Румен Овчаров: С ултимативна нота американското посолство е настояло да сключим договора с Уестингхаус

Румен Овчаров: С ултимативна нота американското посолство е настояло да сключим договора с Уестингхаус

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Че служебното правителство няма експертиза в областта на енергетиката е ясно, а санкцията да сключи 10 годишен договор с Уестингхаус за доставка на ядрено гориво за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ идва с нота от американското посолство за министър-председателя от 10 ноември, която е съгласувана с още едно посолство и едно консулство. Нотата иска с абсолютно ултимативен тон сключване на договора с Уестингхаус. Това каза в предаване на Поглед Инфо пред Валентин Кардамски, Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката и член на НС на БСП.

„Толкова ултимативна нота от американското посолство досега не е имало. Защо са опасни договорите за доставка на ядрено гориво от Уестингхаус? Срокът на експлоатация на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй изтича в края на 2027 година, а на 6-и през 2029 г., а ние сме сключили договор за доставка на старото руско гориво от Уестингхаус за 10 години оттук насетне за 5-и блок. Старото руско гориво, което Русия вече не използва, но ще ни достави по договор американската фирма, при презареждане на енергоблока трябва да е с 6 касети в повече, т.е. вместо 42 са нужни 48 броя. Горивната им кампания /живот/ е по-кратка, което по сегашни цени на тока прави загуба от 12 милиона лева на ден. Анализът, направен за удължаване на лиценза за експлоатацията на двата енергоблока на АЕЦ „Козлодуй“, е направен при условие, че се използва новото руско гориво, а не това, което ще получаваме от Уестингхаус. Интегралният неутронен поток на новото гориво върху корпуса на реактора е по-нисък от този на старото, което води до по-слабо натоварване на самия реактор, което пък води до по-дългия му живот“, обясни още Румен Овчаров.

По думите му, без руската страна да подпише удължаване на живота на реакторите, няма кой да го направи. Той добави, че по отношение на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ имаме доставено и гарантирано ядрено гориво за още 12 години, а подписваме договор за доставка за ново ядрено гориво за него за 10 години с „Фраматом“ за новия вид ядрено гориво. „Влизаме в ситуация, в която ще трябва да продаваме ядрено гориво“, обясни бившия енергиен министър.

„Благодарение на отказа на България за доставки на природен газ от Русия платихме само за изминалата година над 1 милиард лева повече. За трите месеца – юли, август и септември, сме надплатили 540 млн. лв., за май и юни около 230 млн. лв. и до края на годината от октомври до декември общо над 1 милиард лева. Парите са отишли в касите, които ни доставяха диверсифицирания втечнен природен газ. В надплащанията в посочената сметка не влизат парите за месец януари, както и ако Газпром ни съди на арбитражен съд по клаузата Take or Pay“, категоричен е Овчаров.

Той обясни, че цената, по която купуваме втечнения американски газ, е на 210 лв. за мегаватчас. При усредняване на цената на синьото гориво от Азербайджан, който е в размер на 1/3 от нуждите ни, получаваме около 160 лв. на мегаватчас. Булгаргаз продава газа на 180 лв. с допълнителни още 12 лева такса, въведена от т.г. за спасяване на дружеството със задължение в размер на 1,4 милиарда лева. „Ако получавахме газ от Газпром, цената щеше да е около 140 лв. за мегаватчас“, посочи Румен Овчаров, сиреч с разлика от 50 лв. на мегаватчас, но при общото разходвано количество на синьо гориво от страната ни за януари натрупаната сметка е за 150 милиона лева повече.

Румен Овчаров: Не виждам кой от политическата класа ще защити интереса ни за Маришкия басейн

 

 

„Нямам нищо против и да откажем пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото те са значително по-малко от това, което ще загубим.“ Това каза в предаване на Поглед Инфо, пред Валентин Кардамски, Румен Овчаров - бивш министър на енергетиката и член на НС на БСП, на въпрос, дали ще успеем да предоговорим условията по Плана, който ни задължава да затворим част от въглищните мощности в Маришкия басейн.

„Не виждам кой ще прояви характер да защити националните ни интереси в настоящата политическа класа на България. Мисля, че има възможност да се предоговорят частично нещата по ПВУ, но не напълно. Има и една друга възможност. В договора ни за присъединяване в ЕС имаше 1000 – 2000 мегавата, които трябваше да бъдат спрени още през 2012 г., защото не отговаряха на тогавашните изисквания на ЕС. Свързани са с Христо Ковачки. И сега са едни от най-замърсяващите – ТЕЦ Бобов дол, Марица 3, Брикел, ТЕЦ – Русе и т.н. Тогава обаче Христо,... той си ги прави тези неща, урежда си ги, та успя по някакъв начин. Купи когото трябва и пусна едни инсталации, които никой не може да каже по каква технология работят, но той ги нарича газоочистващи и на базата на тях МОСВ му издаде комплексни разрешителни и те продължават да работят“, каза Румен Овчаров.

„През 2020 г. Христо Ковачки печели на търг електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“ за 100 мегаватчаса. Няколко месеца по-късно започна пандемията и цените на електроенергията паднаха. Търгът той печели с 4 фирми, от които само едната взима електроенергия, а другите се отказаха. В договорите има клауза – взимаш или пращаш и АЕЦ „Козлодуй“ започва да съди фирмите му за 100 милиона лева. От своя страна той започва да съди АЕЦ „Козлодуй“, защото видите ли настъпила недопустимост и т.н. Новото ръководство на атомната централа сменя преди месец юридическата кантора, която води делата срещу него, а УС на борда на директорите на централата взима решение да подпише споразумение с Ковачки, според което не само АЕЦ „Козлодуй“ няма да вземе 150 милиона лева, а ще плати 25 млн. лева на фирмите му, като компенсация?“, категоричен беше Румен Овчаров и добави: „Не ме питайте, дали това го знае президентът Румен Радев, но Еленко Божков и Кирил Добрев със сигурност знаят“.

„Преди 15-20 дни Булгаргаз отказа да прати съдия-изпълнител в ТЕЦ-Варна и да върне собствеността му на държавата. По време на съдебното заседание Булгаргаз поиска някакви допълнителни експертизи, вместо да прати съдия-изпълнител да прибере централата. Знаете ли коя е фирмата, която ще доставя газ през Булгаргаз за февруари? Фирма „МЕД“, която беше вкарана от Асен Василев и Кирил Петков като посредник“, каза още Румен Овчаров.

Румен Овчаров отрече, че НС на БСП е дал мандат на Корнелия Нинова да преговаря за съставяне на правителство с ръководствата на другите парламентарно представени партии, включително и ГЕРБ, при положение, че Конгресът на Столетницата е взел решение БСП да не влиза в управленски съюз с партията на Бойко Борисов. По думите му, пленумът я бил упълномощил да преговаря с другите партии за постигане на консенсус по няколко важни за държавата проблема за неотложно разрешаване, като гласуване на бюджета, ПВУ и пр., и ако такъв бъде постигнат, да бъде предложено правителство с ограничен времеви мандат от непартийни фигури.

„Формалната истина е известна и на Вас и на мен. Ние наистина не сме изнесли нито един патрон за Украйна. Това, че фирми от Полша, Чехия и Словакия са купували от България, и че тези муниции са отивали в Украйна е също добре известно. Тук няма никакво откритие“, каза Румен Овчаров.

Източник: Поглед Инфо

 

 

 

 

Коментари

 • минаващ

  22 Яну 2023 9:12ч.

  Едно време имаше един лаф за тогавашния политически елит :(с извинение)"когато ЛБрежнев пръдне в Москва, ние бързаме да се насерем в България!" Нищо ново под слънцето! По-горе Овчаров обяснява за КОЛОНИАЛНИЯ договор за атомно гориво с Уестингхаус по изрична заповед на Козяк! За това има някакво обяснение - в момента "обединения Запад" в който ни набутаха, е тръгнал на война с Русия, и ние , в стадото , тръгваме към политическата кланница. Но това не ни е достатъчно! - ГЕРБ побърза "да се насере" с предложение и за реактори от Уестингхауз! Абе хора, защо от 20 години НИКОЙ по света не поръчва "прочутите" реактори АР1000 на Уестингхаус? Защо напр. Турция се отказа от този реактор когато Уестингхаус беше Японски??? Защо никъде , нито в Африка, нито в Азия, след тестовите 4 реактора 2016-2019 в Китай, с ПРЕДАВАНЕ НА ТЕХНОЛОГИЯТА(!!!!!!), естествено никъде в НОРМАЛНАТА Европа (освен с излезли два КОЛОНИАЛНИ "договора" в Украина и Полша -"Тате ще ми купи колело, ама друг път", "Ф16 на чертеж") никой не обелва дума за Уестингхаус? А някой да ни обясни, че дори и китайските АР1000 са с ядрени реактори направени в Южна Корея??? Но ние не викаме Южна корея, която може да ни направи реактори даже по-евтини от Руските, а отиваме в днес Канадския Уестингхоус във втори фалит??? За втория фалит има и някои по-сериозни причини, различни и от лесното печатане на долари-вече 30 милиарда за един агрегат, и от ЛИПСАТА на качествена технически грамотна работна ръка в САЩ - някои ФАТАЛНИ инженерни грешки в конструкцията на този агрегат! Защо да го пускат американците, като ще гръмне и ще създаде повече проблеми - по-добре да го влачим и фалираме още няколко десетилетия , докато публиката съвсем го забрави...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Разликата в пър.енето между Москва и Вашингтон е, че

  22 Яну 2023 11:10ч.

  1. Москва даваше, даваше, даваше и всичко като ресурси, като национална идентичност, като здрав, образован и духовен народ беше на България и българския народ. И България беше мощна индустриална държава с хранителна, текстилна, минно-добивна промишленост, енергетика, селско стопанство, наука и 2 космонавти, и т.н. достижения. ........... 2. Вашингтон взима, взима, взима и всичко като ресурси, като здрав, образован и духовен народ НЕ Е на България и на българския народ и прочие .............. И в поси.ането също има гигантска разлика - преди беше за благото на целия Народ, сега е за благото на няколко човека!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Да живей далаверата

  22 Яну 2023 16:35ч.

  Колкото и да си пишете тук- НЯМАТЕ ШАНС ДА ОТМЕНИТЕ ДАЛАВЕРАТА!!!!!!!! България ще стане най-скапаната дупка за живеене в Евросъюза! САЩ са поели пътя към тотално унищожение на българите на етнически принцип и замяната им с каквото дойде и падне. Само в България да се унищожат българите. Съчувствам ви, аз съм от еврейско потекло. От 25-30 приятели българи в БГ са само двама. В блока ми има чеченци, украинци, турски роми, и тн. Проблема на българите е, че САЩ ви нарочиха за троянски кон, какъвто не сте, защото 99% от полиците са ви корумпирани предатели, но факта си е факт, докато не ви направят бледо малцинство, няма да се спрат. След 50 г ще дойдат други американски политици и ще се променят нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  26 Яну 2023 22:33ч.

  След 50 години Америка няма да я има! Който копае гроб другиму сам пада в него! - българска поговорка с много мъдрост.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  26 Яну 2023 22:41ч.

  С какъвто дойде и падне САЩ сам себе си прецакват, Германия по същата схема я "подмладяват", нали? Тези скапани деденца с болни мозъци колкото и да ги подмладяват ги е яд, че буксуват на едно място и само си отлагат датата на Страшния съд... но и той ще дойде, споко! Богоизбраните може да не вярват в него, НО православтите вярват, че и будистите вярват... Светът долу НЕ е на хайката самозабрвели се изроди! Пък за горния да не говорим. Да, мазало ще има. И всеки ще си го отнесе както си го е заслужил. Стар Вселенски закон!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И още нещо за "новите дрехи на Краля"

  28 Яну 2023 19:33ч.

  https://avatars.dzeninfra.ru/get-zen_doc/3489860/pub_63d325848d85fd11e4a8e0c8_63d32866f86b2d2a16351f2a/scale_1200 На картата -Това са ядрените реактори крепящи енергетиката на САЩ Жълтите са над 40годишни, а виолетовите - над60годишни реактори-всеки момент ще вземат да гръмнат... Ако имаше Америка И Уестингхаус капацитет, Америка нямаше да бъде на ръба на енергийното оцеляване... О!т колко от тях вече години наред тече радиоактивна борна вода - да не говорим

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Щом сме окупирани, избор неа

  22 Яну 2023 9:26ч.

  "този рай води в ада"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Служебното правителство -

  22 Яну 2023 9:35ч.

  това е Румен Радев. Той го е назначил , той го контролилра. Той носи отговорност за всяко действие на назначеното от него правителство !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да се знае

  22 Яну 2023 10:19ч.

  Подписалите такъв идиотски договор с дявола ще гният в затвора, а ако се опитат да се измъкнат - ще горят в ада.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Любопитно

  22 Яну 2023 10:42ч.

  Не успяха в украината, ще се пробват тук ли? Друго разумно обяснение не виждам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  22 Яну 2023 10:47ч.

  Точно и Румбата Радеф не може да се оправдава с шарлатаните, защото шарлатаните отказаха да направят золумите, които искаха от тях и Румбата активира Славуца да свалят правителството, тогава Кирча се уплаши и свали ветото над Северна М. След Кирча, всичко беше съсипано от служебните правителства на Радев Предателя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • съюзнически задължения

  22 Яну 2023 11:19ч.

  Формалната истина - а неформалната е, че като член на НАТО, България поема солидарно отговорността за всички мръсотии, които правят съюзниците. Като например обстрела на ЗАЕЦ-а с цел да бъде гръмнат, постановката в Буча, призивите за унищожаването на "руския свят", демонстрирането на нацистката идеология, която движи режима в Украйна и т.н. Всичко се пише и нищо не се забравя!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  26 Яну 2023 22:45ч.

  Ми айде, към ИЗХОДА! ВЪН ОТ ЕС И НАТО! Беж към аварийния изход!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  22 Яну 2023 11:52ч.

  Нотите на определени посолства и консулства са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за изпълнение от бълг. правителства/това се знае от мислещите хора/. ;) Уестингхаус е фирма от демокр. държава и ще ни продава демокр. енергия. Това, че е във фалит и има неясноти около горивото им, не интересува бълг. правителство - важно е да изпълни поставената задача от т.н. " демокр. приятели", отвъд океана. ;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Срамувам се

  22 Яну 2023 12:09ч.

  Защо да са задължителни? Какво ще стане при неизпълнение?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще стане:

  22 Яну 2023 13:31ч.

  Do it our way or we will find else someone to do it!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грешка е редактирането...

  22 Яну 2023 13:33ч.

  else someone -> someone else. Извинявам се.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куфарчо Паричков

  22 Яну 2023 16:38ч.

  Абе и на теб да ти напълнят чекмеджетата, куфарите и сметката в някоя офщорка с милиончета друга песен ще запееш

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  22 Яну 2023 17:11ч.

  Просто правителствата падат, а за неизпълнилите обещанията- понякога настават тежки дни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Правителствата падат

  23 Яну 2023 1:07ч.

  Те така или иначе падат. Тежките дни така или иначе ще настъпят. България няма какво да губи. Трябва да се играе ва банк.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И малко по-сериозно

  23 Яну 2023 10:19ч.

  "Какво ще стане при неизпълнение". Има една древна българска приказка: "со кротце, со благо и со малце кьотек". Един човек, Джон Пъркинс, това го е работил и е писал книга ("Confessions of an economic hitman"), има видеа с него в мрежата. Та той казва - идвам аз с парите и представям офертата - ти лично ще спечелиш толкова, ако направиш това. Обикновено се стига само дотук. Ако човекът е опърничав и му дреме повече за интересите на държавата, отколкото за личните, се започва със заплахите - първо с тези за "материалното благополучие", а след това и за "физическата сигурност" - на него и най-вече на близките. Ако и тогава се удари на камък, се включват агентите от една добре известра трибуквена агенция и се започва с безредици и размирици. И ако това не даде резултат, идва армията. Но ние това вече го гледахме последните години. В черна Африка убийството на лидери със собствено мнение не е проблем (Магуфули, Нкурунзиза). В покрайнините на "градината" (по Борел) се работи с протести, цветни революции и майдани (Украйна, Беларус). В "градината" се работи с обвинения в корупция (Курц и сие).

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Някой

  26 Яну 2023 22:49ч.

  Браво Маги, отново задълбочен и адекватен анализ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Така е и така ще бъде,

  22 Яну 2023 12:27ч.

  докато си избираме некадърници, но пък последователни послушници на западните господари! Та те ако бяха умни и патриоти, нямаше да бъдат продажни, защото щяха да разбират какво е полезно за икономиката ни и доброто на народа! Ако продължаваме така, затриваме България, но нали и това искат от нас??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • не си въобразявай, че ние нещо избираме

  22 Яну 2023 18:52ч.

  нашето си е чиста проба робство, нямаме своя държава. За излизане от робството има само един път - Освобождение. За Освобождението има само един път - война. Е, братята руси започнаха освободителното дело, Бог да им дава сили да продължат и довършат докрай!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рано ни освободиха братушките

  22 Яну 2023 21:37ч.

  а руската дипломация от него време доказа слабостта си - в конкретния случай в България. В "сигурните" ръце на Стамболовци, Джендовци и на проклетата Кобургска династия, сега сме това, което сме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • При неизпълнение

  22 Яну 2023 12:29ч.

  управниците ги махат, та заради това нашите предатели слушкат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  22 Яну 2023 13:22ч.

  Не споменавайте "България"...тя умря 1989 или малко след това.Сега е колония в състояние на паралич.Скоро и това чудо ще умре.А кой е виновен,кой не...знам че не съм аз.Аз служих честно и достойно на границата и на други места.Когато стана нетърпимо зачеркнах миналото и продължи напред.Да живее старата България и да живее Русия.Делото и е право.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • A това учил ли си го наизуст?

  23 Яну 2023 2:16ч.

  https://www.youtube.com/watch?v=d9IbQnsLB1I

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не сме народ, а население на територия

  22 Яну 2023 14:22ч.

  което ускорено намалява, особено държавотворческата му част. Професор Христов има книга как е станало това, за който се интересува от социология и история. А последиците са, че всеки външен фактор може лесно да ни наложи изкуствено създаден от него "елит" за да прокарва и изпълнява желанията му. Отделните напъни у нас да намерим свестни родолюбци водят до излизане на повърхността на организатори на митинги и оратори, които говорят пред малцинството което си прави труда да отиде на тези митинги. Мълчаливото мнозинство не ходи на тях защото знае, че няма смисъл да подкрепя случайници от улицата със съмнителна биография. Има и други митинги открито и безсрамно финансирани от външните фактори, което е незаконно, но няма реакция от институциите и службите ни. Там се критикуват управниците непослушни на външните фактори, като се изтъква само корупцията им, за да не се кажат истинските причини. Общото между всички тях е че думата "морал" е загубила стойност, както и за населението като цяло. Всеки се пази от всеки и му трябва "свой човек" за всичко и навсякъде, от автосервиза до болницата. Много скучна и тъжна картина, докарва депресии от които спасява само "вътрешната емиграция" от това население. Други вярват в духовността като лечение на липсата на морал, но каква духовност могат да следват глупави и необразовани хора? Тя винаги съответства на нуждите на хората, докато те не разберат и не се погнусят и от себе си, няма да отвори място за нещо различно в главите им. В такива случаи отново външните средства, на страданието може да направи това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не сме народ, а население на територия

  23 Яну 2023 1:11ч.

  Мда. Ще загубим онова, което ни бе подарено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Ставри Пандизчията

  22 Яну 2023 16:27ч.

  Ух на байчо политиците, всички сте за лечение от корупционната ви зависимост при мен!!! Бай Ставро е мил, нежен, лечител дори! Народа е казал:"Гъз глава затрива"...затова и като дойдете при бай Ставро лечението започва отзад-напред.......страхотна корупция и милиарди скрити и откраднати от последните 12 месеца само.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гъзпромовски

  23 Яну 2023 14:47ч.

  Крадец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хипотеза

  31 Яну 2023 15:20ч.

  надявам се схемата да не е - ние получаваме авария, катастрофа, безплатна евакуация в отвъдното,а господарите освободена територия шистов газ, злато и т.н

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Някой, от Маги

  03 Фев 2023 21:06ч.

  Благодаря, но вече са ме изтрили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи