Срещата Байдън-Путин или началото на голямата игра

Срещата Байдън-Путин или началото на голямата игра
Предполагам, че две бяха основните цели на американския президент Джо Байдън на срещата му с президента на Русия Владимир Путин на 16 юни т.г. в Женева: едната е политическа - оказване на влияние върху Русия за недопускане на по-нататъшното ѝ сближаване с Китай и, втората, военно-техническа - обезценяване на руските постижения в стратегическите настъпателни оръжия (СНО). Двете цели са взаимносвързани и взаимно обусловени, поради което елиминирането на едната неминуемо ще окаже влияние и на другата.

 

Посочените цели, и политическата, и военно-техническата, имат пряко отношение към голямата политическа игра в триъгълника Вашингтон-Пекин-Москва. Подреждането на „върховете” му е в съответствие с притежаваната днес и в недалечно бъдеще политическа, икономическа и военна мощ.

 

Очевидно е, че Москва може да се равнява с останалите само по своята военно-стратегическа мощ, т.е. тя е слабото звено в триъгълника, което никак не е за завиждане в компанията на САЩ и Китай. Но ако тя бъде привлечена в помощ на един от двата върха, то на останалия без тази помощ няма да му бъде никак леко и безопасно. Именно,

 

за да привлекат или поне да неутрализират Русия, САЩ предприеха състоялата се вече среща

 

между тяхните президенти. На нея те заложиха  на военно-техническата страна на двустранните отношения, която най-много ги безпокои и с която поставиха началото на нов етап в голямата политическа игра.

 

Предположението, че на срещата ще се обсъжда въпросът за стратегическата стабилност се оправда. Нещо повече – беше направено и съвместно заявление по този проблем в двустранните отношения. В него се подчертава, че двете страни „даже в периоди на напрежение са способни да постигнат прогрес в осъществяване на съвместни цели по осигуряване на предсказуемост в стратегическата област, намаляване на риска от въоръжени конфликти и заплаха от ядрена война”.

 

Изключително важна е констатацията в него, че двете страни потвърждават „привързаността си към контрола на ядреите въоръжения” и се съгласяват, че „в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде започната”.

 

Впрочем този принцип е обявен и утвърден още на срещата между Р. Рейгън и М. Горбачов през 1985 г. Имайки предвид важността му, в последните години Русия предлага на САЩ отново да го потвърдят, но тогава те не реагираха. Не само че не реагираха, но през 2018 г. дори записаха в ядрената си доктрина, че страната оставя за себе си правото първа да нанесе ядрен удар, което навярно означава, че са уверени в победата си при ядрена война с Русия. Посочвам този факт, не защото считам, че и в Пентагона, и в Държавния депертамент на САЩ няма реалисти и че там всички твърдо са убедени, че могат да бъдат победители в ядрена война с Русия. Напротив. Там много добре знаят, че и с първи ядрен удар, съчетан дори и с конвенционални оръжия със стратегически обхват, ще получат ответно-срещен удар с всички произтичащи от това последствия за тях.

 

Ответно-срещният удар е официалната стратегическа концепция на Русия. Той е неизбежен.

 

Достатъчно е само да напомня за модернизираната и отново приета на въоръжение система „Периметър”, която автоматично ще активира непоразените СНО с първия американски удар, дори при напълно унищожено управление на Центъра и това на трите ракетни армии.

 

В САЩ знаят за неотвратимостта на ответно-срещния удар и навярно затова търсят начин да запазят постигнатото предимство. Затова само след година те допълниха схващането си за водене на ядрена война. През 2019 г. беше оповестен документ на Обединения комитет на началник-щабовете, в който се допуска използване на ядрено оръжие в ограничен мащаб на театъра на военните действия. Такъв обаче на територията на САЩ едва ли ще има. Най-вероятно той ще бъде или в Европа, или в Далечния изток и може би затова се допуска провеждане на такива ядрени операции. Именно поради това те комплектуваха част от балистичните стратегически ракети „Трайдънт-2” с 5-килотонова ядрена бойна глава и създадоха вариант В-61-12 на известната авиобомба, давайки ѝ възможност за използване също на ядрен заряд с малка мощност. САЩ вероятно считат, че ядрената война, макар и ограничена, е възможна и че в нея те ще избегнат прерастването ѝ в глобална.

 

Тази докринална концепция никак не е безопасна и действително може да доведе до глобален ядрен конфликт. Само един пример. Едно от средствата за ограничена ядрена война е стратегическата „Трайдънт-2”. Ако тя бъде изстреляна, никак не ясно как ще реагира противникът, който, откривайки старта ѝ, не може да знае с какъв боеприпас е снарядена и може да отговори с ответно-срещен удар с цялата си ядрена мощ? Тогава? Предполагам, че не само подобни съображения, но и събитията от тази година, когато по плана за военно време

 

Русия за десетина дни развърна на границата с Украйна три мощни войскови групиравки

 

с щатно въоръжение и бойна техника и с пълен боекомплект боеприпаси, техническо и тилово имущество, готови за провеждане на армейски настъпателни операции, и постави в готовност своите СНО.

 

Вероятно тези събития са оказали твърде благоприятно въздействие и на Пентагона, и на НАТО. Доказателство за това е леко смекченият тон в НАТО за отношенията с Русия, призивът за неразполагане на ядрени ракети в Европа и готовността на САЩ да започнат двустранен диалог по стратегическата стабилност, включително и, както е посочено в приетото заявление, за „намаляване на риска от въоръжени конфликти и заплаха от ядрена война”.

 

Самото съгласие за преговори по този проблем означава, че двете страни взаимно признават стратегическите си ядрени възможности и способността на всяка една от тях да нанесе неприемливи загуби на другата. За Русия това е, макар и косвено, признание за нейния статут на велика ядрена сила, което е в ярък контраст с положението, в което беше изпаднала само преди две десетилетия.

 

Приетите и изложени в заявлението принципи означават и голяма отговорност, която носят двете страни за съдбата на планетата. Те трябва да не залагат на някои твърде опасни стратегически концепции, например, като тези за „първи обезоръжаващ удар” и „ескалация за деескалация” на военните действия, т.е. нанасяне на маломощен ядрен удар по отдалечен район, за да се демонстрира решителност пред противника и да се предотвратят негови по-нататъшни  действия.

 

Освен това важен пролем са и новите СНО,

 

които са един от основните фактори, влияещи върху стратегическата стабилност. Поради това главната задача на предстоящия диалог вероятно ще бъде постигане на резултат, който да не позволи на нито една от страните да ги използва в превантивен ядрен удар. Един от начините да се постигне това е забрана или ограничаване на разработването и развръщането на новите оръжия, основно хиперзвукови и автономни роботизирани подводни със стратегически възможности. Тъй като засега само Русия разполага с такива (авиационният комплекс „Авангард” и подводният „Посейдон”), то може да се предположи, че в бъдещия диалог САЩ ще настояват тяхното ограничаване (за „Посейдон”) или снемане от въоръжение (за „Авангард”).

 

Ако само така се постави въпроса за стратегическата стабилност, той ще бъде неразрешим, защото Русия няма да отстъпи от постигнатото, гарантиращо нейната национална сигурност. Тези оръжия могат да бъдат поставени на масата на бъдещите преговори, ако се стигне до тях, само заедно с проблемите, които безпокоят Русия, като системата за противоракетната отбрана на САЩ, неразполагане на балистични/крилати ракети, в т.ч. хиперзвукови и ядрени, на европейска територия, разработване на ново поколение ядрени боеприпаси и неизползване на космическото пространство за военни цели.

 

Новите СНО са само една част от настъпилите през последното десетилетие промени във военно-стратегическата обстановка. Те наложиха ново съдържание на понятието „стратегическа стабилност”. През 1990 г. в съвместното заявление на САЩ и СССР тя беше определена като система от правила в двустранните отношения, които трябва „...да премахнат стимулите за нанасяне на първи ядрен удар”. Тогава това определение е било реално и целесъобразно, но днес то е само част от нейната съвременна същност.

 

Причините за това са няколко. Сред тях са: изграждането на сигурни системи за ранно откриване на изстреляни балистични ракети, които правят внезапен първи удар невъзможен, стратегическата стабилност, характерна по-рано за двустранните отношения между САЩ и СССР/Русия, днес има многостранен характер, усъвършенстването на системите за противоракетна отбрана, наличието на реална подготовка за военно използване на космическото пространство, нарастващото значение на кибернетичните операции, както и наличието на мощни неядрени оръжия, способни да решават стратегически задачи.

 

Разплитането на този изключително сложен възел изисква време и доверие не само между САЩ и Русия, но и между всичките девет страни от ядрения клуб. Без него отношенията между тях  могат да станат като тези от 60-те години, когато и в САЩ, и в СССР считаха ядрената война за възможна и активно се готвеха за нея.

 

По-възрастните читатели на „Гласове” навярно помнят, как и в двете страни се строяха многобройни бомбоубежища,

 

населението се тренираше за действие при ядрени удари (още се помнят командите „атом от ляво”, „атом от дясно”), а за държавното ръководство се създаваха специални звена за неговото оцеляване. Това продължи до момента, в който и двете страни разбараха, че всички мерки са безсмислени и започна постепенно  вразумяване. Надявам се, че срещата на президентите на САЩ и Русия също ще има такъв резултат и ще спомогне за намаляване на напрежението между тях, а следователно и за разведряване на международната обстановка. Примерът за това трябва да бъде на САЩ и Русия като най-мощни ракетно-ядрени държави. Това обаче не означава неучастие в голямата игра в посочения триъгълник. Напротив. Тя едва сега започва.

 

 

 

 

Коментари

 • Капитан Кук

  23 Юни 2021 10:07ч.

  С две думи: ако искаш мир, готви се за война! Човечеството за 2000 години не се е придвижило много напред.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • грейки

  23 Юни 2021 11:06ч.

  Тази аналитична статия на Алекснадър Самсонов е в контекста на казаното - на Русия са дадени 6 месеца да преосмисли по-нататъшното си сближаване с Китай и да подкрепи Запада срещу временно сваляне на напрежението в отношенията. В противен случай - още по-голямо влошаване на отношенията и санкционно притискане от страна на целокупния Запад. На свой ред на Китай са дадени 2 месеца (до края на август), за да започне политика, угодна на Запада, включително и промяна на стратегическия курс чрез кадрови промени в китайското ръководство (като повод - признаване вината за ковид19), пак в полза на Запада - https://topwar.ru/184175-krestovyj-pohod-protiv-kitaja-ultimatum-rossii.html?utm_source=politobzor.net

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • momo

  23 Юни 2021 11:30ч.

  Авторът уж се бара за експерт, а не е чул какво каза Путин миналата година.: Независимо от къде идва ударът, то отговорът ще бъде всеобхватен. И никой да не си мисли, че ще окаже невинен. Т. е., ударът може да дойде от Европа, но и САЩ няма да съществуват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Иванка

  23 Юни 2021 12:23ч.

  "По-възрастните читатели на „Гласове” навярно помнят, как и в двете страни се строяха многобройни бомбоубежища". Покойните ми родители ме учеха, какво да правя при ядрен взрив.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ©REUTERS / Michael A.

  23 Юни 2021 12:47ч.

  " Войните, които САЩ започнаха след 11 септември, доведоха до нарастване на военните самоубийства, твърди ново проучване, при което травмираните войници отнемат живота си, тъй като те многократно участват в конфликти, които нямат обществена подкрепа. Нов доклад на проекта Разходи за война на университета Браун дава нова представа за това, което мнозина наричат ​​епидемия от самоубийства сред американските военни, предаде RT. Въз основа на данни от DoD, VA и вторични източници, изследването установи, че поне четири пъти повече военни животи са загубени за самоубийство, отколкото за борба във войни, започнали след терористичната атака от 11 септември. Откакто президентът Джордж Буш стартира глобалната си война срещу тероризма през 2001 г., 7 057 военнослужещи са убити при военни операции. През същия период около 5116 служители в активна служба са се самоубили. Между 2011 и 2020 г. 1193 служители от Националната гвардия и 1607 служители от резервния състав също са отнели живота си. Броят на самоубийствата сред ветераните от тези войни е оценен на 22 261 души. Това са общо 30 177 души- над четири пъти повече от бойните смъртни случаи."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юни 2021 13:08ч.

  "Предполагам" И като така, нямаш думата. По-добре си мълчи. Путин и Байдън са говорили на "четири очи" ЧАС и ПОЛОВИНА и НИКОЙ не знае за какво са си говорили. За това време могат да си кажат много неща.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Юни 2021 13:19ч.

  "как и в двете страни се строяха многобройни бомбоубежища" В България НЕ се строяха бомбоубежища както са се строяли в САЩ. Единствено правило бе, когато строиш къща, пода на една от стаите на първият етаж да е с по-дебел бетон. Така в мазето под тази стая уж се получава някакво убежище. В Русия също не са се строяли частни бомбоубежища, освен държавните. В САЩ през септември 1961г, Кенеди пише писмо, което е разпространено до всички американци, в което се обяснява за бомбоубежищата и се казва, че правителството ще подсигури бомбоубежища за 50млн от населението. Явно, недостатъчно за всеки и тогава започва манията хората сами да си строят бомбоубежища. Ето повече информация: https://www.history.com/news/nuclear-fallout-shelters-were-never-going-to-work

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • observer

  23 Юни 2021 13:47ч.

  Война няма да има и ако авторът беше успял да стигне до тази мисъл, щеше да си спести писането, а на някои и четенето. Безсмислено е да обяснявам защо елитите на двете свръхсили нямат склонност към самоубийство и защо предпочитанията им се насочиха към малки телевизионни войнички с безпомощни противници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А ве грейки, кви са тези фейкове:

  23 Юни 2021 13:53ч.

  На Русия са дадени 6 месеца, на Китай са дадени 2 месеца. Туй Русия и Китай да не са България и Северната Македония?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Арх

  23 Юни 2021 14:05ч.

  Наблюдател, в България беше задължително всяка жилищна сграда да има т.н. ПРУ - противорадиационно укритие, с 40 см армирани стени, херметични врати и вентилация. Разполагаше се в сутерена и се ползваше и като избени помещения. Освен това се строяха и скривалища, със защита от по-висок клас за повече хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  23 Юни 2021 14:11ч.

  Няма как Русия и Китай да се съобразят и угодят на исканията на Запада. Това даже не е въпрос на избор! Политиката е война с други средства...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 007

  23 Юни 2021 14:36ч.

  Мога да се обзаложа, че буквално в следващите месеци ще наблюдаваме демонстрация на апарата Посейдон, как той в частност унищожава с вълни цунами участък от поне 50км някъде по полярните острови. Това ще е намек за градовете като Лондон, Ню Йорк, ЛА, американското ДС и подобните им.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • легенда-лиана

  23 Юни 2021 15:22ч.

  Чухте ли за британския есминец, нарушил териториалните води на РФ край Севастопол? Руснаците замалко да го потопят след няколко предупреждения. Голямата война в Черно море май чука на вратата ни. Бритите са явни провокатори, и после Русия им била агресивна. - https://topwar.ru/184350-rossijskij-storozhevoj-korabl-otkryl-predupreditelnyj-ogon-po-britanskomu-jesmincu-d36-defender.html

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  23 Юни 2021 17:56ч.

  RE : грейки на 23.06.2021 в 11:06 Благодаря за линкът!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Двете страни на въпроса

  24 Юни 2021 8:51ч.

  Много добър анализ от към военно-стратегическата му страна. Накратко - Кремъл трябва да са луди да си наложат сами ограничаване на оръжията, в които постигнаха превес. А в същото време САЩ да не пипат системите , в които ТЕ имат превес /ПРО , стратегичска авиация , стратегически подводници/ ....Няма да стане. Глобалното равновесие между САЩ и Русия днес се поддържа за сметка на АСИМЕТРИЯ в отделните военни сектори, вкл. асиметрия в "зъбите" на ядрения тризъбец. Затова мисля че всечките приказки за преговорите по този въпрос са журналистически пушилки, отвличане на вниманието. Байдън и Путин просто потвърждават това което всички знаем , ядрена война НЕ Е РАЗРЕШЕНА от Силите , стоящи НАД Байдън и Путин. Байдън и Путин просто са лицата за пред публиката, но днес се установява Новия Световен Ред. Байдън и Путин се срещнаха за да си напомнят, че са изпълнители на задачите по Новия Световен Ред. Всяка страна с нейните специфики, Русия заради военната си мощ има правото на леки маневри наляво-надясно. Но общият ПЛАН е ясен и ще се изпълнява от всички.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Янко Пеев

  26 Юни 2021 14:54ч.

  В края на май Байдън нареди ЦРУ в срок от 90 дни да докаже "вината" на Китай за корона вируса. Това е ясно търсене на повод за война с Китай.Излиза,че към 5-6 септември 2021 ще има световна ядрена война между САЩ и Китай.Работата отива към война,откъдето и да го погледнеш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  28 Юни 2021 14:37ч.

  русия китаи индия трябва да вървят заедно защото ако изостанат ще бъдат погълнати от световното зло наречено сащ а така нищо не може да ги спре ес е излишен подлога на сащ затова българия да проведе закъснял референдум за нато и ес

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи