Стойчев: Лъжат ни непростимо за Македония, стоим върху мина, която може да се взриви

Стойчев: Лъжат ни непростимо за Македония, стоим върху мина, която може да се взриви

По т.нар. македонски въпрос е най-големият дефицит на реална политика, на честност и прозрачност на това правителство, най-вече на водещата партия "Продължаваме промяната". За всеки българин е ясно, че са взети решения срещу нашия интерес. Те ни лъжат, става дума за пряка лъжа, непростима лъжа. Възможно е това да взриви политическата ситуация в страната. Ние стоим върху тази мина и тя може да се взриви всеки един ден. Демократичното управление не може да почива върху пряка лъжа, други управления могат, но не и демократичното.

Това заяви пред БНР президентът на Световната асоциация "Галъп Интернешънъл" и социолог Кънчо Стойчев, цитиран от OFFNews.bg. Според него управляващата коалиция функционира по начин, по който не може да ѝ се предскаже дълъг живот, освен ако политическите лидери не си вземат поука. Стойчев очаква, че коалицията ще оцелее толкова, колкото съумее. 

„Това което виждаме е, че действията на четворната коалиция са, меко казано, неубедителни. За да си върнат доверието, те трябва да подобрят вътрешната си комуникация, за да не се стига до ситуация като тази с БНБ - да имат двама кандидати за поста управител. (...) Сега се създаде ситуация, в която да изглежда, че е по-добре да не бъде избиран нов гуверньор на БНБ, а да продължи старият", каза Стойчев.

Според него управляващите трябва да проведат срещи и дискусии помежду си, да актуализират отношенията си и "ако не могат да продължат да вървят заедно, да се разотиват, а ако могат - да го покажат в близките седмици". Социологът коментира и войната в Украйна:

"Две славянски и братски страни проливат кръв, а ние сме славяни и европейска страна, така че това ни засяга пряко. Беше възможно това да се предотврати, но Европа не направи всичко необходимо за това във верния етап. Проблемът можеше да се разтегне, да се смекчи противопоставянето, да се направят компромиси и да мине време. Естествено, че в Русия няма да бъде винаги тази власт. Чрез разтягане на времето можеше да се избегне тази война, но беше предпочетен другият сценарий", заяви Кънчо Стойчев.

По думите му е лъжа, че сме пропутиновска страна, тъй като България е проруска, но в смисъл на исторически чувства към руския народ. Стойчев е на мнение, че войната в Украйна напряга обстановката в България и разделя хората на лагери, подобно на ситуацията с македонския въпрос.

Същевременно днес от МВнР разпространиха прессъобщение до медиите, в което категорично заявяват, че българската позиция относно европейската интеграция на Северна Македония, остава непроменена.

„България продължава да се придържа към Рамковата позиция относно разширяването на ЕС и Процеса на стабилизиране и асоцииране. Подкрепата за разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава приоритет на българската външна политика, като от ключово значение продължава да бъде следването на критерия за собствените заслуги на всяка една страна кандидат и спазването на фундаменталните ценности на Съюза, включително зачитане на правата на човека и спазване на принципа на добросъседство“, пише в официалната позиция на ведомството.

 

Източници: БНР, OFFNews.bg

 

 

Коментари

 • Историческите развръзки не идват утре, но идват

  13 Апр 2022 1:37ч.

  Стойчев, възрастен и опитен човек си, врял и кипял, при това без съмнение имаш право на мнение. Ама бива ли така?! Смекчаване, разтягане, избягване?! Въпросът е от типа: Кой-Кого! Всички стратегически правилни срокове са били пропуснати отдавна. Имаме два свята, за които в този им вид заедно няма място на планетата. Единият е излишен и е осъден да падне! Чакаме развръзката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lqhpqp

  04 Юни 2022 13:20ч.

  order generic plaquenil - <a href="https://baricitinib.store/">baricitinib 2mg over the counter</a> cost baricitinib 2mg

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vggviu

  25 Юни 2022 2:49ч.

  purchase cyclobenzaprine online cheap - <a href="https://rcolchicine.com/">gloperba usa</a> order inderal pill

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Wzwfys

  12 Юли 2022 18:22ч.

  cost prednisone 5mg - <a href="https://rprednisone.com/">prednisone 40mg usa</a> prednisolone pills

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Fdlnnb

  19 Юли 2022 11:39ч.

  omeprazole 10mg over the counter <a href="https://omeprazolef.com/">buy prilosec 10mg pills</a> methylprednisolone 16mg over the counter

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rlmuvg

  28 Юли 2022 14:07ч.

  buy sildenafil 150mg generic <a href="https://edspill.com/">erectile dysfunction drug</a> buy deltasone for sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Rhhrvu

  12 Авг 2022 11:26ч.

  buy generic cleocin 300mg <a href="https://erythromycinln.com/">erythromycin oral</a> buy budesonide without prescription

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Vpislj

  30 Авг 2022 20:56ч.

  order sildenafil 50mg <a href="https://sildfored.com/">female viagra pill</a> cheap tadalafil sale

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Особеностите на българското ибрикчйство

  13 Апр 2022 9:15ч.

  Какво може да ти вгорчи целия ден? Стойчев Кънчо да ти менторства от сутринта.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стойчо

  13 Апр 2022 18:12ч.

  Откакто Кънчо Стойчев се изцепи по Нова, че снимките от спалнята на Баце са менте, не го слушам и чета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи