Румен Петков пред "Гласове": Миналата година Европа е купила рекордните 22 млрд. куб. м скъп руски втечнен газ. Двуличие и корупция?

Румен Петков пред "Гласове": Миналата година Европа е купила рекордните 22 млрд. куб. м скъп руски втечнен газ. Двуличие и корупция?

- Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че случаите, свързани с бомбените заплахи в редица училища, представляват най-вероятно хибридна атака на Русия за сплашване. Според него партньорските ни служби също работят по тази версия, тъй като подобни заплахи има и там. Какво е вашето мнение?

- Мисля, че за такъв тежък инцидент, проблем да се говори с версии е най-малкото несериозно. Вътрешният министър да овладее полета на мисълта си и да концентрира усилията на министерството върху гарантиране на изборния процес и върху ефективна борба срещу купуването на гласове. За нормалния човек остава абсолютно неразбираемо как може вътрешното министерство още да не е разкрило един от най-бруталните актове на купуване на гласове в последните 30 години. Торбичките с шпек салам и лютеница от страна на „Продължаваме Промяната“  и „Демократична България“. Аз мисля, че тези които казват, че министърът в случая прикрива купуването на гласове от страна на ПП и ДБ, трудно могат да бъдат опровергани. Т.е. да не ръси версии, още повече че те са несериозни, а да се хване в работа. Надали на Русия сега и е до нашите училища и до нашите избори. Средите, които имат интерес от насаждане на страх и психоза са тук в България и за нормалния човек е ясно кои са. Темата с партньорските служби е много особена, след като се натъкваме на парадокса, че само те още не са установили кой взриви "Северен поток".

- А това да се агитира с кашкавал, салам и лютеница как ви изглежда като похват? Не е ли унизително за нацията? 

- Това показва отношението на тези хора към българските граждани. За тях българите сме докарани до просешка тояга и като подхвърлят малко шпек салам, българският избирател би трябвало с умиление да гласува, благодарейки на ПП и ДБ. Това е простащина, казвам го без колебание за определението. Българските граждани трябва да го видят сега и да го накажат на 2 април. 

- През юли 2021 г. Икономическият министър Кирил Петков се похвали, че е привлякъл инвеститор за изграждане на завод за електромобили в Ловеч. Оказва се, че това е една от многото му грандиозни афери, в които той въвлича държавата в договорни отношения, свързани с участие на публични финанси.  

- Това е измама, която трябва да бъде разследвана от прокуратурата, защото Кирил Петков подписа и аз тогава съм го показвал, договор с албанците, маскирани като германци пет дни преди Министерския съвет да вземе решение, с което да го оторизира да подпише такъв договор. Оставям на страна, че ние станахме лице на една много спорна компания, която той превърна в стратегически партньор. Така че прокуратурата да не си заравя главата в пясъка, а да действа. Впрочем на 2 април, според мен, за „Продължаваме Промяната“ трябва да гласуват всички хора, които са си купили автомобили от ловешкия завод. 
Всъщност ние защо забравихме, че бе открита самолетна линия София- Скопие? И безславната част на тази линия, чиито единствени потребители бяха държавни чиновници, командировани с няколкото самолета до Скопие. 

Ние защо забравихме случая “Джемкорп“? А „Нексо“? На 2 април трябва да гласуват за ПП и ДБ и тези, които са си вложили спестяванията в „Джемкорп“ и „Нексо“. 

Така че да не забравяме през какво минахме и да направим избора, който заслужаваме. Ако искаме подаяния от шпексалам, ако искаме да летим за Скопие, ако искаме да имаме електрически автомобили от Ловеч – да гласуваме за тези хора. 

- Как ще коментирате намерението на ПП/ДБ да предложат кабинет на малцинството с премиер Асен Василев? Вие бихте ли подкрепили подобен кабинет, ако „Левицата!“ има присъствие в следващия парламент. Кирил Петков се хвали как никой няма да може да му откаже такава подкрепа.

- Мисля, че това му самохвалство има много сериозни параметри, които трябва да бъдат изследвани. Една от причините да искаме да осигурим присъствие в парламента на д-р Цветеслава Гълъбова е именно загрижеността ни за психичното състояние на подобен род хора. Мисля, че подобни абсурдни твърдения за кабинет на малцинството могат да минат през главата само на човек, който България никога не го е интересувала и който е готов да гледа на България като търговски инструмент за лично обогатяване. Припомням още веднъж „Джемкорп“ и завода в Ловеч... Тези две партньорства са достатъчни да ни покажат в какво могат да ни въвлекат тези хора. 

- Излизат данни, че Европа се опитва да маскира купуването на руски газ, използвайки посредници, през които получава руски втечнен газ, но на по-високи цени. Вашият коментар?

- С достатъчно информирани хора направихме сериозен анализ на търговията с руски газ. За миналата година една от най-скандалните сделки е купуването на огромни количества, рекордни количества, руски втечнен газ – 22 млрд. куб. м. Изключително скъп в сравнение с тръбния газ, който същата Европа, говоря за ЕС, е купила. Т.е. Европа отказа евтиния тръбен газ, за да си купи чрез посредници скъпия LNG от Русия. За първото тримесечие на 2023-а година Европа направи нова голяма крачка в двуличието и корупцията като вече си е купила 6 млрд. куб. м.  Имаме доста „сериозен“ резултат от обявените политики на ограничаване. Така тези политики струват на европейския потребител, на европейски бит много по-скъпо. Това оскъпяване идва от посредниците и сигурен съм – посредниците се отплащат на когото трябва по съответния начин. Време е европейската прокуратура да спре да си затваря очите за тези скандални сделки,  защото хората излязоха по улиците и погромиха Франция. Огромни са протестите и в Германия. Ако продължаваме по този начин, никой няма да бъде подминат. Ако в България искаме още посредници, още по-скъпи газ и ток, да гласуваме за тези, които погромиха и енергетиката ни, продадоха „Лукойл“ на руснаците, „Марица“ 1 и 3 на американците и сега ние всички дружно плащаме техните престъпления към България. 

 

 


 

Коментари

 • old_beggar

  29 Март 2023 17:40ч.

  семейството на урсулата напълни гушата от аферата с ваксината Pfizer, но нея (ти да видиш?) закон /и Магнитски/ не я лови... американската биотехнологична компания Orgenesis Inc., на която медицински директор е Хайко фон дер Лайен, е получила €320 млн от ЕК, а поръчката е била 3 пъти по-висока от нуждите на ЕС(?)... евродепутати призовават европейския комисар по правосъдието (В. Юрова) да проучи случая за конфликт на интереси и ситуацията придобива размерите на скандал, може би най-големият от основаването на ЕС…

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дедо йоцо

  30 Март 2023 17:11ч.

  Много хубаво, но кой набута България в прегръдката на НАТО и ЕС за да си уреди живота? Да си припомним ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи