голямата заплаха за европейските икономики - високите цени, използването на енергийните ресурси като политическо оръжие и рязкото спиране на доставките. Държавният глава изтъкна, че следва да се обединят усилията на държавите за разработване и внедряване на достъпни и сигурни методи за съхранение на енергия - с общи инвестиции, практико-приложни разработки и консолидирани усилия на бизнес и на държавни власти. В сферата на транспорта президентът призова да се развива не само трансгранично, а трансрегионално сътрудничество, обхващащо няколко държави, което ще повиши ефективността на вложените в проектите средства.

"Трябва да работим заедно, за да разгръщаме чрез иновативно образование и потенциала на младите хора, така че те да са способни да изграждат конкурентоспособна икономика с устойчив ръст в бъдеще", заяви президентът Радев. Той допълни, че и нвестициите в наука, образование и култура ще направят икономиките много по-ефективни. По думите на Румен Радев това са и сферите, в които младите хора могат да създадат бързо контакти помежду си, а държавите да си взаимодействат най-пълноценно.

Държавният глава посочи, че в България има благоприятни условия за инвестиции и подчерта, че с изграждането на института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT страната ни има потенциал да се оформи като регионален хъб за разработка на научни иновации в подкрепа на бизнеса. По повод политическите събития у нас президентът заяви, че ситуацията е динамична като във всяка демокрация и целта трябва да е страната да се развива прогресивно и в интерес на гражданите.

 

Източници: ТАСС, Агенция "Фокус"

 

 

 

 

 

Коментари

 • мара канибала

  22 Юни 2022 8:18ч.

  Радев, отговори на народа си, харизахте ли на Украйна щурмовите ни самолети Су-25? Мълчанието ти по въпроса означава най-вероятно, че по заповед на САЩ ни оставихте без фронтова авиация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • nATO да сложи край на агресията си спрямо Русия;

  22 Юни 2022 13:37ч.

  да спре с изпращането на оръжия за гражданската война в Украйна, която започна с фашисткия преврат на евромайдана в Киев, през февруари 2014 г. нАТО помпи инфлацията в САЩ и в ЕС, чрез отделянето на десетки, а в бъдеще и на стотици милиарди долари и евро за чужда гражданската война. НЕУТРАЛИТЕТ! И върнете 14-е самолета Су25!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • николов-

  22 Юни 2022 8:40ч.

  добре би било също да няма толкова много руски шпиони у нас. а те си имат даже президент.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Още по-добре...

  22 Юни 2022 8:51ч.

  Още по-добре би било соросоидите като тебе да бъдат мачкани най-безмилостно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конушмаков

  22 Юни 2022 9:18ч.

  Радев е стъпало по-високо - агент за влияние

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сергей

  22 Юни 2022 9:25ч.

  Друго си е да те съветват 5/16 доказани доносници

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Юни 2022 9:26ч.

  Радев е единствения стойностен политик в княжеството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юни 2022 9:28ч.

  Лидерът изпрати Решетников и той свърши работа на галактическо ниво с феерични отблясъци

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MarlboroMan

  22 Юни 2022 10:45ч.

  а най-добре е рубладжиите като тебе да бъдат тъпкани още по-безмилостно

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • цигаре

  22 Юни 2022 10:56ч.

  Цигарето, много бой ще има да ядете оттук насетне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Glas4etru

  22 Юни 2022 9:42ч.

  Нареждаме се до Шрьодер,Мадуро,Алдо Моро и т.д.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юни 2022 9:44ч.

  Алдо Моро беше неутрализиран от червените бригади и не е прави коремни упражнения

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Конушмаков

  22 Юни 2022 9:46ч.

  Еееех,златните времена на КГБ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  22 Юни 2022 9:51ч.

  Може ли да сравниш Марио Моретти и СашЕту мариноф - трагедия в Мездра

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  22 Юни 2022 9:55ч.

  Taka e -то беше героизъм,апотеоз на революционната борба,драматизъм на реализма и некъв цоциалистически доносник - само като му чуеш фамилията : мариноф - шеф на стратегическия му съвет, пълна отврат

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Геофизик

  22 Юни 2022 12:17ч.

  Русия е имала, има и ще продължи да има много сериозно влияние върху процесите (всякакви) в България. Това е аксиома!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вярно

  22 Юни 2022 17:34ч.

  Затова България е на това дередже.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Омуртаг

  22 Юни 2022 13:03ч.

  Стига празни приказки,Европа нищо не решава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бла бла синергии

  23 Юни 2022 5:06ч.

  Доматите 5 лева , компютърен институт !... После се чудят що се срутват назначенците им... ТЕ, и хората, живеят в две паралелни вселени.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи