Разследване на бТВ: „Кинтекс“ е плащала на дубайска фирма без да върши работа

Разследване на бТВ: „Кинтекс“ е плащала на дубайска фирма без да върши работа

Нови факти по случая с плащанията за милиони левове от държавната „Кинтекс“ към така наречената „офшорна фирма в Дубай“ научи bTV. Оръжейното ни търговско дружество плаща по договор за консултантски услуги на дубайската фирма още от 2015 година, потвърдиха ексклизивно за bTV самите получатели на парите. Къде отиват преводите от „Кинтекс“, провери Марин Николов.

Твърденията за източване на „Кинтекс“ през фирма в Дубай се появиха преди около три седмици. Тогава освободеният през пролетта изпълнителен директор на оръжейната компания Александър Михайлов заяви, че „Кинтекс“ има договор с дубайско дружество за агентски услуги при сделки с оръжейни стоки т.е. да прави пазарни проучвания и да консултира „Кинтекс“ за по-изгоднни сделки срещу процент от парите.

В свой доклад до ресорното министерство на икономиката Михайлов твърди, че по договора „не е свършена работа“, а периодично са превеждани суми за общо над 10 милиона 338 хиляди лева. „По този начин се подписват комисионни договори, изплащат се милиони на частната компания в Дубай, които потъват. Февруари месец със съвета на директорите прекратихме договора. Аз бях уволнен. Преди няколко дни за два дни платиха нови 800 000 лв.“, разказа бившият директор пред bTV в интервю за „Тази сутрин“ преди време.

Часове след това интервю ДАНС влезе на проверка в „Кинтекс“. Министерството на икономиката потвърди последното плащане към дубайската фирма и смени отговорния за него съвет на директорите на държавната компания.

„Аз мога да ви кажа само, че е използвано времето при смяната на министрите и наистина има такъв превод за над 800 000 лв. към офшорна компания, мога да го потвърдя, защото видях документите. Аз съм предал документите на ДАНС“, заяви на свой ред служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Дни по-късно bTV получи от свои източници копие от писмо с дата 24 юни 2019г. Изпращач според текста му е Самюел Ападу, мениджър на дубайското дружество „Легаси Мениджмънт Мена Лимитид“. Получател е директорът на „Кинтекс“ през 2019 г. Явор Стойков. С писмото мениджърът Ападу моли „Кинтекс“ да преведе сумата от 56 000 евро по сметка на българската фирма „Уелд Комерс“. С тази фирма дубайското дружество има договор за финансови услуги и „съгласие от нея да получи средствата“, пише още в писмото.  bTV разполага и с информация за още 5 такива превода към българската „Уелд Комерс“ на обща стойност над 3 милиона 560 хиляди евро. Проверяваме, като търсим шефовете на българската фирма от писмото – „Уелд Комерс“. Единия от тях - Флория Максимова -  откриваме на адреса на дружеството по търговски регистър. Тя потвърждава серията от преводи към фирмата.

„Договорът с тази фирма беше за финансови услуги. Т.е. „Кинтекс“ ни превеждат пари, ние превеждаме на тях. Това е. Ние си имаме един процент комисионна, заради това нещо. Те идват от „Кинтекс“ и ние ги превеждаме срещу фактури“, обяснява Флория Максимова на нашия екип.

Защо обаче точно тази българска фирма получава парите на държавната „Кинтекс“ по точно този договор за агентски услуги с дубайската компания?  Отговор търсим и от втория управител на „Уелд Комерс“ Тодор Чалбуров.

Той потвърждава автентичността на писмото и обяснява, че управляваната от него фирма е имала идеи за общ бизнес с дубайското дружество. Нарича го накратко „Мена“ и обяснява, че в знак на партньорство се съгласил да им отсъпи банковата сметка на фирмата си. „Просто при нас идваха средствата от „Кинтекс“, а „Мена“ ни казваха къде да им бъдат преведени – на техни контрагенти най-често“, обяснява Чалбуров.

На въпроса към кои свои контрагенти дубайската фирма е искала да бъдат препращани парите, Чалбуров отговаря, че не може да разкрие, но добавя, че „сред тях няма видими български имена и фирми“. Мъжът твърди, че не знае нищо и за договора на дубайската фирма с държавния оръжеен търговец.

На въпрос дали някога си е задавал въпроса защо фирмата „Мена“ не използва свои сметки, а чужди, той няма отговор. „Предполагам, когато започнахме това нещо, те казаха, че имат известни проблеми, забавяния от страна на „Кинтекс“ с плащанията. Предпочитаха да минат през нас с идеята, че може би ще става нещо по-лесно или поне аз тука на място да им помагам всичко да върви по-гладко. Ние „Кинтекс“ не ги познаваме, нямаме контакти с тях, не сме се свързвали с тях по никакъв повод“, обяснява Чалбуров.

Показваме писмото от Дубай и информацията за преводите на бившия шеф на „Кинтекс“ Александър Михайлов. Питаме го знае ли за тях.

„Това е чуждестранното дружество в Дубай, което не върши работа в полза на „Кинтекс“, а получава огромни суми пари. В досието на чуждестранното дружество има само фактури в „Кинтекс“, на второ място разполагам с 4 или 5 писмени доклади от служители на дружеството, хора с по 20-30 години стаж, които потвърждават, че услуги не са предоставяни“, каза бившият директор Александър Михайлов. 

Директорът на „Кинтекс“ Явор Стойков от времето на писмото през 2019 г., отказва коментар с мотив, че подписал декларация за поверителност.

Търсим и самата дубайска фирма. Подписалият писмото неин мениджър Самюел Ападу е от остров Мавриций, според негови интернет-обяви и профили в различни социални мрежи. На някои от тях го виждаме като сватбен фотограф. В други - като директор на различни компании, регистрирани в Дубай, Хонг Конг, Индия, Лас Вегас. Четем и негови обяви със следния текст на английски:

При нужда от офшорна компания и банкова сметка, нека ви помогнем! Можем да ви предложим регистрация на международна бизнес компания на Сейшелските острови, сметки в известните банки в Мавриций, както и на Карибите.

Изпращаме запитване по имейл на дубайската фирма. Седмица по-късно получаваме отговор:

Ние сме надежден партньор на „Кинтекс” повече от 7 години – от 2015 г. работим успешно с 8 различни изпълнителни директора. В следствие на нашите професионални управленски консултантски услуги „Кинтекс” постигна много изгодни договори и успешно изпълни много сложни проекти. Всички плащания към „Легаси Мениджмънт“ са извършени само след успешна доставка и изпълнение на всеки един проект и само след като нашият клиент, в случая „Кинтекс“, получи пълното плащане от крайния потребител. Компаниите, за които ни питате, наред с други, са получавали средства от наше име в моменти, когато нашият доставчик на банкови услуги не е приемал плащания в щатски долари от „Кинтекс“ поради спецификата на сектора или банковата политика.

Тук може да прочетете цялото писмо отговор на дубайското дружество до bTV в оригинал и превода му на български.

Обратно отговора на Тодор Чалбуров от българската „Уелд Комерс“, че превеждали получените пари на контрагенти на дубайската фирма, „Мена Лимитид“ казват, че всички пари се връщали обратно по тяхната сметка.

От „Мена“ твърдят, че зад сигналите на бившия директор Александър Михайлов се крият „лични мотиви“. Отказват да ги коментират. Остава въпросът защо веднъж през февруари бордът на директорите на „Кинтекс“ решава да прекрати договора, а приемниците им на поста от края на май го възобновяват, за да преведат още 800 000 лв. Търсим трима от членовете на съвета от май Валери Гроздев, Александър Павлов и Анита Великова, които по настоящем също са сменени от служебния кабинет. Единствена от тримата вдига мобилния си телефон Великова. Цитираме думите ѝ:

Цялата информация е предоставена на едноличния собственик на капитала на „Кинтекс“, както и на други компетентни органи, които са ги изискали.

Търсим и настоящото ръководство на държавната оръжейна компания. Сега от предишните шефове е останал само един - Пламен Пешев. Преди две седмици министърът на икономиката Никола Стоянов го обяви като единственият в предишния борд, който се противопоставил на решението за последното плащане към дубайската фирма на 3 август. За bTV в писмен вид той уточнява:

Гласувалият „против“ съм аз, като мотивите ми са изложени в протокола от заседанието, а именно липса на извършена работа от горецитираната фирма. В „Кинтекс“ ЕАД са налични 6 (шест) писмени доклади на ръководители на структурни единици в дружеството, които са приложени към протокол от заседание на Съвета на Директорите. Анализът на тези доклади показва, че чуждестранната компания от ОАЕ не е предоставяла почти никакви услуги в полза на „Кинтекс“ ЕАД, т.е. не е изпълнявала задълженията си договор.

Сега договорът е прекратен, пише още новият шеф от „Кинтекс“ в отговора до bTV. В момента тече проверка по случая от ДАНС и всички плащания към дубайската фирма са преустановени, пише още Пешев.

 

Източник: бТВ

 

 

Коментари

 • КОЛКО ИНТЕРЕСНО! ПЪРВОТО, НАИСТИНА СЕРИОЗНО ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ НА бТВ, Е ЗА ИЗМАМИ В ОРЪЖЕЙНИЯ СЕКТОР!

  01 Sep 2022 12:53ч.

  Но "техните" разледващи журналисти гледаха в тавана, когато убиваха хора в болниците с експериментални лекарства по време на пандемията, хора умираха по улиците в следствие на усложнения от ваксини, и кабиенета Петков разколачваше държавата, прекратявайки насъщен договор за суровини и дипломатическите ни отношения с православен народ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Sep 2022 22:12ч.

  Някои тарикати живеят мечтите си . В Чалгария има стотици организации, комитети, НПО-та и агенции, които се дублират с работата на министерствата .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подробности о диверсии Киева на ЗАЭС

  01 Sep 2022 13:08ч.

  В Кремле было известно о планах ГУР ВСУ воспользоваться приездом миссии МАГАТЭ и провести высадку десанта, чтобы попытаться захватить ЗАЭС и делать сутки заявления, что это российский спецназ. При идеальных условиях работы ДРГ, просчитывали задачу взять в заложники саму миссию и удерживать на заминировании АЭС, предъявляя требования о полном выводе российских войск на территорию Крыма.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подробности о диверсии Киева на ЗАЭС

  01 Sep 2022 13:08ч.

  План операции и часть инструкторов привёз с собой Борис Джонсон как дембельский аккорд своего премьерства, однако в случае успеха ГУРа, он бы отказался передать власть, ссылаясь на международное ЧП, грозящее катастрофой планетарного масштаба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подробности о диверсии Киева на ЗАЭС

  01 Sep 2022 13:09ч.

  На данный момент уничтожено 47 боевиков ДРГ, трое взяты в плен, два в тяжёлом состоянии находятся между жизнью и смертью. Группа из 12 человек блокирована с трёх сторон и отсечена от воды и лодок, к 15:00 КТО будет окончена. Ожидается заявление Зеленского по этой ситуации ближе к вечеру, глава Миссии МАГАТЭ уже уведомлен о ситуации также как и генсек ООН Гутерриш.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Подробности о диверсии Киева на ЗАЭС

  01 Sep 2022 13:09ч.

  Координировали операцию офицеры МИ-6 из своего штаба в пригороде Киева. Все 64 человека из ДРГ недавно прошли обучение в Великобритании и приехали из Варшавы в Одессу 29 августа.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Защо сега? Защо по БТВ?

  01 Sep 2022 14:04ч.

  1. Септември е, време е за промивка. Време е за предизборна пропаганда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рама

  01 Sep 2022 14:24ч.

  Дубай е сочен за един от най богатите султанати, . защото има офшорки и нефт. Пропагандата казва , че България била най най бедната страна в европата. Тогава България да стане офшорка и ще забогатее. Ама онези големите кратуни не дават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи