Соня Момчилова: Да не превръщаме СЕМ в "бухалка"

Соня Момчилова: Да не превръщаме СЕМ в "бухалка"

"Почти ултимативно ни беше поставен въпрос дали СЕМ няма да вземе отношение и да наложи санкция заради снимка на сайта на БНТ, на която изглежда, че началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова държи ръката на бившия премиер Кирил Петков. Подобни кадри са се случвали нееднократно и в световните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови подобен момент? И дали публиката няма право да тълкува подобни сюжети? Това е тема за осмисляне и след това за тълкуване. Не бих искала националният регулатор да оправдава прозвището "бухалка". Това каза в предаването "12+3" на БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова. 

Тя изтъкна, че особеност на демокрацията е това, че нещо може да изглежда по определен начин и да се тълкува произволно. 

"Притеснява ме умния начин да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от допустими мнения и да се разшири широко обсъждане вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората измамното чувство, че имат свобода на мисленето. Като през цялото време основанията на системата се подсилват посредством ограничаването на обхвата на обсъждането", каза Соня Момчилова.

Тя допълни, че не трябва да се проявяват подозрителност, мнителност или параноя, когато се касае за информационно съдържание, а в него регулаторът трябва да се меси възможно най-малко, дори при обществените медии. 

"Старите практики на СЕМ не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като достигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор само за да мине ангажиментът. Непроизвеждайки избор за генерален директор на БНТ показахме, че нямаме намерение да избираме по-малко зло", добави тя.

В рамките на предизборната кампания ще продължат да се роят нелинейни медии, подкасти, блогове и влогове за политическа реклама, посочи Соня Момчилова и подчерта, че при тях СЕМ няма право да се меси съгласно Закона за радио и телевизия. 

Подписаният меморандум за сътрудничество в областта на рекламата на хазартни игри между СЕМ и НАП според нея е важен, но закъснял: "Не знам доколко ще е работещо и резултатно, но дано е подтик за дебат по темата. Ще имаме нужда от законодателна подкрепа в усилията, които ще направим. Медиите, обществеността са на наша страна". 

Интервюто със Соня Момчилова можете да чуете в звуковия файл

 

 

 

Коментари

 • Али Луя

  03 Авг 2022 18:14ч.

  Какво го мислят толкова, да питат Херо Мустафа и каквото каже жената...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • парапет и бухалка

  04 Авг 2022 8:40ч.

  Дали СЕМ не трябва да вземе отношение по-скоро за медийния комфорт на бившите управляващи? За тишната по отношение на ежедневните гафове и безконтролния слугинаж на т.н. журналисти от медиите, които контролират?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ръгай чушки в боба,...

  04 Авг 2022 9:29ч.

  ...Сонечка и да не ти пука. Може да си примитивна и несложна, но си на върха на хранително-административната верига в медиите! Приказка за стълбата, като стой та гледай!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трети път ме смайва приятно г-жа Момчилова, с мъдро поведение. АЕЖ са пълна противоположност, когато да ги препсуваш, ще е късно.

  04 Авг 2022 9:49ч.

  Само уважението ми към Гласове ме спира да избълвам цветисти брутални каруцарски псувни по грантоедите ат АЕЖ. Г-жа Момчилова да не унива, на соросоидите крят им е близо и хапят като мухи на есен. Няма папо, про-либерастките правителства в ЕВропа падат като гнили круши, гаче ли мечка гази връз тях. А Байдън се прегръща с брат си Алцхаймер и нехае.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • българин

  04 Авг 2022 11:08ч.

  тая се прави на чесна! Но кошлуковия си изпълнява поръчките!! БНТ е отдавна е "слушкова" медия и отдавна не работи за България , а поръчителя си!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тая Соня не е ли

  04 Авг 2022 19:49ч.

  Онази Соня, с клозетната поезия ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хехехехехехе...

  05 Авг 2022 10:07ч.

  Тя ще да е. Лелката с чушката.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ей, страшна работа

  05 Авг 2022 9:11ч.

  Бре, голяма аларма с тези снимки, много боли, а? Ама за чекмеджетата няма проблем, две години вече се развяват като опит за дискредитация. Ама за Бойко няма проблем да си чешат езиците, но за тези мошеници няма проблем. Аман от двойни стандарти и лицемерие.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи