Скот Ритър: Русия започва да воюва истински, укранците ги чака неминуема гибел

Скот Ритър: Русия започва да воюва истински, укранците ги чака неминуема гибел

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руските войски се готвят да вкарат в бой на фронта в Украйна допълнителни 150-200 000 бойци, което решително променя обстановката. Така бившият офицер от разузнаването на американската морска пехота Скот Ритър коментира плановете на руското командване за зимната кампания и възможностите на двете страни в конфликта.

Ритър направи коментара си в интервю за Youtube-канала на известния американски журналист Андрю П. Наполитано — Judging Freedom.

Ритър е служил в Съветския съюз като инспектор по прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), бил е в щаба на генерал Норман Шварцкопф по време на войната в Залива, а от 1991 до 1998 г. е бил главен инспектор по оръжията към ООН в Ирак. Анализатор и автор на книгата "SCORPION KING: America's Suicidal Embrace of Nuclear Weapons from FDR to Trump".

"На война времето решава всичко. Руснаците могат да получат в един момент решаващ превес и да го реализират. Фронтовите линии са стабилизирани, но с цената на вкарването в бой на всички украински резерви. Руските сили могат да изменят съотношението. Те вкарват в играта нови подразделения. При проваленото през пролетта настъпление към Киев Русия настъпи с 40 000 войници, сега новите са 150–200 000, което дава широк избор на възможни цели и скорост. И в Украйна просто няма кой да ги спре", коментира Ритър.

"Не остана украинска армия, която да им препречи пътя. Украинците може да направят край Харков същата грешка, която направиха руснаците. Тяхната отбрана няма стратегическа дълбочина, силите им са прекалено разсредоточени. Руснаците ще влязат и моментално ще завземат всичко. Няма да има никаква защита, отбраната ще рухне. И когато рухне на север, ще рухне и на юг", обяснява Ритър.

Руснаците ще превземат целия юг. Ключът към всичко е да бъде сломена съпротивата в Бахмут, но ако руснаците завладеят севера, Харков, ще тръгнат на юг, през Херсон до Николаев, за това ще им стигнат силите", обяснява експертът.

"Дните на специализираната операция, когато Русия действаше с половин сила, останаха в миналото. На масата е руската военна доктрина, а в нея има и нарушаване на комуникациите, и удари по логистиката. Цялата предварителна работа, която ще бъде свършена. Украинцие преживяха това време в неведение, заблуждавайки се в собственото си могъщество, защото Русия не пипаше комуникациите им. Направо непонятно беше че им позволяваха да поддържат връзка със света", коментира военният специалист.

"Сега украинците са се окопали под огъня на артилерията, но само да се опитат да помръднат, ги очаква гибел. Руснаците умеят да воюват, те всеки ден, от септември насам, се готвят за този момент", коментира още Скот Ритър.

Според него зимното замръзване на земята ще позволи да се повишщи мобилността на тежката бойна техника и това ще даде предимство на Русия.

А обещаните от Запада БМП Bradley и Marder не могат да излязат веднага на бойното поле. Необходимо е първо те да бъдат извадени от складовете и да бъдат преминат техническа подготовка, а също така украинците трябва да бъдат обучени да ги ползват, изтъква той. За това ще са необходими няколко месеца, обяснява експертът.

"Украйна изтощи запасите си от танкове и друга бронирана техника. Затова ген. Залужни (командващият Въоръжените сили на Украйна ген. Валурий Залужни, бел.- ред.) заяви през ноември, че му трябват 300 танка, 500 БМП и 500 оръдия. Защото е загубил всичко. Накратко, ако Русия започне настъпление, както ние очакваме, и вкара в боя хиляди танкове и бронетранспортьори, зимата определено ще ѝ помогне. Всъщност, на Залужни му трябва нова армия", коментира Ритър.

Той предполага, че при неотдавнашната визита на Володимир Зеленски в САЩ той е получил обещание от Джо Байдън да бъде дадена тежка военна техника. Проблемът е обаче как ще бъде доставено такова количество танкове, например. Те няма как да бъдат прекарани със самолети, а най-вероятно ще бъдат натоварени на кораби.

Скот Ритър обяснява и какво е положението с БМП Bradley.

"Това е БМП - бойна машина на пехотата, която превозва група военни. Въоръжена е с 25-милиметрова картечница, както и няколко противотанкови ракети TOW. При грамотна употреба в състава на бойна група тя наистина може да бъде "убиец на танкове". Но ако я вкарат в бой без значителна подкрепа от бронетехника или вертолет, тя ще бъде изолирана и унищожена. Големият проблем обаче е, че тези БМП се пазят в огромни укрития. Преди да бъде изпратена за Украйна, тази техника трябва да бъде извадена от съхранение, подготвена, да премине техническо обслужване, да бъде пренесена през океана и после до Украйна, украинците да бъдат научени да я използват и едва след това да бъде вкарана в бой. Тази техника може да излезе на фронта най-рано през април-май или юни", категоричен е Скот Ритър.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

 • С.А.М.

  10 Яну 2023 16:55ч.

  Скот Ритър е прав ако разсъждава САМО от военна гледна точка. Струва ми се, че не разбира процесите в Москва и опасностите от поредното руско предателство на т.н. им елит, които има вероятност за пореден път да продадат народа си за лична облага.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Надай се", С.А.М. на предателство!

  10 Яну 2023 18:32ч.

  Цяля Русия е нястръхнала и вашите мечти за предателство дори на "елита им", няма да се случат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По въпроса за предателството

  11 Яну 2023 8:14ч.

  Въпросът не е лишен от смисъл, но мисля че вече е със задна дата. Питанката е - глупак ли е Путин ? Глупаци ли са обкръжението му ? Риторичен въпрос. Путин може да бъде обвиняван в много неща, но не е изкукал дядка с Алцхаймер. Има инстинкт на политик и как да оцелява. Не случайно е начело на Русия 22 години и по този показател вече бие Брежнев и наближава Сталин. За това се иска пипе ! Та Путин за последната година е схванал напълно - вкараха го в капан, в клопка. От тази война няма излизане с половинчати действия и ДОГОВОРНЯК с врага ! Или трябва да се мобилизира, да мобилизар цяла Русия, да води тотална, Отечествена Война ... Или си заминава от властта с всички произтичащи последици, не само за Русия. За него самия лично ! Не случайно ултрарусофобите дънят през украинската пропаганда "Путин в Хага ! Путин окован !" , звучи дебилно , да. Обаче показва какво ТЕ искат, какво целят в крайна сметка спрямо Русия и Путин... Путин посрещна 2023 на фона на униформени млади руснаци. Русия я чакат тежки времена и истинска ГОЛЯМА ВОЙНА. Тя е неизбежна и ако Путин иска да я спечели, трябва да действа безмилостно и решително. Сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • невидима сила на форсира излишно събитията

  10 Яну 2023 17:14ч.

  Военният му анализ е безпогрешен, но наистина се намесват и други фактори, които засега успокояват Запада. Най-вече това са икономическият и политически фактори. Ако не беше така, нещата около СВО отдавна щяха да се приключили с капитулацията на хунтата по фронтовете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • свободен Донбас

  10 Яну 2023 17:30ч.

  Прясно изказване на Яков Кедми като пример за действието на загадъчни невоенни фактори в руската СВО на Украйна - https://rueconomics.ru/23839277-_vsego_neskol_ko_tselei_kedmi_ozvuchil_samoe_slaboe_mesto_vsu_dlya_udarov_rf

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СПОКО

  11 Яну 2023 13:29ч.

  Нали не смяташ, че руснаците не осъзнават този очеВАДЕН факт? Но всичко с времето си... Вероятно унищожаването на железопътните възли в Украйна, ще е черешката на тортата, преди генералното настъпление. Със сигурност има причина, руснаците все още да не са посегнали на железниците...;-)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  11 Яну 2023 16:26ч.

  Идеята е повече от елементарна . Идеята на руснаците, затова и не бомбят Ж.П. линиите за доставки... Утре, ако конфликта се разрастне руснаците ще прегазят Европа като валяк цинкова кофа... Защото Европа и Сащ няма да имат оръжие, а докато си пренастроята иконимиките на военни релси руснаците ще се в Лисабон....Имайте на предвид, че руснаците никак не са тъпи, много добре са си направили сметката...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде първо да

  11 Яну 2023 22:29ч.

  си върнат това, което контролираха до края на лятото, пък тогава ще мечтаем за Лисабон.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mathur

  10 Яну 2023 17:34ч.

  Бой по нацистите и краварите до пълното им унищожаване!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народ

  10 Яну 2023 17:38ч.

  който е възкръснал със своето възраждане и води въолъжена борба за своята независимост е непобедим !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  10 Яну 2023 18:19ч.

  Какъв народ, какво възраждане-това са руските македонци! Всички са руснаци, само че т.н. украинци са от покрайнините на Руската империя и тези, които говорят украински (това е руско-полски диалект) са били под властта и на поляците! Нали ги пускат по нашите телевизии-70-80% от тях не знаят т.н. украински, а майчиния им език е руски у на него си говорят дори по нашите и западните медии! То и затова войната е така ожесточена, защото от двете страни на фронтовата линия воюват руснаци! По-скоро това е гражданска война! То това е една от причините, заради която Путин водеше така вяло войната и не искаше да унищожават инфраструктурата на покрайна! След намесата на НАТО и САЩ той видя, че така няма да стане и затова трябва да се действува като в истинска война!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми става смешно

  10 Яну 2023 21:25ч.

  Става ми смешно да гледам украински телевизии ... на руски. Оня ден отивам до "Берьозка" да си купя нещо,а там нацвъкали нови продавачи. Питам го един какъв е на български а той ми отговаря на руски,че бил украинец. "А кажи ми нещо на украински"... ньц и мъц... ама изплю бил бесарабски българин. Сбъркани и зомбирани хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • j.jelevban

  11 Яну 2023 13:43ч.

  На нова година честитих на ''украинка''Преди говореше на руски без да се стеснява.Сега нарочно я питах как е на украински ''честита нова година''Трябваха и минута две да вдене.Явно присаден език за нея.Но нещата са стигнали далеч дори в България.На същата ''украинка''майката е аптекарка тук в България.И тя си позволява в аптеката да отпрати позната рускиня защото и е поискала лекарство на руски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Цветан Седможилищник

  10 Яну 2023 21:37ч.

  Сивков: Руководство России заставили пойти на сговор, поэтому СВО буксует https://eadaily.com/ru/news/2023/01/09/konstantin-sivkov-rukovodstvo-rossii-zastavili-poyti-na-sgovor-poetomu-svo-buksuet

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  10 Яну 2023 21:38ч.

  https://yandex.ru/video/preview/6687987551283935722

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи