Ройтерс: Украинските войници са изправени пред нов противник - дъждът и калта в окопите

Ройтерс: Украинските войници са изправени пред нов противник - дъждът и калта в окопите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преминавайки през гъста кал, Петро - украински войник, разположен недалеч от руските позиции в Донбас - невъзмутимо разказва как неговото поделение е трябвало да използва кофи, за да разчиства наводнените окопи.

"До известна степен сме добре, но сега ни е малко по-трудно заради дъжда и леката слана. Това е блато. Днес позасъхна…", казва 35-годишният мъж, докато се топли в една землянка близо до окопите.

"Всичко е наред, държим се", добавя той, смеейки се, пред агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Проливните дъждове и падащите температури влошават условията на фронта, където са разположени десетки хиляди украинци и руснаци. Боевете продължават десети месец, а зимата вече настъпва.

Окуражена от отвоюването на южния град Херсон от руснаците, Украйна иска да запази темпото си на бойното поле дори и при влошаващите се условия, които затрудняват безпроблемното маневриране и излагат войниците на студ.

Украински военни, разположени в южната част на Донбас в Югоизточна Украйна, разведоха репортер на Ройтерс из потъналите в кал позиции и му показаха условията, при които живеят. Те казаха, че медията трябва да запази в тайна точното им местоположение.

Въпреки тежките условия, един украински танк успя с лекота да ускори хода си преди да открие огън по руска цел.

В силно индустриализирания, частично окупиран от Москва Донбас се намират Донецка и Луганска област, които господарят на Кремъл Владимир Путин обяви за анексирана руска земя.

В този регион се намира също опустошеният град Мариупол, разположен на брега на Азовско море, както и по-малките градове Северодонецк и Лисичанск. Донбас беше арена на едни от най-ожесточените сражения във войната.

Забавяне на действията на бойното поле

Миналия месец украинският министър на отбраната Олексий Резников каза пред Ройтерс, че лошите зимни условия ще дадат възможност както на Киев, така и на Москва, да възстановят силите си.

"Зимата ще забави всички действия и на двете страни на бойното поле… Това е от полза за всички. Ще си починат", заяви Резников в интервюто.

Той обаче прогнозира, че след тази пауза Украйна ще надделее, подсилена, след като хиляди нейни военнослужещи междувременно преминат обучение във Великобритания.

Някои военни анализатори очакват през зимата Украйна да се опита да запази натиска си върху руските сили и да не им дава възможност да копаят окопи и да укрепват позициите си.

Зимните условия вероятно ще бъдат от полза за украинската армия, написа в "Туитър" Джак Уотлинг, който е анализатор в базирания в Лондон Кралски институт на обединените служби.

Според него бойните позиции на украинците обикновено са добре поддържани, сухи и топли, а и войниците имат топли дрехи.

Мобилизираните неотдавна руснаци, напротив, нямат опит или умения за продължителни действия в полеви условия и повечето от тях не са снабдени със зимни дрехи, допълни Уотлинг.

На срещата на външните министри от НАТО в Букурещ тази седмица генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг призова съюзниците да окажат на Киев допълнителна подкрепа през зимата.

 

Източници: epicenter.bg, reuters.com

 

 

 

Коментари

 • охо бохофф

  03 Дек 2022 8:29ч.

  Според него бойните позиции на украинците обикновено са добре поддържани, сухи и топли, а и войниците имат топли дрехи. но статията показва друго...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поне писача на материал да беше се стреснал от неадекватното циниране на псевдоексперта...

  04 Дек 2022 23:38ч.

  Нящащ абсурдно звучи мнение на английски военен експерт за уменията на руската армия през зимата, особено на фона на скандала от преди 10 години за това, че английската морска пехота на учения в Норвегия не можела да води бойни действия на студено - памперсите (!!!) им замръзвали... А мнението на този Джак Уотлинг е толкова меродавно, колкото на Айшето от Пазарджик (щото била правила свирка на някакъв рускоговорящ, та затова поднавала и Руската армия)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

  03 Дек 2022 11:02ч.

  Добро утро! Че нали и любимия на укрите водач Хитлер се изправи пред същите природни условия и се видя какво последва!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  03 Дек 2022 11:06ч.

  Дописка писана от идиот за идиоти! Ройтерс! Проверени източници! ОТВРАТ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  03 Дек 2022 11:12ч.

  А край Артьомовск кво става? Бахмут, ако не знаете? А Вугледар?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  03 Дек 2022 13:14ч.

  "Окуражена от отвоюването на южния град Херсон от руснаците..." Това е достатъчно, за да разбереш какво е нивото и за кого е предназначена статията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  03 Дек 2022 13:15ч.

  Поредната пропагандна статия за самовярващи си малоумници, а руснаците са в дубайски условия и свирят на хармоника и друсат казачок !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Вундер Бах

  03 Дек 2022 13:42ч.

  Някой ако си е мислел че ще му се размине газенето в калта през зимните месеци е бил наивник. Това да не е Counter Strike да цъкаш там на клавиатурата и да падат враговете! Скоро тая кал ще замръзне и ще стане още по-кофти навън! И двете армии го знаят. Добре че на европейците не им се налага да воююват... засега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  03 Дек 2022 14:03ч.

  Колко сладко за "Великия синедрион" - кал, студ, кръв, мизерия, печалби, заробващи дългове, гоите са приклещени във взаимно изтребление и в капана на неофеодалното управление, което ще изгрее върху руините на познатия ни свят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путин със злата си магия направи през зимата да е студено и мокро

  03 Дек 2022 15:45ч.

  Това хич не е европейско

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тази война между руснаци

  03 Дек 2022 15:51ч.

  е много полезна за САЩ и много вредна за Европа. САЩ е държава вампир, която живее като безспирно пие кръвта на народите по света.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо Смирненски

  03 Дек 2022 15:56ч.

  "И през облаци злоба и демонска стръв/ черна сянка съзрях да пълзи —/ златолюспест гигант се изправи сред кръв,/ сред морета от кръв и сълзи."/ 1922 г.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Барбароса

  03 Дек 2022 20:20ч.

  Тъкмо руските войници нямат зимни дрехи , аууу ! Това много ми хареса. Като тия - https://bibliotekata.files.wordpress.com/2011/02/stalingrad_6449.jpg?w=490&h=354 Упс, грешка...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  03 Дек 2022 20:35ч.

  Изключително жалка дописка. Излиза, че в руските окопи е 30 градуса, асфалтирани са и покрити с плажни чадъри, а на всеки пет метра има ресторант с полуголи сервитьорки?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • това не е wishful thinking

  04 Дек 2022 10:52ч.

  Водата и пръстта не са противник на войника, а негов приятел, по-скоро защитник и съхранител, защото казано е: Ashes to ashes, and dust to dust.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добре, че прочетох статията

  05 Дек 2022 23:50ч.

  Нямаше да зная, че руснаците не са снабдени със зимни дрехи. Имайте милост. Глупостите, които пишат в английски вестници са предназначени за англичани и други подобни безмозъчни същества. Не вървят сред българи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  06 Дек 2022 9:23ч.

  "Въпреки тежките условия, един украински танк успя с лекота да ускори хода си преди да открие огън по руска цел." Баш че школникът Марек, приятел на Швейк, описва Войната в офицялния журнал на 93 полк.. Можеше и да допишат в Мареков дух: Петро тамън ишуши окопа, па го разкъса мина.. Ама той геройски се изправи, събра си парчета глава, крака, ръце.. па викна гороломно.. --Русььь Иван здавацьтсья

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Айде сега да ги жалим

  07 Дек 2022 21:36ч.

  Дъждът и калта са само за украинските войници, руските са на сухо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Що за простотия

  07 Дек 2022 21:41ч.

  Зимата си е зима. На война като на война. Руский воюва, хохълът хленчи кален и мокър. Дайте сега да му съчувстваме. Ами поканете го тука (петзвездни хотели дрънчат празни през зимата). Като се стопли напролет, да грабва пушката и пак в окопите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи