"Република“: Зеленски се страхува от народа си

"Република“: Зеленски се страхува от народа си

Володимир Зеленски не се страхува от руското оръжие, а от народа. От неговия: украинския. Вчера президентът, около когото страната се обедини в деня на руската инвазия, президентът, който според социологическите проучвания все още има много висок рейтинг, привика журналисти в кабинета си. И им разкри, че бил съвсем наясно с руски дезинформационен план за отприщване на хаос в Украйна. План - твърди той - за отстраняването му.

Та руснаците били дали на този план провокативното име: “Майдан 3”. Едно преиздаване, но с обърната посока, на революциите, с които украинците свалиха президента Янукович: “оранжевата” от 2004 г., след това “Евромайданът” от 2014 г., с който го накараха да избяга в Москва. От тогава са минали точно десет години... “Нашето разузнаване е добило информация за този план, - казва Зеленски - получихме подобни сведения и от партньори. Това е разбираема операция, за руснаците Майдан беше държавен преврат”.

Обвинението беше посрещнато с ирония в Москва, с обичайния надменен тона на вицепрезидента на Съвета за сигуност Дмитрий Медведев. Но в Киев, където вчера Зеленски уволни без официално посочени причини заместник-началника на службата за външно рзузнаване Александър Тарасовски, тези думи звучат като дрънкане на оръжие. “Президентът започва да се готви за военен преврат - писа антикорупционният журналист Игор Мосейчук, който е сред основателите на батальона “Азов” и който в никакъв случай не може да бъде обвинен, че симпатизира на руснаците. “Лутащ се между корупцията, спада на доверието в него и конфликтите с военните и политиците - подчертава Мосейчук - Зеленски започва да разбира, че дните му във властта практически са приключили. Но той представя ситуацията с маската на руска специална операция”.

Мразовитият вятър, който обещава сняг в Киев, вледенява нервите и на улица “Банкова”, където президентът и хората му са на нокти от седмици. Кризата между политическите и военните лидери на страната ескалира. Тя беше отприщена от началника на въоръжените сили генерал Валери Залужни - възможен съперник на президентските избори, които Зеленски ще трябва да насрочи след бъдещото примирие. В английското списание “Икономист” той направи на пух и прах президентската стратегия, базираща се на реториката на контранастъплението и на свръхамбициозния мирен план, който тласка руснаците отвъд границите от 1991 г., тоест далеч от окупираните територии Донбас и Крим. Като Залужни посочи с пръст голия крал: контраофанзивата затъна в битки от окопи, каза той, без победители и губещи. После президентът уволни лоялните си хора, като например генерал Хоренко, който ръководеше силите за специални операции. Помощникът му пък загина при “катастрофа”, намирисваща на атентат.

Експлозивната ситуация в страната в разгара на все така ужасната и неспечелена война не е единственият трън в петата на Зеленски. Той усеща към него да лъха студ и от самите му съюзници. Финансирането на Украйна го няма в указа на Байдън и дори гласуването за членство в ЕС рискува да бъде отложено. В тази връзка в Киев припомнят думите на пратеника на САЩ по възстановяването Пени Прицкер, която попита как Зеленски и обкръжението му смятат да продължат напред, ако се окажат без американска помощ.

За говорителя на разузнаването Андрий Юсов планът “Майдан 3” се вплита в обичайните руски пропагандни наративи, но сега върви “успоредно със засилването на вътрешните конфликти. Руската пропаганда отново обръща голямо внимание на вътрешно-политическите събития в Украйна” - казва Юсов. А несъгласието в държавата е забранено, има военно положение и обвинението в “проруски симпатии” е равносилно на сигурен арест. Като за 21 месеца война само хора на президента се ширят в единната телевизионна мрежа. А пък украинските специални служби дори организират курсове, за да “учат” чуждестранните журналисти как да разпознават “руската пропаганда”, т. е. нежеланите новини.

Междувременно Зеленски продължава с реториката на контранастъплението, тръбейки непрекъснато, че победата все още е възможна, ако не и сигурна. И така вчера бе официално разпространена новината, популяризирана от президента, за “украинските предмостия, установени на левия бряг на Днепър, под Херсон”. Те са важни, за да отдалечат от града минохвъргачките, под адския огън на които вчера загинаха шестима цивилни. Но руските линии остават все така стабилни отвъд тръстиките на Днепър.

Превод от италиански за “Труд news”: Румен Михайлов

 

 

 

Коментари

 • мда

  20 Ное 2023 7:01ч.

  а би трябвало да се страхува ЗА народа си

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда2

  20 Ное 2023 11:27ч.

  Да уточним кой народ. Зеления е украински гражданин, но от еврейския народ. Това обяснява и чии интереси защитава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • психопат фъшага фъшкия

  20 Ное 2023 7:32ч.

  обикновен психопат, обикновен фашизъм; края на зеленски ще е какъвто заслужава; я по добре да се страхува от кукловодите дето му дърпат конците - Уса казарите ще го ликвидират, вече знаят не могат да победят Рус; аааа я де е онзи с 20то хиляди руси при авдеевка и разглобени перални за кинжали

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аза

  20 Ное 2023 18:45ч.

  Идва края на неонацизма,фашизма и войните за теритирии,а се налага качеството пред количеството

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тежък удар по лявата либерастия в Америка !

  20 Ное 2023 7:39ч.

  Снощи Аржентина избра за президент с огромна разлика Хавиер Милеи ! Аржентинският Доналд Тръмп, антисистемен политик , антипрогресист , враг на зеления фашизъм. Антикомунист и радикален "анархо-капиталист" ! Аржентинците показаха среден пръст на глобалистите и имат своя Болсонаро !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да де ама ..........

  20 Ное 2023 7:54ч.

  добре ама иска да смени песото с долара , тук нещо работата издиша; ша гледаме.....; сменяйки валутата си ще подпомогне американците

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • точно така

  20 Ное 2023 8:05ч.

  Песото е една гавра с аржентинците. Официалният курс на международните борси за аржентинското песо е горе-долу 800 песо за 1 $ . Това е в целия свят. Само вътре, в самата Аржентина песото се продава за курс 380 за долар !!! Пладнешки грабеж над аржентинците , които имат долари, които имат близки зад граница, за туристите които сглупят да обменят официално... Като резултат в Аржентина има огромна черна борса на долари, където курсът е НОРМАЛНИЯТ, международният ! Всички плащания стават под масата в КЕШ , недвижимостите се продават в КЕШ в долари /както у нас през 90-те/ , сивата икономика е близо 40 %. Това всичко в следствие на лакомите досегашни политици и стремежът им да "острижат" аржентинците до голо ! Аржентинците ги наказаха с наказателен вот за Милеи, а доларизацията която той налага е нищо повече от ВАЛУТЕН БОРД , като нашия през 1997. Само че ние бяхме вързани към марката /нормално, икономически сме с Германия/, а Аржентина се вързва за долара, тъй като икономически е свързана със САЩ и съседите си Бразилия, Чили... Доларизацията за Аржентине = валутен борд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да де ама ..........

  20 Ное 2023 8:13ч.

  и това добре анализа; но иска да се оттегли и от брикс; е ако си махне централната банка както казва е супер; за няколко -3-4 месеца ще се разбере; поне не е рейнбоу; а сега америк изглежда ще сменят демента бидон с педунгела гавин нюсом

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Меси

  20 Ное 2023 8:15ч.

  В допълнение инфлацията в Аржентина на годишна база стигна 140 % , катастрофа ! С доларизацията на страната си Хавиер Милеи цели да сведе инфлацията горе-долу до тази, която е в САЩ 3-4 % . И не само това, Милеи обяви Банко Централ за абсолютно провалена и паразитна институция, заяви че ще я закрие ! Икономическите му възгледи са за "анархо-капитализъм" - пълен приоритет за бизнеса и колкото се може по-малко социализъм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @ Тежък удар по лявата либерастия в Америка ! 20 Ное 2023 7:39ч.

  20 Ное 2023 9:00ч.

  Трябва да изгледаш интервюто на Милеи с Тъкър Карлсън (за което си личи много отдалеч, че е платено), за да разбереш що за идиот е...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • всеки който е

  20 Ное 2023 15:23ч.

  против либерал-фашистите неокомунисти, против трансхуманистите, против байданистите и кретените които ни залостиха в локдауни, против сатанистите които ни дупчиха с токсичните ирнк, против педеругитеджендаристи, и най-вече против зелените фашисти климатични алармисти ... е ПИЧ ! И заслужава пълната подкрепа на всеки нормален хетеросексуален, свободолюбив, предприемчив, не вярващ в климатичен катастрофизъм ЧОВЕК ! Гоу, Милеи, Мейк Аржентина Грейт Агейн !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  20 Ное 2023 18:21ч.

  само дето не мога да разбера кой ще печата доларете на Аргентината...ако примерно минем на сръбски динари, кай ще ги печата и кой ще контролира България?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Pontifex Maximus

  20 Ное 2023 7:55ч.

  И народа се страхува от Зеленски...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • опонентът на Милеи - Серхио Маса

  20 Ное 2023 8:26ч.

  Който бе досегашен министър на ... икономиката , освен че провали икономиката на Аржентина, се ползва и с отвратителен имидж. Всички знаят че той е босът на нарко-разпространението в страната. Казват му "Нарко-Маса" , дори съперничката му на първия кръг, десноцентристката кандидатка Патрисия Бушрич, го нарече официално в интервю "нарко-Маса" ! И този беше тръгнал да става президент ... Милеи го удари много хитро в предизборната си програма. По въпроса за наркоманията /която не е чак такъв бич в Аржентина, както в САЩ например/ Милеи се обяви за ... свобода на наркотиците ! Това значи че които са си наркомани ще си останат наркомани, но цените на дрогата, официализирана, ще паднат ! И ще се ударят наркобосовете и дилърите ! А едва ли ще има увеличение на броя на наркоманите само заради това че е легализирана дрогата. Това си беше индиректен удар под кръста на "Нарко-Маса"... И друго про-американско искане на Милеи, той настоява както в САЩ, аржентинците да имат право да имат оръжие ! В САЩ това е гарантирано от Втората Поправка, дали в Аржентина може да стане без да си пипат Конституцията, не съм специалист... При всеки случай въоръженият народ е трън в очите на глобалистите !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  20 Ное 2023 8:37ч.

  "антикорупционният журналист Игор Мосейчук, който е сред основателите на батальона “Азов”????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • УССР

  20 Ное 2023 8:39ч.

  Убедени сме, че поне 75% от т.нар. украинци бяха за дружба и разбирателство с Руси, както и поне за неутралитет, ако не за единен съюз в рамките на руския свят. САЩ и Запада не допуснаха това и си назначиха клоун, който изпрати народа си на смърт за печелившите инвестиции на Бай Пън.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  20 Ное 2023 8:49ч.

  Браво на "Гласове" за снимката. Напомня ми за един вампирски филм, за съжаление не се сещам за заглавието.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Джери Дендридж

  20 Ное 2023 9:07ч.

  Щом е с тоя, значи трябва да е комедия, залагам на "Fright Night".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • baba Pena

  20 Ное 2023 9:15ч.

  Беше с Хю Джакмън. Май не беше вампир, а върколак. Все тая :) Снимката е точна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Ное 2023 9:19ч.

  "World War-Z" с Брад Пит. Там бесните цъкаха така със зъбки.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глас

  20 Ное 2023 9:56ч.

  Наркоманчето винаги ще търси виновни. Ако не беше кукла на конци, можеше по-рано да проумее какво е донесла политиката му на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Ное 2023 10:57ч.

  купува имения където да се скрие когато го подгони народът няма място по света където да се скрие този убиец един път не поиска преговори и мир

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Алиса

  20 Ное 2023 11:10ч.

  Наркоманчето не даде Одеса на поляците, и това трябва да му се отчете.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хахаха

  20 Ное 2023 18:23ч.

  нерде Ямбол, нерде Стамбул...къде е Одеса, къде е Полша.... да не си мислиш за Лвов? :)))))))))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • хаха

  20 Ное 2023 21:26ч.

  Не се заяждай с лиска. Тя е неграмотно джендърче. От къде да знае, че Одеса никога не е била част от Полша и поляците никога не са искали да имат Одеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има за какво

  20 Ное 2023 11:45ч.

  да се страхува! След всички тия простотии, които натвори и затри живота на стотици хиляди млади хора за тоя дето клати клоните на дърветата, не ще се страхува ами направо да спести труда на украинците и сам да си сложи примката на врата... Щото народът може да го провеси с краката нагоре, както направиха с един друг малоумник...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поморийски

  20 Ное 2023 11:46ч.

  Не само украинците го мразят и в червата си, чудовищни вреди им причини, а също и израелците, тъй като доста хора по света ги намразиха още повече заради него юдеина. Скоро ще го натири и жена му, след като прибере повечето му парички и имоти. Ако много скоро не забегнедалеч в някои тайни места, военните в Киев ще му теглят куршума като акт на самоубийство.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не вървеше

  20 Ное 2023 12:24ч.

  на комедиен актьор да се възлага трагична роля.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • >>>

  20 Ное 2023 13:14ч.

  Има от какво да се страхува Зелето. Краят му ще е подобен на този на Чаушеску.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Скъпи Академик Денков,

  20 Ное 2023 15:15ч.

  помогнете на човека! Наште F16 вече са готови за доставка на братска Украйна! Един чудесен наш подарък за Президент Зеленски преди Коледа. Скъпи Господин Академик Денков, и да виждаме повече българи из градовете ни, обвити в святото жълтосиньо знаме на Победителите. Както и по всички български общини, не само в Софийската!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател13

  21 Ное 2023 6:53ч.

  За какво му трябваше на Зеленски да става президент? Явно изначално не е бил наред с главата а сега комбинацията от кокаин със свръхнапрежението го срива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • dabedabe

  21 Ное 2023 12:35ч.

  Да не го мислим! Всички управленци са авантюристи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анонимен робот

  21 Ное 2023 22:17ч.

  Едва ли се страхува от народа. Страхува се от тези с които обядва...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бахой

  25 Ное 2023 20:05ч.

  Всичките вампири на света не са изпили толкова кръв колкото този злобен,дребен палячо!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи