Сачева: 8 млрд. за популизма на Асен Василев? ГЕРБ има по-добро предложение за пенсиите

Сачева: 8 млрд. за популизма на Асен Василев? ГЕРБ има по-добро предложение за пенсиите

Бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ във Фейсбук:

Остро се противопоставяме на предложенията на управляващите, с които искат да изкривят пенсионната система като вкарат добавките в пенсиите.

Пари, срещу които не стои осигурителен принос. Нещо повече – те предлагат всеки човек оттук нататък, който се пенсионира, да получава автоматично по 60 лв. Това е висша форма на популизъм. Асен Василев не отговори нито веднъж откъде ще вземе почти 8 млрд. лв., колкото ще бъдат необходими допълнително през следващите две години.

Правителството все по-трудно оцелява ден за ден и няма никаква дългосрочна визия за управлението на страната. С откровени лъжи и мантри управляващите залагат мини в бюджета. Асен Василев е първият финансов министър в най-новата ни история, който публично заяви, че финансовата стабилност не го интересува. Той се радва на приходи от инфлация и не предлага никакви мерки за повишаване на приходите в държавното обществено осигуряване, освен трансфери от държавния бюджет. Напротив – предлага разходи за промени, които нито са обсъдени, нито са приети от заинтересованите страни и социалните партньори. Неговият популизъм спекулира с надеждите на пенсионерите за сметка на бъдещето на техните деца.

Внесохме предложения за пенсиите, които:

- Дават адекватна подкрепа на възрастните хора в условия на нарастваща инфлация.

- Представляват по-ефективно разпределение на публичния ресурс без да намаляват доходите на пенсионерите.

- Не създават допълнителни краткосрочни, средносрочни и дългосрочни рискове пред финансовата устойчивост на пенсионната система.

Предложенията ни са:

- Всички пенсии да се увеличат с 15%, за да бъде компенсирана средногодишната инфлация.

- Добавката от 60 лв. да се запази до края на годината, а от 1 януари 2023 г. да се трансформира в социална помощ за най-уязвимите.

- Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да стане 430 лв. Целта е да запазим темпа на нарастване спрямо останалите пенсии за трудова дейност и да не създаваме повече неравенства.

- От 1 юли 2022 г. до края на годината максималният размер на пенсиите да бъде 2000 лв. В проекта на управляващите този размер е изравнен с максималния осигурителен доход – 3400 лв., но това е неправилно.

- Предложените промени от 1 октомври 2022 г. да отпаднат, защото не предлагат цялостно решение на проблема с доходите на възрастните. Нови промени в в пенсионната система да има само след широко експертно и обществено обсъждане.

Необходимите средства за нашите предложения за тази година възлизат на 1,332 млрд. лв., а в следващите две години допълнителният ресурс ще е с 2 млрд. лв. по-малко от необходимия за изпълнение на плана на управляващите. Те предлагат до края на 2022 г. да се изхарчат 1,368 млрд. лв. за силно изкривяване на пенсионната система, а прогнозната стойност на средствата за социални разходи за 2023 г. и 2024 г. е съответно 3,7 млрд. лв. и 4,2 млрд. лв.

 

 

Коментари

 • Пико

  22 Юни 2022 14:46ч.

  С това предложение ГРОБ показват ,че са партия на богатите.Така увеличават големите пенсии ,а намалят малките.Ще има едни които ще кажат -кой колкото е работил.А смятате ли ,че за тези 30г.най много са работили банкерите и депутатите.Запитайте се защо сега драстично вдигат тавана-дойде време и те да се пенсионират.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Прав си!

  22 Юни 2022 18:48ч.

  За да могат разни висши държавни вредители да си вдигнат пенсиите на 3400 лв, за да не пострадат от инфлацията, трябва да са правили пенсионни вноски върху 3400:0,35=9714 лв. Никакви пенсионни вноски не са внасяли държавните вредители, вкл. летци с по 2 летателни часа годишно, за което са им давали горница от по 1/3 заплата!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАРА СИСТЕМС

  24 Юни 2022 12:43ч.

  И теб те видяхме ,како............

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Bono

  22 Юни 2022 15:32ч.

  Защо г-жо Сачева ограничаваш тавана на пенсийте на зслужилите хора, най-вече миньори, летци, парашутисти и други, които са осигурявали най-съвестно? Защо дискриминираш? Уж ГЕРБ е демократична, дясна партия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ооопс!

  22 Юни 2022 18:52ч.

  Военните летци и парашутисти ги е осигурявала държавата върху 59,5% от брутната им заплата! При това без летците да имат нужния нальот, т.е. без да са си отработили заплатите и летателните добавки, за да са полезни. Това си е висша форма на узаконена корупция!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ТАРА СИСТЕМС

  24 Юни 2022 12:44ч.

  Да бе дясна,в кой джоб?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи